Ταινίες για τις Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές

 

Ο αυτισμός αποτελεί μία σοβαρή νεύρο-ψυχιατρική διαταραχή, που διαρκεί μία ολόκληρη ζωή και είναι συνήθως παρούσα από τη γέννηση του παιδιού. Στο πλαίσιο αυτής της διαταραχής εμποδίζεται ή δυσκολεύεται η ανάπτυξη ορισμένων ψυχολογικών δεξιοτήτων, που είναι ζωτικές για την ψυχο-κοινωνική λειτουργία και επάρκεια του ανθρώπου. Οι δεξιότητες αυτές σχετίζονται με την κοινωνική συναλλαγή και αμοιβαιότητα, την επικοινωνία και την οργάνωση πρόσφορης και σκόπιμης δραστηριότητας. Στις περιοχές αυτές, τα αυτιστικά άτομα εμφανίζουν σημαντικές δυσκολίες και χαρακτηριστικές αποκλίσεις.

Και να θυμόμαστε πάντα: οτιδήποτε δεν είναι ίδιο με εμάς, δεν είναι απαραίτητα εχθρικό. Είναι απλώς και ουσιαστικώς… διαφορετικό!

 

Extremely loud and Ιncredibly close – Εξαιρετικά δυνατά και απίστευτα κοντά [2011]

Πρωταγωνιστής ο 9χρονος Oskar, ένα χαρισματικό παιδί που φαίνεται να πάσχει από κάποια μορφή αυτισμού κι αυτό κάνει την καθημερινότητά του και την επικοινωνία του με τους υπολοίπους δυσκολότερη. Γνωρίζοντας την αγάπη του για τους γρίφους, ο πατέρας του επινοεί παιχνίδια αναζήτησης, που στόχο έχουν να βοηθήσουν τον Oskar να ξεπεράσει τις φοβίες του. Όταν o πατέρας σκοτώνεται στους Δίδυμους Πύργους, ο Oskar μένει μόνος του με τη μητέρα του και σε μια προσπάθεια να τον ξανανιώσει κοντά του, αποφασίζει να συνεχίσει ένα παιχνίδι που είχαν αφήσει στη μέση: την αναζήτηση της 6ης περιοχής της Νέας Υόρκης.

 

Temple Grandin – Ζωή σαν τριαντάφυλλο [2010]

Πρόκειται για μια ταινία βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, η οποία περιγράφει την έγκαιρη διάγνωση της Τέμπλ, την προβληματική της ανάπτυξη κατά τη διάρκεια των σχολικών της χρόνων, την αμέριστη συμπαράσταση που είχε από τη μητέρα της, τη θεία της και τον δάσκαλο της, και την εξέλιξή της σε μια γυναίκα με εκπληκτική ευαισθησία και κατανόηση της συμπεριφοράς των ζώων. Η Temple Grandin, παρά τις δυσκολίες της λόγω του αυτισμού, κατάφερε να γίνει μια από τους πρώτους ειδικούς στον κόσμο, στο σχεδιασμό και την κατασκευή μηχανημάτων αγροτικού εξοπλισμού. Κατάφερε να διαμορφώσει τα σφαγεία των κτηνοτροφικών μονάδων προς όφελος τόσο των ανθρώπων όσο και των ίδιων των ζώων, και να αποτελέσει έμπνευση για πολλά άτομα με αντίστοιχα προβλήματα και ελπίδα για τους γονείς τους. Έχει γράψει περισσότερες από 100 επιστημονικές εργασίες και δίνει διαλέξεις σε όλο τον κόσμο, κατέχει master στη ζωολογία καθώς και τον τίτλο του διδάκτορα.

 

Ocean heaven – Hai yang tian tang [2010]

Η αφήγηση της ιστορίας μεταξύ ενός άνδρα με ανίατη ασθένεια και του αυτιστικού έφηβου γιου του. Ουσιαστικά η ταινία πραγματεύεται μ’ ένα ιδιαίτερα και βαθιά συγκινητικό τρόπο, την προσπάθεια ενός τερματικά άρρωστου πατέρα να εκπαιδεύσει με τις απαραίτητες ικανότητες για αυτόνομη διαβίωση τον αυτιστικό γιο του, πριν εκείνος «φύγει μακριά». Όμως ουσιαστικά η ταινία είναι μια ωδή στην απεριόριστη αγάπη του γονιού για το παιδί του και την αέναη επιθυμία να φροντίσει και να αναπτύξει τις καλύτερες ικανότητες του παιδιού, ανεξάρτητα από την προσπάθεια που καταβάλλει και την πάλη που δίνει καθημερινά.

 

Adam [2009]

O Adam πάσχει από το «σύνδρομο Άσπεργκερ», ένα είδος αυτισμού που επηρεάζει κυρίως την ικανότητα επικοινωνίας και τις κοινωνικές σχέσεις του ατόμου. Δεν μπορεί να αντιληφθεί τα πνευματώδη αστεία και τη μεταφορική χρήση της γλώσσας και είναι πολύ δύσκολο γι’ αυτόν να καταλάβει τον τρόπο σκέψης του συνομιλητή του. Αυτή του η ιδιαιτερότητα σε συνδυασμό με την προσπάθειά του να γίνει αποδεκτός από τους γύρω του, μοιραία κάνει τον χαρακτήρα και κατ’ επέκταση το ρόλο του ιδιαίτερα αξιαγάπητο. Η Beth από την άλλη πλευρά, είναι μια όμορφη και έξυπνη συγγραφέας που μετακομίζει στην πολυκατοικία του Adam, μαζεύοντας τα κομμάτια της από τον προηγούμενο δεσμό της.

 

Ben X – Ο Δικαστικός ήρωας [2007]

Ο Ben πάσχει από ένα είδος αυτισμού, με την καθημερινότητά του να είναι σωστό μαρτύριο κυρίως στο σχολικό περιβάλλον, όπου γίνεται συνεχώς στόχος του χλευασμού των συνομηλίκων. Η διαφορετικότητά του βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής και η μόνη του διέξοδος είναι η συστηματική ενασχόληση του με το διαδικτυακό παιχνίδι «Archlord». Ο εθισμός τον οδηγεί στο να μεταφέρει τον εαυτό του και τους γύρω του στα μέτρα του ψηφιακού κόσμου, και όσοι τον απειλούν στο σχολείο μεταμορφώνονται στους εχθρούς του παιχνιδιού, ενώ αυτός με τη σειρά του ως «Ben X», ψάχνει τρόπο να τους αντιμετωπίσει. Παράλληλα, η διαδικτυακή γνωριμία με την όμορφη συμπαίκτρια Scarlite, του δίνει ελπίδα να βρει λίγη γαλήνη.

The black balloon – Το μαύρο μπαλόνι [2007]

Όταν ο 16χρονος Τόμας και η οικογένειά του μετακομίζουν σε ένα νέο σπίτι και πρέπει να πάει σε νέο σχολείο, προτεραιότητά του είναι απλώς να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις των νέων αυτών συνθηκών. Η μητέρα του είναι έγκυος, οπότε πρέπει μετά από εντολή του πατέρα του να προσέχει τον αυτιστικό αδελφό του Τσάρλι. Μαζί με το κορίτσι του, την Τζάκι, ο Τόμας θα ξεκινήσει ένα συναισθηματικό ταξίδι συμφιλίωσης και αφοσίωσης στον Τσάρλι που θα τον αλλάξουν για πάντα.

 

Snow cake – Αρκεί μια στιγμή [2006]

Η Vivienne, μια νεαρά γεμάτη ενέργεια, αναζητά μεταφορικό μέσο για να επισκεφτεί την μητέρα της. Συναντά τον Alex, ο οποίος είναι ένας εσωστρεφής και πληγωμένος μεσήλικας, και παρά την ανορθόδοξη γνωριμία τους αποφασίζουν να συνταξιδέψουν. Ένα τροχαίο ατύχημα στερεί την ζωή από την Vivienne και γεμίζει ενοχές τον Alex παρ’ ότι δεν φέρει ευθύνη. Έτσι ο ίδιος νοιώθοντας χρέος θα επισκεφτεί την μητέρα της κοπέλας, Linda, που προς έκπληξη του θα διαπιστώσει πως είναι αυτιστική. Τελικώς ο Alex, κατόπιν των παράξενων παροτρύνσεων της Linda, θα μείνει για ένα σύντομο χρονικό διάστημα εκεί όπου φτιάχνοντας μια νέα μικρή ζωή, θα διδαχτεί την μελαγχολική ευτυχία των μικρών στιγμών και των μικρών πραγμάτων.

 

The boy inside – Το αγόρι εντός [2006]

Ο Άνταμ πάσχει από το «σύνδρομο Άσπεργκερ», μία μορφή υψηλά λειτουργικού αυτισμού, που χαρακτηρίζεται από ανάρμοστη κοινωνική και συναισθηματική συμπεριφορά. Το σχολείο είναι ένας εφιάλτης για τον Άνταμ, αφού δεν μπορεί να κοινωνικοποιηθεί με τους συμμαθητές του. Συχνά τον αποβάλλουν από το σχολείο ή αντιμετωπίζει παρενοχλήσεις από τα παιδιά του σχολείου. Η ταινία είναι ένα σπάνιο, δυνατό και πολύ προσωπικό πορτραίτο μίας όλο και πιο συνηθισμένης μορφής αυτισμού. Ακολουθεί τη δραματική οικογενειακή ιστορία του Άνταμ καθώς προσπαθεί να τελειώσει το σχολείο και να αντιληφθεί τι είναι οι παρενοχλήσεις, τα κορίτσια και γενικότερα τι εστί ζωή στον πραγματικό κόσμο.

Mozart and the whale – Ο Μότσαρτ και η φάλαινα [2005]

Δύο νέοι άνθρωποι που πάσχουν από το «σύνδρομο Άσπεργκερ», γνωρίζονται και ερωτεύονται. Ο Ντόναλντ, ένας οδηγός ταξί, ζει μία ζωή που καθορίζεται από τις καθημερινές του ρουτίνες και την προσκόλληση στους αριθμούς και τις μικρές τελετουργίες που του προσφέρουν ηρεμία. Φιλικός και αξιαγάπητος, ο Ντόναλντ έχει οργανώσει μία ομάδα υποστήριξης για να βοηθήσει τους ασθενείς που πάσχουν από αυτό το σύνδρομο. Όταν η όμορφη αλλά και εξαιρετικά μπερδεμένη Ιζαμπέλ, εμφανίζεται σε μία από τις συναντήσεις, θα αναστατώσει τη ζωή του Ντόναλντ, ο οποίος θα ανακαλύψει τη χαρά και τον πόνο που μόνο ο έρωτας μπορεί να φέρει. Η ταινία είναι βασισμένη σε αληθινή ιστορία.

 

 Molly [1999]

Η Molly, μια 28χρονη γυναίκα με αυτισμό, έχει ζήσει σε ένα ίδρυμα από πολύ μικρή ηλικία, μετά το θάνατο των γονιών της σε αυτοκινητιστικό ατύχημα. Όταν το ίδρυμα πρέπει να κλείσει λόγω περικοπών, η Molly έχει απομείνει με το μεγαλύτερο αδερφό της, Buck, διαφημιστή και αιώνιο εργένη. Η νευρολόγος της Molly, προτείνει μια πειραματική χειρουργική επέμβαση, στην οποία τοποθετούνται στον εγκέφαλό της γενετικώς τροποποιημένα εγκεφαλικά κύτταρα. Αρχικά ο αδερφός της δεν συμφωνεί, στη συνέχεια όμως δίνει τη συγκατάθεσή του και μετά την επέμβαση, η Molly παρουσιάζει σταδιακή βελτίωση, καθώς η ομιλία και η αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους βελτιώνεται. Η σχέση των δυο τους δυναμώνει και ο Buck συνοδεύει τη Molly σε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις. Η χαρά όμως δεν κρατά πολύ, καθώς παρουσιάζονται επιπλοκές από την επέμβαση. Τα δυο αδέρφια δέχονται την κατάσταση, ενώ ο Buck υπόσχεται να είναι πάντα μαζί της και να την κάνει ευτυχισμένη, ξεκινώντας από το να της φτιάξει ένα δωμάτιο ίδιο με αυτό του ιδρύματος.

 

Rain man – Ο άνθρωπος της βροχής [1988]

Μετά τον θάνατο του πατέρα τους, ο νεαρός πωλητής πολυτελών αυτοκινήτων, Charlie Babbitt, μαθαίνει έκπληκτος ότι η πατρική του περιουσία πηγαίνει σ’ έναν μεγαλύτερό του αδελφό, του οποίου την ύπαρξη αγνοούσε μέχρι τώρα. Ο μεγαλύτερος αδερφός του είναι ο Raymond και είναι αυτιστικός. Ο πατέρας τους άφησε την περιουσία του στο ίδρυμα, όπου διέμενε ο Raymond. Στην προσπάθειά του να πάρει τα μισή περιουσία του επειδή χρειάζεται χρήματα, ο επιχειρηματίας απαγάγει τον αδερφό του από το ίδρυμα και αρχίζουν ένα ταξίδι μαζί, σε μια περιπέτεια που θα αλλάξει τη ζωή και των δύο.

 

Από aksioprepeiakantoxh.com
Πηγή:  http://www.alfavita.gr/arthron/%CE%BF-%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%AC%CF%86%CE%BF

Αφήστε μια απάντηση