Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, ημέρα γενεθλίων του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου με σκοπό να τονώσει την αγάπη για το διάβασμα και να στρέψει την προσοχή στα παιδικά βιβλία.

Κάθε χρόνο ένας συγγραφέας γράφει ένα μήνυμα για όλα τα παιδιά του κόσμου. Το 2002 η Αυστριακή συγγραφέας Renate Welsh έγραψε την ιστορία Η σκάλα με τα βιβλία και η εικονογράφος Maria Blazejovsky έφτιαξε μια όμορφη αφίσα. 

Μπορείς να διαβάσεις την ιστορία στον κειμενογράφο Η σκάλα με τα βιβλία ή/και να ακούσεις την ιστορία παρακάτω:

Και τώρα που διάβασες ή άκουσες την ιστορία της μικρούλας είμαι σίγουρη ότι είδες πολλές εικόνες με τα μάτια της φαντασίας σου.

  •  Φαντάσου τους τίτλους ή το περιεχόμενο των βιβλίων που διάβασε η μικρούλα. Θα σε βοηθήσει το παρακάτω απόσπασμα. (Γράψε τον τίτλο ή τους τίτλους και λίγα λόγια για κάθε ιστορία που σκέφτηκες στα σχόλια).

«Βρέθηκε τότε ανεβασμένη σε καμήλες και σ’ ελέφαντες. Έκανε κουπί πάνω σ’ ένα κανό κι έτρεξε με ταχύτητα πάνω στον πάγο μ’ ένα έλκηθρο που το έσερναν σκύλοι των Εσκιμώων. Κάθισε σ’ ένα θρόνο χρυσό μέσα σ’ ένα παλάτι και σ’ ένα πολύχρωμο χαλί μέσα σε μια σκηνή Ινδιάνων. Όμως το πιο σπουδαίο ήταν ότι βρήκε παιδιά μέσα σ’ εκείνα τα βιβλία. Ευτυχισμένα παιδιά, λυπημένα παιδιά, ντροπαλά παιδιά, ξεθαρρεμένα παιδιά, άτακτα παιδιά, φρόνιμα παιδιά.»

  • Θυμάσαι τι βρήκε η μικρούλα στην άλλη μεριά του τοίχου; Ένα αγοράκι, φυσικά. Τι έκανε η μικρούλα για να το συναντήσει;

 

  • Δώσε όνομα στη μικρούλα και στο αγοράκι και μετά διηγήσου την ιστορία των δυο παιδιών στην παρέα σου. Ξεκίνα από την αρχή κάπως έτσι: «Στην αρχή η μικρούλα ήταν μόνη, μετά όμως ένα βιβλίο βρέθηκε κοντά της κι ύστερα κι άλλο κι άλλο… Έμαθε σιγά σιγά τα γράμματα κι έπειτα να διαβάζει λέξεις και προτάσεις. Κι ανακάλυψε ότι δεν ήταν πια μόνη. Μέσα στα βιβλία βρήκε πολλά και θαυμαστά….». Εάν θέλεις μπορείς να προσθέσεις ή να αφαιρέσεις γεγονότα και εικόνες στη δική σου διήγηση και να δώσεις έναν τίτλο στην ιστορία σου.

 

  • Τι θα έλεγες να γίνεις ο/η εικονογράφος της ιστορίας που διηγήθηκες στην παρέα σου; Χώρισε την ιστορία σου σε εικόνες, π.χ. η μικρούλα μέσα στον κήπο μόνη, η μικρούλα με ένα βιβλίο στο χέρι κλπ., και κάνε τόσες ζωγραφιές όσες και οι εικόνες που σκέφτηκες. Γράψε πάνω σε κάθε ζωγραφιά σου ένα μικρό κείμενο. Ύστερα ένωσε με συρραπτικό ή κλωστές τις ζωγραφιές και το εικονογραφημένο βιβλίο σου είναι έτοιμο! Μην ξεχάσεις να το δείξεις στην παρέα σου. Εάν θέλεις να το δείξεις και στην ομάδα του ιστολογίου, μπορείς να το στείλεις σε εμένα και να το δημοσιεύσω!

Καλή επιτυχία!