Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής- Παγανιστικές γιορτές – Χάλογουιν (Halloween)
Συγγραφέας: kantonopou στις 5 Νοεμβρίου, 2008
Περιγραφή
Γιορτάζεται την παραμονή της γιορτής των Αγίων Πάντων. Παραδοσιακά, το Χάλογουιν συνδέεται σε μερικές χώρες με έθιμα, όπως μεγάλες φωτιές στην ύπαιθρο, μεταμφιέσεις και αφήγηση φανταστικών παραμυθιών. Αυτά είναι παλιά κέλτικα έθιμα που σηματοδοτούσαν την έναρξη του χειμώνα.
Περιγραφή
Χάλογουιν: Η γιορτή για ενδυματολογικές ακρότητες και όχι μόνο
Από τους Κέλτες της Ιρλανδίας που πρώτοι γιόρτασαν την ημέρα των Αγίων Πάντων με παγανιστικές τελετές, και τα παιδάκια στις ΗΠΑ που ντύνονταν φαντασματάκια και μαγισσούλες και γυρνούσαν τη γειτονιά ζητώντας γλυκά και καραμέλες φαίνεται ότι ενδυματολογικά -και όχι μόνο- το Χάλογουιν ζει την απολύτως μεταμοντέρνα εκδοχή του.
«Από μια βραδιά για τον εορτασμό των πνευμάτων μεταβήκαμε σταδιακά στην ημέρα που τα καλά κορίτσια γίνονται κακά χωρίς ενοχές», υποστηρίζει η Λίντα Σκοτ, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Η Σκοτ έχει γράψει το μπεστ σέλερ: «Φρέσκο Κραγιόν: Νέα ενδύματα για το φεμινισμό και τη μόδα», στο οποίο υποστηρίζει ότι πλέον η ημέρα αποτελεί το άλλοθι των σύγχρονων γυναικών να προβούν σε ενδυματολογικές και ερωτικές ακρότητες και «να μπορούν να κρατούν ψηλά το κεφάλι τους την επόμενη ημέρα».
Η αλλαγή που έχει σημειωθεί στα κοστούμια του Χάλογουιν, τα τελευταία χρόνια, είναι τόσο ραγδαία, που έχει δημιουργηθεί «ειδική κατηγορία αστείων» στους κύκλους των κωμικών, που ειδικεύονται στο stand up comedy. Η ατάκα: «Αντί για ημέρα των Αγίων Πάντων ή Χάλογουιν, θα μπορούσε να λέγεται “ημέρα που ντύνεσαι σαν πόρνη”» αποτελεί από τα πιο πετυχημένα αστεία του διάσημου Αμερικανού κωμικού Κάρλος Μενσία.
Γιατί όμως τα νεαρά κορίτσια εγκαταλείπουν τα κοστούμια της Wonderwooman στο Χάλογουιν και φορούν εσώρουχα Wonderbra ως εξώρουχα; Και γιατί τα νεαρά κορίτσια χάνουν ολοένα και νωρίτερα την αθωότητά τους και επιθυμούν να μεγαλώσουν γρήγορα για «να είναι σέξι», όπως δήλωσαν νεαρές Αμερικανές που συμμετείχαν σε ευρεία κοινωνιολογική έρευνα.
Απαντήσεις επιχειρεί να δώσει η Αντι Νέλσον συγγραφέας του βιβλίου «Ο ροζ Δράκος είναι γένους θηλυκού». «Οσο και να θέλουμε να αναγνωρίζουμε τα επιτεύγματα του φεμινιστικού κινήματος, η αλήθεια είναι ότι τα κοινωνικά στερεότυπα για τους ρόλους των δύο φύλων αναπαράγονται- και μία μορφή αναπαραγωγής είναι και τα κουστούμια του Χάλογουιν», γράφει η Νέλσον.
Ετσι, λοιπόν, υποστηρίζεται ότι με το πρόσχημα της υιοθέτησης ενός ρόλου, έστω και για μερικές ώρες, οι ίδιες οι γυναίκες επιλέγουν να «διαστρέψουν την αθωότητα της κάθε Χιονάτης». Να τη μετατρέψουν και κατ’ επέκταση και τον εαυτό τους σε σκοτεινό αντικείμενο του πόθου, για λίγες ώρες, επειδή δεν πιστεύουν ότι η εμφάνισή τους στην καθημερινότητα είναι αρκετά τραβηκτική για τα αρσενικά.
Πηγή :http://www.enet.gr/online/online_text/c=111,dt=27.10.2006,id=64179372
Η μόδα του Χάλογουιν ξεθώριασε, όχι όμως ο Μπρασένς…
Γενική είναι η διαπίστωση ότι το έθιμο μακάβριας παρέλασης μεταμφιεσμένων που παρίσταναν φαντάσματα, κακές μάγισσες, και η διακόσμηση σε βιτρίνες με τρομακτικά τέρατα, σκελετούς, αράχνες, παρακμάζει φέτος.
Τίποτε δεν θυμίζει τη συλλογική υστερία που είχε προκαλέσει η μόδα halloween τα προηγούμενα χρόνια. ΠΟΛΛΟΙ ΛΟΓΟΙ ΣΥΝΤΡΕΧΟΥΝ στην παρακμή του halloween. Η Καθολική Εκκλησία αντέκρουσε δυναμικά τη μακάβρια μόδα, επιδιώκοντας να προβάλλει σε αντιπερισπασμό την πνευματική αξία της γιορτής των Αγίων Πάντων, με την οποία αποδίδεται φόρος τιμής στην ανωτερότητα της ανθρώπινης φύσης.
Παράλληλα επισημαίνεται ότι το halloween επικεντρώνεται σε ένα μακάβριο και παγανιστικό κλίμα, που δεν ανταποκρίνεται στο πνεύμα της σύγχρονης ζωής. Αποθαρρυντική για μια μακροπρόθεσμη επιτυχία του halloween ήταν και η παρατήρηση ότι πρόκειται για ένα ξενόφερτο έθιμο, που λειτουργεί κυρίως ως εμπορικό φαινόμενο και παρασύρει σε καταναλωτική φρενίτιδα για μια νύχτα αμφίβολης απόλαυσης.
Στο Παρίσι η βραδιά του halloween πέρασε σχεδόν απαρατήρητη, ενώ η διακόσμηση με τις κολοκύθες και τις νεκροκεφαλές σχεδόν εξαφανίστηκε. Μόδα ήταν και πέρασε.
Πηγή :http://www.enet.gr/online/online_text/c=111,dt=02.11.2006,id=16420348
Halloween: Απόκριες a la America
Το Halloween γιορτάζεται με μεγάλες φωτιές, παρελάσεις και μεταμφιέσεις με κοστούμια αγίων, αγγέλων και διαβόλων. Χιλιάδες κόσμου γιόρτασε και φέτος, το βράδυ της παραμονής των Αγίων Πάντων, το Halloween παρελαύνοντας στους δρόμους φορώντας μάσκες φαντασμάτων και τεράτων όπως προστάζει το πνεύμα της αμερικανικής γιορτής των ζωντανών νεκρών.
Μια γιορτή που έχει ξεφύγει από τα όρια των ΗΠΑ και κατακτά τώρα και όλο τον κόσμο. Halloween έχει τις ρίζες της στην Καθολική Εκκλησία καθώς προέρχεται από την παραφθορά του All Hallows Eve (Γιορτή των Αγίων Πάντων), που ονομάζεται επίσης και All Saints Day και είναι μία καθολική ημέρα προς τιμή όλων των Αγίων την πρώτη ημέρα του Νοεμβρίου.
Η κατ’ εξοχήν αμερικανική παράδοση του Halloween άρχισε τα τελευταία χρόνια να εξάγεται και σε πολλές χώρες τόσο της Ευρώπης όσο και της Ασίας.
Μικροί και μεγάλοι ξεχύνονται στους δρόμους τη νύχτα της παραμονής των Αγίων Πάντων φορώντας τρομακτικές στολές. Το γεγονός, βέβαια, είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, η αγορά είναι αυτή που υποκινεί τη διάδοση της γιορτής.
Η ιστορία του Halloween, όπως και κάθε ιστορία οποιασδήποτε άλλης γιορτής, είναι εμπνευσμένη από τις παραδόσεις που μεταβιβάστηκαν μέσα στους αιώνες από γενιά σε γενιά. Με το πέρασμα λοιπόν των χρόνων, το Halloween εμπλουτίστηκε με νέα στοιχεία και υπέστη ορισμένες αλλαγές.
Halloween σημαίνει All Hallows Eve ή η νύχτα πριν το All Hallows. Στην αρχαία Αγγλία η λέξη “hallow” σήμαινε “καθαγιάζω”. Παρά την κάποια σύνδεσή του με τη Ρωμαϊκή Εκκλησία, η Αμερικανική εκδοχή του Halloween έχει τις ρίζες της στο Samhain, μία αρχαία κελτική γιορτή. Οι Κέλτες, που έζησαν 2000 χρόνια πριν στην περιοχή που σήμερα ονομάζεται Ιρλανδία, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη βόρεια Γαλλία, γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά την 1η ημέρα του Νοέμβρη.
Αυτή η μέρα σηματοδοτούσε το τέλος του καλοκαιριού και την έναρξη του σκοτεινού και κρύου χειμώνα, μια εποχή του χρόνου που συνδεόταν συχνά με τον ανθρώπινο θάνατο. Οι Κέλτες πίστευαν ότι τη νύχτα πριν από το νέο χρόνο, ο κόσμος των ζωντανών και ο κόσμος των νεκρών αναμιγνύονταν.
Τη νύχτα λοιπόν της 31ης Οκτωβρίου, όπου ουσιαστικά ήταν και η τελευταία ημέρα του χρόνου, γιόρταζαν το Samhain πιστεύοντας ότι οι ψυχές των νεκρών, τα φαντάσματα, επέστρεφαν στη γη. Κατά τη διάρκεια της γιορτής οι Κέλτες φορούσαν κοστούμια κατασκευασμένα από κεφάλια και δέρματα ζώων.
Στα 400 χρόνια που οι Ρωμαίοι είχαν υπό την κυριαρχία τους την κέλτικη γή, δύο ρωμαϊκής καταγωγής γιορτές συνδυάστηκαν με τον παραδοσιακό εορτασμό του Samhain. Μέχρι το 800 μ.Χ, η επιρροή του Χριστιανισμού είχε απλωθεί σε όλες τις κέλτικες περιοχές.
Το 17ο αιώνα ο Πάπας Boniface IV ανακήρυξε την 1η Νοέμβρη ως Ημέρα των Αγίων Πάντων γαι να τιμήσει τους Αγίους και τους Μάρτυρες. Σήμερα πιστεύεται ευρέως ότι ο Πάπας Η ιστορία του Halloween συνδέεται με θρησκευτικές παραδόσεις, θυσίες, αρχαιότερα έθιμα και δοξασίες.
Η ίδια η λέξη προσπάθησε να αντικαταστήσει την κέλτικη γιορτή των νεκρών με μία σχετική αλλά χριστιανική γιορτή. Η γιορτή ονομαζόταν επίσης All-halows ή All hallomas και η προηγούμενη νύχτα, η νύχτα του Samhain, ξεκίνησε να αποκαλείται All-hows Eve και τελικά Halloween. Ακόμα αργότερα, το 1000 μ.Χ, η εκκλησία ανακηρύσει τη 2η μέρα του Νοέμβρη “Ημέρα όλων των ψυχών” για να τιμήσει με αυτό τον τρόπο τους νεκρούς.
Η ημέρα αυτή εορταζόταν παρόμοια με το Samhain με μεγάλες φωτιές, παρελάσεις και μεταμφιέσεις με κοστούμια αγίων, αγγέλων και διαβόλων. Το έθιμο του Halloween έφθασε στην Αμερική το 1840 από Ιρλανδούς μετανάστες. Κάποια από τα έθιμα της γιορτής αυτής σήμερα, εκτός από τη μεταμφίεση, που προέρχεται από το Samhain, είναι ο φωτισμός των κολοκύθων, από τη λαϊκή παράδοση για τον Jack-o-lantern και το “trick or treat” που έχει τις ρίζες του σε ένα ευρωπαϊκό έθιμο του 9ου αιώνα.
Δείτε ακόμη:
Ο ηλεκτρονικός οδηγός του Halloween
Το Halloween στο διαδίκτυο
Η γιορτή της “Ημέρας των Νεκρών” στο Μεξικό
Τα πάντα σχετικά με το Halloween
Η ιστορία του Halloween
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.