ΔΩΡΕΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

Ο Διευθυντής και το Διδακτικό Προσωπικό του σχολείου μας ευχαριστούν θερμά τους μαθητές και τις μαθήτριες που αποφοίτησαν κατά το διδακτικό έτος 2018-19 οι οποίοι προσέφεραν τις εισπράξεις  από το ταμείο της τάξης τους για τις ανάγκες του αγαπημένου τους σχολείου.

Αγοράστηκαν δύο ασύρματα μικρόφωνα, απαραίτητα για τις δραστηριότητες και τις εκδηλώσεις μας.

Αγαπητά μας παιδιά, σας ευχαριστούμε πολύ και σας ευχόμαστε καλή πρόοδο και κάθε επιτυχία στη ζωή σας!

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “Ο ΜΙΚΡΟΣ ΚΟΡΑΗΣ”

Την Τρίτη 26 Μαρτίου η Β’ τάξη του σχολείου μας επισκέφθηκε τη Βιβλιοθήκη Κοραή προκειμένου να παρακολουθήσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Ο μικρός Κοραής”. Τα παιδιά αφού περιηγήθηκαν στους χώρους της Βιβλιοθήκης ήρθαν σε επαφή με χειρόγραφα και προσωπικά αντικείμενα του μεγάλου Διαφωτιστή. Μέσα από την ανάγνωση της βιογραφίας του έμαθαν χρήσιμες πληροφορίες προβαίνοντας παράλληλα σε παιγνιώδεις δραστηριότητες που τα ενθουσίασαν.

 

ΠΑΡΕΛΑΣΗ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ

Την Δευτέρα 25 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η παρέλαση του σχολείου μας για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Συγχαρητήρια στους μαθητές και στην εκπαιδευτικό Φυσικής Αγωγής του σχολείου μας κα. Ζηνοβία Γεωργιαφέντη για την άψογη παρουσία του σχολείου μας! Και του χρόνου με υγεία!

ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ

Την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024, οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης του σχολείου μας παρουσίασαν τη γιορτή που ετοίμασαν με την δασκάλα τους, κ. Ιωσηφίνα Μαυρικάκη, για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Η γιορτή περιελάμβανε αφηγήσεις των σημαντικότερων ιστορικών γεγονότων της Επανάστασης, καθώς και ποιήματα που απαγγέλθηκαν από τους μαθητές. Τις αφηγήσεις στην αγγλική γλώσσα επιμελήθηκε η δασκάλα Αγγλικών κ. Ουρανία Στεφανίδου, τα τραγούδια της γιορτής και την οργάνωση της χορωδίας επιμελήθηκε η μουσικός κ. Ντίνα Τουρνή. Τέλος, οι μαθητές χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς τους οποίους διδάχθηκαν από τη γυμνάστρια του σχολείου μας κ. Ζηνοβία Γεωργιαφέντη.

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΠΑΡΤΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

Την Παρασκευή 15 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας αποκριάτικο πάρτι. Οι μαθητές ήρθαν με κέφι και χαμόγελο, ντυμένοι με τις στολές τους και διασκέδασαν στις τάξεις τους αλλά και στον προαύλιο χώρο. Έπαιξαν παιχνίδια και χόρεψαν σε αποκριάτικους ρυθμούς.
Και του χρόνου με υγεία!

Ενημερωτική συνάντηση για την εφηβεια

Την Τρίτη 19 Μαρτίου 2024, επισκέφθηκε τη Στ’ τάξη του σχολείου μας η κ. Βαλάντω Ζαμπάτη, μαία του Σκυλίτσειου Γενικού Νοσοκομείου Χίου, στο πλαίσιο του προγράμματος του Υπουργείου Υγείας «Μεγαλώνω και αλλάζω. Τι μου συμβαίνει;». Η κ. Ζαμπάτη συζήτησε με τα παιδιά για τις σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές που τους συμβαίνουν κατά την περίοδο της εφηβείας. Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν με το πρόγραμμα και εξέφρασαν δεκάδες απορίες καθώς και τις προσωπικές τους εμπειρίες σχετικά με τις αλλαγές που βιώνουν οι ίδιοι. Ήταν μια ιδιαίτερα εποικοδομητική συνάντηση!

Η ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ “ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ” ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

Την Παρασκευή 8 Μαρτίου οι μαθητές του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη διαδραστική παράσταση “Τα αδέσποτα” από την γνωστή θεατρική ομάδα “Hippo”. Ένας αδέσποτος σκύλος και μία αδέσποτη γάτα προσπαθούν να επιβιώσουν σε μία πόλη, οι αρχές της οποίας προσπαθούν να διατηρήσουν την πόλη “καθαρή” κυνηγώντας τα αδέσποτα. Μέσα από βιωματικό τρόπο τα παιδιά ανέπτυξαν τα φιλοζωικά τους αισθήματα και καλλιέργησαν την οικολογική τους σκέψη μέσα από την αγάπη και τον σεβασμό προς όλα τα έμβια όντα.

 

 

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ

Την Τετάρτη 6 Μαρτίου ήταν η Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και στο σχολείο μας πραγματοποιήθηκαν δράσεις για την ευαισθητοποίηση των μαθητών.

Στην Α’ τάξη, τα παιδιά παρακολούθησαν το βίντεο, που είναι βασισμένο σε παιδικό παραμύθι, “Το αόρατο αγόρι”.

 

Τα παιδιά μετά το τέλος της προβολής έκαναν εύστοχες ερωτήσεις και παρατηρήσεις , εξέφρασαν τις απόψεις τους , τις εμπειρίες τους , τους φόβους τους και κατέληξαν σε συμπεράσματα.

Τελευταία δραστηριότητα με την οποία έκλεισαν το θέμα ήταν να φτιάξουν τα παιδιά την Ασπίδα του εκφοβισμού!

Οι μαθητές μέσα από αυτές τις δραστηριότητες κατάλαβαν τι σημαίνει ενδοσχολική βία αλλά το σημαντικότερο, πώς να την αντιμετωπίζουν για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους κ τους συμμαθητές τους.

Στη Β’ τάξη πραγματοποιήθηκε συζήτηση μεταξύ των παιδιών για τα συνεχώς αυξανόμενα περιστατικά σχολικής βίας. Οι μαθητές  είδαν σχετικά βίντεο με στόχο την αναγνώριση και τα χαρακτηριστικά του φαινομένου, συζήτησαν  για περιστατικά που ίσως τα ίδια να έχουν βιώσει και πρότειναν τρόπους αντιμετώπισης.  Στο τέλος έγραψαν συνθήματα, ζωγράφισαν και τραγούδησαν.

 

Τα παιδιά  της Γ’ τάξης έκαναν διάφορες  δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των μαθητών.  Συζήτησαν όλοι μαζί και με τη βοήθεια της ψυχολόγου του σχολείου μας κ. Δέσποινας για το τι είναι σχολικός εκφοβισμός , ποια είναι τα είδη του , είδαν σχετικά σύντομα βίντεο και στο τέλος ζωγράφισαν τα δικά τους συνθήματα. Με όλους αυτούς τους τρόπους οι μαθητές μας προσέγγισαν το δύσκολο αυτό φαινόμενο.

Στη Δ’ τάξη οι μαθητές διάβασαν το βιβλίο «Πες όχι στο πείραγμα» και έμαθαν πώς μπορούν να αντιμετωπίζουν τα πειράγματα που μπορεί να δέχονται, πώς μπορούν να βοηθήσουν κάποιον που δέχεται το πείραγμα και πώς να καταλάβουν πότε πρέπει να σταματήσουν το πείραγμα εάν είσαι αυτοί που πειράζουν. Έπειτα, έφτιαξαν τις δικές τους αφίσες με μηνύματα κατά του εκφοβισμού.

Οι μαθητές της Ε’ τάξης με αφορμή την ημέρα ενάντια στη σχολική βία αφιέρωσαν δύο διδακτικές ώρες στην ανάλυση κοινωνικής συμπεριφοράς και αλληλεπίδρασης μεταξύ τους. Συζητώντας σχετικά με πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν κατά το παρελθόν μεταξύ των μαθητών της τάξης προσπάθησαν να ανακαλύψουμε τα συναισθήματα τους. Επεκτείνοντας την διερεύνησή τους  με την βοήθεια της φαντασίας και της καρδιάς τους δοκίμασαν να κατανοήσουν και να νιώσουν τα συναισθήματα των συμμαθητών τους. Η διαδικασία αυτή ώθησε τους μαθητές να καλλιεργήσουν την ενσυναίσθηση και να νιώσουν τον πόνο, τον θυμό, την απελπισία, την απογοήτευση. Ουσιαστικά έγινε μια πρακτική προσέγγιση του “χρυσού κανόνα” όπως μάθαμε στα θρησκευτικά: “Πάντα οὖν ὅσα ἂν θέλητε ἵνα ποιῶσιν ὑμῖν οἱ ἄνθρωποι, οὕτω καὶ ὑμεῖς ποιεῖτε αὐτοῖς· “(Μτθ. 7, 12)  «κάνουμε στους άλλους αυτά που θέλουμε και εμείς να μας κάνουν αυτοί», ή αλλιώς «δεν κάνουμε στους άλλους αυτά που δε θέλουμε να κάνουν οι άλλοι σε εμάς». Κάθε μορφή βίας, λεκτική, σωματική, ψυχική, εξαλείφεται όταν έχουμε ενστερνιστεί τον τόσο δίκαιο και απλό κανόνα.

Το σχολείο μας τέλος, με τη Στ’ τάξη, συμμετείχε  στην 11η Πανελλαδική  εκστρατεία κατά του σχολικού εκφοβισμού που διοργάνωσε και φέτος Το Χαμόγελο του Παιδιού. Οι μαθητές της έκτης δημοτικού  παρουσίασαν το τραγούδι «Μίλα Τώρα» σε στίχους της εκπαιδευτικού Στεφανίδου Ουρανίας,  καθηγήτριας Αγγλικών και μουσική επιμέλεια της εκπαιδευτικού Τουρνή Κωνσταντίνας , μουσικού του σχολείου μας.

https://www.milatora.gr/schools-and-news

Ακολουθώντας το παραπάνω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε τη συμμετοχή του 8ου δημοτικού σχολείου Χίου.

Καταγραφή

Ο έπαινος αυτός απενεμήθει στο σχολείο μας στην 11η Πανελλαδική Σχολική Εκστρατεία Ευαισθητοποίησης κατά του Σχολικού Εκφοβισμού και της Βίας που διοργάνωσε ο Σύλλογος Το Χαμόγελο του Παιδιού. Επαίνους παρέλαβαν και οι μαθητές της Στ’ τάξης οι οποίοι συμμετείχαν με το τραγούδι με τίτλο “Μίλα Τώρα”.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

Τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024, επισκέφθηκε το σχολείο μας η βιοπαθολόγος κ. Δέσποινα Ανταράκη προκειμένου να μιλήσει στους μαθητές της Ε’ και Στ’ τάξης, για την αιμοδοσία. Αρχικά, η κ. Ανταράκη διάβασε στα παιδιά το βιβλίο της «Η Δώρα και το δώρο της Αιμοδοσίας» και στη συνέχεια συζήτησε με τα παιδιά για την αναγκαιότητα της αιμοδοσίας. Οι μαθητές παρακολούθησαν με μεγάλη προσοχή και εξέφρασαν τις απόψεις και τις απορίες τους. Μετά το τέλος της συνάντησης ήμασταν όλοι ενθουσιασμένοι και οι μαθητές εξέφρασαν την ανυπομονησία τους να γίνουν αιμοδότες, μόλις ενηλικιωθούν!