Επιμορφωτικά – εκδηλώσεις

Υλοποίηση Ημερίδας στο Γιοχάνεσμπουργκ για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

«Η Ελληνική γλώσσα ως πνευματική κληρονομιά στον σύγχρονο κόσμο».

Η ημερίδα διοργανώθηκε από το Γραφείο Εκπαίδευσης Γιοχάνεσμπουργκ και τη Σχολή Σαχέτι υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου και με τη στήριξη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ν. Αφρικής. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Γιοχάνεσμπουργκ, κ. Ι. Χατζαντωνάκης και ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ν. Αφρικής, κ. Δ. Κουτάκης. Επίσης απηύθυνε βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό η υφυπουργός Παιδείας και αρμόδια για την Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση, κα Σοφία Ζαχαράκη.  Παραβρέθηκαν, ακόμη, και παρακολούθησαν την ημερίδα η πολιτιστική σύμβουλος Γεν. Προξενείου Γιοχάνεσμπουργκ Δρ Μαριλένα Γρίβα, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Σχολής Σαχέτι, Δρ Α. Στεφάνου, Ο Γενικός Δ/ντής της Σχολής, κ WTaylor, σύσσωμος ο εκπαιδευτικός κόσμος, οι Πρόεδροι του Λυκείου Ελληνίδων και της Παναθηναϊκής Οργάνωσης Γυναικών (παραρτήματα Ν. Αφρικής), ο Πρόεδρος της Κρητικής Αδελφότητας Δρ. Μιχάλης Παυλάκης, ο πρόεδρος της Ελληνικής κοινότητας Πρετόριας, κ. Ζαχαρίας Καλουλάς, εκπρόσωποι Ελληνικών Κοινοτήτων και Σωματείων, γονείς μαθητών και πάροικοι.

 Ο Συντονιστής Εκπαίδευσης, Δρ Γεώργιος Βλάχος, η Δ/ντρια των Ελληνικ ών Σπουδών της Σχολής Σαχέτι, κα Τόνια Παπάζογλου, η Υποδ/ντρια Ελληνικών Σπουδών Νηπιαγωγείου και Παιδικού σταθμού της Σχολής Σαχέτι, κα Στέλλα Καραγιάννη, o Ε

μπορικός και Οικονομικός Σύμβουλος της Πρεσβείας, κ. Απόστολος Μιχαλόπουλοςεκπαιδευτικοί της Σχολής Σαχέτι και Κοινοτικών Σχολείων, αλλά και ιστορικοί ερευνητές παρουσίασαν θέματα σχετικά με την αξία, το ρόλο και τη συμβολή της ελληνικής γλώσσας στο σύγχρονο κόσμο:

 • Η Αξία και η προσφορά της ελληνικής γλώσσας,
 • Οι διαδρομές της ελληνικής γλώσσας στο χώρο και στο χρόνο
 • Η σχέση της ελληνικής γλώσσας με τις επιστήμες (ιατρική, θετικές επιστήμες, λογοτεχνία,  φιλοσοφία), αλλά και η συμβολή της στην διάδοσή τους
 • Ελληνική γλώσσα και  Χριστιανισμός
 • Η Μουσικότητα της αρχαίας ελληνικής γλώσσας
 • Παιδική λογοτεχνία και η ελληνική γλώσσα
 • Η φιλία ως κορυφαία έννοια της Αριστοτελικής Ηθικής
 • Η Γραμμική Β΄ ως πρώτη γραπτή γλώσσα της Ευρώπης,
 • Η συμβολή του εμπορίου στην εξάπλωση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού
 • κ. ά

Την εκδήλωση παρουσίασαν οι εκπαιδευτικοί της Σχολής Σαχέτι, η κα Νέλλη Ζαφειριάδου και  ο κ. Δημήτρης Στεργίου.

Η φωτογραφική κάλυψη έγινε από τον μαθητή της Σχολής, Άγγελο Μιχαήλ Χουβαρδά.

 

Πρόσκληση και πρόγραμμα εκδήλωσης για Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας – 16 Φεβρουαρίου 2020

Εκδήλωση για τον συγγραφέα Ν. Καζαντζάκη και τα 30 χρόνια της «Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη» – 14 Οκτ. 2018

 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: ΤΠΕ στην εκπαίδευση – ΣΑΧΕΤΙ 21-02-2018

(Γράφει ο εκπαιδευτικός του Ελληνικού Τμήματος Δημοσθένης Άξιος)

Στο πλαίσιο της συνεχούς επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών του Ελληνικού Τμήματος εντάσσεται και η Επιμορφωτική Συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ την 21η Φεβρουαρίου 2018 με θέμα: «Αξιοποίηση web 2 εργαλείων στη διδασκαλία»

Στην Συνάντηση την οποία οργάνωσε η Διεύθυνση του Ελληνικού Τμήματος και παρευρέθηκε ο Συντονιστής Εκπαίδευσης κ. Γ. Βλάχος, εισηγητής ήταν ο εκπαιδευτικός Νικόλαος Κόμματός επιμορφωτής ΤΠΕ Β’ επιπέδου. Συμμετείχαν οι Εκπαιδευτικοί του Ελληνικού Τμήματος (αποσπασμένοι και συμβασιούχοι) του Δημοτικού και του Γυμνασίου-Λυκείου.

Ο κ. Κομματάς με πολύ απλό τρόπο δίδαξε στους εκπαιδευτικούς ένα WEB 2 εργαλείο, το «Kahoot», με το οποίο οι εκπαιδευτικοί μπορούν να δημιουργούν ασκήσεις διαφόρων τύπων. Είναι ιδιαίτερα εύχρηστο, διαδραστικό και ενδιαφέρον για τους μαθητές. Οι εκπαιδευτικοί φανερά ικανοποιημένοι, αφομοίωσαν την πρώτη ενότητα του αντικειμένου και καλούνται να παράγουν υλικό για τους μαθητές τους. Θα ακολουθήσουν και άλλες επιμορφωτικές συναντήσεις σχετικές με την διδακτική αξιοποίηση σύγχρονων διαδικτυακών εργαλείων.

Στόχος της ηλεκτρονικής μάθησης είναι η ενίσχυση του γλωσσικού μαθήματος και συνεπώς της ικανότητας των μαθητών, να κατανοούν και να παράγουν γραπτό και προφορικό λόγο.

 

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ 1940 ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

Το πρόγραμμα

Η παρουσίαση του Συντονιστή,  κ. Βλάχου Γεωργίου

 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΝΙΚΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ

 

Τα επιμορφωτικά σεμινάρια που πραγματοποιήθηκαν στη Σχολή ΣΑΧΕΤΙ από 19  έως και 23 Ιουνίου  2017 με τον καθηγητή του ΠΤΔΕ  του πανεπιστημίου Κρήτης,  κ. Σπαντιδάκη

 

 

Επιμορφωτική συνάντηση του Συντονιστή Εκπαίδευσης με τους εκπαιδευτικούς της περιοχής ευθύνης του γραφείου στις 31 Ιανουαρίου 2017 με θέμα : «Αποτελεσματικός εκπαιδευτικός – Ποιοτική διδασκαλία»

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η προγραμματισμένη επιμορφωτική συνάντηση του Συντονιστή Εκπαίδευσης Βλάχου Γεωργίου με τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν στο Γιοχάννεσμπουργκ και στην Πρετόρια καθώς και με τους συμβασιούχους που διδάσκουν ελληνικά στη Σχολή ΣΑΧΕΤΙ.
Παρουσιάστηκε το προφίλ του αποτελεσματικού εκπαιδευτικού όπως αυτό έχει καταγραφεί μέσα από σχετικές έρευνες που έχουν γίνει.
Επίσης παρουσιάστηκαν οι απόψεις των εκπαιδευτικών της περιοχής ευθύνης του γραφείου όσον αφορά το προφίλ του αποτελεσματικού εκπαιδευτικού όπως αυτές καταγράφτηκαν μέσα από σχετικό ερωτηματολόγιο που συμπλήρωσαν το οποίο δημιουργήθηκε από τον Συντονιστή Εκπαίδευσης με τη συνεργασία του αποσπασμένου εκπαιδευτικού κ. Κομματά Νικολάου.
Το link του ερωτηματολογίου
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfoQ_csdyF1SzKCxYUlvLyQsQSJkB7kXqu77_MnFMNPMYbF-A/viewform

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Το υλικό που παρουσιάστηκε:

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕ ΑΠΟΣΠΑΣΜΕΝΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
Ν. Αφρικής, Ζάμπιας, Ζιμπάμπουε 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 14 νοεμβριου 2016 from gvlachos

 

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗ ΣΧΟΛΗ ΣΑΧΕΤΙ – 5 ΚΑΙ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΟΚΤΩΒΡΗΣ 2016 from gvlachos

ενδεικτικές είναι οι φωτογραφίες που ακολουθούν

 

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ 1ης ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΌ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΔΙΑΜΜΕ, ΦΟΡΕΙΣ

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ 1ης ΙΟΥΝΙΟΥ 2016 from gvlachos

ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΜΉΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΑΧΕΤΙ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΙΟΥΝΙΟΣ 2016 from gvlachos

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ – 27 ΜΑΙΟΥ 2016

Την Παρασκευή 27 Μαΐου 2016 πραγματοποιήθηκε αφιερωματική εκδήλωση  στο Βυζάντιο και στην Άλωση της Πόλης στην Ελληνική Κοινότητα του Germiston με πρωτοβουλία του Σεβαστού πατέρα Γεράσιμου.  Η εκδήλωση περιλάμβανε ομιλία από τον Συντονιστή Εκπαίδευσης, κ.  Βλάχο Γ.,   προβολή οπτικοακουστικού υλικού και απαγγελία ύμνων και τραγουδιών από την ΕΠΝΕΚ.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιωανουπόλεως και Πρετορίας, κκ. Δαμασκηνός και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Γιοχάνεσμπουργκ, κ. Μιχαλόπουλος Θεόδωρος

Δείτε το p.p.t.  που προβλήθηκε με την ομιλία

Η ΠΟΛΗ ΣΤΟ ΔΙΑΒΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ (330-1453) from gvlachos

 

 

ΟΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΕΚΠ/ΚΩΝ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΣΤΗΝ Ν. ΑΦΡΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΩΣ ΔΕΥΤΕΡΗ/ΞΈΝΗ ΓΛΩΣΣΑ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ from gvlachos

 

 

ΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΑΠΌ 21-24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 ΜΕ ΤΟΝ Κ. ΔΑΜΑΝΑΚΗ

Με πρωτοβουλία της  κας Αναστασίας Κρυσταλλίδη (υπεύθυνης εκπαιδευτικών θεμάτων στην ομοσπονδία Κοινοτήτων και Σωματείων Ν. Αφρικής και πρώην Δντριας της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ)  και με κάλυψη των εξόδων από την Ομοσπονδία βρέθηκε κοντά μας από 21-24 Μαρτίου 2016 ο Ομότιμος καθηγητής και για πολλά χρόνια υπεύθυνος του έργου Παιδεία Ομογενών, κ. Μιχάλης Δαμανάκης.

Κατά το διάστημα της παρουσίας του κ. Δαμανάκη στον Γιοχάνεσμπουργκ  έγιναν πολλές γόνιμες και εποικοδομητικές συζητήσεις για το εκπαιδευτικό υλικό και τα βιβλία του ΕΔΙΑΜΜΕ, για μεθόδους διδασκαλίας, για την εξ αποστάσεως  και ηλεκτρονική διδασκαλία, για τρόπους βελτίωσης της παρεχομένης εκπαίδευσης όσον αφορά τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού, για τις επιμορφωτικές ανάγκες των εκπαιδευτικών και την κάλυψη τους, για την πορεία και το μέλλον της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό.

Αποτυπώθηκε η κατάσταση της εκπαίδευσης τόσο στα απογευματινά ΤΕΓ, όσο και στο ΣΑΧΕΤΙ.

Ωστόσο, και επειδή ο χρόνος ήταν περιορισμένος τα σεμινάρια πήραν την μορφή  ενημερωτικών συναντήσεων.

Η αξία αυτών των συναντήσεων έγκειται στο γεγονός ότι τέθηκαν οι προβληματισμοί, οι ανησυχίες, καταγράφτηκαν οι εκπαιδευτικές ανάγκες  όσον αφορά την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, παρουσιάστηκε εκπαιδευτικό υλικό και δεσμευτήκαμε  όλοι ότι θα είμαστε σε συχνή επαφή και επικοινωνία με το Πανεπιστήμιο της Κρήτης  και το ΕΔΙΑΜΜΕ  το οποίο θα μπορεί εξ αποστάσεως  να καλύψει τις επιμορφωτικές αυτές ανάγκες των εκπαιδευτικών και να μας καθοδηγήσει, στοιχεία τα οποία θα επιφέρουν βελτίωση της παρεχομένης ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης  τόσο στα απογευματινά σχολεία όσο και στο ΣΑΧΕΤΙ.

Η παρουσία του κ. Δαμανάκη αλλά και οι συζητήσεις που έγιναν  ήταν εποικοδομητικές, αφού έθεσαν την βάση για μελλοντική, μόνιμη και σταθερή συνεργασία  και υποστήριξη από το Πανεπιστήμιο  της Κρήτης στα θέματα που μας αφορούν.

ενδεικτικές φωτογραφίες

ενδεικτικές φωτογραφίες από εισήγηση του κ. Δαμανάκη from gvlachos

ΜΙΑ ΠΛΟΥΣΙΑ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΣΑΧΕΤΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 30-01-2016

Πολλές δραστηριότητες μαζί πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016 (ημέρα των Τριών Ιεραρχών) στη Σχολή ΣΑΧΕΤΙ.

Συγκεκριμένα με πρωτοβουλία του νέου Συντονιστή Εκπαίδευσης  στο Γιοχάννεσμπουργκ της Ν. Αφρικής κ. Γ. Βλάχου και σε συνεννόηση με την Διευθύντρια του Ελληνικού Τμήματος της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ κ. Α. Παπάζογλου, πραγματοποιήθηκαν:

 • Αρχιερατική λειτουργία στο Ναό της Σχολής με την ευκαιρία της εορτής των Τριών Ιεραρχών (σχολική εορτή) και αρτοκλασία την οποία μερίμνησαν γονείς μαθητών του Ελληνικού σχολείου του Τριγώνου Βάαλ. Στην Λειτουργία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ.κ. Δαμασκηνός.
 • Αμέσως μετά σε αίθουσα του Ελληνικού Τμήματος της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ, όπου η Διευθύντρια του Τμήματος είχε μεριμνήσει να υπάρχει πλούσιος μπουφές, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση κοπής της πίτας για καλή σχολική χρονιά. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι προαναφερόμενοι Συντονιστής Εκπαίδευσης, η Διευθύντρια του Ελληνικού Τμήματος του ΣΑΧΕΤΙ και ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ της Σχολής κ. Στεφάνου Ανδρέας, αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί της Σχολής αλλά και Ελληνικών Σχολείων Κοινοτήτων, Ομογενείς εκπαιδευτικοί, κάτοικοι και μαθητές από την Ελληνική Κοινότητα του Τριγώνου Βάαλ.
 • Το τρίτο μέρος περιελάμβανε επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα: «Σχεδιασμός μαθήματος για τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας».

Ο Συντονιστής κ. Βλάχος  εισηγήθηκε και ανέλυσε το θέμα στους εκπαιδευτικούς, αποσπασμένους και ομογενείς και αμέσως μετά ακολούθησε η τοποθέτηση της κ. Παπάζογλου, η οποία μετέφερε την πολύχρονη εμπειρία και τα επιστημονικά συμπεράσματα από τον σχεδιασμό του μαθήματος στο Ελληνικό Τμήμα της Σχολής. Αποφασίστηκε να γίνει καταγραφή επιμορφωτικών αναγκών των εκπ/κών με χρήση ερωτηματολογίων και η επόμενη επιμορφωτική συνάντηση να οριστεί για τον Μάιο.

Ακολουθούν ενδεικτικές φωτογραφίες και η παρουσίαση του Συντονιστή Εκπ/σης

εκκλησιασμός για 3 Ιεράρχες - επιμορφωτική συνάντηση εκπ/κών from gvlachos
σχεδιασμός μαθήματος για τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας from gvlachos