ΣΤ τάξη

ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ

Την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024, οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης του σχολείου μας παρουσίασαν τη γιορτή που ετοίμασαν με την δασκάλα τους, κ. Ιωσηφίνα Μαυρικάκη, για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Η γιορτή περιελάμβανε αφηγήσεις των σημαντικότερων ιστορικών γεγονότων της Επανάστασης, καθώς και ποιήματα που απαγγέλθηκαν από τους μαθητές. Τα τραγούδια της γιορτής και την οργάνωση της χορωδίας επιμελήθηκε η μουσικός κ. Ντίνα Τουρνή. Τέλος, οι μαθητές χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς τους οποίους διδάχθηκαν από τη γυμνάστρια του σχολείου μας κ. Ζηνοβία Γεωργιαφέντη.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ

Την Τρίτη 19 Μαρτίου 2024, επισκέφθηκε τη Στ’ τάξη του σχολείου μας η κ. Βαλάντω Ζαμπάτη, μαία του Σκυλίτσειου Γενικού Νοσοκομείου Χίου, στο πλαίσιο του προγράμματος του Υπουργείου Υγείας «Μεγαλώνω και αλλάζω. Τι μου συμβαίνει;». Η κ. Ζαμπάτη συζήτησε με τα παιδιά για τις σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές που τους συμβαίνουν κατά την περίοδο της εφηβείας. Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν με το πρόγραμμα και εξέφρασαν δεκάδες απορίες καθώς και τις προσωπικές τους εμπειρίες σχετικά με τις αλλαγές που βιώνουν οι ίδιοι. Ήταν μια ιδιαίτερα εποικοδομητική συνάντηση!

 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

Τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024, επισκέφθηκε το σχολείο μας η βιοπαθολόγος κ. Δέσποινα Ανταράκη προκειμένου να μιλήσει στους μαθητές της Ε’ και Στ’ τάξης, για την αιμοδοσία. Αρχικά, η κ. Ανταράκη διάβασε στα παιδιά το βιβλίο της «Η Δώρα και το δώρο της Αιμοδοσίας» και στη συνέχεια συζήτησε με τα παιδιά για την αναγκαιότητα της αιμοδοσίας. Οι μαθητές παρακολούθησαν με μεγάλη προσοχή και εξέφρασαν τις απόψεις και τις απορίες τους. Μετά το τέλος της συνάντησης ήμασταν όλοι ενθουσιασμένοι και οι μαθητές εξέφρασαν την ανυπομονησία τους να γίνουν αιμοδότες, μόλις ενηλικιωθούν!

Βιωματική δράση για την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλούς Πλοήγησης, στο Διαδίκτυο, που φέτος γιορτάζεται στις 6 Φεβρουαρίου, οι μαθητές Στ’ τάξης συμμετείχαν σε δράσεις του Κέντρου Πρόληψης Χίου «Ναυτίλος». Οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου, από την κοινωνική λειτουργό του Κέντρου Πρόληψης κ. Ελένη Κοτσάτου. Οι μαθητές αφού εξέφρασαν τις απόψεις τους για τα θετικά και τα αρνητικά της χρήσης του διαδικτύου, κλήθηκαν να διαβάσουν, σε ομάδες, ιστορίες παιδιών που αντιμετώπισαν δυσάρεστες καταστάσεις μέσω της χρήσης του διαδικτύου. Στη συνέχεια, ανέφεραν τα συναισθήματα που πιστεύουν ότι ένιωσε το παιδί κάθε ιστορίας και πρότειναν τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος. Μέσα από αυτή τη δράση οι μαθητές γνώρισαν καλύτερα ο ένας τον άλλον, έμαθαν να ακούν και να σέβονται τους συνομιλητές τους, συνεργάστηκαν αρμονικά και, φυσικά, έλαβαν σημαντικές πληροφορίες για να μπορούν να χρησιμοποιούν με ασφάλεια το διαδίκτυο.

Μουσικό Φεστιβάλ Χίου

Την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου, οι μαθητές της Ε’ και Στ’ τάξης παρακολούθησαν, στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο, συναυλία κλασσικής μουσικής με νέους σολίστ του Ινστιτούτου Julius Stern της Μουσικής Σχολής Τεχνών του Βερολίνου (UdK Berlin) και μαθητές του Μουσικού Σχολείου Χίου. Η συναυλία διεξήχθη στα πλαίσια του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου. Εξοικειωθήκαμε με την κλασσική μουσική, γνωρίσαμε κομμάτια γνωστών συνθετών και αφεθήκαμε στην γαλήνη που μας δημιούργησαν αυτές οι μελωδίες!

 

Σύνδεση με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024, η ΣΤ τάξη του σχολείου μας παρακολούθησε, μέσω τηλεδιάσκεψης, το πρόγραμμα BEYOND, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Ο κ. Θεοδωρόπουλος  μάς εξήγησε τι σημαίνει ο όρος «τηλεπισκόπηση» καθώς και τις εφαρμογές της. Επιπλέον, μας παρουσίασε διάφορα είδη δορυφόρων, μέσω των οποίων λαμβάνουμε χρήσιμες πληροφορίες για το κλίμα και το γεωγραφικό ανάγλυφο μιας περιοχής, τις φυσικές καταστροφές κ.ά. Εντυπωσιακές ήταν οι δορυφορικές εικόνες, που είδαμε, στις οποίες φαίνονται οι συνέπειες διάφορων φυσικών καταστροφών (πλημμύρες, πυρκαγιές, εκρήξεις ηφαιστείων, λιώσιμο πάγων κ.ά.). Η τηλεδιάσκεψη ολοκληρώθηκε με τις ερωτήσεις-απορίες  των μαθητών προς τον κ. Θεοδωρόπουλο. Ήταν μια συναρπαστική εμπειρία για όλους μας!

Easter Garden

Το έθιμο αυτό λαμβάνει χώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι μαθητές της Στ’ τάξης με την καθοδήγηση της δασκάλας των Αγγλικών τους, κας. Ράνιας Στεφανίδου, έφτιαξαν έναν κήπο που συμβολίζει τη Σταύρωση του Χριστού και την Ανάστασή Του. Οι τρεις Σταυροί συμβολίζουν τον Σταυρό του Ιησού Χριστού και των δύο ληστών. Το μικρό γλαστράκι συμβολίζει τον τάφο του Κυρίου που άνοιξε και ο Χριστός αναστήθηκε. Για την κατασκευή του τα παιδιά χρησιμοποιούν μία μεγάλη πήλινη γλάστρα συνήθως με χώμα, moss και βότσαλα, ένα μικρότερο γλαστράκι και μία πέτρα. Για τους τρεις Σταυρούς χρησιμοποιούν ξυλαράκια τα οποία δένουν με σπάγκο.

Πασχαλινές δημιουργίες από την ΣΤ’ τάξη

Οι μαθητές της Στ’ τάξης υπό την καθοδήγηση του δασκάλου τους, κ. Στέλιου Μαρδά, έφτιαξαν αρωματικά κεριά με συστατικά την παραφίνη, εσάνς κανέλας, κόκκους αρωματικού καφέ και μοσχοκάρφι. Έβαψαν τα παραδοσιακά κόκκινα αυγά και δημιούργησαν πολλές όμορφες και πρωτότυπες πασχαλινές κατασκευές.

 

Τριάντα εννιά καφενεία και ένα κουρείο

Οι μαθητές της Στ’τάξης και ο δάσκαλός τους, κ.Στέλιος Μαρδάς, ζωντανεύουν τα “Τριάντα εννιά καφενεία και ένα κουρείο” της Φωτεινής Φραγκούλη και φέρνουν στη μνήμη μας τον τρόπο ζωής των κατοίκων στο Μόλυβο και την Αγιάσο της Λέσβου.

 

Κτήμα Διόνυσος

Οι μαθητές της Στ’τάξης και ο δάσκαλός τους, κ.Στέλιος Μαρδάς, σας υποδέχονται στο “Κτήμα Διόνυσος” και είναι πρόθυμοι να σας ξεναγήσουν στον “θεϊκό αμπελώνα” τους, στο σύγχρονο οινοποιείο τους και να σας προσφέρουν παραδοσιακά εδέσματα και χιώτικο κρασί στο καταπληκτικό κελάρι τους “Χρυσή Κάβα” , όπου γίνεται η παλαίωση και συντήρηση της παραγωγής τους.

Η καλλιέργεια της μαστίχας

Οι μαθητές της Στ’τάξης και ο δάσκαλός τους, κ.Στέλιος Μαρδάς, επισκέφθηκαν τα Μαστιχοχώρια και πήραν μέρος στην καλλιέργεια της μαστίχας.

 

Το πιο γλυκό ψωμί

Το “ψωμί ψωμάκι” είπαν οι μαθητές της Στ’ τάξης και ο δάσκαλός τους, κ.Στέλιος Μαρδάς, μέχρι να γευτούν “το πιο γλυκό ψωμί”.

Οι μαθητές με την βοήθεια του δασκάλου τους κατασκεύασαν μια μακέτα, η οποία αναπαριστά τον παραδοσιακό τρόπο επεξεργασίας του σιταριού.

 

Τριάντα εννιά καφενεία και ένα κουρείο

Οι μαθητές της Στ’τάξης παρασκεύασαν λουκούμια με την πολύτιμη βοήθεια του δασκάλου τους, κ.Στέλιου Μαρδά.

 

Τα Χριστούγεννα του υπολογιστή

Την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022,  οι μαθητές της Στ’ τάξης “ζωντάνεψαν” την υπέροχη ιστορία της Αγγελικής Βαρελά “Τα Χριστούγεννα του υπολογιστή” με την εμπνευσμένη καθοδήγηση του δασκάλου τους, κ. Μαρδά Στέλιου.

Τα παιδιά μετέφεραν στους υπόλοιπους μαθητές του σχολείου αλλά και στους εκπαιδευτικούς το μήνυμα των Χριστουγέννων και θύμισαν σε όλους ότι η Αγάπη μπορεί να κάνει θαύματα!

Χριστουγεννιάτικες δημιουργίες

Όταν οι μαθητές της Στ’ τάξης με την βοήθεια του δασκάλου τους δημιουργούν χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα, το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα γευστικό!

 

Αυτόχθονες λαοί

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Γλώσσας “Οι αυτόχθονες λαοί”, οι μαθητές της Στ’ τάξης μελέτησαν τον παραδοσιακό τρόπο ζωής των ιθαγενών, που παραμένει αναλλοίωτος ακόμα και σήμερα σε πολλές γωνιές του πλανήτη μας.

Με την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού τους δημιούργησαν τις παρακάτω μακέτες οι οποίες αναπαριστούν τον τόπου όπου ζουν οι αυτόχθονες λαοί.