9ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

H ηλεκτρονική μας εφημερίδα

«ΠΕΜΠΤΟΦΡΕΝΕΙΑ» Η ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ Ε΄1

Οκτ 201818

«Η Σχολική Εφημερίδα θέλει να αντικατοπτρίσει την παιδική έκφραση, τα ενδιαφέροντα, τα ερωτήματα, τις αναζητήσεις, τη δουλειά του παιδιού. Είναι  ο χώρος του αληθινού παιδικού και νεανικού λόγου».

Με χαρά σας ανακοινώνουμε ότι κυκλοφόρησε η ολοκαίνουρια εφημερίδα των μαθητών του Ε΄1. Πρόκειται για το πρώτο τεύχος της σχολικής χρονιάς 2018-2019. Θα ακολουθήσουν κι άλλα. Μην τα χάσετε!

Η διαδικασία και τα βήματα που ακολουθήσαμε φυσικά είναι προτεινόμενα και βασίζονται στις δικές μας «λογικές”, επομένως εννοείται πως δεν αποτελούν μοναδική οδό.

Βήμα 1ο Ερεθίσματα
Φέραμε στην τάξη μια σχολική και μια κανονική εφημερίδα. Είδαμε με τους μαθητές, ομοιότητες διαφορές, κατανοήσαμε την μορφή που έχει μια εφημερίδα (εξώφυλλο, άρθρα, τίτλοι κ.λ.π). Για μεγαλύτερη ποικιλία είδαμε και πολλές σχολικές εφημερίδες άλλων σχολείων στο διαδίκτυο.
Βήμα 2ο Κανόνες
Προτείναμε τίτλους για την εφημερίδα και καταλήξαμε με ψηφοφορία στον τελικό.
«ΠΕΜΠΤΟΦΡΕΝΕΙΑ”
Αμέσως μετά συζητήσαμε και καταγράψαμε λίγους κανόνες, με βάση τους οποίους θα πορευτούμε.
Τα θέματα προτάθηκαν από τους μαθητές και ήταν τα εξής:
Το φύλλο της εφημερίδας θα είναι διμηνιαίο.
Θα διανέμεται δωρεάν.
Θα γράφουμε όλοι, ατομικά ή κατά ομάδες.
Θα συναποφασίζουμε με ένα μικρό συμβούλιο της τάξης περίπου τι θα περιέχει το κάθε τεύχος.
Τα άρθρα μας και ό,τι προτείνουμε για την εφημερίδα θα τα καταγράφουμε και θα τα τοποθετούμε στον «φάκελο εφημερίδας” για έλεγχο και διόρθωση.
Βήμα 3ο Το υλικό.

Το περιεχόμενο της εφημερίδας το συναποφασίζει ο εκπαιδευτικός με την ολομέλεια της τάξης αναλόγως φυσικά και την ηλικία των μαθητών. Ορίζουμε μια ημέρα στην αρχή του μήνα και κάνουμε ένα μικρό συμβούλιο για το τι περίπου θα περιέχει η εφημερίδα.
Στην αρχή χρειάζεται μια προετοιμασία από τον εκπαιδευτικό. Δηλαδή ορίσαμε σε γενικές γραμμές ότι θα έχουμε σε κάθε τεύχος:
Ανέκδοτα-Γρίφους-Αινίγματα-Γλωσσοδέτες.
Την κατασκευή του μήνα.
Ιστορίες-Παραμύθια-Ποιήματα που έχουμε γράψει στην τάξη.
Υλικό από εκδρομές ή επισκέψεις.
Συνεντεύξεις.
Συνταγές.Λήψη αρχείου

Μπορείτε να την διαβάσετε και εδώ

 

EUROPEAN DAY OF LANGUAGES

Οκτ 201815

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα  Γλωσσών, στις 26  Σεπτεμβρίου, είναι μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία για την προώθηση της πολυγλωσσίας στην Ευρώπη.

Με την ευκαιρία αυτής της ημέρας έγινε προσπάθεια ευαισθητοποίησης των μαθητών για τη σημασία  της εκμάθησης γλωσσών μέσα από μια διαθεματική προσέγγιση(countries-flags-landmarks), ενισχύοντας παράλληλα την ερευνητική μάθηση.

Οι μαθητές του ΣΤ΄1 τμήματος του σχολείου μας προχώρησαν στη δημιουργία posters.Στόχος  της δραστηριότητας η ενθάρρυνση της δια βίου εκμάθησης γλωσσών μέσα και έξω από το σχολείο.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός:Τσόκου Ελένη-Άννα, αγγλικών

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΤΕ ΣΤΟΥΣ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ

Οκτ 20186

Ημέρα ευαισθητοποίησης  σε θέματα ανακύκλωσης συσκευασιών και οι υπέροχοι μαθητές των Γ΄1 και Δ΄2 τάξεων του σχολείου μας δεν έχασαν την ευκαιρία που τους δόθηκε από το Δήμο Λαρισαίων! Η δράση που πήραν μέρος είχε σύνθημα «Ανακύκλωσε στους μπλε κάδους» και μέσα από τα βιωματικά παιχνίδια οι μαθητές εξοικειώθηκαν με την ανακύκλωση στον μπλε κάδο! Στο τέλος πήραν τα δωράκια τους και έφυγαν χαρούμενοι γεμάτοι εμπειρίες!

Με αφορμή την εκδήλωση, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Απ. Σουρλαντζής μεταξύ άλλων δήλωσε: «με τις δράσεις αυτές περνούν οικολογικά μηνύματα, καθώς το περιβάλλον χρειάζεται ευαισθητοποιημένους πολίτες, οι οποίοι θα το φροντίσουν και θα το προστατεύσουν. Η περιβαλλοντική συμπεριφορά των μεγάλων στη χώρα μας δεν βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο. Υστερούμε πολύ σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Γι’ αυτό, το ενδιαφέρον μας στρέφεται στη διάπλαση περιβαλλοντικής συνείδησης στους μικρούς μαθητές μας. Ο Δήμος Λαρισαίων εντείνει καθημερινά τις προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση».

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ

Οκτ 20184

Αγαπητοί Γονείς και Κηδεμόνες,
Σας ενημερώνουμε ότι σε συνέχεια της με αρ. πρωτ. Φ.7/219218/13-12-2017 εγκυκλίου του ΥΠΠΕΘ και της 49/30-11-2017 Πράξης του ΔΣ του ΙΕΠ, ενημερώνουμε ότι η εκπαιδευτική δράση «Η τσάντα στο σχολείο» συνεχίζει να υλοποιείται και το σχολικό έτος 2018-19 στα Δημοτικά Σχολεία της χώρας. Σκοπός της συγκεκριμένης δράσης είναι να συμβάλλει στην ποιοτική αναβάθμιση της σχέσης των μαθητών και των μαθητριών με το σχολείο, εντάσσοντας οργανικά τη διαδικασία της εμπέδωσης των γνώσεων μέσα στο ίδιο το σχολικό περιβάλλον. Η συγκεκριμένη δράση δύναται να συμβάλει σε μια γενικότερη επανεκτίμηση της σημασίας και του ρόλου των εργασιών στο σπίτι σε σχέση με τον ελεύθερο χρόνο των μαθητών και των μαθητριών, οδηγώντας σε εξισορρόπηση ανάμεσα στις εργασίες που υλοποιούνται στο σχολείο και στις κατ’ οίκον εργασίες.
Με τη συγκεκριμένη δράση καθιερώνεται η παραμονή της σχολικής τσάντας των μαθητών/τριών του Δημοτικού Σχολείου για τουλάχιστον δυο (2) Σαββατοκύριακα το μήνα στο σχολείο. H τσάντα των μαθητών/τριών παραμένει στο σχολείο την Παρασκευή, πριν από το Σαββατοκύριακο που έχει αποφασιστεί από τον Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου, έως την Δευτέρα. Επισημαίνεται, ότι η παραμονή της τσάντας στο σχολείο δεν αποτελεί μια συμβολική παρέμβαση, αλλά επιδιώκεται οι μαθητές και οι μαθήτριες να μην ασχολούνται με την προετοιμασία μαθημάτων κατά τη διάρκεια αυτών των Σαββατοκύριακων.
Η δράση υλοποιείται με σεβασμό στις ανάγκες της παιδικής ηλικίας, με γνώμονα την πολύπλευρη ανάπτυξη των παιδιών της σχολικής ηλικίας (συναισθηματική, κοινωνική και ψυχοκινητική) και με σκοπό να υποστηρίξει ουσιαστικά τον μειωμένο χρόνο δημιουργικής επαφής και επικοινωνίας γονέων– παιδιών.
Σύμφωνα με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου μας οι ημερομηνίες υλοποίησης της δράσης αυτής είναι οι εξής:
28/9/2018,12/10/2018,25/10/2018,9/11/2018,23/11/2018,7/12/2018,14/12/2018,
11/1/2019,25/1/2019,8/2/2019,22/2/2019,8/3/2019,21/3/2019,5/4/2019,12/4/2019,
17/5/2019,31,5,2019,7/6/2019
Με εκτίμηση

Η Δ/ντρια
Παπαναγιώτου ΒασιλικήΛήψη αρχείου

ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2018-19

Σεπ 20186

Σας ενημερώνουμε ότι o Αγιασμός για την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2018-19 θα γίνει την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 9:00 π.μ. στον προαύλιο χώρο του σχολείου.

Η Διευθύντρια και ο σύλλογος διδασκόντων του σχολείου

 

 

ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΤΡΟΧΟΝΟΜΩΝ

Σεπ 20184Λήψη αρχείου

ΜΙΑ ΠΑΡΑΞΕΝΗ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ

Ιούν 20188

Με αφορμή το μάθημα της γλώσσας «Μια παράξενη παραγγελία» η Δ’ 1 τάξη διάλεξε ν’ ασχοληθεί με το θέμα «Οι μηχανές στη ζωή μας». Κάθε μαθητής περιγράφει το μηχάνημα που του έχει κάνει ιδιαίτερη εντύπωση. Ακολουθούν παρακάτω μερικά από τα κείμενα των παιδιών.

Α.Β

Α.Μ

Ν.Κ

Ε.Ψ

Ε.ΤΣ.

 

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΣΤ΄ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Ιούν 20181

Η  Στ΄τάξη  του 9ου Δημοτικού σχολείου Λάρισας πραγματοποίησε μια πολύ όμορφη εκπαιδευτική επίσκεψη στην πόλη της  Καστοριάς  την Τετάρτη 30 Μαΐου 2018.

Πρώτη στάση το Δισπηλιό  ένας χώρος που σε ταξιδεύει στην άγνωστη και  αινιγματική, εποχή που την ονομάζουμε «Προϊστορία», όπου τα πράγματα μπορεί να μην είναι όμοια με όσα μας περιβάλλουν σήμερα, έχουν, όμως, την ίδια σημασία. Οι ανασκαφές ξεκίνησαν το 1992, ενώ σήμερα στην Αναπαράσταση, που αποτελείται από 8 καλύβες, ο επισκέπτης αποκτά την εικόνα ενός προϊστορικού Λιμναίου Οικισμού και βλέπει τα ευρήματα της εποχής εκείνης και μπορεί να καταλάβει πώς ήταν ένα νοικοκυριό πριν από 7.500 χρόνια.

Ανάμεσα στα σπουδαία αντικείμενα που ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι ξεχωρίζουν οστέινες φλογέρες που μαρτυρούν ότι ο προϊστορικός άνθρωπος γνώριζε μουσική αλλά και μια ξύλινη πινακίδα με εγχάρακτα γραμμικά στοιχεία, η οποία χρονολογείται με βεβαιότητα στο 5260 π.Χ. και δεν αποκλείεται να αποτελεί μια πρώιμη μορφή γραπτού λόγου.

Γεμάτοι εικόνες και πληροφορίες από τον εξαίρετο ξεναγό μας κατευθυνθήκαμε για τη 2η στάση  της επίσκεψής μας τη «σπηλιά του Δράκου»,ένα  καλοδιατηρημένο σπήλαιο που έγινε  επισκέψιμο για το κοινό  πριν από 9 χρόνια.

Το σπήλαιο βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της πόλης και η είσοδός του απέχει περίπου είκοσι (20) μέτρα από τις όχθες της λίμνης  Ορεστιάδας(λίμνη της Καστοριάς).Στο εσωτερικό του υπάρχουν μεγάλα χερσαία και λιμναία τμήματα με εντυπωσιακούς σταλακτίτες  και σταλαγμίτες.  Εκεί μπορεί κανείς να δει 7 υπόγειες λίμνες, 10 αίθουσες, 5 διαδρόμους – σήραγγες. Η μεγαλύτερη αίθουσα του σπηλαίου έχει διαστάσεις 45Χ17 μέτρα με το κεντρικό της τμήμα υπερυψωμένο και τις πλευρές της να καταλήγουν σε λίμνες. Η μεγάλη λίμνη του σπηλαίου που είναι και η βαθύτερη βρίσκεται δυτικά. Η θερμοκρασία στο εσωτερικό του Σπηλαίου είναι σταθερή όλες τις εποχές στους 16οC ενώ η υγρασία φτάνει στο  90%.

Σύμφωνα με τον ξεναγό στο εσωτερικό του  εντοπίστηκαν παλαιοντολογικά κατάλοιπα, με κυριότερα τα οστά αρκούδας των σπηλαίων (Ursus Speleaus). Το είδος αυτό έζησε στην Ευρώπη και εξαφανίστηκε πριν από περίπου 10.000 χρόνια.

Υπάρχουν πολλές εικασίες για το πώς πήρε το όνομα του το σπήλαιο. Κάποιοι το αποδίδουν στο σχήμα της σπηλιάς που μοιάζει με στόμα δράκου. Η επικρατέστερη όμως είναι πως πολλά χρόνια πριν, μέσα στη σπηλιά, που ήταν χρυσορυχείο, κατοικούσε ένας δράκος. Με τις φλόγες που έβγαζε, το φυλούσε άγρυπνα. Άνθρωποι που θέλησαν να μπουν στη σπηλιά, πολέμησαν με τον δράκο, όπου και τον σκότωσαν. Θέλοντας να βρουν τον χρυσό, προχώρησαν με δαυλούς στο εσωτερικό της σπηλιάς. Από έλλειψη οξυγόνου, έσβησαν οι δαυλοί και οι άνθρωποι βυθίστηκαν στο σκοτάδι. Τότε ακούστηκε μια φωνή που τους είπε: ‘εκείνος που θα σκύψει και θα πάρει μια χούφτα λάσπης που πατάει θα μετανιώσει, αλλά και εκείνος που δεν θα πάρει πάλι θα μετανιώσει’. Οι πιο θαρραλέοι έσκυψαν και πήραν μια χούφτα λάσπη. Βγαίνοντας από τη σπηλιά διαπίστωσαν πως όσοι είχαν πάρει αυτή την χούφτα λάσπη, κρατούσαν στα χέρια τους υγρή χρυσόσκονη. Η φωνή επιβεβαιώθηκε γιατί όλοι είχαν μετανιώσει, οι μεν που πήραν λάσπη γιατί δεν πήραν παραπάνω, οι δε που δεν πήραν καθόλου. Εξαιτίας αυτού του μύθου το σπήλαιο έχει πάρει και την ονομασία «Χρυσοσπηλιώτισσα».

Οι μικροί μας μαθητές πραγματικά μαγεύτηκαν από τις υπέροχες και για τους περισσότερους πρωτόγνωρες εικόνες που ξεδιπλώθηκαν μπροστά τους.

Ήταν για όλους μας μικρούς και μεγάλους μια υπέροχη εμπειρία!

Τους μαθητές  συνόδεψαν οι εκπαιδευτικοί:

Καραβάκας Βασίλης(Στ1), Νέλλα Μάρθα (Στ2), Χατζηιωάννου Κωνσταντία(Στ3),Αλεξοπούλου Θεοδώρα (Στ4) και οι καθηγήτριες Αγγλικών Λιάκου Κωνσταντίνα και Ντελή Ευαγγελία

« Παλιότερα άρθρα

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

01-350x178

Επισκέπτες αυτή τη στιγμή:

2 ΕΘΝΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ETWINNING ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013-2014!

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΑΙΔΙΑ μη ξεχνάτε να βλέπετε τις δημοσιεύσεις που αφορούν:
- την ΤΑΞΗ σας
- το ΜΑΘΗΜΑ που σας ενδιαφέρει
- και τα ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ (είναι η κατηγορία που περιλαμβάνει τις δημοσιεύσεις που εσείς ξεχωρίζετε!)
---------------
Και εσείς ΓΟΝΕΙΣ
μην ξεχνάτε να μας στέλνετε ενδιαφέροντα άρθρα!
Η αρχή έγινε!

ΔΕΝ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΚΑΛΑ Η ΣΕΛΙΔΑ;

Για καλύτερη πλοήγηση στην εφημερίδα μας χρησιμοποιήστε τους περιηγητές Mozilla Firefox ή Google Chrome και εγκαταστήστε το πρόγραμμα Adobe Flash Player .

Κάντε κλικ εδώ

H ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΜΕΤΡΑΕΙ


Η ιστοσελίδα μας άλλαξε! Ελπίζουμε να σας αρέσει περισσότερο!
Γράψτε μας τα σχόλια σας!

TO BLOG ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

βιλλυ2

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ – ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ – ΕΚΔΡΟΜΕΣ

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ Ε΄1

Η  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ Ε΄1

Translate

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

ΤΑΞΕΙΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ

ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ


Εργασίες Γερμανικών
Εκπ. υλικό Γερμανικών

ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΑTop
...
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων