Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση

kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Μόσχας: “Σήμερα όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες βιώνουν μια δύσκολη εποχή”

Συγγραφέας: kantonopou στις 26 Ιουλίου, 2011

0-aamosxas

Πατριαρχική Θεία Λειτουργία τελέστηκε την Κυριακή, 24 Ιουλίου 2011 ημέρα μνήμης της Αγίας Ισαποστόλου Όλγας, στον Ιερό Ναό των Αγίων Πατέρων των Επτά Οικουμενικών Συνόδων στην Ιερά Μονή Αγίου Δανιήλ Μόσχας.

Η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία τελέστηκε με αφορμή της συμπληρώσεως  60 χρόνων, από της ιδρύσεως του Τμήματος των Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.

Στη λειτουργία συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες: Μινσκ και Σλουτσκ Φιλάρετος, Κρουτίτσης και Κολόμνας Ιουβενάλιος, Σαράνσκ και Μορδοβίας Βαρσανούφιος, Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Δανιήλ Αρχιμανδρίτης Αλέξιος, ο πρωθιερέας Νικόλαος Μπαλασώφ, Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΤΕΕΣ καθώς και υπόλοιποι κληρικοί, στελέχη του Τμήματος.

Επίσης παρέστησαν συμπροσευχόμενοι Αρχιερείς της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας καθώς και οι αντιπροσωπείες των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, οι οποίοι έφτασαν για να συμμετάσχουν στους εορτασμούς.

Συγκεκριμένα έλαβαν μέρος ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ (Οικουμενικό Πατριαρχείο), ο Μητροπολίτης Σαν Πάολο και Βραζιλίας Δαμασκηνός, ο Μητροπολίτης Μεξικού Αντώνιος, ο Μητροπολίτης Χομ Γεώργιος και ο Αρχιεπίσκοπος Φιλιππουπόλεως Νήφων (Πατριαρχείο Αντιοχείας), ο Μητροπολίτης Τυργκόβιστε Νήφων (Πατριαρχείο Ρουμανίας), ο Μητροπολίτης Ταμασσού και Ορεινής Ησαΐας (Εκκλησία της Κύπρου), ο Μητροπολίτης Κορυτσάς Ιωάννης (Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας), ο Αρχιμανδρίτης Στέφανος Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στη Μόσχα και άλλοι.

Μετά το περάς της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ απεύθυνε χαιρετισμό προς τον Πατριάρχη Μόσχας κ. Κύριλλο, τον οποίο ευχαρίστησε για την προσευχή που έκανε υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των μακαριστών Προέδρων του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων Μητροπολιτών Νικολάου Γιαρουσέβιτς και Νικοδήμου Ρότωφ, καθώς και για την υγεία και μακροημέρευση των στελεχών αυτού.

0-aatess4

«Η Εκκλησία του Χριστού μπορεί να παρομοιωθεί με καράβι, το οποίο κινείται πάνω στα κύματα της βιοτικής θάλασσας. Και μέσα στο καράβι υπάρχουν ο καπετάνιος, οι κυβερνήτες και οι ναύτες. Όλοι αυτοί επιτελούν μια σημαντική και υπεύθυνη υπηρεσία. Όμως εάν το πλοίο δε θα έχει σύνδεση με τον έξω κόσμο, άλλα ούτε τις συνεχείς επαφές με τις λιμενικές αρχές, θα μπορεί να γίνει ναυάγιο. Με αυτή την έννοια άκρως σημαντικό είναι ώστε να υπάρχει στην Εκκλησία μια ειδική υπηρεσία, η οποία ευθύνεται για τη συνεργασία με τον έξω κόσμο, ένα τμήμα, το οποίο προστατεύει τα σύνορα της Εκκλησίας, συνεισφέροντας στη διατήρηση της εσωτερικής της ενότητας και ταυτόχρονα στη διασφάλιση της αδιάκοπης σχέσεώς της με τον έξω κόσμο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ιλαρίων.

Επίσης πρόσθεσε: «Αγιώτατε, διατελέσατε επί πολλά χρόνια Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας και από αυτή τη θέση κληθήκατε στην Πατριαρχική διακονία. Όταν σας παρεδώθη η ράβδος του αγίου Πέτρου Μητροπολίτη Μόσχας, είπατε ότι η διατήρηση και η ενίσχυση της ενότητας της Εκκλησίας θα είναι η προτεραιότητα της αποστολής σας.  Σε αυτό τον αποστολικό αγώνα και την ιερά σας αποστολή το Τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων θα παραμείνει το ασφαλές στήριγμά σας

Εν συνεχεία ο Πρόεδρος του ΤΕΕΣ προσέφερε στον Πατριάρχη μια εικόνα του Αγίου Πέτρου.

Από την πλευρά του ο Πατριάρχης Κύριλλος, αναφέρθηκε στις πρώτες του εμπειρίες εκπροσωπήσεως της Ρωσικής Εκκλησίας στο διεθνές χώρο:

«Από το Μάρτιο 1968, όταν με ευλογία των εκκλησιαστικών αρχών έπρεπε να εκπροσωπήσω τη Ρωσική Ορθόδοξη νεολαία σε ένα συνέδριο στην Πράγα, και μεχρι σήμερα συνεχίζεται η άμμεση μου συμμετοχή στις εξωτερικές σχέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας.

Τώρα έχετε πει κάλα και σωστά, Σεβασμιώτατε, φέροντας ως παράδειγμα ένα πλοίο, το οποίο έχει ανάγκη από τη σύνδεση. Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις όταν το Τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων εργάζεται εκεί, όπου η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας απλά δεν υπάρχει. Αυτό κυρίως αφορά τον κόσμο της πολιτικής, το διάλογο με τις Κυβερνήσεις των ξένων χωρών, με ξένους οργανισμούς, όπου συχνά διατυπώνονται τέτοιες σκέψεις και προτείνονται εκείνα τα πρότυπα συμπεριφοράς, τα οποία έρχονται σε βαθύτατη αντίθεση με τη διδασκαλία του Χριστού».

Σύμφωνα με τον Πατριάρχη η εξωτερική διακονία της Εκκλησίας συνοδεύεται πάντοτε από πολλές δυσκολίες και πειρασμούς.

«Υπάρχουν βέβαια και ψυχολογικές δυσκολίες, τις οποίες αντιμετωπίζει ένας άνθρωπος, ο οποίος ομιλεί μπροστά σε τεράστιο πολυεθνικό ακροατήριο. Πολλές φορές δεν τον ακούνε, δεν καταλαβαίνουν τι θέλει να πει. Μπορεί απλά να μην προσέχουν εκείνα, τα οποία προσπαθεί να τους περάσει: τι θέλει να μας διδάξει εδώ αυτός ο παράξενος άνθρωπος με γένια και μαύρα ρούχα;», υπογράμμισε ο κ. Κύριλλος.

Επίσης επεσήμανε ότι «μάλιστα σε αυτούς τους παράξενους ανθρώπους με γένια και μακρύ μαύρα ρούχα αναθέτει η Εκκλησία τεράστια ευθύνη να μιλάνε για τη Θεία δικαιοσύνη και να υπερασπίζονται την ιερά  της αλήθεια και την πίστη άπαξ παραδιδομένη σε μάς από τους αποστόλους. Πρόκειται για ένα τεράστιο αγώνα, ο οποίος θέλει βαθιά θεολογική κατάρτιση, την βαθιά πεποίθηση, τη δύναμη του χαρακτήρα και την ικανότητα να πείθει κανείς τους ανθρώπους εκείνή τη στιγμή, όταν καθώς φαίνεται τα λογικά λόγια δε βοηθάνε.»

«Υπάρχει μια άλλη σημαντική διακονία, την οποία επιτελεί το Τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, το οποίο δεν έχει να κάνει με τον έξω κόσμο αλλά αναφέρεται σε όλο το πλήρωμα της Ορθοδοξίας. Σήμερα όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες βιώνουν μια δύσκολη εποχή.

Από τη μία έχουμε ανάγκη από τη μεγαλύτερη συσπείρωση και τη συνεργασία, από την άλλη έχουν μείνει ορισμένες απορίες από το παρελθόν, διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις.

Πως να ενισχύσουμε την ενότητα της Οικουμενικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, να διασφαλίσουμε την αποφασιστικότητα της διακονίας της υπό τις συνθήκες του σύγχρονου κόσμου και ταυτόχρονα να μην πικραίνουμε, να μην στενοχωρούμε καμία αδελφή τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία, αλλά αντίθετα, να δώσουμε τη δυνατότητα της υλοποίησης του δικού της δυναμικού της διακονίας, ανεξαρτήτως του μεγέθους της προσφοράς της;

Τεράστιες είναι οι ευθύνες του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων, δηλαδή να υπερασπίζεται μέχρι θανάτου και να διατηρεί την ενότητα της Οικουμενικής Ορθοδοξίας, εμποδίζοντας τους σχισματικούς, τους αιρετικούς και όσους σκέπτονται λανθασμένα, ώστε όλη η Ορθόδοξη Εκκλησία σε όλο τον κόσμο σε ομοφωνία, καθαρότητα και αδελφική επικοινωνία να εργάζεται για να αλλάξουμε τον κόσμο», έκλεισε ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας.

Τέλος αφού ευχήθηκε στα στελέχη του ΤΕΕΣ για την επέτειο, ο Πατριάρχης Κύριλλος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του ΤΕΕΣ για πολλαπλές του επιτυχίες στη θέση του Προέδρου του Τμήματος σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=8747:-q-q&catid=13

Αφήστε μια απάντηση