Ο ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΜΟΣΧΑΣ
Συγγραφέας: kantonopou στις 6 Δεκεμβρίου, 2008
Ο μακαριστός πατριάρχης Αλέξιος Β΄ φρόντισε να αποκαταστήσει το κύρος της Ρωσικής Εκκλησίας και με μια συμβολική κίνηση, με την επανίδρυση του Καθεδρικού Ναού του Σωτήρα Χριστού στο κέντρο της Μόσχας, ο οποίος είχε γκρεμιστεί επί Στάλιν για να κατασκευαστεί στη θέση του υπαίθριο αθλητικό συγκρότημα- κολυμβητήριο. Ο Ναός κατασκευάστηκε με εντολή του Αλεξάνδρου Α΄ για να τιμήσει το Θεό για τη Σωτηρία της Ρωσίας στον πόλεμο 1812 και τη νίκη των Ρώσων επί του Ναπολέοντα.
Απ΄ όλες τις αρχιτεκτονικές προτάσεις που είχε ο Αλέξανδρος Α΄ διάλεξε το έργο του αρχιτέκτονα Καρλ Βίτμπεργκ. Το 1817 έγιναν οι πρώτες εργασίες στα Βορομπιόβι γκόρι, αλλά με το θάνατο του Αλέξανδρου Α΄ οι εργασίες σταμάτησαν. Ο Νικολάι Α΄ όμως δεν ξέχασε για το τάμα του αδελφού του και με νέο σχέδιο του αρχιτέκτονα Κωνσταντίν Τον ήρθε στη Μόσχα για να διαλέξει μόνος του τον τόπο ανέγερσης του Ναού. Η οικοδόμηση του Ναού πήρε 44 χρόνια. Το ύψος του Ναού ξεπέρασε τα 415 μέτρα ? ήταν ο υψηλότερος ναός στον κόσμο. Η ανέγερση του Ναού του Σωτήρος στη Μόσχα με τους χρυσούς τρούλους, κόστισε εκατομμύρια δολάρια, αποτέλεσε και την απτή απόδειξη του imperium της Ρωσικής Εκκλησίας αφού πρόκειται για αντιγραφή της μεγαλοπρέπειας της Αγίας του Χριστού Σοφίας της Κωνσταντινουπόλεως. Το μεσημέρι της 5ης Δεκεμβρίου 1931 ο Ναός του Χριστού-Σωτήρα καταστράφηκε από τρεις εκπυρσοκροτήσεις των κομμουνιστών. Το μάρμαρο του Ναό έστρωσαν στους σταθμούς «Κροπότκινσκαγια» και «Οχότνιϊ ριάντ». του μετρό της Μόσχας.
Στη θέση του Ναού χτίστηκε μια μεγάλη πισίνα «Μοσκβά». Οι παλιοί κάτοικοι της περιοχής λένε ότι ο ατμός που έβγαινε από τη πισίνα είχε το σχήμα του Ναού. Η αναγέννηση της Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι πια ιδιαίτερα εμφανής. Εκκλησίες, μοναστήρια και καθεδρικοί ναοί ξαναχτίζονται, επισκευάζονται και ανακαινίζονται. Είναι εκπληκτικό ότι ο καθεδρικός στη Μόσχα [ο Καθεδρικός του Σωτήρα Χριστού] χτίστηκε σε τρία μόλις χρόνια. Μεταξύ των ετών 1990 και 1995 περισσότερες από 8000 ρωσικές ορθόδοξες εκκλησίες άνοιξαν, διπλασιάστηκαν οι ενεργές ενορίες και προστέθηκαν 32 επισκοπές. Ακολούθως η ρωσική κυβέρνηση επέστρεψε πολλά από τα δημευμένα κτήρια και εγκαταστάσεις παρέχοντας ταυτοχρόνως βοήθεια για την επισκευή και την ανακατασκευή των κατεστραμμένων συγκροτημάτων.
Ο ναός είναι ο μεγαλύτερος στη Ρωσία και ένας από τους μεγαλοπρεπέστερους στον πλανήτη. Το μέγεθός του επιβλητικό καθώς χωράει 10.000 άτομα. Εσωτερικά το ναό κοσμούν θαυμάσιες τοιχογραφίες και διάκοσμος από ημιπολύτιμους λίθους. Ο τρούλος του ναού είναι καλυμμένος με πλάκες χρυσού.
Δυστυχώς στην Ελλάδα η εκκλησία δεν κατάφερε να αποκτήσει καθεδρικό ναό ( ο σημερινός είναι ετοιμόρροπος ) ούτε και εκπληρώθηκε το τάμα των αγωνιστών του 1821.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.