Ο ΝΑΒΙΝΤ ΔΕΝ ΗΡΘΕ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ(ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΠΑΙΧΝΙΔΙ)

Γράφει ο δάσκαλος Νιδέλκος Λεωνίδας

Το ηλεκτρονικό παιχνίδι “Ο Ναβίντ δεν ήρθε για διακοπές” είναι ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι με θέμα τους πρόσφυγες που έχει σχεδιαστεί για να παιχτεί μέσα στη σχολική τάξη ή με τους γονείς στο σπίτι.

Το παιχνίδι έχει δυο παιδαγωγικούς στόχους:

  • Να ενημερώσει τα παιδιά για όσα συμβαίνουν στις χώρες καταγωγής των προσφύγων, τις δυσκολίες και τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν στην απόφασή τους να φύγουν για να σωθούν.
  • Να παρουσιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους οργανισμούς αρωγής των προσφύγων και να τα ευαισθητοποιήσει ώστε να κατανοήσουν τη θέση και τα προβλήματα κάποιων ξένων που ζουν στην Ελλάδα.

Στο παιχνίδι περιγράφεται ρεαλιστικά η κατάσταση μιας χώρας που έχει δικτατορία και στην οποία καταπατώνται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Όλα ξεκίνησαν από το ομώνυμο βιβλίο

book28_a

ΠΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ

 

στο οποίο παρουσιάζεται η καθημερινή ζωή ενός δεκάχρονου αγοριού μέσα από τις εκθέσεις που γράφει στην Ε’ δημοτικού.

“Εκείνη τη χρονιά ήρθε από κάπου μακριά ένα καινούριο παιδί στην τάξη, ο Ναβίντ, που δεν ξέρει καλά ελληνικά και που είναι όχι μαύρος- μαύρος, αλλά σκούρος, μαυριδερός…
Αλλά ποιος είναι αυτός ο Ναβίντ; Σίγουρα δεν ήρθε για διακοπές, γιατί  φυσικά όταν έχουμε διακοπές δεν πάμε στο σχολείο…”

Και  έτσι ξεκινάει μια ιστορία με πολλά γιατί…

Το παιχνίδι μας μεταφέρει στη χώρα του Ναβίντ, προτού φτάσει στη χώρα μας. Στην πατρίδα του έχουν δικτατορία, όπου κυνηγούν τους ανθρώπους για τις ιδέες τους, με αποτέλεσμα ο Ναβίντ και η μητέρα του να προσπαθούν  να φύγουν, όπως πολλοί άλλοι, για να σωθούν και να φτάσουν στην πρώτη ασφαλή χώρα, την Ελλάδα.
Τι θα κάνει ο Ναβίντ; Θα τον κυνηγήσουν; Πού πρέπει να απευθυνθεί για βοήθεια; Θα βρει βοήθεια ή θα πέσει θύμα εκμετάλλευσης; Πώς θα βγει από τη χώρα και πώς θα ταξιδέψει; Τι χρειάζεται να έχει μαζί του; Τι θα αντιμετωπίσει στο ταξίδι; Πολλά ερωτηματικά που ξεδιαλύνονται στην πορεία του παιχνιδιού καθώς ο παίκτης κινείται στην οθόνη του υπολογιστή.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ 

Το τραγουδι του παιχνιδιού

Στο παιχνίδι υπάρχουν πολλοί χαρακτήρες με πιο βασικούς τον Ναβίντ, τη μητέρα και τον πατέρα του, τη γιαγιά και τη θεία του και τον δουλέμπορο. Κάθε ήρωας του παιχνιδιού εικονογραφεί και αντιπροσωπεύει με τη δράση του κι ένα μεγάλο θέμα:

  • Ο Ναβίντ, αντιπροσωπεύει τα παιδιά που γίνονται συχνά θύματα των κοινωνικών συνθηκών και καλούνται να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες σηκώνοντας ένα βάρος δυσανάλογο με την ηλικία τους.
  • Η μητέρα, το σταθερό σημείο αναφοράς κάθε ανθρώπου.
  • Ο πατέρας, τη δημοκρατική συνείδηση και την τιμιότητα.
  • Η γιαγιά, τη σύνδεση με την πατρίδα.
  • Η θεία, τον πόνο του ξεριζωμού.
  • Ο δουλέμπορος, όλους εκείνους που εκμεταλλεύονται όσους βρίσκονται σε δυσκολία.

Το παιχνίδι προσφέρεται ιδιαίτερα  για επεξεργασία στην τάξη, σε συνδυασμό ή και ανεξάρτητα από την ανάγνωση του μυθιστορήματος “Ο Ναβίντ δεν ήρθε για διακοπές”.
Τα θέματα που θίγει συνδέονται με αντικείμενα από τη σχολική ύλη των τελευταίων τάξεων του δημοτικού σχολείου και της Α’ γυμνασίου (κοινωνική και πολιτική αγωγή, γλώσσα, ιστορία, γεωγραφία, μαθηματικά).
Ο εκπαιδευτικός έχει τη δυνατότητα, με αφετηρία το ηλεκτρονικό παιχνίδι, να οργανώσει και να προτείνει στους μαθητές του σχέδια εργασίας, ομαδικές ή ατομικές δραστηριότητες.

Για παράδειγμα:

  • Μορφές πολιτευμάτων
    • δημοκρατία, δικτατορία, η ελληνική περίπτωση: η δικτατορία των συνταγματαρχών
    • δημοκρατικά δικαιώματα του πολίτη
    • κρατική βία, λογοκρισία
  •  Ανθρώπινα δικαιώματα- Γαλλική επανάσταση, Διαφωτισμός
  • Δικαιώματα των παιδιών- ο Συνήγορος για τα Δικαιώματα των Παιδιών
  • Ξενοφοβία και μορφές του ρατσισμού- η θέση του ξένου στην κοινωνία
  • Παιδική εργασία- τι συμβαίνει σε χώρες του κόσμου
  • Πρόσφυγες-  αιτίες, ποιοι, γιατί, πού
  • Μετανάστευση- αιτίες, τι συμβαίνει σήμερα
  • Μαθηματικά- απλή στατιστική και επεξεργασία στοιχείων, συμπεράσματα από την προσπάθεια του Ναβίντ να κερδίσει χρήματα για να φύγει

Εκπαιδευτικό υλικό για το βιβλίο Ο Ναβίντ δεν ήρθε για διακοπές μπορείτε να βρείτε εδώ

Η δημιουργία του παιχνιδιού βασίστηκε αποκλειστικά στην εθελοντική και αφιλοκερδή εργασία των συντελεστών του. Η παντελής έλλειψη πόρων αντισταθμίστηκε από το μεράκι, τον ενθουσιασμό και τις όποιες ιδέες και γνώσεις τους σε θέματα συγγραφής και εικονογράφησης, επιμέλειας κειμένων, γραφικών, μουσικής, υπολογιστών και τεχνολογίας γενικότερα.

Γιατί δημιουργήθηκε αυτό το παιχνίδι; Διότι βλέπουμε ημέρα με την ημέρα την κοινωνία μας να μετατρέπεται σε απάνθρωπη. Με ή χωρίς δικαιολογία την οικονομική κρίση, πρόσφυγες και μετανάστες έχουν δαιμονοποιηθεί και ακραία ρατσιστικά ένστικτα έχουν βγει απενοχοποιημένα στην επιφάνεια παρασύροντας ακόμη και μαθητές. Σκοπός μας ήταν να δημιουργηθεί ένα βασικό παιδαγωγικό εργαλείο, που θα βοηθήσει μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς να καταλάβουν ποιες καταστάσεις οδηγούν στον ξεριζωμό κάποιους ανθρώπους (τους οποίους εμείς, όταν φτάνουν εδώ, τους κάνουμε αποδιοπομπαίους τράγους), να κατανοήσουν τι σημαίνει να υποχρεώνεσαι ξαφνικά να εγκαταλείψεις τη χώρα σου σαν πρόσφυγας και να θυμηθούν ότι στο πρόσφατο παρελθόν πολλοί Έλληνες αναγκάστηκαν να φύγουν από την Ελλάδα.

Το παιχνίδι αυτό είναι απλώς μία αρχή. Οι όποιες ατέλειες του, ελπίζουμε να προσελκύσουν το ενδιαφέρον ανθρώπων με μεγαλύτερες γνώσεις και δεξιότητες από τις δικές μας και να βοηθήσουν στη μελλοντική βελτίωσή του.

Όμως αρκετά είπαμε, ή μάλλον γράψαμε! Είναι τώρα ώρα να ρίξετε το ζάρι και να γίνετε ο Ναβίντ, ο ήρωας του παιχνιδιού και να ζήσετε μέσα από αυτόν στη χώρα του, που είναι πολύ μακριά από την Ελλάδα. Θα καταφέρετε να λύσετε τα προβλήματα, ή ο ήρωάς σας θα χαθεί στη δυστυχία, ένας απλός αριθμός σε μία στατιστική; Στο χέρι σας είναι να κατανοήσετε τις δυσκολίες του και να δώσετε την καλύτερη λύση!

Η διάρκεια του παιχνιδιού είναι 30-45 λεπτά και συνήθως επιλέγετε εσείς πότε θα τελειώσει. Αφού φτάσετε στο τέλος θα σας δώσει την αξιολόγηση των επιλογών σας και θα μάθετε εάν ο Ναβίντ τα κατάφερε ή όχι και εάν πρέπει να προσπαθήσετε ξανά.

Καλό παιχνίδι!

book28_a

ΠΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *