ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ – ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2019

Τρίτη, 12 Μαρ 2019

Newsletter - Ενημερωτικό δελτίο Φεβρουάριος 2019 from gsejohann

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΤΕΓ ΝΤΕΡΜΠΑΝ, 3 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019

Τρίτη, 05 Μαρ 2019

Γράφει  ο αποσπασμένος εκπ/κός Παναγιώτης Ιωαννίδης

Την Κυριακή 3 Μαρτίου 2019 το ΤΕΓ Ντέρμπαν γιόρτασε με ιδιαίτερη λαμπρότητα την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο χώρο εκδηλώσεων της Ελληνικής Κοινότητας μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Συντονιστής Εκπαίδευσης κος Βλάχος Γεώργιος, ο Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδος κος Ιωάννου, ο Επίτιμος  Πρόξενος της Κύπρου κος Στυλιανού, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας κος Χατζηπέτρου, ο ιερέας της Κοινότητας π. Αθανάσιος Πογιατζής, οι μαθητές του ΤΕΓ και πλήθος κόσμου.

Στην αρχή της εκδήλωσης απεύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Κοινότητας κος Χατζηπέτρου και αμέσως το λόγο πήρε ο Συντονιστής Εκπαίδευσης κος Βλάχος ο οποίος μιλώντας στα ελληνικά και αγγλικά, τόνισε τη σημασία της ελληνικής γλώσσας, τη διαχρονικότητα της και την αξία της.

Αμέσως μετά ακολούθησε ομιλία – παρουσίαση από τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό του ΤΕΓ Ντέρμπαν κο Ιωαννίδη Παναγιώτη, ο οποίος με τη βοήθεια της χρήσης νέων τεχνολογιών, προβολή βίντεο και power point, αναφέρθηκε στην ιστορία και εξάπλωση της ελληνικής γλώσσας, καθώς και στη συμβολή της στην ανάπτυξη των επιστημών και την επιρροή της στις σύγχρονες γλώσσες.

Οι μαθητές του ΤΕΓ Ιωαννίδης Ευστράτιος, Αγγελόπουλος Χρήστος και Αγγελόπουλος Άννα-Μαρία διάβασαν μια σειρά από ελληνικές λέξεις που υπάρχουν και χρησιμοποιούνται στην αγγλική γλώσσα σε όλους τους τομείς. Η εκδήλωση έκλεισε με την προβολή βίντεο από τα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας που ακόμη και σήμερα διατηρούν την ελληνική γλώσσα και πολιτισμό.

Ο κόσμος παρακολούθησε την εκδήλωση με ενδιαφέρον η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

 


Ραδιοφωνική εκπομπή για την Ελληνική Γλώσσα και τον Εθνικό μας ποιητή, Δ. Σολωμό – Video

Τετάρτη, 27 Φεβ 2019

Την Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου,  Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας, το  Γενικό Προξενείο στο Γιοχάνεσμπουργκ σε συνεργασία  με το Γραφείο Εκπαίδευσης, οργάνωσαν δίωρη ραδιοφωνική εκπομπή στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό,  την «Νέα Πανελλήνια Φωνή»,  αφιερωμένη στην ελληνική γλώσσα.

Μίλησαν   η Δρ Μαριλένα Γρίβα,  Πολιτιστική Σύμβουλος Πρεσβείας και ο Δρ Γεώργιος  Βλάχος,  Συντονιστής Εκπαίδευσης στο Γενικό Προξενείο του Γιοχάνεσμπουργκ. Την εκπομπή συντόνιζε ως υπεύθυνος ο εκπαιδευτικός,  κ.  Δημήτρης Κομλίκης.

Αρχικά διαβάστηκε από την κα Γρίβα  το μήνυμα του Υφυπουργού Εξωτερικών, κ Τέρενς  Κουίκ. Στη  συνέχεια  έγινε αναφορά στην εξέλιξη της γλώσσας μας και στην προσφορά της στον παγκόσμιο πολιτισμό. Καταδείχτηκε πώς η ελληνική γλώσσα και η ελληνική γραφή γέννησαν και ανέπτυξαν τις επιστήμες και τις τέχνες αφού χρησιμοποιήθηκαν για να εκφράσουν  την πιο καλλιεργημένη και φιλοσοφημένη σκέψη του αρχαίου κόσμου, δεδομένου ότι η ελληνική γλώσσα καθόρισε όχι μόνο τη σκέψη των Ελλήνων, αλλά και ολοκλήρου του πολιτισμένου κόσμου, αφού ο ελληνικός πολιτισμός έδωσε τα φώτα του στον παγκόσμιο πολιτισμό μέσω της ελληνικής γλώσσας.

Κατόπιν ο λόγος αφορούσε τον εθνικό μας ποιητή, τον Δ. Σολωμό, αφού την  ημέρα  μνήμης καθιερώθηκε να  γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.

Έγινε αναφορά στο βιογραφικό του: στα πρώτα χρόνια της ζωής του, στη μετάβαση από τη Ζάκυνθο στην Ιταλία, στη μόρφωση του, στην  επαφή του με την ιταλική ποίηση, στην επιστροφή του στη Ζάκυνθο και στην μετακόμισή του στην Κέρκυρα. Κατόπιν παρουσιάστηκε το ιστορικό και πνευματικό περιβάλλον στο οποίο έζησε  και διαμόρφωσε τα χαρακτηριστικά της ποίησή του.

Έγινε αναφορά  στο ποιητικό του όραμα και στους στόχους του, στη  θέση του για τη δημοτική γλώσσα, στα χαρακτηριστικά που του έδωσαν τον τίτλο του «Εθνικού ποιητή». Τέλος, αναλύθηκαν 2 από τα σημαντικότερα  έργα του, ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» και οι ‘Ελεύθεροι Πολιορκημένοι».

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να ακούσετε την εκπομπή


Εκδήλωση στις σχολικές μονάδες της Ελληνικής κοινότητας Αιθιοπίας για την Ελληνική Γλώσσα

Τετάρτη, 27 Φεβ 2019

Γράφουν οι εκπαιδευτικοί Χριστίνα Κοτζαντώνογλου και Λαμπρινή Κολαΐτη Ατζουλέτ                                                                                                                                                                                                                                                              

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΙΘΙΟΠΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ from gsejohann

H παγκόσμια ημέρα Ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού στα Ελληνικά σχολεία της κοινότητας Λουμπουμπάσι- Κονγκό

Δευτέρα, 25 Φεβ 2019

Γράφει η διευθύντρια του Γυμνασίου – Λυκείου Κα. Γερασιμίδου Βικτωρία

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΛΟΥΜΠΟΥΜΠΑΣΙ - ΚΟΝΓΚΟ from gsejohann

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση στο παρακάτω βίντεο: