Σχολή ΣΑΧΕΤΙ – Ελληνικό Τμήμα

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου στο Νηπιαγωγείο Σχολή ΣΑΧΕΤΙ



Λήψη αρχείου


Αδελφοποιήσεις Σχολής ΣΑΧΕΤΙ με σχολεία από την Ελλάδα



Λήψη αρχείου


Ο Εορτασμός της 25ης Μαρτίου στη Σχολή ΣΑΧΕΤΙ

Ενδεικτικές Φωτογραφίες
Βίντεο (μουσική και χορός)


Λήψη αρχείου


Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας στη Σχολή ΣΑΧΕΤΙ – 9 Φεβρουαρίου 2024



Λήψη αρχείου


Ανακοινώσεις 2024 – Σχολής Σαχέτι

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ 2024


Λήψη αρχείου

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ ΜΑΙΟΣ 2024


Λήψη αρχείου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Πλάνου Στήριξης 2024


Λήψη αρχείου

Πλάνο Στήριξης Μαθήματα 2024


Λήψη αρχείου

ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ Πλάνου Στήριξης 2024


Τα κάλαντα στη Σχολή ΣΑΧΕΤΙ


Λήψη αρχείου


Ο Εορτασμός της Εθνικής Επετείου στη Σχολή ΣΑΧΕΤΙ



Λήψη αρχείου


Επέτειος Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Σχολή ΣΑΧΕΤΙ



Λήψη αρχείου


Σχολή ΣΑΧΕΤΙ: Ομιλία από τον εκπαιδευτικό Δημήτρη Στεργίου στην 49η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο

den xexnoΗ νύχτα της 21 Ιουλίου 1974 στην αεροπορική βάση της Σούδας στην Κρήτη ήταν καθαρή και πολύ ζεστή. Ο Ταγματάρχης Γεώργιος Παπαμελετίου κοίταξε το ρολόι του. Έφτασε η ώρα. Μάζεψε τους άντρες του, της Α’ Μοίρας Καταδρομών, δίπλα στα αεροπλάνα, και τους είπε με φωνή γεμάτη από συγκίνηση: “Κομάντος!  Χτες το πρωί στις 20 Ιουλίου οι Τούρκοι πάτησαν το πόδι τους στη Κύπρο μας! Παράνομα, βρήκαν την ευκαιρία και προσπαθούν να αρπάξουν αυτό που ήθελαν πάντα, ένα μέρος από το πανέμορφο νησί της Αφροδίτης. Πάμε να βοηθήσουμε τα αδέρφια μας τους Κύπριους». Mπήκαν στα στρατιωτικά αεροπλάνα και απογειώθηκαν. Ατρόμητοι, πολέμησαν δίπλα στα αδέρφια τους. Πολλοί από αυτούς δεν γύρισαν. Φώναξαν το δικό τους «ΜολώνΛαβέ!». Δύο μέρες αργότερα, με τις ηρωικές προσπάθειες Ελληνοκύπριων και Ελλήνων, οι Τούρκοι σταμάτησαν. Όμως λίγες εβδομάδες μετά συνέχισαν και πήραν το 1/3 περίπου του νησιού.

On the 21st of July 1974, at the air force base of Souda in Crete the night was clear and very warm. Major Georgios Papameletiou looked at his watch. It was time. He gathered his men of the 1st Commando Squadron next to the airoplanes, and he told them with a voice full of emotion: “Commandos! Yesterday morning, on the 20th of July 1974, the Turks invaded our beloved Cyprus illegally. They found the opportunity and they are trying to grab what they always wanted. A piece of the magnificent Island of Aphrodite. We are going to help our brothers the Cypriots”. They boarded the military aircrafts and took off. They fought fearlessly next to their brothers. Many of them did not come back. They shouted their own   “ΜολώνΛαβέ” -Come and Get them!” . Two days later, after the heroic efforts of the Greek Cypriots and the Greeks, the Turks stopped. But a few weeks later they continued and took almost 1/3 of the island.    

Η μέρα αυτή, η 20 Ιουλίου 1974 θα μείνει στην ιστορία ως μέρα προδοσίας και ντροπής. Η καταστροφή και ο πόνος των Ελλήνων της Κύπρου ήταν και είναι τεράστιος. Χιλιάδες σκοτώθηκαν ή χάθηκαν. Περίπου 200.000 Ελληνοκύπριοι έφυγαν από τα σπίτια τους και πήγαν στην Ελεύθερη Κύπρο. Οι Τούρκοι άνοιξαν μια πληγή που μένει ακόμα ανοιχτή.

This day, the 20th of July 1974, will remain a day of treason and shame in history. The disaster and the pain of the Greeks in Cyprus was and remains unbearable. Thousand were killed or lost. Approximately 200.00 Greek Cypriots left their homes and sought refuge in the south of Cyprus. The Turks made a wound that remains gaping

Όμως το αίμα που χύθηκε στην Κύπρο πότισε το δέντρο της ελευθερίας στην Ελλάδα. Σαν σήμερα, στις 24 Ιουλίου 1974, μετά από 7 χρόνια δικτατορίας επέστεψε η δημοκρατία στην Ελλάδα.

Η Κύπρος μας είναι ακόμα χωρισμένη. Ο Τουρκικός στρατός που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού είναι απλά και ξεκάθαρα, στρατός κατοχής. Πρέπειναφύγει!

But the blood that was shed in Cyprus, watered the tree of freedom in Greece. On this day, on the 24th of July 1974, after seven years of dictatorship, democracy returned to Greece.

Our beloved Cyprus remains divided. The Turkish army in Northern Cyprus is clearly an army of occupation. Theymustleave

Από τότε μάθαμε το μάθημα μας. Έλληνες και Ελληνοκύπριοι ενωμένοι δεν θα αφήσουμε ποτέ να συμβεί ξανά κάτι τέτοιο. Στέλνουμε καθαρό μήνυμα προς όλους. Όποιος τολμήσει να το δοκιμάσει θα το πληρώσει πολύ ακριβά.

49 χρόνια μετά, δεν ξεχάσαμε, δεν ξεχνάμε και ούτε θα ξεχάσουμε ποτέ.

Since then, our lesson was learnt. Greeks and Greek Cypriots united, we will never let this  happen again. Our message is clear. Anyone who dares to try, will pay dearly.

49 years later, we haven’t forgotten, we don’t forget, and we will never forget.

Και τώρα, σας καλώ να τηρήσουμε ένα λεπτό σιγή για αυτούς που χάθηκαν στην Κύπρο.

And now, I invite you to stand and observe a minute of silence for those who perished in Cyprus.


Διαδικτυακή συνάντηση Σχολής ΣΑΧΕΤΙ και 4ου Δημοτικού Σχολείου Άρτας με θέμα την Προστασία του Περιβάλλοντος



Λήψη αρχείου

    50!!!     Χρόνια πολλά ΣΑΧΕΤΙ!!!     



Λήψη αρχείου


Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίαςτου Ποντιακού Ελληνισμού – Σχολή ΣΑΧΕΤΙ Γιοχάνεσμπουργκ – 19 Μαΐου 2023

Σήμερα, 19 Μαΐου στο Γιοχάνεσμπουργκ, στη Σχολή ΣΑΧΕΤΙ  πραγματοποιήθηκε, για 6η συνεχή χρονιά, μια πολύ όμορφη  και συγκινητική εκδήλωση που αφορούσε στην Μνήμη της Γενοκτονίας του Ποντιακού Eλληνισμού.

Την ευθύνη της εκδήλωση είχε το δημοτικό σχολείο και οι εκπαιδευτικοί του Ελληνικού Τμήματος βοήθησαν σημαντικά στην οργάνωση και πραγματοποίησή της.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν:

ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Γιοχάνεσμπουργκ, κ. Κωνσταντίνος Χατζηθωμάς, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ν. Αφρικής, κ. Παναγιώτης Μπαλαδάκης, ο Άρχοντας του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας, κ. Ιωάννης Φιλίππου, ο Συντονιστής Εκπαίδευσης Δρ Γεώργιος Βλάχος, ο Πρόεδρος του Δ.Σ της Σχολής  ΣΑΧΕΤΙ κ. Αντώνης Κατακουζηνός, εκπρόσωποι Συλλόγων, η Διευθύντρια του Δημοτικού του ΣΑΧΕΤΙ κ. Σοφία Ζαχαρίου, η Διευθύντρια του Ελληνικού Τμήματος κ. Τόνια  Παπάζογλου, αρκετοί γονείς  των μαθητών και πάροικοι.

Η εκδήλωση άνοιξε με τους επιμελητές του σχολείου Ελένη Μπαλαδάκη και Ματθαίο Λαζαρίδη οι οποίοι καλωσόρισαν τους παρευρισκόμενους και έκαναν μια σύντομη αναφορά στα ιστορικά γεγονότα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Άκκρας κ. Πέτρο.

Τη σκυτάλη των εκδηλώσεων αμέσως μετά ανέλαβαν ομάδες μαθητών του Δημοτικού και του Γυμνασίου-Λυκείου:

Μαθητές του Λυκείου παρουσίασαν τον Ποντιακό χορό Σερανίτσα, και ακολούθησε δραματοποίηση της τελετής του Ποντιακού γάμου από μαθητές της Ε’ Δημοτικού.

Με υπέροχες φωνές από ομάδα μαθητριών το κοινό απόλαυσε το Ποντιακό τραγούδι ‘’πατρίδα μ’ αραιεύω σε’’ και στη συνέχεια πάλι οι μαθητές του χορευτικού τμήματος του Λυκείου χόρεψαν το γνωστό Ποντιακό χορό ‘’Κότσαρι’’.

Η Ποντιακή κουζίνα με υπέροχες φωτογραφίες και αφήγηση μαθητών έκλεισε την πολύ όμορφη εκδήλωση!

Μετά την λήξη στους προσκεκλημένους προσφέρθηκε καφές και γλυκίσματα  και σνακς.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στο Διοίκηση του σχολείου που τιμάει τέτοια γεγονότα χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Ελλάδα, αλλά και στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές τους!!!

Δείτε ενδεικτικές φωτογραφίες:

https://photos.app.goo.gl/uetBHaCgnXaBHveJ6


Συμμετοχή της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ στην Τρίτη Διεθνή Μαθητική Λογοτεχνική Συνάντηση «Η Λογοτεχνία Αλλιώς χωρίς κλικ…»



Λήψη αρχείου


Συμμετοχή της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ στο πρόγραμμα «Βουλής των Εφήβων»



Λήψη αρχείου


Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στη Σχολή ΣΑΧΕΤΙ – 2023

Γράφει ο εκπαιδευτικός του Ελληνικού Τμήματος Άξιος Δημοσθένης.

saheti 25i martiou 2023 1

Όπως κάθε χρόνο οι εκδηλώσεις στη Σχολή ΣΑΧΕΤΙ για την 25η Μαρτίου 1821 έγιναν δύο φορές.

saheti 25i martiou 2023 3 saheti 25i martiou 2023 2

 

 1.Η μεγάλη παρέλαση την Κυριακή 19 Μαρτίου στο γήπεδο της Σχολής, υπό την συνδιοργάνωση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ. Στις εκδηλώσεις και στην μεγάλη παρέλαση πήραν μέρος, μαθητές του ΣΑΧΕΤΙ, μαθητές άλλων σχολείων, αντιπροσωπείες Ελληνικών Κοινοτήτων, της Ομοσπονδίας, Συλλόγων και Σωματείων. Όλος ο χώρος κατακλύστηκε από εκατοντάδες Ομογενείς. Χορευτικά συγκροτήματα του ΣΑΧΕΤΙ αλλά και του ιστορικού συλλόγου ‘’Μαίρη Βασιλείου’’, ξεσήκωσαν τους παρευρισκόμενους παρουσιάζοντας χορούς από πολλά μέρη της Ελλάδας. Το παρόν όπως κάθε χρόνο έδωσαν όλες οι Διπλωματικές, Θρησκευτικές και Εκπαιδευτικές αρχές της περιοχής.

saheti 25i martiou 2023 saheti 25i martiou 2023 4

2.Ρίγη συγκίνησης στους θεατές σκόρπισαν οι εκατοντάδες μαθητές, τα χορευτικά συγκροτήματα, τα μουσικά σύνολα και οι θεατρικές ομάδες στην σχολική γιορτή του ΣΑΧΕΤΙ για την γιορτή της 25ης Μαρτίου 1821 που πραγματοποιήθηκε φέτος την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023.

Όλοι οι εκπαιδευτικοί του Ελληνικού Τμήματος κατέβαλαν τα μέγιστα στην άρτια οργάνωση της σύνθετης αυτής εκδήλωσης.

Οι Ομογενείς καθώς και οι επίσημοι που κατέκλυσαν τον χώρο της εκδήλωσης, έμειναν έκθαμβοι από το υψηλό επίπεδο οργάνωσης της εκδήλωσης η οποία ξεκίνησε με το δρώμενο ‘’Η ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΑΛΛΑΔΑΣ’’ από τους μικρούς του Μεγάλου Τμήματος του Βρεφονηπιακού Σταθμού οι οποίοι και καταχειροκροτήθηκαν!

Αμέσως μετά έγινε η Προσευχή από τον Αρχιεπίσκοπο Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κκ Δαμασκηνό καθώς και τον Αρχιεπίσκοπο Άκκρας της Γκάνας και συγχρόνως ιερέα του ΣΑΧΕΤΙ Πέτρο. Μαθητές της ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού με τις υπέροχες φωνές τους, έψαλαν τον Ακάθιστο Ύμνο ‘’Τη Υπερμάχω’’

saheti 25i martiou 2023 7 1saheti 25i martiou 2023 6 1

Μετά την προσέλευση των σημαιών και τους εθνικούς ύμνους Ελλάδας και Ν. Αφρικής καθώς και τον ύμνο του Σχολείου, ακολούθησε το καλωσόρισμα από την Γενική Διευθύντρια του ΣΑΧΕΤΙ κ. Rees.

Στην συνέχεια ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας κ. Κ. Χατζηθωμάς, εκφώνησε τον Πανηγυρικό της ημέρας με έναν υψηλού επιπέδου λόγο. Συγκεκριμένα ο κ. Γενικός αναφέρθηκε στην ιστορική αξία και στα διαχρονικά μηνύματα της Επανάστασης του ’21 δίνοντας όμως ιδιαίτερη έμφαση στην ενότητα και την σύμπνοια του λαού μας ως απαραίτητου στοιχείου τόσο για εθνικές επιτυχίες όσο και για την ίδια την επιβίωση του Έθνους.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Α. Μανδρίτης.

Αμέσως μετά ξεκίνησε το κύριο μέρος της Γιορτής

‘’Η ΓΙΟΡΤΗ ΜΑΣ’’ ένα πανέμορφο Δρώμενο από το Μεγάλο Τμήμα του Νηπιαγωγείου το οποίο το διαδέχθηκε ο Ηπειρώτικος χορός ‘’Βλάχοι’’ από το μεσαίο χορευτικό της ΣΤ’ Δημοτικού και Α’ Γυμνασίου.

Στη συνέχεια πάλι μαθητές της ΣΤ’ του Δημοτικού τραγούδησαν το ‘’ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΟΛΟΙ’’ ένα υπέροχο τραγούδι των Ολύμπιανς.

Σε κάθε εκδήλωση του ΣΑΧΕΤΙ υπάρχει πάντα ένα από τα θέματα το οποίο κλέβει την Παράσταση, φέτος αυτό ήταν το θεατρικό του Θ. Παπαϊωάννου ‘’ΤΟ ΣΚΕΤΣ’’ η απόδοση του οποίου κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα από μαθητές της Ε. ΣΤ και Α’ Γυμνασίου!

saheti 25i martiou 2023 9 saheti 25i martiou 2023 8

Μαθητές του ΜΙΚΡΟΥ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΥ της Β, Γ, Δ και Ε Δημοτικού χόρεψαν τον Ίσσο από τα Δωδεκάνησα και αμέσως μετά μαθητές της Ε’ Δημοτικού τραγούδησαν τον ΜΠΑΡΜΠΑ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ του Ξαρχάκου.

Σειρά είχε το ΜΕΓΑΛΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ με μαθητές της Β’ και Γ’ Γυμνασίου οι οποίοι απέδωσαν πολύ όμορφα τον χορό Συρτός Πηδηχτός από την Ρόδο.

ΤΟ ΚΑΡΑΟΥΛΙ, ένα θεατρικό Παραδοσιακό από μαθητές της Α’ Λυκείου και ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ χορός από την Ήπειρο ακολούθησαν!

Η εκδήλωση έκλεισε με τον κλασικό Καλαματιανό από όλες τις χορευτικές ομάδες του ΣΑΧΕΤΙΙ!!!

Μετά το τέλος της εκδήλωσης προσφέρθηκαν εδέσματα στο ΠΟΥΡΟΥΛΛΕΙΟ.

Σημειώνουμε ότι πέραν των προαναφερθέντων, την γιορτή τίμησαν με την παρουσία τους: ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων κ. κ. Μπαλαδάκης, Ο Πρόεδρος του Δ.Σ του ΣΑΧΕΤΙ κ. Α. Κατακουζηνός καθώς και μέλη του Συμβουλίου, εκπρόσωποι Συλλόγων και Σωματείων και φυσικά όλοι οι μαθητές και η Διοίκηση του ΣΑΧΕΤΙ.

Μετά το τέλος της  εκδήλωσης η κα Παπάζογλου δήλωσε:

Με λαμπρότητα η Σχολή Σαχέτι γιόρτασε την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.

Οι μαθητές του σχολείου από το Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό και το Γυμνάσιο Λύκειο μέσα από συγκινητικά  δρώμενα, θεατρικά, τραγούδια και χορούς, ζωντάνεψαν τις Ηρωίδες  και τους ¨Ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Με μία βροντερή φωνή έστειλαν σε όλους ένα ξεκάθαρο  μήνυμα:

Η Νέα Γενιά πρέπει να συνεχίσει τον Αγώνα για Ελευθερία και Δικαιοσύνη σε ολόκληρο τον κόσμο έχοντας οδηγό της, την Πίστη στον Θεό και  τις Αξίες και τα Ιδανικά του Ελληνισμού που ανήκουν σε όλη την Ανθρωπότητα.

Συγχαρητήρια στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς τους!!!           saheti 25i martiou 2023 12 1 saheti 25i martiou 2023 10 1


ΣΧΟΛΗ ΣΑΧΕΤΙ: ΑΠΟΚΡΙΕΣ-ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ – 2023

Γράφει: Ο εκπαιδευτικός του Ελληνικού Τμήματος Άξιος Δημοσθένης.



Λήψη αρχείου

 


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΣΑΧΕΤΙ
https://blogs.sch.gr/gsejohann/files/2023/02/ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΓΙΑ-ΤΗΝ-ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ-ΗΜΕΡΑ-ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ-ΓΛΩΣΣΑΣ-ΣΤΗ-ΣΧΟΛΗ-ΣΑΧΕΤΙ.pdf

ΣΧΟΛΗ ΣΑΧΕΤΙ-ΠΑΝΗΓΥΡΙ 2023
https://blogs.sch.gr/gsejohann/files/2023/02/ΣΧΟΛΗ-ΣΑΧΕΤΙ-ΠΑΝΗΓΥΡΙ-2023.pdf


Αγιασμός για την έναρξη της σχολικής χρονιάς και κοπή βασιλόπιτας στη Σχολή ΣΑΧΕΤΙ
https://blogs.sch.gr/gsejohann/files/2023/01/Αγιασμός-για-την-έναρξη-της-σχολικής-χρονιάς-και-κοπή-βασιλόπιτας-στη-Σχολή-ΣΑΧΕΤΙ.pdf


ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, κ. ΔΕΝΔΙΑ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΣΑΧΕΤΙ – 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2023
https://blogs.sch.gr/gsejohann/files/2023/01/ΙΣΤΟΡΙΚΗ-ΕΠΙΣΚΕΨΗ-ΤΟΥ-ΥΠΟΥΡΓΟΥ-ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ-ΤΗΣ-ΕΛΛΑΔΑΣ-κ.-ΔΕΝΔΙΑ-ΣΤΗ-ΣΧΟΛΗ-ΣΑΧΕΤΙ-24-ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ-2023.pdf


Τα κάλαντα στη Σχολή ΣΑΧΕΤΙ
https://blogs.sch.gr/gsejohann/files/2022/12/Τα-κάλαντα-στη-Σχολή-ΣΑΧΕΤΙ.docx.pdf


Επίσκεψη μαθητών του Ελληνικού Τμήματος της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ στο Ελληνικό Γηροκομείο
https://blogs.sch.gr/gsejohann/files/2022/11/Επίσκεψη-μαθητών-του-Ελληνικού-Τμήματος-της-Σχολής-ΣΑΧΕΤΙ-στο-Ελληνικό-Γηροκομείο.docx.pdf


Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στη Σχολή ΣΑΧΕΤΙ
https://blogs.sch.gr/gsejohann/files/2022/10/Ο-εορτασμός-της-28ης-Οκτωβρίου-στη-Σχολή-ΣΑΧΕΤΙ.docx.pdf


Η ΣΧΟΛΗ ΣΑΧΕΤΙ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ – 3 ΟΚΤ. 2022
Δείτε το στο slideshare.net


Εκδήλωση αποχαιρετισμού του Γενικού Δντή της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ, του κ. Taylor
https://blogs.sch.gr/gsejohann/files/2022/10/Εκδήλωση-αποχαιρετισμού-του-Γενικού-Δντή-της-Σχολής-ΣΑΧΕΤΙ-του-κ-Taylor.pdf


Σημαντική διάκριση για την ελληνική αποστολή στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων
https://blogs.sch.gr/gsejohann/files/2022/09/Σημαντική-διάκριση-για-την-ελληνική-αποστολή-στον-Ευρωπαϊκό-Διαγωνισμό-Νέων-Επιστημόνων.pdf


ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΣΑΧΕΤΙ-2022
https://blogs.sch.gr/gsejohann/files/2022/06/ΓΕΝΕΘΛΙΑ-ΣΑΧΕΤΙ-2022.pdf


ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ-ΣΧΟΛΗ ΣΑΧΕΤΙ 2022
https://blogs.sch.gr/gsejohann/files/2022/06/ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ-ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ-ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ-ΣΧΟΛΗ-ΣΑΧΕΤΙ-2022.pdf


Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΣΑΧΕΤΙ – 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2022
Δείτε το στο slideshare.net

Παρακολουθήστε αποσπάσματα από την εκδήλωση:

Διαδικτυακή συνάντηση του Γ.Γ.Α.Ε και Δ.Δ. , του κ. Ιωάννη Χρυσουλάκη με μαθητές της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ



Λήψη αρχείου


ΑΠΟΚΡΙΕΣ-ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΣΑΧΕΤΙ – ΜΑΡΤΙΟΣ 2022

Δείτε το στο slideshare.net

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ- ΣΧΟΛΗ ΣΑΧΕΤΙ 14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2022


Λήψη αρχείου


Video για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας – 9 Φεβρουαρίου 2022


Τιμητικό βραβείο για τη σχολή ΣΑΧΕΤΙ στα EDUCATION LEADERS AWARDS 2021

Δείτε το στο slideshare.net

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΑΧΕΤΙ!!! – 48α ΓΕΝΕΘΛΙΑ

Δείτε το στο slideshare.net

Παρακολουθήστε το βίντεο για τα γενέθλια του ΣΑΧΕΤΙ:  https://events.saheti.co.za/FoundersDay


ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ  – 21 ΜΑΐΟΥ 2021

Δείτε το στο slideshare.net

 

Link to live streaming: https://events.saheti.co.za/PontianGenocide

 

Δείτε το πρόγραμμα:



Λήψη αρχείου


ΣΥΜΜΕΤΟXΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΑΧΕΤΙ ΣΤΗΝ 1η ΔΙΕΘΝΗ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ «Η ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΑΛΛΙΩΣ»

Δείτε το στο slideshare.net

O Διαδικτυακός εορτασμός της Σχολής Σαχέτι για την 25η Μαρτίου 1821 – 200 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ!

Δείτε το στο slideshare.net

Απόκριες και Καθαρή Δευτέρα στη Σχολή ΣΑΧΕΤΙ – 2021

Δείτε το στο slideshare.net

Διαδικτυακό Πανηγύρι της Σχολής Σαχέτι – 2021

Δείτε το στο slideshare.net

 


Συνέντευξη της διευθύντριας του Ελληνικού τμήματος της Σχολής Σαχέτι στην εκπομπή «Ένας κόσμος Ελλάδα» – Φεβρουάριος 2021

Δείτε το στο slideshare.net

 

Ακούστε τη συνέντευξη στον παρακάτω σύνδεσμο (Η συνέντευξη ξεκινά με την έναρξη της εκπομπτής).

 

 


Εκδήλωση της Σχολής Σαχέτι για τον Γεώργιο Μπίζο – Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020

Γράφει ο εκπαιδευτικός του Ελληνικού Τμήματος Δημοσθένης Άξιος.

 

Καλό Ταξίδι παππού Γιώργο……. 

Συγκινησιακά φορτισμένη ήταν η Παρασκευή 13 Νοεμβρίου στο ΣΑΧΕΤΙ. Το Ελληνικό Τμήμα της Σχολής πραγματοποίησε εκδήλωση με την ευκαιρία των γενεθλίων του Γιώργου Μπίζου, ‘’ Μνημόσυνο και αποχαιρετισμό’’ ταυτόχρονα. Ο Γιώργος Μπίζος άφησε την τελευταία του πνοή φέτος στις 09 Σεπτεμβρίου στα 92 του χρόνια, γεμίζοντας με λύπη τον Ελληνισμό της Αφρικής αλλά και τον Οικουμενικό Ελληνισμό.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με Επιμνημόσυνη Δέηση στην Εκκλησία του ΣΑΧΕΤΙ και αμέσως μετά έγιναν τα εγκαίνια του ‘’Αναμνηστικού Κήπου’’ του οποίου την κατασκευή δώρισε η Κινεζική Ένωση Ν. Αφρικής.

Η συνέχεια δόθηκε στη Μεγάλη Αυλή του σχολείου με ένα πλούσιο πρόγραμμα από ομιλίες επισήμων, χορούς, τραγούδια και παρουσιάσεις από μαθητές του ΣΑΧΕΤΙ.

Αίσθηση προκάλεσε το ηχητικό μήνυμα από τον Γραμματέα Δημόσιας Διπλωματίας και Ελλήνων Εξωτερικού κ. Ι. Χρυσουλάκη, με τις σημαντικές αναφορές που έκανε για τον Γ. Μπίζο, το μήνυμα της Σχολής Δούκα από την Αθήνα, καθώς και η παρουσίαση του Προέδρου της Κινεζικής Ένωσης.

 

ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΟΠΩΣ

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ     

       

                                                     

  • Επιμνημόσυνη Δέηση – Εκκλησία 10.30 – 10.45
  • Εγκαίνια του Αναμνηστικού Κήπου 10.45 – 11.00
  • Μεγάλη Αυλή 11.00
  • Προσευχή
  • «Ο Παππούς Μπίζος» Μεγάλο Τμήμα Βρεφονηπιακού Σταθμού
  • Είσοδος Σημαιών / Εθνικοί Ύμνοι: Ελλάδας, Νότιας Αφρικής, Ύμνος Σχολείου
  • Καλωσόρισμα από τους Επικεφαλής Επιμελητές: Κ. Μπαρμπή & Ν. Καπετανάκης
  • Hχητικό μήνυμα από τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού, τον κ. I. Χρυσουλάκη
  • Ομιλία από τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας: κ. Ι. Χατζαντωνάκη
  • «Μικρή Πατρίδα» τραγούδι Τ. Φυγκιώρη & Α. Μπαλαδάκης (Γ’ Λυκείου)
  • Ομιλία από τον Διά Βίου Πρόεδρο του Ινστιτούτου – Σαχέτι κ. Β. Κοκκόρη
  • Ομιλία από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου Δρ. Α. Στεφάνου
  • «Μια Ζωή, Ένα Ταξίδι» Μεγάλο Τμήμα Νηπιαγωγείου
  • Ομιλία από την Οικογένεια Μπίζου κ. Ν. Μπίζο
  • «Ο κ. ΣΑΧΕΤΙ» αφιέρωμα Μαθητές Α’ Γυμνασίου
  • Καλαματιανός -Χορός Μαθητές Ε’ Δημοτικού
  • «Ο κ. ΣΑΧΕΤΙ» αφιέρωμα Μαθητές Α’ Γυμνασίου
  • Ικαριώτικος – Χορός Μαθητές Β’ & Γ’ Γυμνασίου
  • «Ο κ. ΣΑΧΕΤΙ» αφιέρωμα Μαθητές Β’ Λυκείου
  • Συρτάκι – Χορός Μαθητές Β’, Γ’ Γυμνασίου
  • «Ο κ. ΣΑΧΕΤΙ» αφιέρωμα Μαθητές Β’ Λυκείου
  • «Λίγο Ακόμα» τραγούδι Μαθητές Γ’ Γυμνασίου
  • Παρουσίαση του Προέδρου της Κινεζικής Ένωσης και ηχητικό μήνυμα από τη Σχολή Δούκα στην Αθήνα από τον Γενικό Διευθυντή κ. W. Taylor
  • Λήξη από τον Γενικό Διευθυντή κ. W. Taylor

 

 Στο link που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση:


Διαδικτυακή εκδήλωση για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου 1940 στη Σχολή Σαχέτι , Ν. Αφρική – 2020

Δείτε το στο slideshare.net

 

Το link της εκδήλωσης βρίσκεται στον παρακάτω σύνδεσμο:

 


Εξετάσεις πιστοποίησης Ελληνομάθειας – Σχολή Σαχέτι – Οκτώβριος 2020

Δείτε το στο slideshare.net

Η Ολυμπιακή παιδεία στη Σχολή Σαχέτι Σεπτέμβριος/Οκτώβριος 2020

Γράφει η Διευθύντρια Ελληνικών Σπουδών  της Σχολής Σαχέτι, η κυρία Α. Παπάζογλου

Tο Ελληνικό Τμήμα της Σχολής Σαχέτι  την περίοδο αυτή (και όχι για πρώτη φορά) υλοποιεί  Πρόγραμμα Ολυμπιακής Παιδείας. Οι εκπαιδευτικοί του Ελληνικού Τμήματος δημιούργησαν πλούσιο και ποικίλο υλικό (βίντεο, δραστηριότητες, φύλλα εργασίας, κατασκευές, έρευνες) έτσι  ώστε όλοι οι  μαθητές του σχολείου από τον Βρεφονηπιακό Σταθμό έως και το Λύκειο, να  μάθουν για την ιστορία των αρχαίων και σύγχρονων Ολυμπιακών αγώνων και τις αξίες τους, να ευαισθητοποιηθούν για θέματα που αφορούν τον εθελοντισμό και την διαφορετικότητα, να συμμετέχουν έντιμα  στα αθλήματα και να δημιουργήσουν, καλλιεργώντας τις ιδιαίτερες δεξιότητες τους.

Οι γνώσεις αυτές στη συνέχεια θα γίνουν πράξη και βιωματική εμπειρία για τους μαθητές του Δημοτικού και του Γυμνασίου/Λυκείου  στα γήπεδα του σχολείου, όπου το Αθλητικό Τμήμα έχει επιλέξει προσεκτικά τα αθλήματα, τηρώντας τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που επιβάλλονται λόγω του COVID 19, ενώ για τους μικρούς μαθητές του Βρεφονηπιακού Σταθμού και του Νηπιαγωγείου τα αθλήματα που έχουν επιλέξει οι Ελληνίδες νηπιαγωγοί, θα γίνουν στον ιδιαίτερο χώρο τους.

Παραθέτουμε υλικό (4 video) που δημιούργησε η αποσπασμένη εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής, η κα.  Μάτση Χριστίνα, η οποία υπηρετεί στη Σχολή Σαχέτι, για την οργάνωση και υλοποίηση προγράμματος  Ολυμπιακής Παιδείας  για όλες τις βαθμίδες του σχολείου.

  1. ΤΗΕ OLYMPIC EDUCATION
  • Αναφορά στις βασικές αξίες και στους στόχους της ολυμπιακής παιδείας
  • Ολυμπιακή εκεχειρία
  • Ξενάγηση στην αρχαιά ολύμπια

 

  1. ΤHE ANCIENT OLYMPICS

Βασικά ιστορικά στοιχεία για τη γέννηση των αρχαίων ολυμπιακών αγώνων:

  • Τόπος τέλεσης
  • Οργανωτές των αγώνων
  • Αθλήματα
  • Εκεχειρία
  • Βράβευση νικητών
  1. ΤΗΕ MODERN OLYMPICS
  • Ιστορική αναδρομή στην αναβίωση των Ολυμπιακών αγώνων
  • Αθλήματα
  • Χειμερινοί, παραολυμπιακοί αγώνες
  • Σύμβολα Ολυμπιακών αγώνων
  • Τελετές Ολυμπιακών αγώνων

 

  1. THE OLYMPICS FOR KIDS
  • Μύθοι για την γέννηση των αγώνων
  • Video για μικρά παιδιά με την ιστορία των αγώνων και τα αθλήματα

 

 

Ακολουθεί άρθρο  της εκπαιδευτικού του Ελληνικού τμήματος, της κας  Νέλλη Ζαφειριάδου (όπου αποτυπώνονται και φωτογραφίες από δράσεις των μαθητών) με θέμα:

Ο Ολυμπισμός και οι Ολυμπιακοί Αγώνες στη Σχολή Σαχέτι

Δείτε το στο slideshare.net

Διαδικτυακή εκδήλωση της Σχολής Σαχέτι στην Ν. Αφρική για τους Ιδρυτές και τα Γενέθλια της Σχολής – Τρίτη 2 Ιουνίου 10.00 ώρα Ελλάδας

Την Τρίτη 2 Ιουνίου 10:00 –  11:00  ώρα Ελλάδος η Σχολή Σαχέτι πραγματοποίησε διαδικτυακή εκδήλωση για τους Ιδρυτές της και για τα Γενέθλια του σχολείου.
Την εκδήλωση χαιρέτισε  ως επίσημος καλεσμένος ομιλητής ο Αξιότιμος Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Δρ. Κωνσταντίνος Βλάσσης. Τον ευχαριστούμε πολύ για την ανταπόκρισή του να απευθύνει χαιρετισμό, για τα θερμά και ενθαρρυντικά του λόγια και για το έμπρακτο ενδιαφέρον που δείχνει για τον Απόδημο Ελληνισμό και για την Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση στο Εξωτερικό.
Η Σχολή Σαχέτι θεωρείται ένα από τα κορυφαία σχολεία της Νοτίου Αφρικής όσον αφορά στα ακαδημαϊκά αποτελέσματα για την εισαγωγή των μαθητών στα Πανεπιστήμια, αλλά και όσον αφορά στην πολύπλευρη μόρφωση που δίνει στους μαθητές της με το “Γνώθι Σαυτόν” και τις αξίες του ελληνικού πολιτισμού.
Η λειτουργία της  ξεκίνησε το 1974, ενσαρκώνοντας την ιδέα, το όραμα και τις ελπίδες των πρώτων Ελλήνων μεταναστών. Η παρουσία, της ιστορικής πλέον μορφής, του κ. Γεωργίου Μπίζου, δικηγόρου του Νέλσον Μαντέλα, στην ολοκλήρωση της προσπάθειας ανέγερσης και έναρξης λειτουργίας της Σχολής Σαχέτι ήταν καθοριστική.  Διδάσκονται και οι 1.300 μαθητές (60% ελληνικής καταγωγής) την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό (στοιχεία ιστορίας, μυθολογίας, θρησκευτικών, ελληνικό παραδοσιακό και χορό και μουσική).
Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης:

https://www.youtube.com/watch?v=ynVxhvsCcmU

 


Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού – Διαδικτυακή εκδήλωση απο τη Σχολή Σαχέτι 2020

Την Παρασκευή 22 Μαΐου η Σχολή Σαχέτι πραγματοποίησε με επιτυχία διαδικτυακή εκδήλωση στα πλαίσια της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Παρακάτω ακολουθούν το πρόγραμμα και το βίντεο της εκδήλωσης.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης:

Δείτε το στο slideshare.net

Το βίντεο της διαδικτυακής εκδήλωσης:

 


Σχολή Σαχέτι – Κορωνοϊός – ΚΑΙ Ο ΧΟΡΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…

Δείτε το στο slideshare.net

Δείτε μερικά βίντεο:

ΙΣΣΟΣ:   https://www.youtube.com/watch?v=Tq7qAjfBrlY&feature=youtu.be

ΠΗΔΗΧΤΟΣ ΡΟΔΟΥ:  https://www.youtube.com/watch?v=x7QzUd0sTNc&feature=youtu.be

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 – ΣΧΟΛΗ ΣΑΧΕΤΙ (ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2019)


Γράφει: ο εκπαιδευτικός του Ελληνικού Τμήματος, κ. Άξιος Δημοσθένης.

Δείτε το στο slideshare.net

Η ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΗ ΕΤΗΣΙΑ ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΣΗΜΑΙΩΝ ΣΤΗ   ΣΧΟΛΗ ΣΑΧΕΤΙ-ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ (ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ  2019)

Γράφει: Γράφει ο εκπαιδευτικός του Ελληνικού Τμήματος, Άξιος Δημοσθένης.

Δείτε το στο slideshare.net

ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ – ΣΧΟΛΗ ΣΑΧΕΤΙ-ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2019

Γράφει: Γράφει ο εκπαιδευτικός του Ελληνικού Τμήματος, Άξιος Δημοσθένης.

Δείτε το στο slideshare.net

Η ΣΧΟΛΗ ΣΑΧΕΤΙ ΤΙΜΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ – 1 Οκτωβρίου 2019

Γράφει o εκπαιδευτικός του Ελληνικού Τμήματος κος Άξιος Δημοσθένης.

Δείτε το στο slideshare.net

ΣΑΧΕΤΙ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2017

 ΣΧΟΛΗ ΣΑΧΕΤΙ: ΓΙΝΑΜΕ ΦΤΩΧΟΤΕΡΟΙ !

 

image002

Γράφει ο εκπαιδευτικός του Ελληνικού Τμήματος: Άξιος Δημοσθένης.

Σαν κεραυνός έπεσε στην κοινότητα της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 29 Νοεμβρίου η είδηση του θανάτου της αγαπημένης μας συναδέλφου Έλλης Λαμπροπούλου.

Απ’ ότι πληροφορηθήκαμε εντελώς ξαφνικά το πρωί της Τετάρτης η Έλλη Λαμπροπούλου ένοιωσε ξαφνική αδιαθεσία και απεβίωσε σε ηλικία 59 ετών.

Η Έλλη Λαμπροπούλου Υποδιευθύντρια του Βρεφονηπιακού Σταθμού, ανήκε στην δύναμη του Ελληνικού Τμήματος και ήταν μία από τους παλαιότερους εκπαιδευτικούς του ΣΑΧΕΤΙ αφού συμπλήρωσε ήδη 38 έτη υπηρεσίας.

Παρουσία όλου του προσωπικού του ΣΑΧΕΤΙ και του Διευθυντή κ. W. Taylor τελέσθηκε επιμνημόσυνη στις 11 πριν το μεσημέρι της Τετάρτης 29 Νοεμβρίου, από τους ιερείς του ΣΑΧΕΤΙ π. Πέτρο και π. Παύλο στην αίθουσα συγκέντρωσης του προσωπικού.

Συντετριμένη πληροφορήθηκε τον θάνατο της Έλλης Λαμπροπούλου η Διευθύντρια του Ελληνικού Τμήματος κ. Τ. Παπάζογλου, στην Αθήνα όπου βρίσκεται αυτό το διάστημα. Ήταν μια ήρεμη καλή και εργατική εκπαιδευτικός η Έλλη μας είπε η κ. Παπάζογλου, είναι φτωχότερη πλέον η οικογένεια του ΣΑΧΕΤΙ.

Όλοι οι εκπαιδευτικοί του Ελληνικού Τμήματος αποστέλουν τα συλληπητήριά τους στην οικογένεια της αδικοχαμένης.

                                             Έλλη καλό σου ταξίδι!

 

ΣΑΧΕΤΙ-ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ  2017


ΣΧΟΛΗ ΣΑΧΕΤΙ- Ε.Ρ.Τ   ‘’Στου νερού τα παραμύθια’’

image002

Γράφει ο εκπαιδευτικός του Ελληνικού Τμήματος: Άξιος Δημοσθένης

 

Το Ελληνικό Κρατικό Τηλεοπτικό Κανάλι Ε.Ρ.Τ επισκέφθηκε την Σχολή ΣΑΧΕΤΙ την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου και συγκεκριμένα η ομάδα που παρουσιάζει την εκπομπή ‘’Στου νερού τα παραμύθια’’ με την Δημοσιογράφο Ίνα Ταράντου. Μαζί τους και ο Πρόεδρος του ‘’Make a Wish’’και επιχειρηματίας κ. Πήτερ Οικονομίδης ο οποίος να σημειώσουμε είναι γεννημένος στη Ν. Αφρική ζει στην Αθήνα και ασχολείται με επιχειρήσεις ‘’Στρατηγικής Επικοινωνίας’’.

Η Διεύθυνση και οι Εκπαιδευτικοί του Ελληνικού Τμήματος παρουσίασαν μια εκδήλωση μόνο με τους μαθητές του Δημοτικού (1η  μέχρι 5η  τάξη) αφού οι μαθητές των υπόλοιπων τάξεων όπως και όλες οι τάξεις του Γυμνασίου-Λυκείου, αυτή την περίοδο γράφουν εξετάσεις.

Στο μεγάλο προαύλιο του σχολείου παρουσία των επισκεπτών που προαναφέραμε, του Προέδρου του Δ.Σ του ΣΑΧΕΤΙ κ. Α. Στεφάνου, του Γενικού Διευθυντή κ. W. Taylor, των Διευθυντών των Τμημάτων της Σχολής, των εκπαιδευτικών και των μαθητών του Δημοτικού ξεκίνησε η εκδήλωση με την Προσευχή από τον  Πατέρα Παύλο που είναι Ιεροδιδάσκαλος στο Σχολείο.

Στη συνέχεια δύο μαθήτριες της Τετάρτης τάξης με την ευκαιρία της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αναφέρθηκαν εν συντομία στο χρονικό του αγώνα των φοιτητών για ‘’ψωμί, παιδεία, ελευθερία’’, δίνοντας ένα μήνυμα χαράς και αισιοδοξίας στα παιδιά όλου του Πλανήτη και συγχρόνως μια ευχή…..να μην λείψει ποτέ το χαμόγελο από τα χείλη τους.

 

image004image006

 

Ο κύριος Πήτερ Οικονομίδης στη αφού χαιρέτησε τους μαθητές του σχολείου και εξέφρασε την χαρά και την συγκίνησή του που βρέθηκε κοντά τους, τους μίλησε για το ‘’Φιλότιμο’’.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την παρουσίαση μιας χορογραφίας από την ομάδα μαθητών του Κλασικού Χορού  ‘’ Το Πνεύμα του Ολυμπισμού’’ και αμέσως μετά ακολούθησαν χορευτικά συγκροτήματα Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών, με Καλαματινό και Μπάλο.

 

image008

image010

 

Το Συρτάκι μετά τους Ελληνικούς Παραδοσιακούς Χορούς, ξεσήκωσε μαθητές και επισκέπτες, αφού οι μαθητές της Τρίτης τάξης το χόρεψαν με επαγγελματικές κινήσεις. Οι μαθητές του ΣΑΧΕΤΙ όμως εκτός από το να χορεύουν ξέρουν και να τραγουδούν πολύ καλά και έτσι η χορωδία της Τετάρτης τάξης, τραγούδησε με νοσταλγία ‘’αν θυμηθείς τ’ ονειρό μου’’ υπό τους ήχους της κιθάρας του δασκάλου της μουσικής.

image012image014

Το αγαπημένο τραγούδι της χρονιάς σε όλο τον κόσμο, το γνωστό De spasito από το Πουέρτο Ρίκο σε Ελληνική διασκευή De Pastichio, έκλεισε την εκδήλωση κλέβοντας την παράσταση αφού οι μαθήτριες που το χόρεψαν ήταν τέλειες!

Μαθητές και μαθήτριες της Τρίτης τάξης μετά την εκδήλωση και μπροστά στον φακό της Ε.Ρ.Τ  τραγούδησαν, έψαλαν τα κάλαντα και έστειλαν χαιρετίσματα και πολλά γλυκά φιλιά στην Πατρίδα Ελλάδα.

Να σημειώσουμε ότι όλη η εκδήλωση θα παρουσιασθεί από την Ε.Ρ.Τ και από την εκπομπή ‘’Του νερού τα Παραμύθια’’ το βράδυ της 31ης  Δεκεμβρίου 2017.

image016

 

 

                                   


 

ΣΑΧΕΤΙ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2017

ΣΧΟΛΗ ΣΑΧΕΤΙ: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ Α΄ΤΑΞΗ

ΚΙΝΗΤΡΑ ΑΠΟΔΟΣΗΣ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗΣ

image002

 

Γράφει ο εκπαιδευτικός του Ελληνικού Τμήματος: Άξιος Δημοσθένης.

 

Στην Παιδαγωγική Επιστήμη είναι γνωστό ότι τα κίνητρα απόδοσης και η επιβράβευση του μαθητή είναι θεμελιώδης διαδικασία.

Υπό αυτή την έννοια από την αρχή της τρέχουσας σχολικής περιόδου, η Διευθύντρια του Ελληνικού Τμήματος κ. Α. Παπάζογλου και ο εκπαιδευτικός του Τμήματος κ. Άξιος Δημοσθένης ο οποίος διδάσκει στο Προχωρημένο Επίπεδο της Α’ Τάξης του Δημοτικού, σχεδίασαν ένα ετήσιο Πιλοτικό Πλάνο ειδικά για τους μαθητές αυτού του Τμήματος. Το Πλάνο αυτό περιείχε πέραν της κανονικής αξιολόγησης των μαθητών η οποία υφίσταται σε όλες τις τάξεις για όλους τους μαθητές, την παροχή συστήματος πόντων για κάθε μαθητή του συγκεκριμένου Τμήματος με όριο κατοχύρωσης Βραβείου τους 5.000 πόντους.

 

image004

image006

Δηλαδή, οι μαθητές που καθημερινά είναι καλά προετοιμασμένοι στο μάθημα των Ελληνικών-συμμετέχουν και γενικά πετυχαίνουν υψηλή επίδοση- αποκτούν πόντους. Μαθητές οι οποίοι υπεραποδίδουν αποκτούν περισσότερους πόντους. Έτσι, κατά τον μήνα Νοέμβριο το σύνολο των πόντων κάθε μαθητή μεταφράστηκε  σε ένα μετάλλιο επιβράβευσης το οποίο και έλαβε μέσα στην τάξη.

Να σημειώσουμε ότι όλοι οι μαθητές πέτυχαν τον στόχο, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο. Η διαδικασία για τους μαθητές ήταν μια ετήσια διαδρομή χαρούμενη και χωρίς άγχος και χάρηκαν τα μετάλλιά τους όσο δεν περιγράφεται. Επίσης η διαδικασία αυτή τους οδήγησε να αποκτήσουν πολύ περισσότερες γνώσεις και να αγαπήσουν το μάθημα των Ελληνικών ακόμη πιο πολύ.

Για την Διεύθυνση, η οποία παρακολουθούσε το Πρόγραμμα καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και για το λόγο αυτό θα διευρύνει την εφαρμογή του την ερχόμενη σχολική χρονιά.

 

image008

image010

 


ΣΑΧΕΤΙ 15-11-2017

 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΙΖΟΣ – ΓΙΟΡΤΑΣΕ ΤΑ 90α  ΤΟΥ ΓΕΝΕΘΛΙΑimage-01

 

Γράφει ο εκπαιδευτικός του Ελληνικού Τμήματος: Άξιος Δημοσθένης

Να ζήσεις Παππούλη…………… τραγούδησε όλο το προσωπικό του ΣΑΧΕΤΙ στον Γιώργο Μπίζο ο οποίος γιόρτασε τα 90α του γενέθλιά.

Τον κ. Μπίζο υποδέχθηκε στην αίθουσα συγκέντρωσης του προσωπικού ο Διευθυντής του ΣΑΧΕΤΙ κ. W. Taylor , ο οποίος  μαζί με όλα τα στελέχη και το προσωπικό της Σχολής του ευχήθηκαν τα Χρόνια Πολλά. Από την πλευρά του ο κ. Μπίζος, <πατέρας του ΣΑΧΕΤΙ> και σύμβολο πλέον της Ελληνικής Ομογένειας, έντονα συγκινημένος, ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους και φωτογραφήθηκε με όποιον του το ζήτησε.

Να σημειώσουμε την παρουσία εκδήλωση του μεγάλου γιου του κ. Μπίζου, του Κίμωνα Μπίζου ο οποίος ζει μόνιμα στο Λονδίνο.

image-02


 

 

ΣΑΧΕΤΙ-ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ  2017         

ΣΧΟΛΗ ΣΑΧΕΤΙ- ΠΛΑΝΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ… ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!

 image-01

Γράφει ο εκπαιδευτικός του Ελληνικού Τμήματος, Δημοσθένης Άξιος.

Σάββατο 11 Νοεμβρίου και από τις πρωϊνές ώρες χαμόγελα επικρατούσαν μεταξύ των μαθητών και των εκπαιδευτικών του Πλάνου Στήριξης. Άλλη μια χρονιά έφτασε στο τέλος της.

Η τέταρτη συνεχή χρονιά κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η λειτουργία του Πλάνου Στήριξης που προσφέρει το Ελληνικό Τμήμα της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ για τα Ελληνόπουλα της περιοχής γύρω από το Γιοχάννεσμπουργκ και τα οποία δεν έχουν την ευκαιρία να διδαχθούν τα Ελληνικά Γράμματα και τον Ελληνικό Πολιτισμό.

Να σημειώσουμε ότι τα μαθήματα πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο στις εγκαταστάσεις της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ από τις 09 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι.

Οι μαθητές οι οποίοι κατά την φετινή περίοδο έφτασαν τους 88, φανερά ικανοποιημένοι για τις γνώσεις και τις εμπειρίες που απέκτησαν κατά την διάρκεια της σχολικής περιόδου, παρέλαβαν την Βεβαίωση Φοίτησης και το αναμνηστικό τους δώρο.

image-02image-03

Την απονομή πραγματοποίησαν ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΑΧΕΤΙ κ. Ανδρέας Στεφάνου, η Διευθύντρια του Ελληνικού Τμήματος κ. Αντωνία Παπάζογλου και οι εκπαιδευτικοί των τάξεων.

Ο κ. Στεφάνου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχή πορεία του Πλάνου Στήριξης. Συνεχάρη τους εκπαιδευτικούς για την ποιοτική δουλειά που κάνουν και ευχήθηκε στους μαθητές και στους γονείς καλές διακοπές.

Η κ. Παπάζογλου στις δηλώσεις της, αφού ευχήθηκε καλές διακοπές σε όλους, ευχαρίστησε τους εκπαιδευτικούς για τις προσπάθειες που κατέβαλαν όλη την χρονιά και έδωσε τα συγχαρητήριά της στους μαθητές για την πρόοδο που επέδειξαν. Το Πλάνο Στήριξης θα συνεχίσει την λειτουργία του και την επόμενη σχολική χρονιά διαβεβαίωσε η κ. Παπάζογλου.

image-04image-05image-06image-07

 


ΣΑΧΕΤΙ-ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ  2017        

 

image002ΣΧΟΛΗ ΣΑΧΕΤΙ- ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

 

Γράφει: ο Εκπαιδευτικός του Ελληνικού Τμήματος- Άξιος Δημοσθένης.

 

Τα 75 χρόνια λειτουργείας από την ίδρυσή του κλείνει φέτος ο Σύλλογος Πελοποννησίων Ν. Αφρικής με έδρα το Γιοχάννεσμπουργκ.

Ο ιστορικός πλέον αυτός σύλλογος, με την πλούσια δράση που ανέπτυξε όλα αυτά τα χρόνια, με τα χιλιάδες μέλη του που πέρασαν από τον σύλλογο, αφού είναι γνωστό ότι οι Έλληνες από τις διάφορες περιοχές της Πελοποννήσου που ξενιτεύθηκαν ιστορικά ήταν πάρα πολλοί, πραγματοποιήσε το Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017 τον ετήσιο χορό, φέτος ειδικά για την συμπλήρωση των 75 χρόνων του.

Στα πλαίσια αυτά βρίσκεται αυτές τις ημέρες στο Γιοχάννεσμπουργκ ο κ. Ευάγγελος Γιαννακούρας Αντιπεριφερειάρχης Περιφεριακής Ενότητας Αρκαδίας, προσκεκλημένος από τον Πρόεδρο κ. Ευάγγελο Πούλιο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Πελοποννησίων.

Στις 14 Νοεμβρίου ο κ. Γιαννακούρας με την σύζυγό του συνοδευόμενος από τον κ. Πούλιο επισκέφθηκε την Σχολή ΣΑΧΕΤΙ όπου αφού συναντήθηκε με τον Διευθυντή κ. W. Taylor, στη συνέχεια ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του Σχολείου από την Διευθύντρια του Ελληνικού Τμήματος κ. Τ. Παπάζογλου.

 

image004

Επίσης τον κ. Γιαννακούρα και την συνοδεία του συνάντησε ο κ. Γεώργιος Μπίζος (Πελοποννήσιος και αυτός) και είχαν μία εγκάρδια και φιλική συζήτηση. Στις δηλώσεις του αμέσως μετά ο κ. Γιαννακούρας μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τις εντυπώσεις που αποκόμισε από το ΣΑΧΕΤΙ.

 


ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ 28ΗΣ  ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

image001

ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΕΝΟΣ ΠΑΙΔΙΟΥ

 

Γράφει: ο εκπαιδευτικός Άξιος Δημοσθένης.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάσθηκε στη Σχολή ΣΑΧΕΤΙ η επέτειος της 28ης  Οκτωβρίου 1940, το ιστορικό ΟΧΙ των Ελλήνων απέναντι στην φασιστική Ιταλία του Μουσολίνι και στις δυνάμεις του άξονα.

Οι εκπαιδευτικοί του Ελληνικού Τμήματος σε συνεργασία με το μουσικό και θεατρικό τμήμα,  παρουσίασαν με εκατοντάδες μαθητές άλλο ένα υπερθέαμα εθνικής μνήμης.

Η φετινή γιορτή ήταν αφιερωμένη σε ένα παιδί, ένα 13χρονο αγόρι από τον Ν. Μεσσηνίας, την ζωή του οποίου τα γεγονότα του πολέμου επηρέασαν σε τέτοιο βαθμό, που όλη η μετέπειτα πορεία του εξελίχθηκε με αφετηρία τα γεγονότα εκείνα. Το αγόρι αυτό ήταν ο Γιώργος Μπίζος, ο γνωστός μας Μπίζος.

image003

Μάιος του 1940,

αμέριμνος, χαρούμενος, γεμάτος όνειρα ο 13χρονος Γιώργος, όπως κάθε πρωί πήγαινε από το χωριό του το Βασιλίτσι Μεσσηνίας στο Γυμνάσιο της Καλαμάτας. Δεν φανταζόταν ότι εκείνη η μέρα και η περίεργη ησυχία του δρόμου, θα ήταν η απαρχή ανατροπής όλης της υπόλοιπης ζωής του.

Φύγετε! Οι Γερμανοί μπήκαν στην Ελλάδα, στην πατρίδα! Είπε ο Γυμνασιάρχης. Η ταχύτητα των γεγονότων ήταν τέτοια που ο νεαρός Μπίζος ούτε που κατάλαβε πότε βρέθηκε μεσοπέλαγα σε μια βάρκα με τον πατέρα του, με Νεοζηλανδούς στρατιώτες και προορισμό την Κρήτη.

Όταν όμως η ζωή γίνεται Οδύσσεια, τα πάντα ανατρέπονται, η λαίλαπα του πολέμου δεν χαρίστηκε στα νιάτα του Γιώργου Μπίζου. Αντί για την Κρήτη, μέσα από γεγονότα που άλλοι όριζαν ο μικρός Γιώργος βρέθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και από εκεί σε λίγες ημέρες στη Ν. Αφρική.

Ούτε ανάσα δεν πρόλαβε να πάρει και από το Βασιλίτσι, την μητέρα του, τ’ αδέρφια του, τους φίλους του…….βρέθηκε στην άλλη άκρη του κόσμου να βλέπει να περνούν μπροστά του άνθρωποι με άλλα χρώματα και να ακούει λαλιές που δεν καταλάβαινε.

Σαν παραμύθι θα’λεγε κανείς! Και όπως κάθε παραμύθι έχει και καλή νεράιδα, έτσι και στον Γιώργο έλαχε η Cecillia !

Στα επόμενα χρόνια ο μικρός Μπίζος αντί να βαδίζει τρέχει και κατακτά την ζωή στη Ν. Αφρική, το διαμάντι που πολλοί ψάχνουν στα χώματα της χώρας, ο Μπίζος το βρίσκει σε μια παντοτινή φιλία, σε κοινούς αγώνες και οράματα, σε έναν άλλο νεαρό ο οποίος είχε την δική του Οδύσσεια, τον Νέλσωνα Μαντέλα.

Όσα του στέρησε ο πόλεμος, γίνονται τα ιδανικά του!

Ανθρώπινα δικαιώματα!

Ο ΓιώργοςΜπίζος πάντα έχει μέσα στην καρδιά του την ιθάκη του,

την ΕΛΛΑΔΑ !!!

 Μαζί με άλλους δημιουργεί την Σχολή ΣΑΧΕΤΙ, το Σχολείο που θα ενσαρκώσει στο χώμα της Ν. Αφρικής όλη την Ελλάδα της καρδιάς του.

 

Ναι πιστεύω ότι με πίστη στις πανανθρώπινες αξίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και αγώνα για να τα υπερασπισθούμε, σίγουρα μπορούμε να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο, κυρίως για τα παιδιά μας για τα παιδιά όλου του κόσμου!

Γιώργος Μπίζος: Στην Ελληνική τηλεόραση.

Από νωρίς στον χώρο της Σχολής έγινε το αδιαχώρητο από επισκέπτες, κυρίως γονείς και συγγενείς των μαθητών. Παρόντες οι Διπλωματικές, Θρησκευτικές, Εκπαιδευτικές και Κοινοτικές αρχές της περιοχής.

Την εκδήλωση άνοιξε Χορευτικό Τμήμα του Γυμνασίου με Παραδοσιακό Χασάπικο και αμέσως μετά οι μικροί μπόμπιρες του Βρεφονηπιακού Σταθμού παρουσίασαν τον ΚΗΠΟ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ, μια μουσική χορογραφία που ξεσήκωσε θύελλα χειροκροτημάτων.

Ακολούθησε η καθιερωμένη προσέλευση των σημαιών, οι εθνικοί ύμνοι (Ελλάδας, Ν. Αφρικής)  και ο ύμνος του Σχολείου. Στη συνέχεια ακολούθησαν ομιλίες από τον Γενικό Διευθυντή της Σχολής κ. W. Taylor και τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Γιοχάννεσμπουργκ κ. Ι. Χατζαντωνάκη. Ο πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από τους επικεφαλείς επιμελητές: M. Guiducci και G. Reynders.

image003bimage005

 

 

Η γιορτή συνεχίσθηκε με την πανέμορφη μουσική χρωματική παρουσίαση του Νηπιαγωγείου ΟΙ ΔΥΟ ΦΙΛΟΙ.

image007

Το θεατρικό Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΑΡΧΙΖΕΙ… με την θεατρική ομάδα του Γυμνασίου-Λυκείου έβαλε την δική του σφραγίδα στην γιορτή, η ποιότητα της παρουσίασης σε υψηλά επίπεδα!

image009

 

Στη συνέχεια, παρουσίες χορών από χορευτικά συγκροτήματα Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών, τα οποία είναι στελεχωμένα από μαθητές του Δημοτικού και του Γυμνασίου-Λυκείου, τραγούδια από τις χορωδίες επίσης του Δημοτικού και του Γυμνασίου, καθώς και μια εξαίσια παρουσίαση της ομάδας Κλασικού χορού, όπου οι ενδυμασίες και η μεγαλοπρέπεια των κινήσεων ξεσήκωσαν τους παρευρισκόμενους.

 

image011

 

image013

Η εκδήλωση έκλεισε με την κοπή της τούρτας των γενεθλίων (90 ετών) του κ. Γ. Μπίζου και την προσφορά του δώρου του από τον κ. W. Taylor. Όλοι μαθητές, εκπαιδευτικοί και επισκέπτες τραγούδησαν …Να ζήσεις Παππού……

Ο κ. Γ. Μπίζος εμφανώς συγκινημένος πήρε τον λόγο ευχαριστώντας όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα τον κόσμο του ΣΑΧΕΤΙ για την λαμπρή γιορτή που του αφιέρωσαν, για την αγάπη που του δείχνουν καθημερινά!

image015image017

Το κεντρικό μήνυμα της γιορτής ήταν ΝΑΙ στα ανθρώπινα δικαιώματα, ΟΧΙ στον ΠΟΛΕΜΟ, ΕΙΡΗΝΗ παντού, ΠΡΟΟΔΟΣ και ΕΥΗΜΕΡΙΑ στους ανθρώπους  όλης της γης.

Η συντακτική ομάδα, θέλει να συγχαρεί την Διεύθυνση και τους Εκπαιδευτικούς του Ελληνικού Τμήματος για την υπέροχη και ποιοτική δουλειά που παρουσιάζουν πάντα με την ευκαιρία των Εθνικών γιορτών. Είναι αυτές οι εκδηλώσεις μαζί με το πρόγραμμα διδασκαλίας των Ελληνικών, που επιτρέπουν  44 χρόνια τώρα η καρδιά της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ να χτυπά Ελληνικά.

 

 

 image019

                             

 


ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ  2017         

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΟΥ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

image002

Γράφει ο εκπαιδευτικός του Ελληνικού Τμήματος, Δημοσθένης Άξιος.

Σάββατο 14 Οκτωβρίου και από τις πρωινές ώρες το γήπεδο της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ γέμισε μαθητές και χαρούμενες φωνές.

Ελληνικά Παραδοσιακά Παιχνίδια, όμορφα και διασκεδαστικά που προάγουν τον υγιή ανταγωνισμό αλλά και την διασκέδαση. Πολλά από αυτά έχουν τις ρίζες τους στην αρχαιότητα. Είναι ομαδικά, έξυπνα και χρειάζονται ελάχιστα υλικά.

Η ιδέα της Διεύθυνσης του Ελληνικού Τμήματος του ΣΑΧΕΤΙ, να διδαχθούν και να αναπαράγουν οι μαθητές του Πλάνου Στήριξης, μερικά από τα Ελληνικά Παραδοσιακά Παιχνίδια, αποδείχθηκε εξαιρετικά πολύτιμη αφού το σύνολο των 88 μαθητών που συμμετείχαν, έμαθαν και έπαιξαν τέσσερα παιχνίδια

  • Τσουβαλοδρομίες
  • Αυγουλοδρομίες
  • Μηλάκια
  • Δεμένα πόδια.

και τα χάρηκαν τόσο πολύ που ζήτησαν την επανάληψη μιας τέτοιας ημέρας προκειμένου να μάθουν και άλλα.

 

image004image006image008

 

Οι εκπαιδευτικοί του Πλάνου Στήριξης από μέρες πριν ετοιμάστηκαν, βρήκαν τα κατάλληλα υλικά και φρεσκάρισαν τις γνώσεις τους στα Ελληνικά Παραδοσιακά Παιχνίδια. Το Σάββατο στις 9,00 το πρωί, αφού συγκεντρώθηκαν όλοι οι μαθητές, με την συνοδεία των εκπαιδευτικών κατέβηκαν στο γήπεδο. Εκεί οι εκπαιδευτικοί οργάνωσαν τους μαθητές σε ηλικιακές ομάδες. Με την καθοδήγηση των δασκάλων τους, ήταν θέμα ελάχιστου χρόνου οι μαθητές να μαθαίνουν και να κατανοούν το κάθε παιχνίδι και να το αναπαράγουν.

Φυσικά ο στόχος πέρα από την διασκέδαση και τον παιδικό υγιή ανταγωνισμό ήταν να νοιώσουν οι μικροί μας φίλοι ότι εκτός από την τηλεόραση και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, υπάρχουν και άλλοι ευχάριστοι ομαδικοί και δημιουργικοί τρόποι, προκειμένου να περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους.

Στους μαθητές και στις ομάδες που κέρδισαν σε κάθε παιχνίδι, αν και οι δραστηριότητες είχαν ως στόχο την κατανόηση των παιχνιδιών, συμβολικά απονεμήθηκε νικητήριο τρόπαιο αλλά και ο κάθε συμμετέχων μαθητής πήρε το αναμνηστικό του δωράκι.

image012image010

Να σημειώσουμε ότι μετά από πρόσκληση της Διευθύντριας κ. Τ. Παπάζογλου, στο χώρο του γηπέδου βρέθηκαν και αρκετοί γονείς των μαθητών, οι οποίοι με έντονο ενδιαφέρον όχι μόνο παρακολούθησαν τα παιχνίδια, αλλά ενθάρρυναν τα παιδιά τους για την πρωτιά. Αρκετοί πάντως δήλωσαν ότι θυμούνται από τα παιδικά τους χρόνια μερικά Ελληνικά Παραδοσιακά Παιχνίδια.

Με την λήξη των Παιχνιδιών, όλοι οι παρευρισκόμενοι μικροί και μεγάλοι απόλαυσαν τον καφέ και τα μεζεδάκια που πρόσφερε η Διεύθυνση του Ελληνικού Τμήματος.

Να σημειώσουμε επίσης ότι το παρών έδωσε ο Πρόεδρος του Δ.Σ του ΣΑΧΕΤΙ κ. Στεφάνου Ανδρέας ο οποίος εξέφρασε την έντονη ικανοποίησή του για τις δραστηριότητες αυτές και συνεχάρη τόσο τους μαθητές όσο και τους εκπαιδευτικούς.

Η κ. Παπάζογλου από την πλευρά της δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένη από την επιτυχία που είχε η όλη διαδικασία, έδωσε τα συγχαρητήριά της σε μαθητές και εκπαιδευτικούς και ευχαρίστησε τους γονείς που παρευρέθηκαν. Στην παράκληση των μαθητών για επανάληψη της δραστηριότητας αυτής απάντησε θετικά και υποσχέθηκε ότι την επόμενη σχολική χρονιά, όχι μόνον θα επαναληφθεί η ημέρα με εκμάθηση και άλλων Ελληνικών Παραδοσιακών Παιχνιδιών, αλλά θα υπάρξουν και άλλες δραστηριότητες για τους μαθητές του Πλάνου Στήριξης.

image014

 

image016image018image020image022

 

 

 

 


 

ΣΧΟΛΗ ΣΑΧΕΤΙ: ΠΛΑΝΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ  ΓΙΑ 4Η  ΧΡΟΝΙΑ

Για τέταρτη συνεχή χρονιά πραγματοποιείται η λειτουργία του πλάνου στήριξης που προσφέρει το Ελληνικό Τμήμα της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ για τα Ελληνόπουλα της περιοχής γύρω από το Γιοχάννεσμπουργκ και τα οποία δεν έχουν την ευκαιρία να διδαχθούν τα Ελληνικά Γράμματα και τον Ελληνικό Πολιτισμό. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο στις εγκαταστάσεις της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ από τις 09 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι.

image002

Η φετινή χρονιά είναι ακόμη καλύτερη από τις προηγούμενες τόσο ως προς τους αριθμούς, όπου το σύνολο των μαθητών έφτασε τους 88, όσο και ως προς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του παρεχομένου Προγράμματος. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που το Πλάνο Στήριξης το οποίο ξεκίνησε πειραματικά πριν τέσσερα χρόνια, στέριωσε και έγινε πλέον θεσμός προς όφελος των Ελληνικής καταγωγής μαθητών της ευρύτερης περιοχής του Γιοχάννεσμπουργκ.

Να τονίσουμε δε ότι φέτος λειτουργεί για δεύτερη συνεχή χρονιά Τμήμα Νηπιαγωγείου με 18 μικρούς μαθητές.

Αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια στους εκπαιδευτικούς του Πλάνου Στήριξης οι οποίοι δίνουν ολοένα και περισσότερο τον καλύτερό τους εαυτό και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα αφ’ ενός μεν ο αριθμός των μαθητών να αυξάνεται, αλλά και από την άλλη τα Τμήματα να λειτουργούν κάθε Σάββατο με μηδενικές απουσίες.

Να σημειώσουμε ότι οι μαθητές πέραν των μαθημάτων στις αίθουσες διδασκαλίας (κατανέμονται με βάση την ηλικιακή τους τάξη αλλά και την γλωσσομάθειά τους), επιδίδονται και σε άλλες δραστηριότητες (ιδιαίτερα οι μαθητές του Νηπιαγωγείου και των μικρών τάξεων του Δημοτικού), όπως προβολή ταινιών στους διαδραστικούς πίνακες, κατασκευές χειροτεχνιών, εκδηλώσεις στην αυλή του σχολείου (Απόκριες-Καθαρή Δευτέρα), συμμετοχή στους εορτασμούς της 25ης  Μαρτίου, φωτογραφήσεις.

Για τις 14 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένη και θα πραγματοποιηθεί ‘’ημέρα Ελληνικών Παραδοσιακών Παιχνιδιών’’ στο γήπεδο του ΣΑΧΕΤΙ με το σύνολο των μαθητών.

 image004

image006

Για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται, ότι ο σωστός σχεδιασμός, η καλή οργάνωση και η αφοσίωση των συντελεστών, αποφέρουν τα καλύτερα αποτελέσματα.

Το Πλάνο Στήριξης έγινε πλέον θεσμός, είμαι βέβαιη ότι χρόνο με τον χρόνο θα αγκαλιάζει όλο και περισσότερα Ελληνόπουλα της περιοχής.

Αντωνία Παπάζογλου

Διευθύντρια  

Ελληνικού Τμήματος

 image008

image010

image012

image014

image016

 

 

 

 


 

 

Φιλοξενία μαθητών από το Ελληνικό Σχολείο του Bloemfontein!

image001

 Γράφει: ο εκπαιδευτικός Άξιος Δημοσθένης.

Στα πλαίσια της αδελφοποίησης της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ και του Ελληνικού Σχολείου της Ελληνικής Κοινότητας του Bloemfontein, οχτώ μαθητές συνοδευόμενοι από τους γονείς τους και τον δάσκαλό τους, τον  ιερέα-εκπαιδευτικό π. Γεώργιο Τσιφτσή, κατέφθασαν την Κυριακή 01 Οκτωβρίου στις εγκαταστάσεις του ΣΑΧΕΤΙ.

Εκεί τους υποδέχθηκε η Διευθύντρια του Ελληνικού Τμήματος του ΣΑΧΕΤΙ κ. Αντωνία Παπάζογλου, η Διευθύντρια του Δημοτικού κ. Σοφία Ζαχαρίου μαζί με τους αναδόχους (γονείς μαθητών του ΣΑΧΕΤΙ), οι οποίοι προσφέρθηκαν να φιλοξενήσουν τους μαθητές κατά την διάρκεια της τετραημέρου παραμονής τους στην περιοχή του Γιοχάννεσμπουργκ.

image002

Έντονη ήταν η συγκίνηση που επικράτησε την Κυριακή κατά την άφιξη της αποστολής από το Bloemfontein, αφού επισκέπτες και οικογένειες φιλοξενίας, ένιωσαν αμέσως μεγάλη οικειότητα. Η κ. Παπάζογλου, αφού καλωσόρισε την αποστολή από το Bloemfontein, ανέλυσε το πρόγραμμα του τετραημέρου και αμέσως μετά παρέδωσε τους μαθητές στις οικογένειες που θα τους φιλοξενούσαν.

Να σημειώσουμε ότι οι επισκέπτες μαθητές καθημερινά συμμετείχαν σε όλη τη δραστηριότητα του σχολείου παρακολουθώντας έτσι όχι μόνον τα μαθήματα Ελληνικών, αλλά και το γενικό             ημερήσιο πρόγραμμα του σχολείου, σε αντίστοιχες τάξεις με το ηλικιακό τους επίπεδο. Το Πρόγραμμα αυτό, όπως αναφέραμε  και παραπάνω, πραγματοποιείται στα πλαίσια της αδελφοποίησης των δύο σχολείων.

Τις απογευματινές ώρες της Τρίτης 03 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε αποχαιρετιστήρια εκδήλωση από το ΣΑΧΕΤΙ και το Ελληνικό Τμήμα. Παρόντες ήταν ο Γενικός  Διευθυντής του σχολείου κ. W. Taylor, η Διευθύντρια του Δημοτικού κ. Σ. Ζαχαρίου, η Διευθύντρια και ο Υποδιευθυντής του Ελληνικού Τμήματος κ. Α. Παπάζογλου και κ. Καλούδης Μητιλούδης, οι γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές.

Είναι πολύ σημαντική η προσπάθεια αυτή τόνισε σε δηλώσεις της η κ. Παπάζογλου,  αφού ενδυναμώνει τις σχέσεις μεταξύ του ΣΑΧΕΤΙ και των Ελληνικών Κοινοτήτων της Ν. Αφρικής, δίνει την ευκαιρία να γνωρισθούν οι μαθητές μεταξύ τους και να αναπτύξουν κοινές δράσεις και εκδηλώσεις. Τόνισε δε ότι την επόμενη χρονιά θα υποδεχθούμε μαθητές από το Ελληνικό Σχολείο της Ελληνικής Κοινότητας του Τριγώνου Βάαλ στα πλαίσια του ιδίου Προγράμματος. Από την πλευρά του ο εκπαιδευτικός-ιερέας π. Γ. Τσιφτσής ευχαρίστησε θερμά τον Γενικό Διευθυντή του ΣΑΧΕΤΙ κ. W. Taylor, τους συντελεστές υλοποίησης του Προγράμματος, το Ελληνικό Τμήμα, καθώς και τις οικογένειες που φιλοξένησαν τους μαθητές του.

Η αποστολή αναχώρησε για το Bloemfontein την Τετάρτη 04 Οκτωβρίου αργά το μεσημέρι με τους μαθητές και από τις δύο πλευρές έντονα συγκινημένους αφού στις λίγες αυτές ημέρες έγιναν ήδη φίλοι και όπως χαρακτηριστικά είπε ο π.  Γ. Τσιφτσής…”έφθανε που αντάμωσαν τα βλέματά τους”. Ιδιαίτερα τα παιδιά από το Bloemfontein είχαν γεμάτες τις αποσκευές τους με πολύτιμες εμπειρίες τις οποίες είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν σε ένα σχολείο σαν το ΣΑΧΕΤΙ.

image003


Η ΣΧΟΛΗ ΣΑΧΕΤΙ ΤΙΜΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

 Γράφει Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ Άξιος Δημοσθένης.

 image001

 

58 Χρόνια συμπληρώνονται από την ημέρα που η Μεγαλόνησος απέκτησε την ανεξαρτησία της από την Αγγλική κατοχή. Και όμως, από τότε την 1η Οκτωβρίου του 1960 μαζί με την ανεξαρτησία του ο λαός της Κύπρου δεν φανταζόταν ότι θα ξεκινούσε ένας ατέλειωτος γολγοθάς δεινών, με κατάληξη την εισβολή και κατοχή του 1974 από τους Τούρκους.

Σήμερα μετά από δεκαετίες ολόκληρες το Κυπριακό δεν βρήκε ακόμη την λύση του, ούτε στο εδαφικό, ούτε στο θέμα των περιουσιών ούτε σ’ αυτό των αγνοουμένων.

image002

Η Σχολή ΣΑΧΕΤΙ και το Ελληνικό Τμήμα τίμησαν σήμερα Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου του 2017 την επέτειο της ανεξαρτησίας της Κύπρου με μια όμορφη και σεμνή γιορτή.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα των επισήμων και των επισκεπτών από τους αναπληρωτές επικεφαλής επιμελητές Στέφανι Μπαμπιολάκη και Κίμων Κόκκορη. Στη συνέχεια μίλησε ο  Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Ν. Αφρική κ. Στυλιανού σχετικά με το ιστορικό της συνθήκης ανεξαρτησίας.

 

Παραθέτουμε απόσπασμα από την ομιλία του:

Το 1960, η Κύπρος απέκτησε την ανεξαρτησία της μετά από τον απελευθερωτικό αγώνα ενάντια στη βρετανική αποικιοκρατία. H Κύπρος αναγνωρίστηκε ως ανεξάρτητο, δημοκρατικό, κυρίαρχο κράτος και εντάχθηκε στην κοινότητα των Εθνών ως Κυπριακή Δημοκρατία. Κατά την περίοδο 1955-59, ο αντιαποικιακός αγώνας πήρε τη μορφή ένοπλου αγώνα, υπό την καθοδήγηση της ΕΟΚΑ. Ο αγώνας έλαβε χώρα στην ύπαιθρο, στους δρόμους των πόλεων, με τις θυσίες των αγωνιστών στην αγχόνη, στον αχυρώνα και στα κρησφύγετα. Για να επιλυθούν τα αδιέξοδα και να αντιμετωπιστούν οι εντάσεις που είχαν δημιουργηθεί ανάμεσα στις δύο κοινότητες στο νησί, την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή, συγκλήθηκε Διάσκεψη στη Ζυρίχη στις 11 Φεβρουαρίου 1959, όπου επήλθε συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για μια διευθέτηση στο θέμα της Κύπρου. Επιπρόθετα, από την αρχή της ανεξαρτησίας της η Κύπρος έγινε ισότιμο μέλος της διεθνούς κοινότητας, με κύρος πολλές φορές δυσανάλογα μεγάλο του μικρού της μεγέθους. Δραστήριο μέλος της Κοινοπολιτείας και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η Κύπρος δεν άργησε να πάρει τη φυσιολογική της θέση στο Συμβούλιο της Ευρώπης, υποδηλώνοντας την ευρωπαϊκή της ταυτότητα και προσανατολισμό. Εξάλλου, η Κύπρος έγινε μέλος του Κινήματος των Αδεσμεύτων, διαδραματίζοντας ηγετικό ρόλο. Η Κυπριακή Δημοκρατία, με την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την 1η Μαΐου 2004, είναι ισότιμο μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.

 Ακολούθησαν δύο έντεχνα ποιήματα και κυπριακός χορός-Συρτός, από μαθητές της Β’ και Γ’ Γυμνασίου. Προβλήθηκε δε και σχετικό ιστορικό βίντεο με τίτλο: Γιατί η Ελλάδα και η Τουρκία μάχονται για την Κύπρο.

Να σημειώσουμε ότι την γιορτή τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  του Γιοχάννεσμπουργκ και της Πρετόριας κ.κ Δαμασκηνός, ο κ. Γ. Μπίζος, εκπρόσωποι των Ελληνικών Διπλωματικών  Αρχών, εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων, της Κυπριακής Αδερφότητας, ο Συντονιστής Εκπαίδευσης κ. Γ. Βλάχος και φυσικά όλοι οι μαθητές και η Διοίκηση του ΣΑΧΕΤΙ.

image007 image006 image005 image004 image003


 

ΣΑΧΕΤΙ- ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2017

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΧΟΡΩΝ

 

 Γράφει ο εκπαιδευτικός Άξιος Δημοσθένης

image001

Κάθε χρόνο στα τέλη του Σεπτέμβρη όλοι οι μαθητές του Δημοτικού της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ για ένα τριήμερο αφήνουν τις τσάντες και τα βιβλία και πραγματοποιούν όμορφες ψυχαγωγικές και διδακτικές εκδηλώσεις.

Έτσι έγινε και φέτος, είχαμε διαγωνισμό! και τι διαγωνισμό…. χορού Ελληνικών Παραδοσιακών Τραγουδιών. Η Διεύθυνση και οι εκπαιδευτικοί του Ελληνικού Τμήματος έχουν φροντίσει από νωρίς όλα να είναι άψογα και άρτια οργανωμένα.

Ήταν χάρμα οφθαλμών να βλέπουμε όλοι στην μεγάλη αυλή του σχολείου από τους μικρούς μαθητές της Πρώτης μέχρι τους εφήβους της Εβδόμης να χορεύουν την Μπαϊντούσκα, τον Καλαματιανό, το Ποδαράκι, τον Μενούση κ.ά σε άψογους σχηματισμούς με σωστό ρυθμό και βήματα!

 

 

image002
Παραδοσιακά και Δημοτικά τραγούδια, ερχόμενα από την Θράκη, την Πελοπόννησο, τα νησιά του Αιγαίου, τα Επτάνησα και όλη την Ελλάδα, ενισχύουν καθημερινά την ιστορική και πολιτισμική γνώση των μαθητών.

Να σημειώσουμε ότι το μάθημα του Ελληνικού Παραδοσιακού χορού είναι ενταγμένο στο Πρόγραμμα του Σχολείου και διδάσκεται σε όλες τις τάξεις του Δημοτικού και του Γυμνασίου-Λυκείου υποχρεωτικά.

 

 

image003

 

Επίσης να αναφέρουμε ότι στο τριήμερο του διαγωνισμού, 27, 28 και 29 Σεπτεμβρίου, διαγωνίστηκαν όλα τα τμήματα των μαθητών των Α’-Β’-Γ’-Δ’-Ε’ και Ζ’ τάξεων. Υπήρχε κανονική κριτική επιτροπή αποτελούμενη από εκπαιδευτικούς του Ελληνικού Τμήματος, το τμήμα δε που ανακηρύσσονταν νικητής έπαιρνε το τρόπαιο, ενώ όλοι οι μαθητές έπαιρναν το αναμνηστικό δωράκι τους.

image004

 

image005

 


ΣΑΧΕΤΙ- ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2017

ΣΧΟΛΗ ΣΑΧΕΤΙ: ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Γ. ΣΤΑΣΙΝΑΚΗ

Γράφει ο εκπαιδευτικός Άξιος Δημοσθένης

image002

 2017 έτος Ν. Καζαντζάκη. Με την συμπλήρωση 60 χρόνων από τον θάνατό του.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων που πραγματοποιεί την τρέχουσα σχολική περίοδο η Σχολή ΣΑΧΕΤΙ  για τον μεγάλο  Έλληνα λογοτέχνη, στις 26 Σεπτεμβρίου επισκέφθηκε την Σχολή ο Γιώργος Στασινάκης Προέδρος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη.

image004

Ο διακεκριμένος αυτός Έλληνας στοχαστής, με την σπουδαία ακαδημαϊκή καριέρα στην Ευρώπη, συγγραφέας του εκπληκτικού βιβλίου ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ-ΖΟΡΜΠΑΣ: Μια αληθινή φιλία,  συνοδευόμενος από την Διευθύντρια του Ελληνικού Τμήματος της Σχολής κ. Τ. Παπάζογλου, μίλησε τις πρωινές ώρες στους μαθητές της 10ης και 11ης  του Λυκείου,  αναπτύσσοντας την βαθιά του γνώση για τον παγκοσμίου φήμης λογοτέχνη.

Συγκεκριμένα ο κ. Στασινάκης στην πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του προς τους μαθητές, αναφέρθηκε στο ποιος ήταν ο Ν. Καζαντζάκης και ποιο το παγκόσμιο έργο του. Επίσης τόνισε ότι μέσα από τις διηγήσεις του, πέραν των φιλοσοφικών εννοιών, ο συγγραφές έδινε σημαντικές πληροφορίες γύρω από την γεωγραφία, την πολιτική κατάσταση των χωρών, καθώς στοιχεία για τα ήθη και έθιμα περιοχών και λαών.

Ο κ. Στασινάκης αναφέρθηκε σε σημαντικά πρόσωπα της Τέχνης και του Πολιτισμού, από τα έργα των οποίων εμπνεύσθηκε ο Καζαντζάκης ο οποίος στη συνέχεια, με τον δικό του μοναδικό τρόπο προσπάθησε να αποτυπώσει στα δικά του έργα το νόημα της ύπαρξης του ανθρώπου στη ζωή.

image006

ΣΑΧΕΤΙ- ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2017
Η ΣΧΟΛΗ ΣΑΧΕΤΙ ΤΙΜΑ ΤΟΝ Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ
Γράφει ο εκπαιδευτικός Άξιος Δημοσθένης

image001
Η φετινή χρονιά 2017 κηρύχθηκε έτος Καζαντζάκη με την συμπλήρωση 60 χρόνων από τον θάνατό του.
Το Ελληνικό Τμήμα της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ τιμώντας τον μεγάλο Έλληνα λογοτέχνη, προγραμμάτισε και πραγματοποίησε την τρέχουσα σχολική χρονιά μια σειρά δράσεων και εκδηλώσεων.
Οι μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού αλλά και του Γυμνασίου-Λυκείου δημιούργησαν και παρουσίασαν, έργα ζωγραφικής, κολάζ και αφίσες καθώς και γραπτές εκθέσεις, όλα εμπνευσμένα από τα αποφθέγματα του Ν. Καζαντζάκη.
Ο γνωστός και καταξιωμένος Έλληνας σκηνοθέτης Ν. Σμαραγδής, καλεσμένος του Λυκείου Ελληνίδων, επισκέφθηκε το ΣΑΧΕΤΙ και παρουσίασε την ταινία του με αναφορά στον Καζαντζάκη, συνομίλησε δε με μαθητές του Λυκείου.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται στις 22 Σεπτεμβρίου με την επίσκεψη στη Σχολή ΣΑΧΕΤΙ του Γιώργου Στασινάκη Προέδρου της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη.

image002
Ο διακεκριμένος αυτός Έλληνας στοχαστής, με την σπουδαία ακαδημαϊκή καριέρα στην Ευρώπη, συγγραφέας του εκπληκτικού βιβλίου ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ-ΖΟΡΜΠΑΣ: Μια αληθινή φιλία, θα μιλήσει στους μαθητές της 10ης και 11ης του Λυκείου, (σημειώνουμε ότι για τους μαθητές που δεν γνωρίζουν καλά την Ελληνική γλώσσα θα υπάρχει μεταφραστής) αναπτύσσοντας την βαθιά του γνώση για τον παγκοσμίου φήμης λογοτέχνη. Την επόμενη ημέρα θα μιλήσει σε εκδήλωση του Λυκείου Ελληνίδων.

Ποιος είναι ο Νίκος Καζαντζάκης;
Ο Ν. Καζαντζάκης είναι ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες λογοτέχνες, ποιητές και φιλοσόφους, με παγκόσμια αναγνώριση.
Γεννήθηκε στην Κρήτη το 1883 και πέθανε στη Γερμανία το 1957.
Ο Ν. Καζαντζάκης έγραψε σπουδαία βιβλία, τα οποία μεταφράσθηκαν σε πολλές γλώσσες. Επίσης πήρε πολλά διεθνή βραβεία.


ΣΑΧΕΤΙ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2017

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
Γράφει Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ Άξιος Δημοσθένης για την συντακτική ομάδα του Ελληνικού Τμήματος

image001

57 Χρόνια συμπληρώνονται από την ημέρα που η Μεγαλόνησος απέκτησε την ανεξαρτησία της από την Αγγλική κατοχή. Και όμως, από τότε την 1η Οκτωβρίου του 1960 μαζί με την ανεξαρτησία του ο λαός της Κύπρου δεν φανταζόταν ότι θα ξεκινούσε ένας ατέλειωτος γολγοθάς δεινών, με κατάληξη την εισβολή και κατοχή του 1974 από τους Τούρκους.
Η 1η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως η ημέρα που γιορτάζεται η Ανεξαρτησία της Κύπρου,αν και στη πραγματικότητα η Κύπρος ανακηρύχθηκε ανεξάρτητη δημοκρατία, στις 16 Αυγούστου 1960 έχοντας ως εγγυήτριες δυνάμεις την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Μεγάλη Βρετανία.

Σήμερα μετά από δεκαετίες ολόκληρες το Κυπριακό δεν βρήκε ακόμη την λύση του, ούτε στο εδαφικό, ούτε στο θέμα των περιουσιών ούτε σ’ αυτό των αγνοουμένων.
Η Σχολή ΣΑΧΕΤΙ και το Ελληνικό Τμήμα όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα τιμήσουν την επέτειο της ανεξαρτησίας της Κύπρου με μια όμορφη και σεμνή γιορτή την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017.
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
Την εποχή του Χαλκού η Κύπρος γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη εξ αιτίας της παραγωγής χαλκού από τα ορυχεία της. Κατά την ίδια περίοδο, πέρα από τους Ετεοκύπριους, τους αυτόχθονες δηλαδή Κύπριους, εγκαθίστανται στο νησί οι πρώτοι Έλληνες καθώς και οι Φοίνικες.
Κατακτήθηκε τον 7ο αιώνα π.Χ. από τους Ασσύριους, για να ακολουθήσουν οι Αιγύπτιοι και αργότερα οι Πέρσες. Μετά την κατάκτηση της από τον Μέγα Αλέξανδρο, θα ακολουθήσει η Ελληνιστική περίοδος, όπου η Κύπρος θα εξελληνιστεί πλήρως.
Κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο η Κύπρος θα εκχριστιανιστεί. Με τον διαχωρισμό της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας η Κύπρος θα υπαχθεί στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Κατά τη διάρκεια αυτή που θα διαρκέσει σχεδόν χίλια χρόνια θα δεχτεί επιδρομές από Σαρακηνούς.
Ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος θα κατακτήσει την Κύπρο το 1191 και θα την μεταβιβάσει σε ξένους βασιλιάδες, τους Ναΐτες, αργότερα στους Λουζινιανούς που θα την πουλήσουν αργότερα στους Ενετούς. Η περίοδος αυτή ήταν δυσβάστακτη για τον λαό της Κύπρου. Τo 1570 μ.Χ. οι Οθωμανοί θα κατακτήσουν την Κύπρο προκαλώντας αρκετές σφαγές.
Στα τέλη του 19ου αιώνα θα μεταβιβάσουν την Κύπρο στην Βρετανική Αυτοκρατορία και στα μέσα του 20ου, η Κύπρος θα ανακηρυχθεί ανεξάρτητο Κράτος.

 


ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣΔ.Ε

ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ κ. Γ. ΣΠΑΝΤΙΔΑΚΗ

Δείτε το στο slideshare.net

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΣΤΑΘΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

Δείτε το στο slideshare.net

ΕΓΚΑΙΝΙΑ – ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΈΝΤΡΟΥ – 44α ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΑΧΕΤΙ

Δείτε το στο slideshare.net

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ-ΣΧΟΛΗ ΣΑΧΕΤΙ  ΜΑΙΟΣ 2017

Γράφει: Γράφει ο εκπαιδευτικός Άξιος Δημοσθένης για την συντακτική ομάδα του Ελληνικού Τμήματος.

image001

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν και φέτος οι εξετάσεις για τα Πιστοποιητικά Ελληνομάθειας στο εξεταστικό κέντρο της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ.  Όπως γνωρίζουμε το ΣΑΧΕΤΙ από το 2001 παραμένει εξεταστικό κέντρο για τις Εξετάσεις Πιστοποίησης Ελληνομάθειας σε όλη τη Ν. Αφρική και τις γειτονικές χώρες. Προσφέρει δε σε όλους τους υποψήφιους δωρεάν εργαστήρια προετοιμασίας.

Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν το τριήμερο 16-17 και 18 Μαΐου 2016 και σ’ αυτές πήραν μέρος 45 υποψήφιοι σε όλα τα επίπεδα, παιδιά και ενήλικες Ελληνικής και μη καταγωγής από την Ν. Αφρική.  Να σημειώσουμε ότι φέτος υπήρξε υποψήφια ελληνικής καταγωγής η οποία ήρθε από την Λουσάκα της Ζάμπια και συμμετείχε στις εξετάσεις του επιπέδου Α1 για παιδιά.

Τις εξετάσεις όπως κάθε χρόνο τις ετοίμασε και τις διενήργησε το Ελληνικό Τμήμα της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ, η Διεύθυνση και οι εκπαιδευτικοί του Τμήματος,  δίνοντας  τον καλύτερο εαυτό τους τόσο στην οργάνωση και στην προετοιμασία, όσο και στην διενέργεια των εξετάσεων.  Με την εμπειρία τους οι εξεταστές και αξιολογητές Έλληνες εκπαιδευτικοί του Τμήματος, κάτω από την καθοδήγηση της Διεύθυνσης, κατάφεραν όχι μόνο να εξασφαλίσουν το αδιάβλητο των εξετάσεων, αλλά και να αποβάλλουν το άγχος των υποψηφίων.

παράλληλα,  φέτος για δεύτερη  χρονιά, συμμετείχαν στις εξετάσεις 17 μαθητές του Πολιτισμικού

Τμήματος της Γ´Λυκείου  της Σχολής Σαχέτι Ελληνικής και μη καταγωγής, συγκεκριμένα στο επίπεδο Α1 για εφήβους.

Η συμμετοχή των μαθητών αυτών στις εξετάσεις γίνεται πλέον θεσμός  με  στόχο να  τους

δίνει κίνητρο για συνέχιση εκδήλωσης  ενδιαφέροντος στο μάθημα των Ελληνικών, αφού θα τους παρέχεται η δυνατότητα απόκτησης ενός πιστοποιητικού με διεθνή αναγνώριση.

Σε δηλώσεις της αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων, η Διευθύντρια του Ελληνικού Τμήματος κ. Αντωνία Παπάζογλου η οποία εξάλλου φέρει και την ευθύνη των εξετάσεων, τόνισε την ιδιαίτερη σημασία και αξία, κυρίως  για τα Ελληνόπουλα της Ομογένειας να προετοιμάζονται κατάλληλα και να αποκτούν τα Πιστοποιητικά Ελληννομάθειας όλων των βαθμίδων. Σημείωσε δε ότι η κατοχή αυτών των Πιστοποιητικών, όχι μόνο τα κάνει να αισθάνονται υπερήφανα που γνωρίζουν την Ελληνική Γλώσσα σε υψηλό επίπεδο, αλλά  παράλληλα είναι ένα και ένα σημαντικό εφόδιο για την υπόλοιπη σταδιοδρομία τους.

ΤΕΛΟΣ

Η Διεύθυνση καθώς και οι εκπαιδευτικοί του Ελληνικού Τμήματος εύχονται σε όλους τους υποψηφίους που συμμετείχαν στις εξετάσεις, καλά απότελεσματα!!!


 

 

 

 

 

Εκδήλωση στη Σχολή ΣΑΧΕΤΙ για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Eλληνισμού (1914-1923) – 19 Μαΐου 2017

Πρόσκληση για την εκδήλωση

Δείτε το στο slideshare.net

το πρόγραμμα της εκδήλωσης

Δείτε το στο slideshare.net

Η εκδήλωση

Δείτε το στο slideshare.net

  ΣΑΧΕΤΙ 04-04-2017

                                      …..ΜΗΝ ΗΤΑΝΕ ΟΝΕΙΡΟ;

 image001

 Takeoff..ακούστηκε η φωνή του πιλότου και σε δευτερόλεπτα το βαρύ αεροσκάφος των EMIRATES ξεκολλούσε από την γη του Johannesburgμε πορεία προς το Dubai.

Ήταν το βράδυ της Πέμπτης 23 Μαρτίου 2017 και από τους 285 επιβάτες της πτήσης οι 36 ήμασταν η αποστολή του ΣΑΧΕΤΙ, προορισμός μας η Πατρίδα, η Ελλάδα. Τριάντα ταλαντούχοι μαθητές (χορευτικό, οργανοπαίχτες, θεατρικό), ο Γενικός Διευθυντής της Σχολής ο κ. W. Taylor, η κ. Σ. Ζαχαρίου, ο Κ. Μητιλούδης, ο Μπάμπης Παππάς, η Στέλλα Νεστορίδη και εγώ ανήσυχη να έχω ήδη απλωμένα τα χαρτιά μου μπροστά μου και τις σκέψεις μου.

Έναν ολόκληρο μήνα τώρα, ατέλειωτες ετοιμασίες, τηλεφωνήματα, οργάνωση, δώρα, βίζες, εισιτήρια και ευθύνη, τριάντα παιδιά μαζί μας, πρέπει όλα να πάνε καλά..αναρωτήθηκα και σηκώθηκα μέσα στο μισοσκόταδο να ρίξω μια ματιά στην αποστολή. Περασμένη η ώρα όλοι σχεδόν κοιμόταν αλλά στα ήρεμα πρόσωπα των παιδιών ήταν χαραγμένη η προσμονή, χαμογέλασα, σίγουρα όλα θα πάνε καλά…

Αργά την επομένη η Αθήνα με το καυσαέριο, έλαμπε και μοσχομύριζε, ίσως γιατί είναι η Αθήνα μας. Δεν μπορούσαμε να τους κρατήσουμε τους μαθητές, σαν τα ατίθασα άλογα, όλα τα ήθελαν τώρα!!! Μεμιάς το μεσογειακό τους αίμα ξύπνησε, ακράτητοι.

Μπορεί ο κύριος σκοπός της αποστολής να ήταν η επίσκεψη στα ιστορικά εκπαιδευτήρια ΔΟΥΚΑ εκεί πάνω στο Μαρούσι, στα πλαίσια της συνεργασίας «γέφυρες πολιτισμού» των δύο σχολείων, αλλά στην πορεία προέκυψαν πολλές άλλες επισκέψεις που σίγουρα θα ήταν ότι το καλύτερο κυρίως για τους μαθητές.

Χιλιάδες κόσμος κατά μήκος της Πλατείας Συντάγματος για την μεγάλη στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου, ανάμεσά τους και εμείς. Τανκς και αεροπλάνα, πάνοπλοι στρατιώτες άφησαν άναυδους τους μαθητές μας.

Την επόμενη ημέρα Κυριακή το ταξίδι γύρισε πίσω μερικές χιλιάδες χρόνια, αφού σκαρφαλωμένοι όλοι μας στο βράχο της Ακρόπολης θαυμάζαμε τον Παρθενώνα και τα άλλα μνημεία της Αρχαίας Ελλάδας, μνημεία πλέον Παγκόσμιας κληρονομιάς. Συνεχίσαμε με το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο δικαίως θεωρείται ένα από τα καλύτερα του κόσμου.

image003

Την επομένη είχαμε την πρώτη επίσκεψη στα Εκπαιδευτήρια Δούκα, την γνωριμία μεταξύ των μαθητών, ανταλλαγή δώρων και παρακολούθηση διδασκαλείων.

Στη συνέχεια περιηγηθήκαμε τα στενά της πλάκας από το Μοναστηράκι και αναρωτιόμασταν μην είναι όνειρο όλα αυτά που ζούμε.

Δεν μπορώ να ξεχάσω τον μαθητή που με πλησίασε και ξαναμμένος μου λέει…Κυρία νομίζω ότι από κάποια γωνιά θα εμφανισθεί η Θεά Αθηνά με όλα της τα όπλα..και μέσα στα ταβερνάκια θαρρείς και κάθεται ο Διόνυσος….Πάμε καλά σκέφθηκα.

Γέφυρες Πολιτισμού στήθηκαν την Τρίτη 28 Μαρτίου κάτω από τους ήχους χορευτικών, μουσικών και θεατρικών συνόλων στις εγκαταστάσεις των Εκπαιδευτηρίων Δούκα. Οι μαθητές μας και οι μαθητές του Δούκα όχι μόνον έδειξαν το ταλέντο τους αλλά ξεσήκωσαν το ακροατήριο. Υπεύθυνα χείλη ομολόγησαν, ήρθατε από τόσο μακριά να μας δείξετε τον Ελληνικό Πολιτισμό, μπράβο σας τώρα καταλαβαίνουμε τον Οικουμενικό χαρακτήρα του Πολιτισμού μας.

 image005

Στο Υπουργείο Εξωτερικών μας δέχθηκε ο Υπουργός Παιδείας κ. Κ. Γαβρόγλου και απολαμβάνοντας τις μουσικές επιδόσεις των μαθητών, ζήτησε ενημέρωση για όλα τα θέματα της Σχολής την οποία και του παρείχα με κάθε λεπτομέρεια. Μας υποσχέθηκε πλήρη στήριξη στο έργο μας… ειδήμων!

Με την πανηγυρική ομιλία του Διευθυντή μας κ.W. Taylor άνοιξαν οι εργασίες της εκδήλωσης στα Εκπαιδευτήρια Δούκα την Τετάρτη 29 Μαρτίου, στη συνέχεια στην δική μου ομιλία τόνισα την παράλληλη ιστορική πορεία των δύο σχολείων, αφού το όραμα και οι στόχοι τους είναι κοινοί.

Σειρά είχε ο Ναός της Δημοκρατίας, το Κοινοβούλιο όπου ξεναγήθηκε η αποστολή μας και στην συνέχεια κατευθυνθήκαμε στο Προεδρικό Μέγαρο όπου μας υποδέχθηκε ο Πρώτος Πολίτης της Χώρας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος. Συνομίλησε με όλη την αποστολή, του μετέφερα το μήνυμα του Προέδρου της Σχολής κ. Α. Στεφάνου και άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή την ομιλία της κ. Σ. Ζαχαρίου. Έντονη ήταν η συγκίνηση και ο θαυμασμός όλων των μελών της αποστολής, αφού η ατμόσφαιρα μας υποδείκνυε ότι εδώ φυλάσσονται οι θεσμοί και το Σύνταγμα της Ελλάδας.

image007

Να μην παραλείψω να αναφερθώ στη συνεχή παρουσία του φίλου πλέον του ΣΑΧΕΤΙ, του Υφυπουργού των Εξωτερικών του κ. Τ. Κουίκ. Και όχι μόνον στην παρουσία αλλά και στην οργάνωση και εξυπηρέτηση όσον αφορά τις επισκέψεις μας στο Υπουργείο των Εξωτερικών, στο Κοινοβούλιο και στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Τον ευχαριστούμε θερμά.

Στα χνάρια του Απόλλωνα και της Πυθίας.

Την Πέμπτη 30 Μαρτίου μια ημερήσια εκδρομή στους Δελφούς κατέδειξε περίτρανα στους μαθητές και σε όλα τα μέλη της αποστολής, πόσο άρρηκτα δεμένοι είναι στην Ελλάδα η Μυθολογία με την Ιστορία, οι μαθητές είδαν από κοντά την ύπαρξη αυτών που διδάσκονται στα μαθήματά τους.

Την επομένη Παρασκευή 31 Μαρτίου όλα τα πρόσωπα ήταν σκυθρωπά, κάτω από άλλες συνθήκες έπρεπε να είναι χαρούμενα, το τέλος ενός κουραστικού ταξιδιού και η επιστροφή στο σπίτι. Γρήγορα κατάλαβα ότι κανένας δεν ήθελε να τελειώσει αυτό το ταξίδι, ήταν τόσες οι εντυπώσεις, τα πρωτόγνωρα και τα ονειρικά που κυρίως οι μαθητές δεν ήθελαν να τελειώσει….καλά πήγαμε σκέφθηκα!

image009

Μια έκπληξη μας περίμενε την τελευταία ημέρα, αφού δεχθήκαμε την πρόσκληση του Πρέσβη της Ν. Αφρικής στην Αθήνα του κ. Vanschalkwyk να επισκεφθούμε την Πρεσβευτική κατοικία. Μας περιποιήθηκε με το παραπάνω και τονίστηκε μεταξύ μας η ιστορική και διαχρονική φιλία των δύο λαών.

Βαριές οι αποσκευές μας στο ταξίδι του γυρισμού, γεμάτες εντυπώσεις, εικόνες, ήχους γεύσεις και μυρωδιές, ακόμη και καινούριους φίλους που μέσα σε μια βδομάδα πρόλαβαν να κάνουν οι μαθητές μας. Μήπως τα ταβερνάκια; Τι τραγούδι χορό και φαγητό ένα από τα βράδια εκεί στα στενά της Πλάκας!

Πήρα κιλά κυρία, μου είπε μια μαθήτρια, τι νόστιμα φαγητά ήταν αυτά!

Ελληνική κουζίνα! Της απάντησα.

Στο ταξίδι της επιστροφής δεν θυμάμαι τίποτε, κοιμήθηκα….ΚΑΛΑ ΠΗΓΑΜΕ!!!

                                                        ΑΝΤΩΝΙΑ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ

                                           ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

image011

 

 

23-03-2017

Γράφει ο εκπαιδευτικός Άξιος Δημοσθένης για την συντακτική ομάδα του Ελληνικού Τμήματος.

ΣΧΟΛΗ ΣΑΧΕΤΙ 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ

image001

image003
Την φετινή χρονιά οι εκδηλώσεις στη Σχολή ΣΑΧΕΤΙ για την 25η Μαρτίου έγιναν όπως συνηθίζεται δηλαδή δύο εκδηλώσεις.
1. Η μεγάλη παρέλαση την Κυριακή 19 Μαρτίου στο γήπεδο της Σχολής, υπό την συνδιοργάνωση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ .
Στις εκδηλώσεις και στην μεγάλη παρέλαση πήραν μέρος, μαθητές της Σχολής, μαθητές άλλων σχολείων, αντιπροσωπείες Ελληνικών Κοινοτήτων, της Ομοσπονδίας, Συλλόγων και Σωματείων. Όλος ο χώρος κατακλύστηκε από χιλιάδες Ομογενείς, ένας ολόκληρος λαός… όπως είπε επίσημος παρευρισκόμενος. Το παρόν όπως κάθε χρόνο έδωσαν όλες οι Διπλωματικές, Θρησκευτικές και Εκπαιδευτικές αρχές της περιοχής.
2. Ρίγη συγκίνησης στους θεατές σκόρπισαν οι εκατοντάδες μαθητές, τα χορευτικά συγκροτήματα, τα μουσικά σύνολα οι θεατρικές ομάδες στην σχολική γιορτή του ΣΑΧΕΤΙ που πραγματοποιήθηκε φέτος την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017 λόγω αναχώρησης την ίδια ημέρα το βράδυ αποστολής του σχολείου στην Ελλάδα.
Όλοι οι εκπαιδευτικοί του Ελληνικού Τμήματος επί ποδός βοήθησαν τα μέγιστα στην άρτια οργάνωση της σύνθετης αυτής εκδήλωσης.

image005
image007
image009

 

 

ΣΑΧΕΤΙ 04-03-2017

ΑΓΙΑΣΜΟΣ-ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ: ΣΤΟ ΠΛΑΝΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
Γράφει: Ο εκπαιδευτικός Άξιος Δημοσθένης για την συντακτική ομάδα του Ελληνικού Τμήματος.

image001
Συγκινητικές ήταν οι στιγμές στις εγκαταστάσεις της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ τις πρωϊνές ώρες του Σαββάτου 04 Μαρτίου 2017, αφού η παρουσία μαθητών και γονέων του Πλάνου Στήριξης ήταν μαζική, προκειμένου να τελεσθεί ο αγιασμός (εξ αναβολής) και η κοπή της πίτας.
Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του Δ.Σ της Σχολής κ. Ανδρέας Στεφάνου και ο Γενικός Διευθυντής της Σχολής κ. W. Taylor.
H Διεύθυνση του Ελληνικού Τμήματος ως συνήθως τα είχε όλα έτοιμα, οι εκπαιδευτικοί του Προγράμματος συγκέντρωναν στον χώρο της τελετής τους μαθητές και ο ιερέας της Σχολής πάτερ Πέτρος εμφανίστηκε έτοιμος να τελέσει την ακολουθία του αγιασμού.

image006image004Η έκπληξη και η περιέργεια ήταν στοιχεία έντονα στα μάτια πολλών από τους μαθητές, αφού δεν είχαν μέχρι τώρα την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την Ελληνική Παράδοση. Να σημειώσουμε εν συντομία ότι το Πλάνο Στήριξης, λειτουργεί για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά από το Ελληνικό Τμήμα της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ για τα Ελληνόπουλα της περιοχής γύρω από το Γιοχάννεσμπουργκ και τα οποία δεν έχουν την ευκαιρία να διδαχθούν τα ελληνικά γράμματα και τον ελληνικό πολιτισμό. Φέτος οι συμμετέχοντες μαθητές είναι περισσότεροι από κάθε προηγούμενη χρονιά φτάνοντας τους 80 και όπως τόνισε αμέσως μετά την τελετή ο Πρόεδρος του Δ.Σ της Σχολής κ. Ανδρέας Στεφάνου …το Πλάνο Στήριξης θα συνεχισθεί και τα επόμενα χρόνια, είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι τόσο με την συμμετοχή των μαθητών, όσο και με την δουλειά που γίνεται. Συνεχάρη δε τους εκπαιδευτικούς του Πλάνου, οι οποίοι όπως είπε δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για τους μαθητές.
image008image010

Την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο Γενικός Διευθυντής της Σχολής κ. W. Taylor.

Να σημειώσουμε ότι αμέσως μετά, μικροί και μεγάλοι γεύτηκαν την Βασιλόπιτα και στην συνέχεια οι μικροί του Νηπιαγωγείου τήρησαν το έθιμο της Καθαράς Δευτέρας κατασκευάζοντας χαρταετούς, οι δε μεγαλύτεροι μπήκαν στις αίθουσες για το μάθημά τους.

 

 

 

 

ΣΑΧΕΤΙ 01-03-2017

ΣΧΟΛΗ ΣΑΧΕΤΙ: ΑΠΟΚΡΙΕΣ-ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 2017
Γράφει: Ο εκπαιδευτικός Άξιος Δημοσθένης για την συντακτική ομάδα του Ελληνικού Τμήματος.

image001
Κόντρα στον καιρό
Φέτος οι Απόκριες στη Σχολή ΣΑΧΕΤΙ θα μείνουν αξέχαστες.
Η κακοκαιρία και η συνεχής βροχόπτωση ματαίωσαν τα σχέδια και τις πρόβες μαθητών και εκπαιδευτικών την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017. Η παρουσίαση των καρναβαλιστών των μαθητών του Δημοτικού και του Γυμνασίου-Λυκείου, κανονικά θα πραγματοποιούνταν στον κεντρικό ανοιχτό χώρο εκδηλώσεων της Σχολής. Και όμως προκειμένου να μην πάνε χαμένοι οι κόποι τόσων ημερών, εκπαιδευτικοί και μαθητές μεταφέρθηκαν στην κεντρική αίθουσα της Σχολής.
Το τι έγινε φυσικά δεν περιγράφεται. Σείονταν η αίθουσα από τις χαρούμενες φωνές των εκατοντάδων μαθητών, από την μουσική και τα συνεχή χειροκροτήματα των παρευρισκομένων. Το Ελληνικό Τμήμα σφράγισε την εκδήλωση με την άψογη εμφάνιση των μαθητών της Τρίτης τάξης οι οποίοι εκτέλεσαν μια μουσική χορογραφία (Στρουμφάκια) ξεσηκώνοντας μικρούς και μεγάλους.
Πράγματι η δασκάλα χορογραφίας Δήμητρα Σπανού αλλά και όλοι οι εκπαιδευτικοί του Τμήματος εντυπωσίασαν με την άψογη δουλειά τους. Στην συνέχεια οι τελειόφοιτοι μαθητές του Λυκείου έκλεψαν την παράσταση παρελαύνοντας με τα υπέροχα και ευρηματικά αποκριάτικα κοστούμια τους.

image004 image006image007
Να σημειώσουμε ότι αποκριάτικες εκδηλώσεις πραγματοποίησαν, ο βρεφονηπιακός σταθμός, το νηπιαγωγείο αλλά και οι μαθητές του πλάνου στήριξης το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου. Συγκεκριμένα, τα νήπια του πλάνου στήριξης κατασκεύασαν αποκριάτικες κορώνες και μάσκες και με αυτές βγήκαν ομαδικά στο διάλλειμα. Οι δε μεγαλύτεροι μαθητές γέμισαν το προαύλιο του σχολείου με τραγούδια και χρώματα παρουσιάζοντας το γαϊτανάκι.

image010 image012
Την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου (εκ μεταφοράς της Καθαρής Δευτέρας λόγω διακοπών του σχολείου) η Πράδοση συνεχίστηκε…αφού όλοι οι μαθητές γεύτηκαν τα νηστίσιμα της έναρξης της Σαρακοστής, χαλβάδες, ταραμάδες, λαγάνες και ελιές. Οι εκπαιδευτικοί του Ελληνικού Τμήματος όμως πρόσφεραν και την γνώση στους μαθητές αναφερόμενοι στην έννοια και την σημασία αυτής της ημέρας και της περιόδου της Μεγάλης Σαρακοστής…..!!!

image013Το έθιμο τελείωσε με τους χαρταετούς να σκεπάζουν τον ουρανό του ΣΑΧΕΤΙ!!!

Δείτε το στο slideshare.net

 

ΣΑΧΕΤΙ 01-03-2017

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΟ ΣΑΧΕΤΙ

Γράφει: Ο εκπαιδευτικός Άξιος Δημοσθένης για την συντακτική ομάδα του Ελληνικού Τμήματος.
image002
Ένας δημοσιογράφος στο ΣΑΧΕΤΙ
Θα έλεγε κανείς αφού έτσι τον γνωρίζουν όλοι τον Τέρενς Κουίκ δεκαετίες τώρα, από την παρουσία του σε τηλεοπτικά κανάλια και εφημερίδες της Ελλάδας.
Από τον περασμένο Νοέμβριο όμως ο Τέρενς Κουίκ ασκεί τα καθήκοντα του Υφυπουργού των Εξωτερικών της Κυβέρνησης της Ελλάδας αρμόδιος για θέματα των Ελλήνων της Διασποράς. Να σημειώσουμε, ότι ο Τέρενς Κουίκ τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική, αρχικά στα πλαίσια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στην συνέχεια εξελέγη βουλευτής με το κόμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.
Στα πλαίσια της περιοδίας του σε χώρες της Αφρικανικής Ηπείρου στις οποίες ζουν Έλληνες Ομογενείς επισκέπτεται και την Ν. Αφρική, όπου θα έχει επαφές με παράγοντες της Ομογένειας στο Γιοχάννεσμπουργκ την Πρετόρια και το Κέηπ Τάουν, καθώς και με αξιωματούχους της κυβέρνησης της Ν. Αφρικής.
Την Σχολή Σαχέτι επισκέφθηκε την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017 συνοδευόμενος από τον Πρέσβη της Ελλάδας στη Ν. Αφρική κ. Κουβαριτάκη Ελευθέριο, τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Γιοχάννεσμπουργκ κ. Θ. Μιχαλόπουλο, υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Εξωτερικών που τον συνοδεύουν στο ταξίδι του, καθώς και μέλη του Δ.Σ της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ν. Αφρικής.

image003
Στη Σχολή τον Υφυπουργό υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος του Δ.Σ κ. Στεφάνου Ανδρέας, ο Γενικός Διευθυντής της Σχολής κ. W. Taylor και οι διευθυντές των σχολείων της Σχολής. Παρέστη δε και ο κ. Γ. Μπίζος. Με τους ανωτέρω ο κ. Κουίκ είχε συνάντηση ενημέρωσης και αμέσως μετά ξεναγήθηκε στους χώρους της Σχολής. Στη συνέχεια μίλησε στους συγκεντρωμένους μαθητές της Σχολής οι οποίοι είχαν κατακλύσει το κεντρικό προαύλιο και ακολούθως ομάδες μαθητών παρουσίασαν προς τιμήν του αποκριάτικη δραματοποίηση, Παραδοσιακούς Ελληνικούς χορούς και μουσικό κομμάτι με την ορχήστρα μπουζουκιών της Σχολής.
Να σημειώσουμε ότι ο Υφυπουργός είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τους εκπαιδευτικούς του Ελληνικού Τμήματος του ΣΑΧΕΤΙ. Στη συνάντηση αυτή τον ενημέρωσε η Διευθύντρια του Τμήματος κ. Α. Παπάζογλου για όλα τα θέματα της Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης, ο Υφυπουργός άκουσε με ενδιαφέρον τόσο τα προβλήματα όσο και τις προτάσεις και δεσμεύτηκε να προσπαθήσει όπου μπορεί να δώσει λύσεις.

image006

 

ΣΑΧΕΤΙ 15-02-2017

ΣΧΟΛΗ ΣΑΧΕΤΙ
Επιμέλεια του εκπαιδευτικού Δημοσθένη Άξιου για την συντακτική ομάδα του Ελληνικού Τμήματος

Επικοινωνία Νηπιαγωγείου ΣΑΧΕΤΙ μέσω διαδικτύου με το Μοντεσσοριανό Νηπιαγωγείο στη Λακατάμια της Κύπρου

image001
Την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017 τα παιδιά του μεγάλου τμήματος ΑΘΗΝΑ συνδέθηκαν με το Μοντεσσοριανό Νηπιαγωγείο στη Κύπρο. Γνωρίστηκαν και συνομίλησαν με τους καινούριος μικρούς τους φίλους.
Η χαρά των παιδιών και από τις δύο πλευρές της οθόνης ήταν απερίγραπτη. Μίλησαν, τραγούδησαν και χάρηκαν. Αποχαιρετίστηκαν με την υπόσχεση ότι θα ξανασυναντηθούνε.
Τα οφέλη τις επικοινωνίας αυτής ήταν πολλαπλά. Καταρχάς ενδυνάμωσε η αυτοπεποίθησή τους με τη χρήση της γλώσσας και εμπλουτίστηκε το λεξιλόγιο τους. Αντάλλαξαν πληροφορίες για τα σχολεία τους και έκαναν νέους φίλους στην Κύπρο. Τυχερή ήταν η Andrea Vakis που τελείως τυχαία συνάντησε την ξαδερφούλα της την Ραφαηλία στην οθόνη.

image002s

image003s

Το Καρναβάλι στο νηπιαγωγείο μας.
Σήμερα Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου το νηπιαγωγείο μας γέμισε με μικρούς καρναβαλιστές. Μπάτμαν, Σούπερμαν, Έλσα, Πριγκηπέσσες και πολλές άλλες διαφορετικές μεταμφιέσεις έδωσαν το δικό τους τόνο στην Καρναβαλική μας γιορτή.
Σε όλες τις αίθουσες είχαν στηθεί διαφορετικά παιχνίδια τα οποία απήλαυσαν όλα τα παιδιά. Μουσική, τραγούδι και χορός ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της ημέρας. Το σίγουρο είναι ότι όλα τα παιδιά χάρηκαν μια διαφορετική γιορτή.

 

ΣΑΧΕΤΙ 15-02-2017

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ
Γράφει ο εκπαιδευτικός Δημοσθένης Άξιος για την συντακτική ομάδα του Ελληνικού Τμήματος

image001

image003

Στο πλαίσιο της συνεχούς επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών του Ελληνικού Τμήματος εντάσσεται και το σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ την 15η Φεβρουαρίου 2017 με θέμα: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ-ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟ ΓΛΩΣΣΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΕΔΙΑΜΕ.
Στην Συνάντηση στην οποία εισηγήτρια ήταν η Διευθύντρια του Ελληνικού Τμήματος της Σχολής κ. Α. Παπάζογλου, συμμετείχαν: Το σύνολο των Εκπαιδευτικών (αποσπασμένοι και συμβασιούχοι) του Ελληνικού Τμήματος της Σχολής (Βρεφονηπιακός-Νηπιαγωγείο-Δημοτικό-Γυμνάσιο Λύκειο).

image005
Η κ. Παπάζογλου αναφέρθηκε λεπτομερώς στο χρονοδιάγραμμα και τα βήματα που θα απαιτηθούν, ώστε με την συνδρομή του κ. Γ. Σπαντιδάκη καθηγητή του ΕΔΙΑΜΜΕ του Πανεπιστήμιο Κρήτης, οι εκπαιδευτικοί του Ελληνικού Τμήματος της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ, αφού πρώτα αφομοιώσουν οι ίδιοι το αντικείμενο, στη συνέχεια να το εντάξουν στο γλωσσικό μάθημα.
Στόχος της ηλεκτρονικής μάθησης η οποία μαζί με το ELERNING το οποίο εφαρμόζεται ήδη για δεύτερη χρονιά, είναι η συμπληρωματική ενίσχυση του γλωσσικού μαθήματος με αποτέλεσμα την ικανότητα των μαθητών, να κατανοούν να καλλιεργούν και να παράγουν γραπτό και προφορικό λόγο.
ΣΧΟΛΗ ΣΑΧΕΤΙ-ΘΕΣΜΟΣ ΠΛΕΟΝ ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

image001
Γράφει ο εκπαιδευτικός Δημοσθένης Άξιος για την συντακτική ομάδα του Ελληνικού Τμήματος

Για τέταρτη συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκε η έναρξη του πλάνου στήριξης που προσφέρει το Ελληνικό Τμήμα της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ για τα Ελληνόπουλα της περιοχής γύρω από το Γιοχάννεσμπουργκ και τα οποία δεν έχουν την ευκαιρία να διδαχθούν τα ελληνικά γράμματα και τον ελληνικό πολιτισμό.
Στις εννέα το πρωΐ του Σαββάτου 11 Φεβρουαρίου του 2017 το χωλ υποδοχής της Σχολής πλημμύρισε στην κυριολεξία από μικρούς και μεγάλους, παλιούς και νέους μαθητές καθώς και από τους γονείς τους που τους συνόδευαν.
Στην υποδοχή η Διευθύντρια του Ελληνικού Τμήματος κ. Τ. Παπάζογλου συνοδευόμενη από τους εκπαιδευτικούς που μετέχουν στο πρόγραμμα, έτοιμοι όλοι τους να εξυπηρετήσουν τους προσερχόμενους να τους ενημερώσουν και αμέσως μετά να οδηγήσουν τους μαθητές στις αίθουσες διδασκαλίας.
Η φετινή χρονιά είναι ακόμη καλύτερη τόνισε στις δηλώσεις της η κ. Παπάζογλου αφού το πρώτο κιόλας Σάββατο ξεκινάμε με πενήντα (70) μαθητές, στοιχείο που φανερώνει ότι στο επόμενο διάστημα ο αριθμός θα ανέβει κατά πολύ. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που το πλάνο στήριξης το οποίο ξεκίνησε πειραματικα πριν τρία χρόνια, στέριωσε και έγινε πλέον θεσμός προς όφελος των Ελληνικής καταγωγής μαθητών της ευρύτερης περιοχής του Γιοχάννεσμπουργκ.

Να τονίσουμε δε ότι φέτος λειτουργεί για δεύτερη συνεχή χρονιά Τμήμα Νηπιαγωγείου και τα πρωϊνα κλάματα των μικρούληδων μαθητών που δεν ήθελαν να αποχωριστούν τους γονείς τους, γρήγορα μετατράπηκαν σε χαμόγελα αφού τους ανέλαβε το έμπειρο διδακτικό προσωπικό τουΤμήματος.

image001

Καλή σχολική χρονιά!!!

Δείτε το στο slideshare.net

 

ΣΧΟΛΗ ΣΑΧΕΤΙ-ΠΑΝΗΓΥΡΙ-2017

Γράφει η συντακτική ομάδα του Ελληνικού Τμήματος

image003
Μέσα στον χώρο της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ βρίσκεται ο ιερός ναός της Υπαπαντής του Κυρίου.
Στις αρχές του Φλεβάρη κάθε χρόνο πραγματοποιείται το πανηγύρι του ναού και οι πιστοί Ομογενείς από όλες τις περιοχές του Γιοχάννεσμπουργκ κατακλύζουν στην κυριολεξία τον χώρο.
Από βραδύς τελείται Αρχιερατικός Εσπερινός και αμέσως μετά προσφέρεται δείπνο. Την επομένη αμέσως μετά την Αρχιερατική λειτουργία, ο Σύλλογος Γονέων της Σχολής έχει ετοιμάσει παραδοσιακά γλυκά και οι εκπαιδευτικοί του Ελληνικού Τμήματος, αναλαμβάνουν να τα προσφέρουν στους πιστούς μαζί με τους καφέδες. Το Ελληνικό τμήμα της Σχολής όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος εκπροσωπήθηκε από το σύνολο των εκπαιδευτικών του.
Ο φετινός εορτασμός ξεπέρασε κάθε προηγούμενο όσον αφορά την προσέλευση του κόσμου, αφού και ο καιρός ήταν υπέροχος.
Λίγα λόγια για την ΥΠΑΠΑΝΤΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ

image005

Η ημέρα της Υπαπαντής εορτάζεται σε ανάμνηση του ερχομού Του στο Ναό των Ιεροσολύμων και στον καθαρισμό της Παναγίας από τη λοχεία. Ετυμολογικά σημαίνει προϋπάντηση και στον αγγλόφωνο κόσμο είναι γνωστή ως Candlemas. Το εκκλησιαστικό γεγονός εξιστορεί ο Ευαγγελιστής Λουκάς και αναφέρει ότι συνέβη σαράντα ημέρες μετά τη γέννηση του Ιησού. Επειδή, σύμφωνα με το νόμο, ήταν το πρώτο παιδί της οικογένειας , έπρεπε να αφιερωθεί στον Θεό και συγχρόνως οι γονείς να προσφέρουν σε Αυτόν μία μικρή θυσία από ένα ζευγάρι περιστέρια.
Το ζευγάρι του Ιωσήφ και της Μαρίας προϋπάντησε στο ναό ο υπερήλικας Συμεών, ο οποίος δέχθηκε τον Ιησού στην αγκαλιά του και φωτίστηκε από το Άγιο Πνεύμα.

image006

 

image008

 

image010

 

 

 

ΣΑΧΕΤΙ 31-01-2017

ΣΧΟΛΗ ΣΑΧΕΤΙ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ-ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ

image002

Γράφει η συντακτική ομάδα του Ελληνικού Τμήματος
Όπως έχουμε αναφέρει συχνά στο παρελθόν από αυτή την στήλη, η προσπάθεια τόσο του Συντονιστή Εκπαίδευσης κ. Γ. Βλάχου, όσο και της Διεύθυνσης του Ελληνικού Τμήματος της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ (κ. Α. Παπάζογλου) για συνεχή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, είναι μία διαδικασία που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Στο παραπάνω πλαίσιο εντάσσεται και η επιμορφωτική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ την 31 Ιανουρίου 2017 με θέμα: Αποτελεσματικός Εκπαιδευτικός-Ποιοτική Διδασκαλία.
Στην ημερίδα συμμετείχαν: Ο Συντονιστής Εκπαίδευσης κ. Γ. Βλάχος ως εισηγητής, η Διευθύντρια του Ελληνικού Τμήματος της Σχολής κ. Α. Παπάζογλου, το σύνολο των Εκπαιδευτικών (αποσπασμένοι και συμβασιούχοι) του Ελληνικού Τμήματος της Σχολής (Βρεφονηπιακός-Νηπιαγωγείο-Δημοτικό-Γυμνάσιο Λύκειο), καθώς και αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί της περιοχής του Γιοχάνννεσμπουργκ.

image004
Από την πλευρά του ο κ. Βλάχος μέσω διαδραστικού πίνακα και διαφανειών παρουσίασε όλα εκείνα τα στοιχεία που καθιστούν έναν εκπαιδευτικό Αποτελεσματικό, στη συνέχεια ο εκπαιδευτικός Ν. Κομματάς από το Τ.Ε.Γ Πρετόριας παρουσίασε τα συμπεράσματα από σχετικό ερωτηματολόγιο το οποίο συμπλήρωσαν προ ημερών σαράντα περίπου εκπαιδευτικοί από Ελληνικά σχολεία της Αφρικανικής Ηπείρου.
Με την σειρά της η Διευθύντρια του Ελληνικού Τμήματος της Σχολής κ. Α. Παπάζογλου στην παρέμβασή της, καλωσόρισε όλους τους συμμετέχοντες στην ημερίδα και αιφνιδίασε κατά κάποιο τρόπο όλους μας αφού ζήτησε προσωπικά από όλους τους εκπαιδευτικούς να δηλώσουν κατά πόσο αισθάνεται ο καθένας αποτελεσματικός στο έργο του καθώς και να δικαιολογήσει την θέση του.
Το συμπέρασμα το οποίο εξήχθη ήταν ότι η προσπάθεια του κάθε εκπαιδευτικού στον χρόνο, είναι μια διαρκής διαδικασία ανανέωσης, μια διαρκής προσπάθεια καλυτέρευσης και ολοκλήρωσης.
Να σημειώσουμε ότι, όπως πάντα η Διεύθυνση του Ελληνικού Τμήματος της Σχολής, στον ρόλο της ως οικοδεσπότης πήρε από όλους τα εύσημα, αφού υπήρχε όπως πάντα ο μπουφές με τα απαραίτητα εδέσματα.
Επίσης με την λήξη της Ημερίδας, από κοινού οΣυντονιστής Εκπαίδευσης κ. Γ. Βλάχος και η Διευθύντρια του Ελληνικού Τμήματος της Σχολής κ. Α. Παπάζογλου, έκοψαν την βασιλόπιτα του Ελληνικού Τμήματος (το φλουρί έπεσε στο Τμήμα, σαν να λέμε σε όλους τους εκπαιδευτικούς).

image006

ΣΑΧΕΤΙ 27-01-2017

ΣΧΟΛΗ ΣΑΧΕΤΙ: ΑΓΙΑΣΜΟΣ-ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ

image002

Γράφει η συντακτική ομάδα του Ελληνικού Τμήματος
Η ψυχή της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ είναι πάντα Ελληνική και μ’ αυτή την έννοια δράσεις, γιορτές και πανηγύρια έχουν χρώμα ελληνικό ώστε να διατηρούν αναλλοίωτο τον χαρακτήρα του σχολείου.
Έτσι την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017 με την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ.κ. Δαμασκηνού, της ακολουθίας του και των δύο ιερέων της σχολής, τελέσθηκε για μία ακόμη σχολική χρονιά ο καθιερωμένος αγιασμός με την ευκαιρία της έναρξης των μαθημάτων.
Σημειώνουμε ότι τα μαθήματα στη Σχολή έχουν αρχίσει εδώ και δέκα ημέρες, απλά η τελετή του αγιασμού πραγματοποιείται με βάση και το πρόγραμμα του Ιεράρχη.
Επίσης να σημειώσουμε ότι ο φετινός αγιασμός λόγω έντονης βροχόπτωσης πραγματοποιήθηκε στην κεντρική αίθουσα της Σχολής αντί του ανοιχτού χώρου που τελείται κάθε χρόνο.
Ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ Δαμασκηνός μετά την τελετή, ευχήθηκε σε μαθητές και διδάσκοντες καλή δύναμη και προκοπή στο έργο τους. Συνεχάρη δε τους αποφοίτους της περασμένης χρονιάς για τα υψηλά ποσοστά επιτυχίας που σημείωσαν.
Στη συνέχεια οι ιερείς αγίασαν έναν έναν το σύνολο των μαθητών της σχολής.

image004
Αμέσως μετά στην αίθουσα συγκέντρωσης του προσωπικού, ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ Δαμασκηνός μαζί με τον Γενικό Διευθυντή της Σχολής κ. W. Taylor, παρουσία των εκπαιδευτικών αλλά και του διοικητικού προσωπικού, έκοψαν την Βασιλόπιτα ευχόμενοι καλή και δημιουργική χρονιά.
ΚΑΛΟΣ ΟΙΩΝΟΣ
αφού το φλουρί της πίτας έπεσε στην Διευθύντρια του Ελληνικού Τμήματος κ. Α. Παπάζογλου.

Η Συντακτική ομάδα του Ελληνικού Τμήματος, με την έναρξη της Σχολικής χρονιάς 2017, εύχεται καλή πρόοδο στους μαθητές της Σχολής και στους εκπαιδευτικούς του Ελληνικού Τμήματος ιδιαίτερα καλό και δημιουργικό έργο.

Δείτε το στο slideshare.net

ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΦΕΥΓΕΙ 2016

image001

Αγαπητοί Συνάδελφοι, Γονείς και Μαθητές του ΣΑΧΕΤΙ. Αποχαιρετούμε άλλη μια χρονιά, αφήνουμε πίσω μας  το 2016έχοντας την βεβαιότητα ότι κάναμε το καλύτερο για τους μαθητές μας, για τα παιδιά που μας εμπιστευτήκατε και απομένουν άλλα τόσα και ακόμα περισσότερα για την χρονιά που έρχεται!

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΣΑΧΕΤΙ, η Ελληνική ψυχή της Σχολής έδωσε το δυναμικό της παρών σε όλα τα επίπεδα της σχολικής ζωής.

Με την καθημερινή προσπάθεια των εκπαιδευτικών μέσα στην τάξη, στα γλωσσικά μαθήματα την ιστορία και τον πολιτισμό, στη μουσική και στον χορό, έδωσε όλα εκείνα τα στοιχεία στους μαθητές προκειμένου να συνεχίσουν άρτια καταρτισμένοι την ακαδημαϊκή τους πορεία.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και την φετινή χρονιά, δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα στις Πολιτιστικές Εκδηλώσεις της Σχολής οι οποίες έχουν αναφορά στα Έθιμα της Ελλάδας την Ιστορία και τον Πολιτισμό της.

Γιορτάσαμε το Πανηγύρι της Σχολής. Ντυθήκαμε όλοι καρναβάλια την Αποκριά και φάγαμε χαλβά, ελιές και ταραμά την Καθαρά Δευτέρα. Γέμισε η Σχολή Τσολιάδες και Αμαλίες στον εορτασμό της 25ης  Μαρτίου.

Διαδηλώσαμε την επιτακτική ανάγκη επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην πατρίδα τους την Ελλάδα και στείλαμε αδελφικό μήνυμα για την επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κύπρου.

Μαθητικές φωνές έκαναν τα πρώτα τους φτερουγίσματα από το Ραδιόφωνο του Γιοχάννεσμπουργκ.

Αναβιώσαμε παλιά καλά και αξέχαστα Ελληνικά παιχν%