Εκδήλωση της Σχολής Σαχέτι για τον Γεώργιο Μπίζο – 13 Νοεμβρίου 2020 – Link εκδήλωσης

Τετάρτη, 18 Νοέ 2020

 

Γράφει ο εκπαιδευτικός του Ελληνικού Τμήματος Δημοσθένης Άξιος.

 

Καλό Ταξίδι παππού Γιώργο……. 

Συγκινησιακά φορτισμένη ήταν η Παρασκευή 13 Νοεμβρίου στο ΣΑΧΕΤΙ. Το Ελληνικό Τμήμα της Σχολής πραγματοποίησε εκδήλωση με την ευκαιρία των γενεθλίων του Γιώργου Μπίζου, ‘’ Μνημόσυνο και αποχαιρετισμό’’ ταυτόχρονα. Ο Γιώργος Μπίζος άφησε την τελευταία του πνοή φέτος στις 09 Σεπτεμβρίου στα 92 του χρόνια, γεμίζοντας με λύπη τον Ελληνισμό της Αφρικής αλλά και τον Οικουμενικό Ελληνισμό.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με Επιμνημόσυνη Δέηση στην Εκκλησία του ΣΑΧΕΤΙ και αμέσως μετά έγιναν τα εγκαίνια του ‘’Αναμνηστικού Κήπου’’ του οποίου την κατασκευή δώρισε η Κινεζική Ένωση Ν. Αφρικής.

Η συνέχεια δόθηκε στη Μεγάλη Αυλή του σχολείου με ένα πλούσιο πρόγραμμα από ομιλίες επισήμων, χορούς, τραγούδια και παρουσιάσεις από μαθητές του ΣΑΧΕΤΙ.

Αίσθηση προκάλεσε το ηχητικό μήνυμα από τον Γραμματέα Δημόσιας Διπλωματίας και Ελλήνων Εξωτερικού κ. Ι. Χρυσουλάκη, με τις σημαντικές αναφορές που έκανε για τον Γ. Μπίζο, το μήνυμα της Σχολής Δούκα από την Αθήνα, καθώς και η παρουσίαση του Προέδρου της Κινεζικής Ένωσης.

 

ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΟΠΩΣ

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ     

       

                                                     

 • Επιμνημόσυνη Δέηση – Εκκλησία 10.30 – 10.45
 • Εγκαίνια του Αναμνηστικού Κήπου 10.45 – 11.00
 • Μεγάλη Αυλή 11.00
 • Προσευχή
 • «Ο Παππούς Μπίζος» Μεγάλο Τμήμα Βρεφονηπιακού Σταθμού
 • Είσοδος Σημαιών / Εθνικοί Ύμνοι: Ελλάδας, Νότιας Αφρικής, Ύμνος Σχολείου
 • Καλωσόρισμα από τους Επικεφαλής Επιμελητές: Κ. Μπαρμπή & Ν. Καπετανάκης
 • Hχητικό μήνυμα από τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού, τον κ. I. Χρυσουλάκη
 • Ομιλία από τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας: κ. Ι. Χατζαντωνάκη
 • «Μικρή Πατρίδα» τραγούδι Τ. Φυγκιώρη & Α. Μπαλαδάκης (Γ’ Λυκείου)
 • Ομιλία από τον Διά Βίου Πρόεδρο του Ινστιτούτου – Σαχέτι κ. Β. Κοκκόρη
 • Ομιλία από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου Δρ. Α. Στεφάνου
 • «Μια Ζωή, Ένα Ταξίδι» Μεγάλο Τμήμα Νηπιαγωγείου
 • Ομιλία από την Οικογένεια Μπίζου κ. Ν. Μπίζο
 • «Ο κ. ΣΑΧΕΤΙ» αφιέρωμα Μαθητές Α’ Γυμνασίου
 • Καλαματιανός -Χορός Μαθητές Ε’ Δημοτικού
 • «Ο κ. ΣΑΧΕΤΙ» αφιέρωμα Μαθητές Α’ Γυμνασίου
 • Ικαριώτικος – Χορός Μαθητές Β’ & Γ’ Γυμνασίου
 • «Ο κ. ΣΑΧΕΤΙ» αφιέρωμα Μαθητές Β’ Λυκείου
 • Συρτάκι – Χορός Μαθητές Β’, Γ’ Γυμνασίου
 • «Ο κ. ΣΑΧΕΤΙ» αφιέρωμα Μαθητές Β’ Λυκείου
 • «Λίγο Ακόμα» τραγούδι Μαθητές Γ’ Γυμνασίου
 • Παρουσίαση του Προέδρου της Κινεζικής Ένωσης και ηχητικό μήνυμα από τη Σχολή Δούκα στην Αθήνα από τον Γενικό Διευθυντή κ. W. Taylor
 • Λήξη από τον Γενικό Διευθυντή κ. W. Taylor

 

 Στο link που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση:

 


ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΦΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΓΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ Staellinika – ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ Γ.Γ. ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, ΤΟΥ Κ. Ι. ΧΡΥΣΟΥΛΑΚΗ

Κυριακή, 15 Νοέ 2020

Την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020 ο ακαδημαϊκός υπεύθυνος της πλατφόρμας staellinika, ο. κ Διονύσης Αρκαδιανός παρουσίασε στους εκπαιδευτικούς του Γραφείου μας, αλλά και σε αυτούς του Συντονιστικού Γραφείου Καϊρου  το περιεχόμενο και  την λειτουργία της πλατφόρμας. Οι εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον και χάρηκαν που προστέθηκε ένα σύγχρονο εργαλείο που θα τους βοηθήσει στο σύνθετο έργο τους που είναι η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας ως δεύτερης/ξένης, αλλά και του πολιτισμού μας. Θα βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τον κ. Αρκαδιανό και το πρόγραμμα, έτσι ώστε να το αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Την διαδικτυακή αυτή συνάντηση χαιρέτισε ζωντανά ο Γενικό Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και απόδημου Ελληνισμού, ό αξιότιμος κ. Χρυσουλάκης. Σε ανάρτησή του στα social media αναφέρει σχετικά:

«Απευθύνθηκα στους εκπαιδευτικούς μας από 12 χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής για να τους μιλήσω για την ψηφιακή πλατφόρμα StaEllinika έπειτα από πρωτοβουλία και πρόσκληση του Συντονιστή Εκπαίδευσης στην Αφρική, δρα Γεωργίου Βλάχου. Η πλατφόρμα staellinka.com είναι μια πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού με την ευγενική χρηματοδότηση του Ιδρύματος «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ». Ανέπτυξα αυτή τη μοναδική προσπάθεια για τη διευκόλυνση της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού από τα ελληνόπουλα σε όλον τον κόσμο, αλλά και από τα παιδιά των φιλελλήνων, ιδίως στη συγκυρία της πανδημίας που μαστίζει τον πλανήτη.

Ειδικότερα, το Ίδρυμα «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ» χρηματοδοτεί το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Simon Fraser στον Καναδά. Σε αυτό το Κέντρο ανήκει και η διεπιστημονική ομάδα που συνεργάστηκε μαζί μας για να αναπτύξει την πλατφόρμα, αλλά και που συνεχίζει να εργάζεται για τη διαρκή της επικαιροποίηση. Ο ακαδημαϊκός υπεύθυνος δρ. Δημήτρης Αρκαδιανός, παρουσίασε τις λεπτομέρειες χρήσης της πλατφόρμας στους εκπαιδευτικούς. Οι πάνω από 18.000 ήδη εγγεγραμμένοι χρήστες σε 118 κράτη της πλήρους έκδοσης της πλατφόρμας StaEllinika μας δίνουν την επιβεβαίωση ότι αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, το οποίο διευκολύνει και εμπλουτίζει τις δράσεις που με ζήλο υλοποιούν για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας οι εκπαιδευτικοί μας στην Αφρικανική Ήπειρο, τη Μέση Ανατολή και παντού στον κόσμο.

Στην παρουσίασή του ο κ. Διονύσης Αρκαδιανός εστίασε σε μια πρώτη επαφή των εκπαιδευτικών με το ψηφιακό περιβάλλον της πλατφόρμας Staellinika. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στα στοιχεία εκείνα του μαθησιακού σχεδιασμού που αντανακλούν αρχές της θεωρίας αυτορρυθμιζόμενης μάθησης και «παιχνιδοποίηση» της μαθησιακής διαδικασίας, ανέλυσε τις επιλογές που βρίσκονται στη διάθεση των μαθητών κατά την περιήγησή τους στη διαδικτυακή πλατφόρμα, παρουσίασε τις δυνατότητες που δίνονται στους εκπαιδευτικούς από το περιβάλλον διάδρασης σε επίπεδο διαχείρισης τάξης και παρακολούθησης της δραστηριότητας και των επιδόσεων των μαθητών και, εν κατακλείδι, έθιξε την προσέγγιση της ομάδας του Εργαστηρίου Νέων Τεχνολογιών του ΙΣΝ Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο Simon Fraser του Βανκούβερ όσον αφορά στο ζήτημα υπηρεσιών υποστήριξης προς τους εκπαιδευτικούς, η οποία παρέχεται τόσο με τη μορφή υποστηρικτικού υλικού (εγχειρίδια δασκάλου, βίντεο επεξήγησης των λειτουργιών της πλατφόρμας, μεθοδολογικά εργαλεία), όσο και με ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με την επιστημονική ομάδα του εργαστηρίου.

 


Ενημερωτικό δελτίο/ Newsletter Οκτώβριος 2020

Τετάρτη, 04 Νοέ 2020

Ενημερωτικό Δελτίο / Newsletter του Συντονιστικού Γραφείου εκπαίδευσης στο Γιοχάνεσμπουργκ – Οκτώβριος 2020 from gsejohann

Διαδικτυακή εκδήλωση για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου 1940 στη Σχολή Σαχέτι , Ν. Αφρική – 2020

Δευτέρα, 02 Νοέ 2020

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΣΑΧΕΤΙ from gsejohann

 

Το link της εκδήλωσης βρίσκεται στον παρακάτω σύνδεσμο:

 

 


Εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου 1940 στα σχολεία της Ελληνικής κοινότητας Λουμπουμπάσι της Λ. Δ. Κονγκό 2020

Δευτέρα, 02 Νοέ 2020

Γράφει η διευθύντρια του Γυμνασίου- Λυκείου, κα Βικτωρία Γερασιμίδου

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΛΟΥΜΠΟΥΜΠΑΣΙ ΤΗΣ Λ. Δ. ΚΟΝΓΚΟ. from gsejohann

Η επέτειος για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου στην Ελληνική κοινότητα και στο ΤΕΓ Πρετόριας – Ν. Αφρική – 2020

Δευτέρα, 02 Νοέ 2020

Γράφει η εκπαιδευτικός Ελένη Κωλέττη  

Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΓ ΠΡΕΤΟΡΙΑΣ – Ν. ΑΦΡΙΚΗ from gsejohann

 

Δείτε την διαδικτυακή εκδλήλωση του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου απο το ΤΕΓ Πρετόριας στον παρακάτω σύνδεσμο:

 


Τρώμε υγιεινά μεγαλώνουμε σωστά! – Νηπιαγωγείο Λουμπουμπάσι – Λ.Δ. Κονγκό

Πέμπτη, 29 Οκτ 2020

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα διατροφής(16 Οκτωβρίου) ασχοληθήκαμε για μια εβδομάδα με το θέμα της υγιεινής διατροφής στο νηπιαγωγείο μας.

 • Πρώτο μέλημα γονιών – μαθητών να συμπεριλάβουν τουλάχιστον 1 φρούτο στο κολατσιό τους! Κάθε φορά που ένα παιδί είχε φέρει φρούτο στο κολατσιό του ή λαχανικό κέρδιζε κι ένα αυτοκόλλητο στην καρτέλα επιβράβευσης!
 • Μάθαμε και λατρεύουμε να τραγουδάμε το Τραγούδι Ναι- Όχι για υγιεινές και μη υγιεινές τροφές
 • Ψαλίδισμα και κολλάζ σε πιάτο με τροφές που δεν βλάπτουν τα δόντια μας και τροφές που βλάπτουν
 • Κατασκευή καρδιά με φρούτα με το σλόγκαν «Αγαπώ τα φρούτα»

Το ίδιο και με λαχανικά.

 • Εργασία λεπτής κινητικότητας με γκοφρέ κόκκινο χαρτί – γέμισμα ενός μήλου. «Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα»
 • Παραμύθι- Μια κάμπια πολύ πεινασμένη
 • Επιτραπέζιο -Τρώω υγιεινά
 • Φτιάξαμε σουβλάκια από σταφύλια και κεράσαμε όλο το σχολείο εμπλέκοντας και τα μαθηματικά καθώς έπρεπε να καρφώνουμε 5 ρόγες σε κάθε καλαμάκι

Εξετάσεις πιστοποίησης Ελληνομάθειας – Σχολή Σαχέτι – Οκτώβριος 2020

Δευτέρα, 26 Οκτ 2020

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ-ΣΧΟΛΗ ΣΑΧΕΤΙ - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2020 from gsejohann

Μήνυμα του Συντονιστή Εκπαίδευσης, κ. Γεωργίου Βλάχου, για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

Παρασκευή, 23 Οκτ 2020

 

Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα

που πρέπει το μεγάλο Ναι ή το μεγάλο Όχι

να πούνε……

Ο αρνηθείς δεν μετανιώνει. Αν ρωτιούνταν πάλι,

«όχι» θα ξαναέλεγε…

 

Αυτοί οι στίχοι του Αλεξανδρινού Κ. Καβάφη διατυπώνουν με επιγραμματική συντομία το εσωτερικό δράμα μερικών ανθρώπων, όταν πρόκειται να πάρουν τη μεγάλη υπεύθυνη απόφαση ζωής ή θανάτου. Αλλά αυτό το τραγικό δίλημμα δεν «έρχεται» μονάχα σε μερικούς ανθρώπους. Έρχεται σχεδόν σε όλους, και πιο συχνά σε ολάκερους λαούς.

Έτσι στον Ελληνικό λαό είχε προβληθεί το μέγα δίλημμα ή να πει «ναι» στους εκβιασμούς της μουσολινικής Ιταλίας και στο τελευταίο της κυνικό τελεσίγραφο και να παραδοθεί χωρίς Αντίσταση ή να πει το αντρίκιο «ΟΧΙ» και να σηκώσει τα άρματά του να υπερασπίσει την ελευθερία του (Κ. Βάρναλης, εφημερίδα Πρωία – 22 Δεκεμβρίου 1940).

Η επέτειος που τιμούμε κάθε χρόνο στις 28 Οκτωβρίου, είναι ημέρα γιορτής και υπερηφάνειας για την πατρίδα μας. Η 28η Οκτωβρίου 1940 ήταν η στιγμή που η Ελλάδα αρνήθηκε να υποταχθεί στους εκβιασμούς και να παραδοθεί στα στρατεύματα μιας φασιστικής κυβέρνησης. Ο Δεύτερος Παγκόσμιος πόλεμος είχε ήδη αρχίσει και η Ελλάδα αναγκάστηκε να εμπλακεί στη δίνη αυτού του τρομακτικού πολέμου. Ο ελληνικός στρατός πολεμώντας στο αλβανικό μέτωπο έδειξε ηρωισμό, ακαταμάχητη δύναμη ,θάρρος και αποφασιστικότητα, προκαλώντας το θαυμασμό και τον έπαινο όχι μόνο της Ευρώπης αλλά και ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Ακολούθησε η γερμανική επίθεση και η επιβολή της ζοφερής τριπλής κατοχής. Το μαζικό κίνημα της Αντίστασης, ο πατριωτικός αγώνας των Ελλήνων για ελευθερία, ειρήνη και δημοκρατία, έστελνε ξεκάθαρο μήνυμα ενάντια στον φασισμό – ναζισμό που καταπατούσε τις ανθρωπιστικές αξίες της Ευρώπης.

Έτσι οι Έλληνες του 1940 έμειναν αθάνατα σύμβολα ηρωισμού, φιλοπατρίας και φιλελευθερίας, πρότυπα για τις επερχόμενες ελληνικές γενιές και τις γενιές όλων των λαών. Το παράδειγμα εκείνων των αγωνιστών, πρέπει να είναι για εμάς μια συνεχής υπενθύμιση για το πόσα πολλά τους οφείλουμε. Ας κρατήσουμε λοιπόν ζωντανή τη μνήμη τους, ας μεταδώσουμε στα παιδιά μας την αγάπη για ελευθερία και ειρήνη, την αλληλεγγύη, τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα . Ας γίνει η θυσία τους για εμάς χρέος ενότητας και προσήλωσης στα ιδανικά της ελευθερίας και της Δημοκρατίας.

Σήμερα, επειδή πάλι η ανθρωπότητα και η Πατρίδα μας αντιμετωπίζει δυσκολίες και εξαιρετικά εμπόδια, καλούμαστε να τα ξεπεράσουμε ενωμένοι και να αγωνιστούμε με ισχυρή βούληση και με πείσμα για ένα καλύτερο μέλλον. Θα πρέπει και εμείς με τη σειρά μας να δημιουργήσουμε μια κοινωνία συνοχής και αλληλεγγύης, ισότητας και αξιοκρατίας, όπου οι πολίτες θα νιώθουν περήφανοι γι αυτή.

 

Ο Συντονιστής Εκπαίδευσης

 

Δρ.  Γεώργιος Βλάχος


Πανελλήνια ημέρα Σχολικού Αθλητισμού στα σχολεία της Ελληνικής Κοινότητας, Λουμπουμπάσι – Λ.Δ. Κονγκό

Πέμπτη, 15 Οκτ 2020

Την Παρασκευή  2 Οκτωβρίου  2020 τα Σχολεία της Ελληνικής Κοινότητας στο Λουμπουμπάσι της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό διοργάνωσαν δραστηριότητες για τον εορτασμό  της Πανελλήνιας-Ευρωπαϊκής Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού 2020 με σύνθημα «Αθλούμαι-Μένω Υγιής –Μένω Ασφαλής». Όλες οι αθλητικές δράσεις εντάχθηκαν στη θεματική « Παραδοσιακό Παιχνίδι».

Το πρόγραμμα περιλάμβανε

 1. Παιχνίδια ομαδικά : γιαουρτοφαγία, μαντηλάκι, αυγοδρομία
 2. Αγώνες: αγώνες δρόμου, σκυταλοδρομία, σκάσιμο μπαλονιών συνδυασμένο με τρέξιμο και αγώνα βόλεϊ μεταξύ των μαθητών Δημοτικού (Ε΄και ΣΤ΄ τάξης) και μαθητών του Γυμνασίου
 3. Μετά το πέρας των αθλητικών δραστηριοτήτων έγινε ενημέρωση σε όλους τους μαθητές του Νηπιαγωγείου, του Δημοτικού και του Γυμνάσιου -Λυκείου για την σημασία του σχολικού αθλητισμού για την σωστή σωματική, ψυχική και πνευματική ανάπτυξη όπως και στη μεγάλη σημασία της ατομικής υγιεινής του σώματος. Επίσης μοιράστηκαν φυλλάδια «ΟΔΗΓΟΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ» από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

Όλες οι δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν μέσα σε μια ατμόσφαιρα ενθουσιασμού, αυθορμητισμού και ομαδικότητας που συνέβαλαν στην κοινωνικοποίηση και αλληλοσεβασμό των μαθητών.