Τρώμε υγιεινά μεγαλώνουμε σωστά! – Νηπιαγωγείο Λουμπουμπάσι – Λ.Δ. Κονγκό

Πέμπτη, 29 Οκτ 2020

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα διατροφής(16 Οκτωβρίου) ασχοληθήκαμε για μια εβδομάδα με το θέμα της υγιεινής διατροφής στο νηπιαγωγείο μας.

 • Πρώτο μέλημα γονιών – μαθητών να συμπεριλάβουν τουλάχιστον 1 φρούτο στο κολατσιό τους! Κάθε φορά που ένα παιδί είχε φέρει φρούτο στο κολατσιό του ή λαχανικό κέρδιζε κι ένα αυτοκόλλητο στην καρτέλα επιβράβευσης!
 • Μάθαμε και λατρεύουμε να τραγουδάμε το Τραγούδι Ναι- Όχι για υγιεινές και μη υγιεινές τροφές
 • Ψαλίδισμα και κολλάζ σε πιάτο με τροφές που δεν βλάπτουν τα δόντια μας και τροφές που βλάπτουν
 • Κατασκευή καρδιά με φρούτα με το σλόγκαν «Αγαπώ τα φρούτα»

Το ίδιο και με λαχανικά.

 • Εργασία λεπτής κινητικότητας με γκοφρέ κόκκινο χαρτί – γέμισμα ενός μήλου. «Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα»
 • Παραμύθι- Μια κάμπια πολύ πεινασμένη
 • Επιτραπέζιο -Τρώω υγιεινά
 • Φτιάξαμε σουβλάκια από σταφύλια και κεράσαμε όλο το σχολείο εμπλέκοντας και τα μαθηματικά καθώς έπρεπε να καρφώνουμε 5 ρόγες σε κάθε καλαμάκι

Εξετάσεις πιστοποίησης Ελληνομάθειας – Σχολή Σαχέτι – Οκτώβριος 2020

Δευτέρα, 26 Οκτ 2020

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ-ΣΧΟΛΗ ΣΑΧΕΤΙ - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2020 from gsejohann

Μήνυμα του Συντονιστή Εκπαίδευσης, κ. Γεωργίου Βλάχου, για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

Παρασκευή, 23 Οκτ 2020

 

Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα

που πρέπει το μεγάλο Ναι ή το μεγάλο Όχι

να πούνε……

Ο αρνηθείς δεν μετανιώνει. Αν ρωτιούνταν πάλι,

«όχι» θα ξαναέλεγε…

 

Αυτοί οι στίχοι του Αλεξανδρινού Κ. Καβάφη διατυπώνουν με επιγραμματική συντομία το εσωτερικό δράμα μερικών ανθρώπων, όταν πρόκειται να πάρουν τη μεγάλη υπεύθυνη απόφαση ζωής ή θανάτου. Αλλά αυτό το τραγικό δίλημμα δεν «έρχεται» μονάχα σε μερικούς ανθρώπους. Έρχεται σχεδόν σε όλους, και πιο συχνά σε ολάκερους λαούς.

Έτσι στον Ελληνικό λαό είχε προβληθεί το μέγα δίλημμα ή να πει «ναι» στους εκβιασμούς της μουσολινικής Ιταλίας και στο τελευταίο της κυνικό τελεσίγραφο και να παραδοθεί χωρίς Αντίσταση ή να πει το αντρίκιο «ΟΧΙ» και να σηκώσει τα άρματά του να υπερασπίσει την ελευθερία του (Κ. Βάρναλης, εφημερίδα Πρωία – 22 Δεκεμβρίου 1940).

Η επέτειος που τιμούμε κάθε χρόνο στις 28 Οκτωβρίου, είναι ημέρα γιορτής και υπερηφάνειας για την πατρίδα μας. Η 28η Οκτωβρίου 1940 ήταν η στιγμή που η Ελλάδα αρνήθηκε να υποταχθεί στους εκβιασμούς και να παραδοθεί στα στρατεύματα μιας φασιστικής κυβέρνησης. Ο Δεύτερος Παγκόσμιος πόλεμος είχε ήδη αρχίσει και η Ελλάδα αναγκάστηκε να εμπλακεί στη δίνη αυτού του τρομακτικού πολέμου. Ο ελληνικός στρατός πολεμώντας στο αλβανικό μέτωπο έδειξε ηρωισμό, ακαταμάχητη δύναμη ,θάρρος και αποφασιστικότητα, προκαλώντας το θαυμασμό και τον έπαινο όχι μόνο της Ευρώπης αλλά και ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Ακολούθησε η γερμανική επίθεση και η επιβολή της ζοφερής τριπλής κατοχής. Το μαζικό κίνημα της Αντίστασης, ο πατριωτικός αγώνας των Ελλήνων για ελευθερία, ειρήνη και δημοκρατία, έστελνε ξεκάθαρο μήνυμα ενάντια στον φασισμό – ναζισμό που καταπατούσε τις ανθρωπιστικές αξίες της Ευρώπης.

Έτσι οι Έλληνες του 1940 έμειναν αθάνατα σύμβολα ηρωισμού, φιλοπατρίας και φιλελευθερίας, πρότυπα για τις επερχόμενες ελληνικές γενιές και τις γενιές όλων των λαών. Το παράδειγμα εκείνων των αγωνιστών, πρέπει να είναι για εμάς μια συνεχής υπενθύμιση για το πόσα πολλά τους οφείλουμε. Ας κρατήσουμε λοιπόν ζωντανή τη μνήμη τους, ας μεταδώσουμε στα παιδιά μας την αγάπη για ελευθερία και ειρήνη, την αλληλεγγύη, τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα . Ας γίνει η θυσία τους για εμάς χρέος ενότητας και προσήλωσης στα ιδανικά της ελευθερίας και της Δημοκρατίας.

Σήμερα, επειδή πάλι η ανθρωπότητα και η Πατρίδα μας αντιμετωπίζει δυσκολίες και εξαιρετικά εμπόδια, καλούμαστε να τα ξεπεράσουμε ενωμένοι και να αγωνιστούμε με ισχυρή βούληση και με πείσμα για ένα καλύτερο μέλλον. Θα πρέπει και εμείς με τη σειρά μας να δημιουργήσουμε μια κοινωνία συνοχής και αλληλεγγύης, ισότητας και αξιοκρατίας, όπου οι πολίτες θα νιώθουν περήφανοι γι αυτή.

 

Ο Συντονιστής Εκπαίδευσης

 

Δρ.  Γεώργιος Βλάχος


Πανελλήνια ημέρα Σχολικού Αθλητισμού στα σχολεία της Ελληνικής Κοινότητας, Λουμπουμπάσι – Λ.Δ. Κονγκό

Πέμπτη, 15 Οκτ 2020

Την Παρασκευή  2 Οκτωβρίου  2020 τα Σχολεία της Ελληνικής Κοινότητας στο Λουμπουμπάσι της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό διοργάνωσαν δραστηριότητες για τον εορτασμό  της Πανελλήνιας-Ευρωπαϊκής Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού 2020 με σύνθημα «Αθλούμαι-Μένω Υγιής –Μένω Ασφαλής». Όλες οι αθλητικές δράσεις εντάχθηκαν στη θεματική « Παραδοσιακό Παιχνίδι».

Το πρόγραμμα περιλάμβανε

 1. Παιχνίδια ομαδικά : γιαουρτοφαγία, μαντηλάκι, αυγοδρομία
 2. Αγώνες: αγώνες δρόμου, σκυταλοδρομία, σκάσιμο μπαλονιών συνδυασμένο με τρέξιμο και αγώνα βόλεϊ μεταξύ των μαθητών Δημοτικού (Ε΄και ΣΤ΄ τάξης) και μαθητών του Γυμνασίου
 3. Μετά το πέρας των αθλητικών δραστηριοτήτων έγινε ενημέρωση σε όλους τους μαθητές του Νηπιαγωγείου, του Δημοτικού και του Γυμνάσιου -Λυκείου για την σημασία του σχολικού αθλητισμού για την σωστή σωματική, ψυχική και πνευματική ανάπτυξη όπως και στη μεγάλη σημασία της ατομικής υγιεινής του σώματος. Επίσης μοιράστηκαν φυλλάδια «ΟΔΗΓΟΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ» από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

Όλες οι δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν μέσα σε μια ατμόσφαιρα ενθουσιασμού, αυθορμητισμού και ομαδικότητας που συνέβαλαν στην κοινωνικοποίηση και αλληλοσεβασμό των μαθητών.


Τα πρώτα βήματα και οι πρώτες εντυπώσεις απο το ιεραποστολικό κλιμάκιο στη Ντοντόμα της Τανζανίας

Δευτέρα, 12 Οκτ 2020

Γράφει ο ιερέας και αποσπασμένος εκπ/κός  στην Ιεραποστολή, π. Ερμόλαος Ιατρού.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΣΤΗ ΝΤΟΝΤΟΜΑ, ΤΗΣ ΤΑΝΖΑΝΙΑΣ from gsejohann

Η Ελληνική Γλώσσα ταξιδεύει στον κόσμο! www.staellinika.com

Τετάρτη, 07 Οκτ 2020

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού και το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Ιδρύματος «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ» στο Simon Fraser University (SFU) στο Βανκούβερ του Καναδά ανακοινώνουν την επίσημη κυκλοφορία της πλατφόρμας www.staellinika.com. Πρόκειται για μια μοναδική ψηφιακή πλατφόρμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού, η οποία στην πιλοτική της εφαρμογή, τους προηγούμενους μήνες, συγκέντρωσε 13.000 εγγεγραμμένους χρήστες από 110 κράτη. Συνημμένα, αποστέλλουμε τα σχετικά δελτία Τύπου στα ελληνικά και αγγλικά και παρακαλούμε για την προβολή τους με τον προσφορότερο, κατά την κρίση σας, τρόπο.

Εκ του Γραφείου Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού. Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού Τηλ: 210 368 3605, 210 368 3607


Η Ολυμπιακή παιδεία στη Σχολή Σαχέτι Σεπτέμβριος/Οκτώβριος 2020

Τρίτη, 06 Οκτ 2020

Γράφει η Διευθύντρια Ελληνικών Σπουδών  της Σχολής Σαχέτι, η κυρία Α. Παπάζογλου

Tο Ελληνικό Τμήμα της Σχολής Σαχέτι  την περίοδο αυτή (και όχι για πρώτη φορά) υλοποιεί  Πρόγραμμα Ολυμπιακής Παιδείας. Οι εκπαιδευτικοί του Ελληνικού Τμήματος δημιούργησαν πλούσιο και ποικίλο υλικό (βίντεο, δραστηριότητες, φύλλα εργασίας, κατασκευές, έρευνες) έτσι  ώστε όλοι οι  μαθητές του σχολείου από τον Βρεφονηπιακό Σταθμό έως και το Λύκειο, να  μάθουν για την ιστορία των αρχαίων και σύγχρονων Ολυμπιακών αγώνων και τις αξίες τους, να ευαισθητοποιηθούν για θέματα που αφορούν τον εθελοντισμό και την διαφορετικότητα, να συμμετέχουν έντιμα  στα αθλήματα και να δημιουργήσουν, καλλιεργώντας τις ιδιαίτερες δεξιότητες τους.

Οι γνώσεις αυτές στη συνέχεια θα γίνουν πράξη και βιωματική εμπειρία για τους μαθητές του Δημοτικού και του Γυμνασίου/Λυκείου  στα γήπεδα του σχολείου, όπου το Αθλητικό Τμήμα έχει επιλέξει προσεκτικά τα αθλήματα, τηρώντας τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που επιβάλλονται λόγω του COVID 19, ενώ για τους μικρούς μαθητές του Βρεφονηπιακού Σταθμού και του Νηπιαγωγείου τα αθλήματα που έχουν επιλέξει οι Ελληνίδες νηπιαγωγοί, θα γίνουν στον ιδιαίτερο χώρο τους.

Παραθέτουμε υλικό (4 video) που δημιούργησε η αποσπασμένη εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής, η κα.  Μάτση Χριστίνα, η οποία υπηρετεί στη Σχολή Σαχέτι, για την οργάνωση και υλοποίηση προγράμματος  Ολυμπιακής Παιδείας  για όλες τις βαθμίδες του σχολείου.

 1. ΤΗΕ OLYMPIC EDUCATION
 • Αναφορά στις βασικές αξίες και στους στόχους της ολυμπιακής παιδείας
 • Ολυμπιακή εκεχειρία
 • Ξενάγηση στην αρχαιά ολύμπια

 

 1. ΤHE ANCIENT OLYMPICS

Βασικά ιστορικά στοιχεία για τη γέννηση των αρχαίων ολυμπιακών αγώνων:

 • Τόπος τέλεσης
 • Οργανωτές των αγώνων
 • Αθλήματα
 • Εκεχειρία
 • Βράβευση νικητών
 1. ΤΗΕ MODERN OLYMPICS
 • Ιστορική αναδρομή στην αναβίωση των Ολυμπιακών αγώνων
 • Αθλήματα
 • Χειμερινοί, παραολυμπιακοί αγώνες
 • Σύμβολα Ολυμπιακών αγώνων
 • Τελετές Ολυμπιακών αγώνων

 

 1. THE OLYMPICS FOR KIDS
 • Μύθοι για την γέννηση των αγώνων
 • Video για μικρά παιδιά με την ιστορία των αγώνων και τα αθλήματα

 

 

Ακολουθεί άρθρο  της εκπαιδευτικού του Ελληνικού τμήματος, της κας  Νέλλη Ζαφειριάδου (όπου αποτυπώνονται και φωτογραφίες από δράσεις των μαθητών) με θέμα:

Ο Ολυμπισμός και οι Ολυμπιακοί Αγώνες στη Σχολή Σαχέτι

Ο Ολυμπισμός και οι Ολυμπιακοί Αγώνες στη Σχολή Σαχέτι from gsejohann

Η Σχολή Σαχέτι τίμησε την επέτειο της ανεξαρτησίας της Κύπρου – 2 Οκτωβρίου 2020

Δευτέρα, 05 Οκτ 2020

Γράφει ο  εκπαιδευτικός του Ελληνικού Τμήματος, κ.  Άξιος Δημοσθένης.

Η ΣΧΟΛΗ ΣΑΧΕΤΙ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020 from gsejohann

Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης παρακάτω:

 

 


Η παγκόσμια ημέρα ευρωπαικών γλωσσών στα Σχολεία της Ελληνικής Κοινότητας Λουμπουμπάσι

Τετάρτη, 30 Σεπ 2020

Την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020 στα Σχολεία της Ελληνικής Κοινότητας στο Λουμπουμπάσι της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό εορτάσθηκε η Ευρωπαϊκή ημέρα των γλωσσών.
Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε το 2001. Είναι μια Πανευρωπαϊκή εκστρατεία για την προώθηση της εκμάθησης γλωσσών,  την προώθηση της πολυγλωσσίας στην Ευρώπη και γενικότερα γνωριμία με την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάβανε τις παρακάτω δραστηριότητες

 1. Διαλόγους χαιρετισμού από τους μαθητές του Δημοτικού στα Γαλλικά, Αγγλικά, Ελληνικά και Σουαχίλι
 2. Ενημέρωση των μαθητών για το τι είναι η Ευρωπαϊκή μέρα των γλωσσών και ποιοι οι στόχοι της ημέρας αυτής. Μαθητές του Λυκείου διάβασαν δυο ενημερωτικά άρθρα.
 3. Παρουσίαση πέντε Ευρωπαϊκών χωρών : μαθητές του Δημοτικού απεικόνισαν την κάθε χώρα με μια ζωγραφιά, σχολιάζοντας αυθόρμητα την παραγωγή τους και με αφορμή τα σύμβολα της κάθε χώρας   ακολούθησε συζήτηση.
 4. «Ευρωπαϊκό Παραμύθι»: μαθητές του Γυμνασίου παρουσίασαν ένα συγγραφέα και ένα παραμύθι στη γλώσσα καταγωγής του παραμυθιού
 5. Παιχνίδια λέξεων (δύο): οι μεικτές ομάδες μαθητών όλων των βαθμίδων συνεργάστηκαν με σκοπό στο 1ο  παιχνίδι την εύρεση λέξεων σε 5 ξένες γλώσσες σύμφωνα με τους κανόνες του παιχνιδιού ( η ομάδα με τις περισσότερες και σωστές λέξεις ήταν η νικήτρια ομάδα  και στο 2ο παιχνίδι στόχο ήταν η αναγνώριση της γραφής λέξεων από 12 γλώσσες.

Η ενεργός συμμετοχή των μαθητών  και η συνεργασία τους με τους  εκπαιδευτικούς επέφεραν  την αποτελεσματική υλοποίηση της εκδήλωσης του σχολείου. Το  ενδιαφέρον για την αναζήτηση πληροφορίων και το ζήλο για την σωστή προφορική απόδοση των κειμένων στις ξένες γλώσσες ενδυναμώνουν την εκπαιδευτική πρακτική.  Τα κείμενα, τα σύμβολα των χωρών και τα παραμύθια συμβάλλανε στην  αυθόρμητη διαδραστική διαδικασία και επίσης στον  εμπλουτισμό της Ευρωπαϊκής μας κληρονομιά.


Εγκαίνια ιεραποστολικού κέντρου στην Τανζανία

Τρίτη, 29 Σεπ 2020

Αγιασμός εγκαινίων Ιεραποστολικού Κέντρου «ΑΡΧΙΜ. ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΣΑΡΙΚΑΣ» στην πρωτεύουσα της Τανζανίας. 

Με την χάρη του Θεού και τις ευχές του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρου Β´, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως κ. Δημήτριος ολοκλήρωσε ένα ακόμη Ιεραποστολικό Κέντρο, το τρίτο στην Τανζανία μετά την Ιρίγκα στην Κεντρική Τανζανία (τώρα Επισκοπή Αρούσας) και το Μορογκόρο στην Ανατολική Τανζανία.

Από πολύ νωρίς το πρωί του Σαββάτου, άρχισαν να καταφθάνουν στον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής στην καρδιά του εμπορικού κέντρου της πρωτευούσης Νταρ ες Σαλαάμ, ο Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Φερεντίνος, οι ιθαγενείς ιερείς, τα μέλη της Ελληνικής Κοινότητος, ο Πρόεδρός της κ. Μιχαήλ Μαυροκέφαλος, ο Αντιπρόεδρος κ. Δημήτριος Μανθεάκης, αναγνώστες και πολλοί πιστοί ιθαγενείς αλλά και από κάθε γωνία της γης Ορθόδοξοι οι οποίοι ζουν και εργάζονται στην ευρύτερη περιοχή της πρωτευούσης (Έλληνες, Τανζανοί, Ρώσοι, Ουκρανοί, Βούλγαροι, Σέρβοι, Γάλλοι, Ιταλοί, Ινδοί, Αιθίοπες, Νοτιοαφρικανοί, Αιγύπτιοι και Ρουμάνοι).

Ο Σεβ. κ. Δημήτριος μετά την λήξη της ακολουθίας του αγιασμού των εγκαινίων μετέφερε τις ευχές και ευλογίες του Πατριάρχου και αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας σε κάθε γωνιά της αφρικανικής Ηπείρου για πνευματικότητα, πρόοδο, μόρφωση, υγεία και ευημερία, ενώ αναφέρθηκε και στον πρώτο Ιεραπόστολο της Τανζανίας τον Αρχιμανδρίτη Νικοδήμο Σαρίκα, ο οποίος κατήχησε και βάπτισε τους πρώτους ιθαγενείς ορθόδοξους Τανζανούς πριν από σχεδόν 80 χρόνια!!!

Στο τέλος όλοι μαζί τραγούδησαν τους εθνικούς ύμνους της Ελλάδος και Τανζανίας και ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα με Ορθόδοξους ύμνους και ελληνικά τραγούδια.