Στιγμιότυπο οθόνης 551

Δημοτικό Σχολείο Παραλίμνης Αθλητική Πολιτιστική Γιορτή 2023-24 «Ολυμπισμός σημαίνει ΠαίΖΩ με Ασφάλεια»

Στιγμιότυπο οθόνης 551

Με την  Αθλητική Πολιτιστική Γιορτή  που υλοποιήσαμε την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024 στο Σχολείο μας ολοκληρώσαμε για την σχολική χρονιά 2023-24 το σχέδιο δράσεις  Αγωγής Υγείας που σχεδιάσαμε μέσα από το μάθημα της Φυσικής Αγωγής.

Αυτή την ημέρα  με  οδηγό τις θεματικές ενότητες  του εκπαιδευτικού προγράμματος «Ολυμπισμός σημαίνει ΠαίΖΩ με Ασφάλεια» : Ωφελούμαι ψυχικά, Ακούω και μαθαίνω, Ισότιμα φέρομαι, Ζητάω όρια, Προσέχω το σώμα μου, συμμετείχαμε  σε δράσεις, στο περιβάλλον του σχολείου, δίνοντας την υπόσχεση την νέα σχολική χρονιά να συνεχίσουμε ΟΛΟΙ μαζί (μαθητές , εκπαιδευτικοί, γονείς) μέσα από το μάθημα της Φυσικής Αγωγής  την προσπάθεια να μάθουμε περισσότερα για

-Την αξία της καθημερινής άσκησης.

-Την δυναμική σχέση της Άσκησης, Διατροφής, και Υγιείς ανάπτυξης με την Υγεία.

-Πως μπορούμε να αυξήσουμε την Φυσική Δραστηριότητα στο Σχολικό περιβάλλον και έξω από αυτό(ΑΘΛΟΣ)

– την  δημιουργία προϋποθέσεων  ανάπτυξης  του Πολιτιστικού Τουρισμού σε συνδυασμό με τον Εκπαιδευτικό και Αθλητικό Τουρισμό και το Περιβάλλον στην Πέλλα, τη γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

 

εικόνα Viber 2024 06 15 18 11 20 640 εικόνα Viber 2024 06 15 18 11 21 277 εικόνα Viber 2024 06 15 18 11 21 483 εικόνα Viber 2024 06 15 18 11 21 932 εικόνα Viber 2024 06 15 18 11 22 415 εικόνα Viber 2024 06 15 18 11 22 665 εικόνα Viber 2024 06 15 18 11 26 062 εικόνα Viber 2024 06 15 18 12 17 593 εικόνα Viber 2024 06 15 18 12 31 539

ΣΤΟ BLOG

«Κέντρο Εκπαίδευσης Ολυμπιακής Παιδείας-Δια βίου Άσκησης-Άθλησης και Αναψυχής στον Αρχαιολογικό Χώρο Πέλλας» σε συνεργασία με τους Φορείς Εκπαίδευσης , Πολιτισμού ,Υγείας ,Άθλησης- Άσκησης και Αναψυχής. Αρχαιολογικός Χώρος Πέλλας. Εργαστήρια Ολυμπισμού. OVEP (Olympic Values Education Programme) Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Ολυμπιακών Αξιών- της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ)

ΣΤΟ BLOG

Η Δ/νση Α΄θμιας Πέλλας, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, την Εφορία Αρχαιοτήτων Πέλλας και τους Συμβούλους Εκπαίδευσης των αντίστοιχων ειδικοτήτων, συνδιοργάνωσαν την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2025, τις ώρες 09.00π.μ-18.00 μ.μ στο Νότιο τμήμα του Αρχαιολογικού Χώρου Πέλλας με επιτυχία και χρήσιμα συμπεράσματα την επιμορφωτική συνάντηση με θέμα τη γνωριμία και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών με το εκπαιδευτικό εγχειρίδιο Ολυμπιακής Παιδείας της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, OVEP (Olympic Values Education Program).

Στην Πέλλα  γενέτειρα  του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ένα μέρος  με σπουδαίους συμβολισμούς, ξεκίνησε η Εκπαίδευση και  διάδοση  των Ολυμπιακών Αξιών προς όλο τον κόσμο, μέσα από την  «Βιωματική επιμόρφωση εκπαιδευτικών Π.Ε Πέλλας στο εκπαιδευτικό εγχειρίδιο Ολυμπιακής Παιδείας: Olympic Values Education Programme (OVEP)-Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Ολυμπιακών Αξιών– της  Διεθνούς Ολυμπιακής  Επιτροπής  (ΔΟΕ)

πλατεια

Ο Μέγας Αλέξανδρος εκστρατεύοντας στην Ανατολή επέκτεινε όσο κανένας άλλος τα όρια του ελληνισμού. Στις παλιές και ιδιαίτερα στις νέες πόλεις που θεμελίωσε ο Αλέξανδρος και οι διάδοχοι του, ιδρύθηκαν γυμνάσια και οργανώθηκαν αγώνες. Μέσα από τα γυμνάσια εκφράζονταν η ελληνικότητα (ελληνικός τρόπος ζωής, ελληνική παιδεία) και επιδιωκόταν ο εξελληνισμός των μη Ελλήνων.

 -Χώροι παιδείας-άθλησης στην Αρχαία Πέλλα

-Οι Βασιλικοί παίδες & οι εταίροι

-Οι αγώνες

-Ο ρόλος των φιλοσόφων γυμναστών, τραγωδών στη διαμόρφωση της αθλητικής παιδείας στην Πέλλα.

 

Οι εκπαιδευτικοί Π.Ε Πέλλας ευχαριστούμε θερμά τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας κ.Σάββα Ταϊλαχίδη που έκανε το βήμα στο ταξίδι της  υλοποίησης αυτής της επιμορφωτικής συνάντησης, πρώτοι στην Χώρα και από πολλές άλλες Χώρες, με την παρουσία εκπαιδευτικών κάθε ειδικότητας(Φυσικής Αγωγής, Δασκάλων, Μουσικής, Πληροφορικής,  Εικαστικών, Θεατρικής Αγωγής,  Ξένων Γλωσσών και  Ειδικής Αγωγής) κι όταν αυτό το βήμα είναι γεμάτο συμβολισμούς, μια και πραγματοποιείται στην Πέλλα, η αξία γίνεται ανεκτίμητη!

2009021109414610

Το πρόγραμμα Olympic Values Education Programme (OVEP)-Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Ολυμπιακών Αξιών– της  Διεθνούς Ολυμπιακής  Επιτροπής  (ΔΟΕ) μέσα από τις αξίες του Ολυμπισμού, προωθεί τις δεξιότητες του 21ου  αιώνα οι οποίες αποτελούν εφόδια για το σύγχρονο άνθρωπο, αλλά και νέες μεθοδολογίες και τρόπους προσέγγισης της γνώσης. Το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Ολυμπιακών Αξιών (OVEP) βασίζεται στην Ολυμπιακή φιλοσοφία ότι η μάθηση πραγματοποιείται μέσω της ισορροπημένης ανάπτυξης σώματος και νου.Η υιοθέτηση των Ολυμπιακών αξιών της αριστείας, του σεβασμού και της φιλίας σημαίνει προσπάθεια για αυτές σε όλους τους τομείς της ζωής. Το πρόγραμμα OVEP βασίζεται σε αυτούς τους ακρογωνιαίους λίθους. χρησιμοποιώντας την καθολικότητα του αθλητισμού για την υποστήριξη της παράδοσης του προγράμματος σπουδών εντός και εκτός της τάξης.

OVEP ActivitySheets 001 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ 001 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ 001

Το  πρόγραμμα

9.00-9.30 π.μ. Χαιρετισμοί φορέων και προσώπων που συνεργάζονται για την υλοποίηση της επιμόρφωσης

9.30-10.00 π.μ. Γνωριμία των συμμετεχόντων

9.30-11.00 Αρχαίοι και σύγχρονοι Αγώνες. Πολιτισμός και εκπαίδευση μέσω του αθλητισμού. Το Ίδρυμα της ΔΟΕ. Ο Ολυμπιακός Χάρτης

11.00-11.15 Διάλειμμα

11.15-13.00 Επτά θεμελιώδεις αρχές. Τα σύμβολα. Ένα εκπαιδευτικό εργαλείο. Οι Ολυμπιακές Αξίες

13.00-14.00. Διάλειμμα, για φαγητό

14.00-16.00. Το OVEP. Εκπαιδευτικά θέματα. Η εργαλειοθήκη του OVEP (Χαρά της προσπάθειας, Δίκαιο παιχνίδι, Εξάσκηση του σεβασμού, Επιδίωξη της αριστείας, Ισορροπία μεταξύ σώματος, θέλησης και νου)

Εφαρμογή της εργαλειοθήκης OVEP (διαδραστικές συνεδρίες).

16.45-17.00. Διάλειμμα

17.00-18.00. Συζήτηση στην Ολομέλεια, συμπεράσματα

Εκπαιδευτής μας η Master Trainer της ΔΟΕ και Διευθύντρια της Ολυμπιακής Ακαδημίας Αργεντινής κα Silvia Dalotto. Μαζί της η Διευθύντρια της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας της Ελλάδας – ΕΘΝ.Ο.Α κα Denise Panagopoulou παρέδωσαν την σκυτάλη  σε μας τους εκπαιδευτικούς. Να γίνουμε πολλαπλασιαστές , να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα να το διαδώσουμε.

διευθ ντριες

δραση εικόνα Viber 2024 06 10 14 26 06 652 εικόνα Viber 2024 06 10 14 26 06 882 εικόνα Viber 2024 06 10 14 26 11 746 νοτιο μερος εργασια1 παρουσια 200902110941466 DSC00024 DSC00032 εικόνα Viber 2024 06 08 12 54 02 696 εικόνα Viber 2024 06 10 13 53 44 606 εικόνα Viber 2024 06 10 13 53 47 630

 

Ενσωμάτωση-Επέκταση-Διεύρυνση-Εναρμόνιση του OVEP (Olympic Values Education Programme)  με Εθνικά και Ευρωπαϊκά προγράμματα.

 

OVEP,IMPACΤ/ΑΘΛΟΣ Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας: Δίκτυο Σχολικών Μονάδων OVEP,IMPACT/ΑΘΛΟΣ

(OVEP: Olympic Values Education Programme -Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Ολυμπιακών Αξιών),(IMPACT: Identification and Motivation of inactive youth who mostly need physicalACTivity -Εντοπισμός και Παρακίνηση των υποκινητικών νέων που χρειάζονται περισσότερη συμμετοχή σε Φυσική Δραστηριότητα. )

 

  1. Αειφόρα σχολεία και προαγωγή της δια βίου άσκησης για την Υγεία μέσα από το μάθημα της Φυσικής Αγωγής

Από την πρώτη στιγμή  στο Δημοτικό Σχολείο Νέας Πέλλας και Παραλίμνης  ως πυρήνες κοινοτήτων μάθησης και διάχυσης είναι

Συντονιστής Προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων σε συνεργασία με την Π.Ε και Δ.Ε Πέλλας,  ΕΘΝΟΑ, Δήμο Πέλλας ,ΕΦΑ Πέλλας, στο Νότιο Μέρος του Αρχαιολογικού  Χώρου Πέλλας(2013-2014, 2014-2015, 2015-16,2016-17, 2017-18, 2018-19, 2019-20, 2020,21,2021-22, 2022-23, 2023-24).

2.Το εγχειρίδιο Ολυμπιακής Παιδείας της ΔΟΕ αποτελεί μέρος από το εκπαιδευτικό υλικό που αξιοποιείται για την υλοποίηση δραστηριοτήτων στο πλαίσιο της Ολυμπιακής εβδομάδας στα Σχολεία (απόφαση ΥΠΑΙΘΑ με αρ. πρωτ. 140963/Δ5 8/12/2023).

3.Υπάρχει βραβευμένη από την ΕΘΝΟΑ  ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ  ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECTS) σχολικού Έτους 2021-2022

με τίτλο:

«Κέντρο Εκπαίδευσης Ολυμπιακής Παιδείας-Δια βίου Άσκησης-Άθλησης και Αναψυχής στον Αρχαιολογικό Χώρο Πέλλας»  σε συνεργασία με τους Φορείς Εκπαίδευσης , Πολιτισμού ,Υγείας ,Άθλησης- Άσκησης και Αναψυχής.

Εργαστήρια  Ολυμπισμού

Αρχαιολογικός Χώρος Πέλλας

 

https://blogs.sch.gr/chbalaskas/2022/06/10/apotelesmata-diagonismoy-2is-olympiakis-evdomadas-ethnoa-2022/

https://blogs.sch.gr/chbalaskas/2022/06/16/teleti-vraveysis-ton-scholeion-kai-ton-mathiton-poy-aforoyn-ton-diagonismo-kallitechnikon-dimioyrgion-kai-ton-ergasion-gia-to-perivallon-kai-ton-athlitismo-sto-plaisio-tis-2isolympiakis-evdomadas-sta/

Οι μαθητές  μέσα από το μάθημα της Φυσικής Αγωγής και θεματικών  του προγράμματος ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ -Ολυμπισμός σημαίνει παίΖΩ με ασφάλεια. σε διαθεματικό πλαίσιο θέτοντας  στόχους για τους εαυτούς τους, τους συμμαθητές τους, τους μαθητές άλλων σχολείων,  τους φίλους τους, τους γονείς . στο πλαίσιο προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων στην ενότητα «Αλληλεπίδραση Όλοι μαζί» με αφορμή την Ολυμπιακή εβδομάδα (ΕΘΝΟΑ) ολοκληρώνεται το πρόγραμμα για την σχολική χρονιά με την Τελική Αξιολόγηση.

4.Ενσωματώνουμε το πρόγραμμα OVEP (Olympic Values Education Programme) ) όπως έγινε με το πρόγραμμα του ΙΕΠ IMPACT/ΑΘΛΟΣ: (Identification and Motivation of inactive youth who mostly need physicalACTivity -Εντοπισμός και Παρακίνηση των υποκινητικών νέων που χρειάζονται περισσότερη συμμετοχή σε Φυσική Δραστηριότητα. ) και το εναρμονίζουμε με Εθνικά και Ευρωπαϊκά  Προγράμματα

 

  • την Ευρωπαϊκή Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού ,
  • την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού (23-30 Σεπτεμβρίου 2023)
  • των ευρωπαϊκών προγραμμάτων  “BEACTIVE” της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού,
  • του Erasmus+ Sport «IMPACT – Identification and Motivation of inactive youth who mostly need Physical ACTivity» του ΙΕΠ
  • του  Erasmus+ «Ολυμπιακή εκπαίδευση: από την Αρχαία Ολυμπία έως τις ευρωπαϊκές πρακτικές» της ΕΘΝ.Ο.Α (Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία)  και το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας  με την Ολυμπιακή Επιτροπή της Λιθουανίας και την Ολυμπιακή Ακαδημία της Εσθονίας-Erasmus+
  • του eTwinning MOOC 2023: Εισαγωγή στο eTwinning, την ευρωπαϊκή δράση για την εκπαίδευση
  • του εκπαιδευτικού προγράμματος Αστέρι της ευχής
  • του εκπαιδευτικού προγράμματος «Οργανούληδες»,
  • του εκπαιδευτικού προγράμματος της Ελληνικής  Ολυμπιακής  Επιτροπής(ΕΟΕ) και της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας (ΕΘΝΟΑ)
  • OVEP (Olympic Values Education Programme) Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Ολυμπιακών Αξιών- της  Διεθνούς Ολυμπιακής  Επιτροπής  (ΔΟΕ)

 

5.OVEP, IMPACΤ/ΑΘΛΟΣ Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας: Δίκτυο Σχολικών Μονάδων OVEP,IMPACT/ΑΘΛΟΣ

(OVEP: Olympic Values Education Programme -Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Ολυμπιακών Αξιών),(IMPACT: Identification and Motivation of inactive youth who mostly need physicalACTivity -Εντοπισμός και Παρακίνηση των υποκινητικών νέων που χρειάζονται περισσότερη συμμετοχή σε Φυσική Δραστηριότητα. )

συνεργασίας και επικοινωνίας στο μάθημα της φυσικής αγωγής με κατεύθυνση την  προαγωγή της δια βίου άσκησης για την Υγεία, την Ποιότητα Ζωής την Παρακίνηση  κινητικά  ανενεργών μαθητών. Παράλληλα την προβολή των Ολυμπιακών Αξιών ως μέσο προάσπισης για την ΥΓΕΙΑ , την δημιουργική αξιοποίηση του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΧΡΟΝΟΥ, την ανάδειξη της ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΑΘΛΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ    και την  ανάπτυξη  του Πολιτιστικού Τουρισμού σε συνδυασμό με τον Εκπαιδευτικό και Αθλητικό Τουρισμό και το Περιβάλλον στην Πέλλα, τη γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Οι δράσεις της ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ  ΕΡΓΑΣΙΑΣ (PROJECTS) μπορούν να έχουν ΤΟΠΙΚΟ, ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ μέσα από την κοινωνική διάσταση και την  Παγκοσμιότητα του Ολυμπισμού και Αθλητισμού αλλά και την δυνατότητα  ανάπτυξης  του ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ σε συνδυασμό  με τον ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ στην ΠΕΛΛΑ- γενέτειρα του ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ.

 

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση