Ε’ τάξη

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΤην Παρασκευή 5 Απριλίου 2024, οι μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης του σχολείου μας έλαβαν μέρος στον 18ο Μαθητικό Διαγωνισμό «Παιχνίδι και Μαθηματικά», που διοργανώθηκε από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Ευχόμαστε σε όλους τους μαθητές μας καλή επιτυχία

IMG 20240405 105333
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ
Τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024, επισκέφθηκε το σχολείο μας η βιοπαθολόγος κ. Δέσποινα Ανταράκη προκειμένου να μιλήσει στους μαθητές της Ε’ και Στ’ τάξης, για την αιμοδοσία. Αρχικά, η κ. Ανταράκη διάβασε στα παιδιά το βιβλίο της «Η Δώρα και το δώρο της Αιμοδοσίας» και στη συνέχεια συζήτησε με τα παιδιά για την αναγκαιότητα της αιμοδοσίας. Οι μαθητές παρακολούθησαν με μεγάλη προσοχή και εξέφρασαν τις απόψεις και τις απορίες τους. Μετά το τέλος της συνάντησης ήμασταν όλοι ενθουσιασμένοι και οι μαθητές εξέφρασαν την ανυπομονησία τους να γίνουν αιμοδότες, μόλις ενηλικιωθούν!

Φτιάχνοντας τυρί

Στο μάθημα της φυσικής μάθαμε για τη θερμότητα, πως μετράμε την θερμοκρασία, την τήξη και πήξη των υλικών.Ευκαιρία λοιπόν να δούμε στην πράξη τα φυσικά φαινόμενα! Φέραμε στο σχολείο τα υλικά παστεριωμένο γάλα, χυμό λεμονιού από τη λεμονιά της αυλής του σχολείου μας και φτιάξαμε τυρί! Καλή μας  όρεξη! 

Μουσείο Μαστίχας “Παίζοντας …τότε και τώρα”

Την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου οι μαθητές των Δ’ και Ε’ τάξεων του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Μουσείο Μαστίχας και να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα του ΠΙΟΠ “Παίζοντας ..τότε και τώρα”. Έμαθαν για τα παιχνίδια των αρχαίων χρόνων και τα σύγκριναν με τα σύγχρονα, έφτιαξαν τα δικά τους παιχνίδια από πηλό, περιηγήθηκαν στον χώρο του Μουσείου αλλά και έξω από αυτό περπατώντας σε ένα υπέροχο μονοπάτι γεμάτο από σχίνους.

Σύνδεση με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024 η Ε’ τάξη παρακολούθησε το πρόγραμμα BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Σε σύνδεση μέσω της πλατφόρμας Webex τα παιδιά είδαν μία παρουσίαση του κ. Θεοδωρόπουλου, συνεργάτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σχετικά με τη δορυφορική τηλεσκόπιση  και τις εφαρμογές της. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης είδαμε πολύ ενδιαφέρον υλικό και συζητήσαμε πώς με τη βοήθεια των δορυφόρων παρατηρούμε την κλιματική αλλαγή στον πλανήτη και τα επακόλουθά της όπως πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές (σεισμοί, κατολισθήσεις, πυρκαγιές). Τα παιδιά ανακάλυψαν τη γνώση μέσω ερωτήσεων στον ομιλητή κ. Θεοδωρόπουλο, οπότε καλλιεργήθηκε συνάμα και η αφαιρετική τους σκέψη. Ήταν μία πολύ ενδιαφέρουσα, ευχάριστη και διαδραστική εμπειρία για όλα τα παιδιά της τάξης.

Χριστουγεννιάτικες ετοιμασίες
Περιμένοντας τα Χριστούγεννα και αφού στολίσαμε την τάξη μας και τραγουδήσαμε χριστουγεννιάτικα τραγούδια, ασχοληθήκαμε με την προετοιμασία μας για τη συμμετοχή στη Θεία Λειτουργία την παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023. Εξηγήσαμε ότι είναι απαραίτητη η προσφορά ενός άρτου (το πρόσφορο όπως συνήθως λέμε) ο οποίος θα προσφερθεί από τον ιερέα και θα μεταβληθεί στην Θεία Κοινωνία. Πως όμως μπορούμε να φτιάξουμε το πρόσφορο;
Φέραμε στην τάξη τα απαραίτητα (φουρνάκι, αλεύρι, νερό, κτλ) και το αποτέλεσμα ήταν άριστο!
Από αυτό το πρόσφορο πήραμε αντίδωρο στην εκκλησία.

Οι φάτνες μας

Στο πλαίσιο των επετειακών μαθημάτων για τα Χριστούγεννα στην Γλώσσα, τα παιδιά δημιούργησαν τις δικές τους φάτνες.

Γιορτή του Πολυτεχνείου

Την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023, η Ε’ τάξη του σχολείου μας παρουσίασε μία πολύ όμορφη γιορτή για να τιμήσει τα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Οι μαθητές με τη βοήθεια του εκπαιδευτικού τους π. Εμμανουήλ Τζιώτη, αφηγήθηκαν όσα συνέβησαν στο Πολυτεχνείο του 1973 και μας θύμισαν τα χρόνια των φοιτητών στη Χούντα. Με τα ποιήματα και τα τραγούδια τους μας μετέφεραν σε εκείνες τις δύσκολες μέρες και μας συγκίνησαν πολύ!

Γιορτή του Αγίου Νεκταρίου

Το απόγευμα της Πέμπτης 9 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας με μεγάλη επιτυχία η γιορτή του Αγίου Νεκταρίου, προστάτη του Χιώτη δασκάλου. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Χίου κκ.Μάρκος, ο Διοικητής της 96 Α.Δ.Τ.Ε. Ταξίαρχος κ. Αμπατζίδης, ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου κ. Ρες, ο Σύμβουλος Εκπαίδευσης κ. Βούλγαρης, η πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών κ. Σκουφάλου, πολλοί συνάδελφοι και οι γονείς των μαθητών της Ε’ τάξης του σχολείου μας.

Τα παιδιά της Ε’ τάξης υπό την καθοδήγηση του δασκάλου τους π.Εμμανουήλ Τζιώτη παρουσίασαν θεατρικό με στιγμιότυπα από τη ζωή του Αγίου. Η γιορτή εμπλουτίστηκε από υπέροχα τραγούδια των μαθητών. Πολλά συγχαρητήρια σε όλους!