Σχολείο Χαράρε, Ζιμπάμπουε

Εορτασμός Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας στο Ελληνικό Σχολείο Χαράρε – Ζιμπάμπουε


Λήψη αρχείου


Ελληνικό Σχολείο Χαράρε: Λήξη σχολικού έτους και Χριστουγεννιάτικη γιορτή


Λήψη αρχείου


Ο Εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Ελληνική Σχολή Χαράρε – Ζιμπάμπουε – 2023



Λήψη αρχείου


Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στην Ελληνική Σχολή Χαράρε – Ζιμπάμπουε

Γράφει η εκπ/κός του σχολείου, κα Μαρία Παπαγιάννη

Οι εθνικές γιορτές για όλους τους Έλληνες του εξωτερικού είναι μια αφορμή να βρεθούν όλοι μαζί, να μιλήσουν τη γλώσσα τους και να αισθανθούν υπερηφάνεια για την καταγωγή τους, αφού η ιστορία τους είναι γεμάτη από κατορθώματα και ηρωικές πράξεις των προγόνων τους.

 Στο Ζιμπάμπουε στη μακρινή αυτή χώρα της Αφρικής οι Έλληνες εόρτασαν την επανάσταση του 1821 στο σχολείο που ίδρυσαν πριν από αρκετά χρόνια, ένα σχολείο που αριθμεί σήμερα πάνω από 1200 μαθητές και δικαίως ο Ελληνισμός αυτής εδώ της χώρας καυχιέται, για αυτό το σχολείο που διδάσκεται η Ελληνική Γλώσσα σε όλους τους μαθητές Έλληνες και μη, αφού τα ελληνικά είναι ενταγμένα στο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου.

Ο εορτασμός πραγματοποιήθηκε στον χώρο του σχολείου στις 24 Μαρτίου και πήραν μέρος όλοι οι μαθητές από το νηπιαγωγείο ως την τελευταία τάξη του Δημοτικού Σχολείου και ορισμένα τμήματα του γυμνασίου από την Ελληνική Ακαδημία.

Στις  εορταστικές εκδηλώσεις harare 25imartiou 2023 8μεγάλος αριθμός μαθητών του σχολείου φορούσε παραδοσιακές στολές, είπαν τραγούδια, ποιήματα και χόρεψαν παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν όλο το διδακτικό προσωπικό και πολλοί γονείς των μαθητών, οι οποίοι συμμετείχαν με ενθουσιασμό και με ευχαρίστηση απολάμβαναν τα παιδιά τους είτε να τραγουδούν ελληνικά τραγούδια είτε να χορεύουν ελληνικούς  χορούς.

harare 25imartiou 2023 3harare 25imartiou 2023 1harare 25imartiou 2023 2

Ο πανηγυρικός λόγος της ημέρας εκφωνήθηκε από τους μαθητές της τελευταίας τάξης του σχολείου και κυρίως τονίστηκε το γεγονός, ότι οι Έλληνες επαναστάτησαν για την ελευθερία τους, επειδή κατόρθωσαν να διατηρήσουν την ελληνική τους ταυτότητα, σε αυτό σημαντικό ρόλο έπαιξε η εκκλησία.

 

harare 25imartiou 2023 4harare 25imartiou 2023harare 25imartiou 2023 7

Στην εκδήλωση παρόντες ήταν ο Πρέσβης της Ελλάδος στη Ζιμπάμπουε κ. Λουκάς Καρατσιώλης και ο κ. Πρόξενος της Κύπρου κ. Νέστορας Νέστορος.

harare 25imartiou 2023 5

Την Κυριακή στις 26 Μαρτίου έγινε η Δοξολογία στον ιερό ναό που βρίσκεται μέσα στον χώρο του σχολείου. Εκεί διαβάστηκε το μήνυμα της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας από τον κ. Πρέσβη της Ελλάδος, ο ίδιος εκφώνησε και λόγο για την 25η Μαρτίου. Επίσης πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση για τους ήρωες της ΕΟΚΑ και ο κ. Πρόξενος της Κύπρου μίλησε για τον αγώνα του Κυπριακού λαού για την απόκτηση της ελευθερίας.

Στη συνέχεια έγινε δέηση στο μνημείο των πεσόντων, κατατέθηκαν στέφανα και ο κ. Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Χαράρε και περιχώρων κ. Ιωάννης Οικονόμου εκφώνησε λόγο για την 25η Μαρτίου,  μαθητές είπαν ποιήματα χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς και οι εκδηλώσεις εορτασμού έκλεισαν με δεξίωση που παρέθεσε η Ελληνική Κοινότητα σε όλους τους παρευρισκόμενους.

 


 

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας στα Ελληνικά Σχολεία Χαράρε – Ζιμπάμπουε



Λήψη αρχείου

Δείτε το βίντεο:

Δράσεις και εκδηλώσεις από την Ελληνική Ακαδημία Χαράρε, Ζιμπάμπουε – 2022



Λήψη αρχείου


Ο εορτασμός της εθνικής επετείου του ΟΧΙ στη Ζιμπάμπουε – 2022



Λήψη αρχείου


Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ 2022 ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΧΑΡΑΡΕ ΣΤΗ ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ



Λήψη αρχείου


Αφιέρωμα από την Ελληνική Ακαδημία Ζιμπάμπουε στους Τρεις Ιεράρχες – Ιανουάριος 2022


ΕΠΕΤΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΑΓΓΛΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ


Λήψη αρχείου


Επίσκεψη του κ.  Λουκά Καρατσώλη, πρέσβη της Ελλάδας στο Χαράρε, στα Ελληνικά Σχολεία, με την ευκαιρία της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Την Παρασκευή 26 Μαρτίου επισκέφτηκε τα Ελληνικά Σχολεία Χαράρε ο πρέσβης της Ελλάδας, ο κ. Λουκάς Καρατσώλης και μέλη της Ελληνικής Κοινότητας και της Ομοσπονδίας. Πρώτος σταθμός τους ήταν το Δημοτικό Σχολείο, όπου οι μαθητές και μαθήτριες, ομογενείς και μη, τους υποδέχτηκαν με μεγάλη εγκαρδιότητα, κρατώντας τις Ελληνικές σημαίες τους. Η διακόσμηση της αίθουσας εκδηλώσεων ήταν σύμφωνη με το πνεύμα της ημέρας.

Στον κ. Καρατσώλη δόθηκε από τον Σύλλογο Διδασκόντων του Δημοτικού Σχολείου Χαράρε αναμνηστική πλακέτα για τον Εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Στη συνέχεια, ο κ. Καρατσώλης, μαζί με τα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας και της Ομοσπονδίας, επισκέφτηκαν την Ελληνική Ακαδημία.

Εκεί ο κ. Πρέσβης, σε ομιλία του, τόνισε την τεράστια σημασία της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, που γιορτάζεται την 25η Μαρτίου. Επίσης, ο πρέσβης, ο κ. Καρατσώλης παρουσίασε σε όλους βίντεο με χαιρετισμό και ομιλία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Σακελλαροπούλου, καθώς και βίντεο με την ανύψωση της Ελληνικής σημαίας στην Ακρόπολη, παρουσία του  πρωθυπουργού της Ελλάδας, του κυρίου Μητσοτάκη.

Τέλος, εκπροσωπώντας τους μαθητές της Ακαδημίας, πήραν τον λόγο ο Head Boy, Ethan Maruva και η Head Girl, Zahra Sachinkonye.
O Head Boy είπε ότι αν συνηθίσουμε στο Άριστα όπως το Αιέν Αριστεύειν (που είναι και το πιστεύω της Ακαδημίας), όπως έλεγαν και οι Αρχαίοι Έλληνες, τότε η συνήθεια αυτή γίνεται βίωμα για όλους μας. H Head Girl είπε ότι ήταν τιμή τους που έμαθαν την Ελληνική Ιστορία και για τον Ελληνικό πολιτισμό και θα ήθελε πραγματικά όλοι οι άνθρωποι να γνωρίσουν τη σπουδαιότητα της Ελλάδας. Είπε επίσης ότι η κραυγή «Ελευθερία ή Θάνατος» είναι κάτι με το οποίο ο λαός της Ζιμπάμπουε μπορεί να ταυτιστεί.
Με τις ομιλίες αυτών των δύο παιδιών, έκλεισε και η απόδοση τιμών και σεβασμού προς την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Επίσκεψη του κ. Λουκά Καρατσώλη, πρέσβη της Ελλάδας στο Χαράρε

Επίσκεψη του κ. Λουκά Καρατσώλη, πρέσβη της Ελλάδας στο Χαράρε

Ο κ. Λούκας Καρατσώλης και οι μαθητές του ελληνικού σχολείου Χαράρε

Ο κ. Λούκας Καρατσώλης στην επίσκεψη στο Ελληνικο σχολείο Χαράρε

Δείτε το βίντεο με τον  Εθνικό Ύμνο της Ελλάδας από τα ελληνικά σχολεία στο Χαράρε της Ζιμπάμπουε:


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ – ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΧΑΡΑΡΕ (9.2.2020)

Γράφει η κα Κουμίδου Ελένη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων & Κυπριακών Αδελφοτήτων Ζιμπάμπουε.

Δείτε το στο slideshare.net

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΧΑΡΑΡΕ -2019

Γράφει ο εκπ/κός του σχολείου, κ. Ελευθέριος Ντοκούτσης

Δείτε το στο slideshare.net

 


Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΧΑΡΑΡΕ – 2018

Φέτος η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου γιορτάστηκε στο Χαράρε, με εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στα Ελληνικά Σχολεία Χαράρε και στο καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδος.

Στις 25 Οκτωβρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων «Μακεδονία» του Δημοτικού σχολείου, οι μαθητές των σχολείων μας παρουσίασαν την καθιερωμένη γιορτή για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Αυτή τη χρονιά την επιμέλεια της γιορτής είχε η εκπαιδευτικός κα Φωτεινή Κουφογάζου. Με την παρουσία τους, τίμησαν τη εκδήλωση οι διπλωματικές και θρησκευτικές αρχές Ελλάδος και Κύπρου, η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ζιμπάμπουε, Πρόεδροι Ελληνικών Σωματείων, μέλη της κυβέρνησης και της Γερουσίας της Ζιμπάμπουε, μέλη της Παροικίας μας και πλήθος γονέων.

Ο π. Γεώργιος Σαγάνης ευλόγησε την έναρξη της γιορτής και το πρώτο μέρος ξεκίνησε με τους εθνικούς ύμνους της Ελλάδος και της Ζιμπάμπουε καθώς και με προσευχή από το σύνολο των μαθητών του σχολείου. Ακολούθησε επετειακή ομιλία από τον πρέσβη της Ελλάδας στο Χαράρε κ. Γ. Μαρκαντωνάτο.

Το δεύτερο μέρος της γιορτής άρχισε με ένα μικρό αφιέρωμα σε δύο Έλληνες που πήραν μέρος στην αντίσταση κατά την περίοδο της κατοχής και στη συνέχεια παρουσίασαν εξαιρετικό έργο στα πεδία της ποίησης και της μουσικής: στον Τάσο Λειβαδίτη και τον Μίκη Θεοδωράκη. Προς τιμήν τους η μικτή ορχήστρα του Δημοτικού και του Γυμνασίου αποτελούμενη από 56 μαθητές εκτέλεσε το μουσικό έργο του Μ. Θεοδωράκη «Την πόρτα ανοίγω το βράδυ», σε στίχους Τ. Λειβαδίτη. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε από του μαθητές της Ε΄1  τάξης ένα δρώμενο για το συμβολισμό της Ελληνικής σημαίας και τα παιδιά του Νηπιαγωγείου και της Α΄ τάξης έντυσαν με τις φωνές τους το τραγούδι «Για τη Σημαία». Τη σκυτάλη πήραν οι μαθητές της Ε΄2 τάξης οι οποίοι παρουσίασαν το ιστορικό πλαίσιο και τα γεγονότα που συνδέονται με τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και την 28η Οκτωβρίου 1940. Τον αγώνα του Ελληνικού λαού για την Ελευθερία ανέδειξαν με το τραγούδι «Ο δρόμος» οι μαθητές/τριες της χορωδίας των μικρών τάξεων του Δ.Σ., ενώ η νίκη επί των εισβολέων της φασιστικής Ιταλίας γιορτάστηκε με την παρουσίαση του χορού «Καλαματιανός» από τους μαθητές/τριες της χορευτικής ομάδας των σχολείων μας. Οι μαθητές του Γυμνασίου παρουσίασαν μια διασκευή σκηνών από την ταινία «Ψηλά τα χέρια Χίτλερ» και μετέφεραν τις αγωνίες, το φρόνημα και το κλίμα κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Η απελευθέρωση γιορτάστηκε με το τραγούδι «Τα παιδιά ζωγραφίζουν στον τοίχο» που παρουσίασε η χορωδία των Στ’  και Ζ΄ τάξεων του Δ.Σ. .

Στο τρίτο μέρος  της γιορτής μαθητές/τριες, γονείς και επίσημοι προσκεκλημένοι μετακινήθηκαν στο χώρο των γηπέδων όπου η χορευτική ομάδα των σχολείων παρουσίασε του χορούς «Πεντοζάλι» και «Συρτό». Στη συνέχεια όλοι μαθητές των σχολείων καθώς και αρκετοί γονείς χόρεψαν υπό τους ήχους του «Ζορμπά» και άλλων τραγουδιών μέχρι τη λήξη των εκδηλώσεων.

Την Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018 στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος τελέστηκε Θεία Λειτουργία και Δοξολογία παρουσία των διπλωματικών αρχών Ελλάδος και Κύπρου, της Ελληνικής Κοινότητας Χαράρε, των Ελληνικών Σωματείων, των Ελληνικών Σχολείων και πλήθος μελών της Παροικίας μας. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, παρέλαση των μαθητών και δεξίωση που παρέθεσε η Ελληνική Κοινότητα σε όλους τους παρευρισκομένους.


Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΧΑΡΑΡΕ

Φέτος η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου γιορτάστηκε στο Χαράρε αντάμα με την επέτειο της 1ης Απριλίου,  με εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στα Ελληνικά Σχολεία Χαράρε και στο καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδος

Στις 22 Μαρτίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων «Μακεδονία» του Δημοτικού σχολείου, οι μαθητές των σχολείων μας παρουσίασαν την καθιερωμένη γιορτή για την επέτειο της 25ης Μαρτίου και της 1ης Απριλίου . Παρόντες οι διπλωματικές και θρησκευτικές αρχές Ελλάδος και Κύπρου, η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ζιμπάμπουε, Πρόεδροι Ελληνικών Σωματείων, μέλη της Παροικίας μας και πλήθος γονέων.

Το πρώτο μέρος της γιορτής ξεκίνησε με τους εθνικούς ύμνους της Ελλάδος και της Ζιμπάμπουε καθώς και με την Προσευχή «Συ που κόσμους κυβερνάς». Ακολούθησε επετειακή ομιλία από τον πρέσβη της Ελλάδας στο Χαράρε κ. Γ. Μαρκαντωνάτο.

Το δεύτερο μέρος της γιορτής ήταν αφιερωμένο στους «ήρωες». Στην εποχή μας, στην καθημερινότητα των παιδιών η λέξη ήρωας έχει συνδεθεί περισσότερο με τα καρτούν της Marvel παρά με προσωπικότητες βγαλμένες από την πραγματική ζωή. Στόχος της φετινής εκδήλωσης ήταν, παράλληλα με την παρουσίαση σημαντικών περιόδων της πορείας του Ελληνισμού προς την απελευθέρωση και τη δημιουργία ανεξάρτητου Ελληνικού και Κυπριακού κράτους, η ανάδειξη των ηρώων που πρωταγωνίστησαν σε αυτόν τον αγώνα. Άνθρωποι βγαλμένοι από τις συμπληγάδες της ιστορίας, διαφορετικοί μεταξύ τους, που όμως μπορούν να μιλήσουν με τις πράξεις τους, σε όλες τις καρδιές, για αξίες πανανθρώπινες: τιμή, υπερηφάνεια, ελευθερία, θάρρος, αγωνιστικότητα, αυτοθυσία, δικαιοσύνη… Ο Ιωάννης Παλαιολόγος, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, η Μαντώ Μαυρογένους, ο Λόρδος Βύρων, ο Τουμάζος Τουμάζου εμφανίστηκαν στη σκηνή παρουσιάζοντας σημαντικές περιόδους του Ελληνικού αγώνα από την πτώση της Κωνσταντινούπολης το 1453 έως τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ στην Κύπρο το 1955-59, αναδεικνύοντας μέσα από τη διαφορετική τους προσωπικότητα την έννοια του πραγματικού ήρωα.

Οι μαθητές/τριες των σχολείων μας έντυσαν τα θεατρικά σκετς με τα τραγούδια «Ένα νερό, κυρά Βαγγελιώ», «Ελλάδα», «Ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς», «Σαράντα Παλικάρια», «Μπουμπουλίνα Λασκαρίνα», «Τσάμικος», «Καρτερούμεν». Οι Ε’ και Στ’ τάξεις χόρεψαν το τραγούδι «Δέκα παλικάρια», και οι μαθητές μαθήτριες της χορευτικής ομάδας του γυμνασίου παρουσίασαν τους χορούς «Καλαματιανό» και «Τσάμικο». Την επιμέλεια της γιορτής είχε η εκπαιδευτικός κα Φωτεινή Κουφογάζου.

Στις 25 Μαρτίου στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος τελέστηκε Θεία Λειτουργία και Δοξολογία παρουσία των διπλωματικών αρχών Ελλάδος και Κύπρου, της Ελληνικής Κοινότητας Χαράρε, των Ελληνικών Σωματείων, των Ελληνικών Σχολείων και πλήθος μελών της Παροικίας μας. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, παρέλαση των μαθητών και δεξίωση που παρέθεσε η Ελληνική Κοινότητα σε όλους τους παρευρισκομένους.


Ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τ. Κουίκ στη Ζιμπάμπουε και στα Ελληνικά Σχολεία του Χαράρε

Ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τ. Κουίκ, στα πλαίσια της περιοδείας του στις χώρες της ανατολικής και νότιας Αφρικής επισκέφτηκε τη Ζιμπάμπουε στις7-9 Απριλίου και γιόρτασε την Ανάσταση με τους Έλληνες ομογενείς του Χαράρε. Είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει για θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Ζιμπάμπουε με υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης όπως με τον αντιπρόεδρο της Ζιμπάμπουε, κ. Κωνσταντίνο Τσιουένγκα (Constantino Chiwenga).

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τσιουένγκα στην ελληνική ομογένεια στη Ζιμπάμπουε και στα Ελληνικά Σχολεία. «Η εμπιστοσύνη μας στους Έλληνες είναι δεδομένη. Η ομογένειά σας ζει μαζί μας από τα τέλη του 19ου αιώνα. Εργατική και έντιμη. Ποτέ δεν μας δημιούργησε το παραμικρό πρόβλημα. Τα παιδιά μου πηγαίνουν στο Ελληνικό Σχολείο. Και φυσικά θα καλοδεχθούμε τις ελληνικές επιχειρήσεις που θα έλθουν εδώ».

Σημαντικές ήταν και οι επαφές του κ. Κουίκ με τον Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε κ. Σεραφείμ καθώς και με τις Οργανώσεις της Ομογένειας. Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ζιμπάμπουε καλωσορίζοντας τον Υφ. Εξωτερικών δήλωσε:  “Με το ταξίδι σας αυτό δείξατε ότι τελικά δεν μας ξεχάσατε. Βλέποντας την Ελλάδα εδώ, μετά από 31 ολόκληρα χρόνια από την τελευταία επίσκεψη Έλληνα υπουργού, αναπτερώνεται το ηθικό μας. Είναι βεβαιότητα ότι εκτός από θέματα του εδώ Ελληνισμού, θα γίνουν και χρήσιμες διμερείς συναντήσεις, οι οποίες μία φορά έγιναν το 1987 και μετά σταμάτησαν»

Σημαντικός σταθμός της επίσκεψης του Υφ. Εξωτερικών κ. Κουίκ στη Ζιμπάμπουε ήταν και η γνωριμία του με το χώρο και τις δράσεις των Ελληνικών Σχολείων του Χαράρε. Στις 9 Απριλίου τον υποδέχθηκαν στις σχολικές εγκαταστάσεις της Ελληνικής Κοινότητας ο έφορος σχολικών κτηρίων κ. Αν. Ραφτόπουλος, η δ/ντρια της Ελληνικής Ακαδημίας S. Joscelyne και οι τρεις Έλληνες εκπαιδευτικοί των Ελληνικών Σχολείων. Τον κ. Κουίκ συνόδευαν ο Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε κ. Σεραφείμ και ο πρέσβης της Ελλάδας στο Χαράρε κ. Γ. Μαρκαντωνάτος. Ο κ. Κουίκ ενημερώθηκε για τα θέματα που αφορούν στα σχολεία και στην εκπαίδευση των Ελλήνων ομογενών, ξεναγήθηκε στους χώρους και των δύο σχολείων και δήλωσε την στήριξη της ελληνικής πολιτείας για την προώθηση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού.

Μετά το πέρας της επίσκεψής του και στις 21/04/2018 σε ανακοίνωση του o κ. Τέρενς Κουίκ, όπως αυτή δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του real.gr, δήλωσε μεταξύ άλλων:

«… Μέσα σε αυτές τις δράσεις, εντάσσεται και η πρόσκληση τουλάχιστον 60 παιδιών από τις Ομογένειες των παιδιών της Υποσαχάριας και ανατολικής Αφρικής, που επισκέφθηκα πέρσι και φέτος. Είναι τα ξεχασμένα Ελληνόπουλα, στα οποία όφειλε κάποια στιγμή η Ελλάδα να δώσει την πρέπουσα σημασία.

Αρχίζουμε άμεσα να συνεργαζόμαστε με τις Ελληνικές Κοινότητες για την πρόσκληση αυτών των παιδιών, με έναν συνοδό από κάθε χώρα.

Ταυτόχρονα, επιβάλλεται να τιμήσουμε και το μεγάλο Ιεραποστολικό έργο του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Αφρικής κκ Θεόδωρου. Γι αυτό ζήτησα από την ΓΓΑΕ να διερευνήσει τη δυνατότητα να συμπεριληφθούν στις αποστολές από κάθε χώρα, τουλάχιστον δύο παιδιά από τις Ιεραποστολές που συντηρούν οι εκεί Μητροπόλεις του Πατριαρχείου.

Θα είναι μια ζεστή αγκαλιά της Ελλάδας γι αυτά τα παιδάκια, στις χώρες των οποίων συνυπάρχουν και μεγαλώνουν μαζί τους και τα παιδιά της Ελληνικής Διασποράς.

Τέλος, σε σχέση με την ομογένεια της Υποσαχάριας Αφρικής άρχισα να συζητώ με ομογενειακές οργανώσεις των άλλων ηπείρων τη δυνατότητα εκπόνησης προγραμμάτων ανταλλαγής φιλοξενίας παιδιών».

Ολόκληρο το άρθρο στο:  http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=675900&catID=182


Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας στην Ελληνική Σχολή Χαράρε και στην Ελληνική Κοινότητα Χαράρε

Δείτε το στο slideshare.net


Απονομή Πιστοποιητικών Ελληνομάθειας στα Ελληνικά Σχολεία Χαράρε

image-05

Την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017, κατά την διάρκεια του εβδομαδιαίου assembly της Ελληνικής Σχολής Χαράρε, που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα εκδηλώσεων “Macedonia Hall”, επιδόθηκαν από την Δ/ντρια του Δημοτικού Σχολείου κα Hilary Middleton τα Πιστοποιητικά Ελληνομάθειας επιπέδου Α1 (για παιδιά 8-12), στους μαθητές και στις μαθήτριες του σχολείου που επέτυχαν στις εξετάσεις Πιστοποίησης της Ελληνομάθειας 2017.

image-01

Φέτος συμμετείχαν στις εξετάσεις για την Πιστοποίηση της Ελληνομάθειας, 21 μαθητές και μαθήτριες των Ελληνικών Σχολείων Χαράρε: 8 από το Δημοτικό (Hellenic School) στο επίπεδο Α1 (για παιδιά 8-12) και 13 από το Γυμνάσιο-Λύκειο (Hellenic Academy) στα επίπεδα Α1, Α2, Β1, Γ2. Οι προσπάθειές τους στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία και τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια.

image-03

Το Ελληνικό Τμήμα αισθάνεται την ανάγκη να συγχαρεί και τους 7 μαθητές και μαθήτριες του Form 4 (A΄ Λυκείου) που πέρασαν με επιτυχία τις εξετάσεις IGCSE (Διεθνές Γενικό Πιστοποιητικό Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) O’ Level Greek του Πανεπιστημίου του Cambridge.

image-04

Σε όλους τους επιτυχόντες ευχόμαστε καλή πρόοδο και κάθε επιτυχία σε κάθε νέο τους εγχείρημα.

 


Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΧΑΡΑΡΕ

image-02

Στις 27 Οκτωβρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού σχολείου, οι μαθητές των σχολείων μας παρουσίασαν την καθιερωμένη γιορτή για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Παρόντες οι διπλωματικές και θρησκευτικές αρχές Ελλάδος και Κύπρου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας, Πρόεδροι Ελληνικών Σωματείων, μέλη της Παροικίας μας και πλήθος γονέων.

image-11

Αυτή τη χρονιά, παράλληλα με την ιστορική διάσταση της γιορτής δόθηκε έμφαση και στην ανάδειξη πολιτισμικών χαρακτηριστικών του Ελληνισμού, όπως είναι η Ελληνική λεβεντιά και η διαχρονική σχέση των Ελλήνων με τη θάλασσα. Μέσα από την παρουσίαση τραγουδιών με θεματική τη θάλασσα, αλλά και την παράλληλη παρουσίαση χορών από το σύνολο των μαθητών/τριών των  Δ΄, Ε΄, Στ΄ και Ζ΄τάξεων, οι μαθητές/τριες των σχολείων μας γέμισαν με  άρωμα, χρώμα, ιστορία και ελληνικό πολιτισμό την ήδη κατάμεστη από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων της Ελληνικής Σχολής Χαράρε.

1image-01Η γιορτή ξεκίνησε με τους εθνικούς ύμνους Ελλάδος και Ζιμπάμπουε καθώς και με την Προσευχή «Συ που κόσμους κυβερνάς». Ακολούθησε επετειακή ομιλία από τον νέο πρέσβη της Ελλάδας στο Χαράρε κ. Γ. Μαρκαντωνάτο.

4image-04

Το δεύτερο μέρος της γιορτής άνοιξε η ορχήστρα του Δημοτικού που έπαιξε τον «Ζορμπά» του Μ. Θεοδωράκη. Το Νηπιαγωγείο και η Α΄ Δημοτικού τραγούδησαν το μελοποιημένο ποίημα «Η Σημαία», ενώ η Β΄ και η Γ΄ Δημοτικού το παραδοσιακό τραγούδι «Κάτω στο Γιαλό». Οι μαθητές/τριες των Δ΄, Ε΄, Στ΄ και Ζ΄τάξεων του Δημοτικού τραγούδησαν τραγούδια αφιερωμένα στη σχέση των Ελλήνων με τη θάλασσα και αντίστοιχα χόρεψαν τους χορούς «Μπάλο»,     «Καλαματιανό», «Συρτάκι» «Πεντοζάλι». Οι μαθητές/τριες της Ακαδημίας (Γυμνάσιο) παρουσίασαν το τραγούδι «Παιδιά της Ελλάδος, Παιδιά». Την επιμέλεια της γιορτής είχε η εκπ/κός κα Μαρία Παπαγιάννη.

image-06

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων, ακολούθησε δεξίωση που προσέφερε η Ελληνική Κοινότητα Χαράρε.


ΤΕΓ Ελληνικών Σχολείων Χαράρε, Ζιμπάμπουε ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΟΥ ΟΧΙ – 2016

Η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου γιορτάστηκε στο Χαράρε με εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στο καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδος και στα Ελληνικά Σχολεία Χαράρε.

Στις 23 Οκτωβρίου στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος τελέστηκε Θεία Λειτουργία και Δοξολογία παρουσία των διπλωματικών αρχών Ελλάδος και Κύπρου, της Ελληνικής Κοινότητας Χαράρε, των Ελληνικών Σωματείων, των Ελληνικών Σχολείων και πλήθος μελών της Παροικίας μας. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, παρέλαση των μαθητών και δεξίωση που παρέθεσε η Ελληνική Κοινότητα σε όλους τους παρευρισκομένους.

Στις 27 Οκτωβρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού σχολείου, οι μαθητές των σχολείων μας παρουσίασαν την καθιερωμένη γιορτή για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Παρόντες οι διπλωματικές και θρησκευτικές αρχές Ελλάδος και Κύπρου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας, Πρόεδροι Ελληνικών Σωματείων, μέλη της Παροικίας μας και πλήθος γονέων.

Αυτή τη χρονιά η γιορτή ήταν αφιερωμένη σε τέσσερις μεγάλους Έλληνες καλλιτέχνες που πήραν μέρος στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τον ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, τον θεατρικό συγγραφέα Ιάκωβο Καμπανέλη και τους συνθέτες Μάνο Χατζιδάκι και Μίκη Θεοδωράκη. Μέσα από τη ζωή τους και το έργο τους, οι μαθητές/τριες παρουσίασαν ένα σύντομο χρονικό της πορείας της Ελλάδας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Την επιμέλεια της γιορτής είχε η εκπ/κός Φωτεινή Κουφογάζου.

Η γιορτή ξεκίνησε με τους εθνικούς ύμνους Ελλάδος και Ζιμπάμπουε καθώς και με την Προσευχή «Συ που κόσμους κυβερνάς». Ακολούθησε επετειακή ομιλία από τον πρέσβη της Ελλάδας στο Χαράρε κ. Λ. Κοντοβουνήσιο.

  • Τραγούδι « Η βαρκούλα» – Νηπιαγωγείο, Α΄& Β΄ Δημοτικού
  • Τραγούδι «Ρίχνω την καρδιά μου στο πηγάδι» – Β΄& Γ΄ Δημοτικού

     Στίχοι:   Ιάκωβος Καμπανέλλης,  Μουσική:   Μάνος Χατζιδάκις

  • Τραγούδι «Άμα τελειώσει ο πόλεμος» – Αγόρια Δ΄ Δημοτικού
  • Στίχοι: Ιάκωβος Καμπανέλλης,  Μουσική:   Μίκης Θεοδωράκης
  • Τραγούδι «Έκτορας και Ανδρομάχη» – Κορίτσια Δ΄ Δημοτικού

        Στίχοι: Ιάκωβος Καμπανέλλης,   Μουσική:   Μάνος Χατζιδάκις

  • Τραγούδι «Του μικρού βοριά» – Ε΄& Στ΄ Δημοτικού

     Στίχοι:   Οδυσσέας Ελύτης,   Μουσική:   Μίκης Θεοδωράκης

  • Χορός Κερκυραϊκός χορός «Ρούγα»

     από το κλαμπ Ελληνικών χορών του Δημοτικού Σχολείου

  • Χοροί Ποντιακός χορός «Τικ»

         Ποντιακός χορός «Κότσαρι»

        από το κλαμπ Ελληνικών χορών του Γυμνασίου

  • Τραγούδι «Άσμα Ασμάτων» Ζ΄ Δημοτικού

Στίχοι: Ιάκωβος Καμπανέλλης,  Μουσική:   Μίκης Θεοδωράκης

  • Τραγούδι «Στην ποταμιά σωπαίνει το κανόνι» – Γυμνάσιο

      Στίχοι : Ιάκωβος Καμπανέλλης,   Μουσική  : Μάνος Χατζιδάκις

  • Χορός  «Χασάπικος»

        από το κλαμπ Ελληνικών χορών του Γυμνασίου

  • Τραγούδι     «Του μικρού βοριά»

         Από την Ορχήστρα του Δημοτικού σχολείου

  • Κλείσιμο της εκδήλωσης από τη Διευθύντρια της Ελληνικής Ακαδημίας κ. S. Joscelyn

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων, ακολούθησε δεξίωση σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο προαύλιο του Σχολείου, που πρόσφερε η Ελληνική Κοινότητα και ετοίμασαν με πολύ φροντίδα τα μέλη του Συνδέσμου Γονέων και Κηδεμόνων Greek Fun Club.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ

Δείτε το στο slideshare.net