Επίσκεψη της Φιλοζωικης Οργάνωσης στο σχολείο μας

Την Παρασκευή στις 4 Απριλίου, η κ. Καλλιόπη Φλάμου, εθελόντρια της Φιλοζωικής Οργάνωσης Χίου επισκέφθηκε το σχολείο μας και ενημέρωσε εκπαιδευτικούς και μαθητές για τα ζώα, κυρίως για τα σκυλάκια και τις γατούλες. Πώς πρέπει να τα φροντίζουμε, πώς είναι καλό να τους συμπεριφερόμαστε και ποιο είναι το ιδανικό περιβάλλον γι’ αυτά. Οι μαθητές εκδήλωσαν μεγάλο ενδιαφέρον για τους τετράποδους φίλους μας και εξέφρασαν τις δικές τους εμπειρίες.

 

 

Πρόληψη ατυχημάτων (1ο μέρος)

Την Πέμπτη στις 3 Απριλίου πραγματοποιήθηκε από την 1η ΤΟΜΥ Χίου ενημερωτική συνάντηση για την πρόληψη ατυχημάτων στις Α’ και Γ’ τάξεις.  Υπεύθυνη της δράσης αυτής ήταν η κ. Βαλανιδά Ελίσκα, επαγγελματίας υγείας και κοινωνική λειτουργός.  Οι μαθητές παρακολούθησαν με μεγάλη προσοχή και συμμετείχαν ενεργά αναφερόμενοι στις δικές τους εμπειρίες.

Παρακολούθηση θεατρικής παράστασης “Παιδική Πασχαλιά” – Επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο Καλλιμασιάς

Την Τρίτη 1/4 οι μαθητές των Γ’ και Δ’ τάξεων του σχολείου μας παρακολούθησαν την παράσταση “Παιδική Πασχαλιά” στο πολιτιστικό κέντρο Καλλιμασιάς “Η Πρόοδος”. Πρόκειται για το γνωστό διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη που περιλαμβάνει τα ήθη, έθιμα, ύμνους, παραδοσιακά τραγούδια, μυρωδιές και γεύσεις της Λαμπρής.

Στη συνέχεια, οι μαθητές περιηγήθηκαν στο λαογραφικό μουσείο και έκαναν ένα ταξίδι στο χρόνο γνωρίζοντας τα παλιά επαγγέλματα ( καλαθά, τσαγκάρη, κηροποιού, μαστιχοπαραγωγού, κ.ά.) καθώς επίσης τα  παραδοσιακά εργαλεία που (μηχανή ράφτη, τροχό αγγειοπλάστη, εργαλεία πεταλωτή κ.ά.)

Υλοποίηση του προγράμματος Plastic Clever Schools στο σχολείο μας από την Β’ τάξη

Το διεθνές πρόγραμμα PlasticCleverSchools είναι ένα πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν μαθητές από όλο τον κόσμο

που στόχος του είναι η μείωση της πλαστικής ρύπανσης .

Έτσι οι μαθητές μαθαίνουν τις επιπτώσεις του πλαστικού στο περιβάλλον μας και μέσα από διάφορες δράσεις

ευαισθητοποιούνται και δρουν με στόχο τη μείωση του πλαστικού αποτυπώματος του σχολείου τους.

Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχει το σχολείο μας, με τους μαθητές της Β΄ τάξης να προσπαθούν για ένα καλύτερο πιο “έξυπνο ”

μέλλον!

Τα παιδιά αφού ενημερώθηκαν με διάφορα βίντεο , συμμετείχαν σε μια πανελλήνια σύνδεση με ειδικούς που τα

ενημέρωσαν σχετικά με την πλαστική ρύπανση στον πλανήτη μας. Έτσι έγινε η αρχή για να προβληματιστούν , να εντοπίσουν

τα προβλήματα του σχολείου τους κα να βρουν λύσεις ώστε να μειώσουν το πλαστικό μιας χρήσης.

Ακολούθως έφτιαξαν ένα ποίημα και μία αφίσα για να ευαισθητοποιήσουν και τους συμμαθητές τους. Επιπλέον δημιούργησαν

ρομποτάκια από ανακυκλώσιμα υλικά με τη βοήθεια της δασκάλας των Εικαστικών κύριας Μαρίας Καβαλιέρη. Τέλος,

πραγματοποίησαν καθαρισμό περιμετρικά του σχολείου και σε κοντινή παιδική χαρά. Τα πλαστικά που περισυνέλλεξαν τα

έβαλαν σε κάδο ανακύκλωσης.

Οι δράσεις τους συνεχίζονται ώστε  μέσα από μικρές αλλαγές να μειώσουν το πλαστικό αποτύπωμα του σχολείου μας.

Παρέλαση 25ης Μαρτίου

Συγχαρητήρια στους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου μας που με  την άψογη παρουσία τους στην παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου  μας έκαναν για ακόμα μία φορά υπερήφανους καθώς επίσης και στην κ. Ζηνοβία Γεωργιαφέντη, εκπαιδευτικό Φυσικής Αγωγής του σχολείου μας, που τους συνόδευσε! Και του χρόνου!

Σχολική Γιορτή της 25ης Μαρτίου

Την Παρασκευή 21 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η γιορτή της Στ’ τάξης αφιερωμένη στην 25η Μαρτίου 1821. Η επέτειος της Επανάστασης γιορτάστηκε με θεατρικά και ποιήματα τα οποία διασκεύασε η μαθήτρια της τάξης Μαρκέλλα Τσακρέτου. Με την καθοδήγηση  και τις σκηνοθετικές οδηγίες του δασκάλου τους π. Εμμανουήλ Τζιώτη ανέδειξαν τα γεγονότα του Αγώνα με τον καλύτερό τρόπο. Επίσης,  οι  μαθητές παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς την πρετοιμασία των οποίων επιμελήθηκε η εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής του σχολείου μας κ. Ζηνοβία Γεωργιαφέντη. Τέλος, με την συμβολή της Μουσικού του σχολείου μας κ. Ντίνας Τουρνή οι μαθητές και οι μαθήτριες πλαισίωσαν μουσικά την εθνική μας γιορτή και μας συγκίνησαν.   Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους! Και του χρόνου!

 

Επίσκεψη του 8ου Νηπιαγωγείου στο σχολείο μας

Την Παρασκευή 14 Μαρτίου είχαμε μία ξεχωριστή επίσκεψη στο σχολείο μας από τους μαθητές και μαθήτριες του 8ου Νηπιαγωγείου Χίου που συνοδευόμενοι από τις εκπαιδευτικούς τους μας τραγούδησαν τα κάλαντα της άνοιξης – “Χελιδονίσματα” αναβιώνοντας με αυτό τον τρόπο το παλιό έθιμο.

 

 

Επίσκεψη της Α’ και Β’ τάξης στην Πυροσβεστική

Την Τετάρτη 12 Μαρτίου οι μαθητές και μαθήτριες της Α’ και Β’ τάξης είχαν την χαρά να επισκεφθούν την Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου. Εκεί τα παιδιά ενημερώθηκαν από τους αρμόδιους πυροσβέστες για τις περιπτώσεις στις οποίες χρειάζεται η άμεση παρέμβαση της Υπηρεσίας (πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμοί) και ακολούθησε επίδειξη για τον εξοπλισμό του πυροσβέστη ( κράνη, στολή, εργαλεία)  καθώς επίσης του πυροσβεστικού οχήματος.  Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν και παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον! Μέσα από την επίσκεψη αυτή μας δόθηκε η ευκαιρία να κατανοήσουμε την σπουδαιότητα αλλά και επικινδυνότητα του επαγγέλματος του πυροσβέστη. Ήταν μία υπέροχη εμπειρία για όλους!

Επίσκεψη της ΣΤ’ τάξης στο Λεπροκομείο

Την Τρίτη 11 Μαρτίου 2025 οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης με τον δάσκαλό τους επισκέφτηκαν το Λεπροκομείο της Χίου στον Κοφινά.

Έμαθαν πληροφορίες για την ίδρυση του από τους Γενουάτες, πιθανόν το 1378, τη λειτουργία του, την καταστροφή του από το σεισμό του 1881 και την επαναλειτουργία του μέχρι το οριστικό κλείσιμο  το 1959.

Περιηγήθηκαν στους χώρους και συζήτησαν για τη ζωή των ασθενών.

Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας

Με αφορμή την πανελλήνια ημέρα κατά της σχολικής βίας, που γιορτάζεται στις 6 Μαρτίου, στο σχολείο μας πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω δράσεις:

Οι μαθητές της Α’ τάξης παρακολούθησαν το παρακάτω βίντεο Μήλα γύρω-γύρω, στη μέση πορτοκάλι . Πρόκειται για μία έμμετρη ιστορία ενάντια στον ρατσισμό, την απόρριψη του άλλου, του διαφορετικού αφού καθένας από εμάς είναι μοναδικός και ταυτόχρονα ξεχωριστός. Αρχικά πραγματοποιήθηκε μία συζήτηση σχετικά με το πώς πρέπει να αντιδρούμε όταν κάποιος ασκεί λεκτική βία σε κάποιον άλλον, τα παιδιά εξέφρασαν τις σκέψεις τους και στη συνέχεια ακολούθησε μουσικοκινητική δραστηριότητα-δραματοποίηση. Φτιάξαμε αυτοσχέδια καπέλα μήλων και ενός πορτοκαλιού. Ένα παιδί κάθε φορά έμπαινε στο κέντρο και γινόταν το πορτοκάλι και γύρω του σε κύκλο έμπαιναν τα μήλα. Τα παιδιά τραγούδησαν και συνόδευσαν το τραγούδι με μιμητικές κινήσεις. Στο τέλος εκφράστηκαν μέσω της ζωγραφικής.

Οι μαθητές της Β’ τάξης παρακολούθησαν μια ταινία μικρού μήκους κ μετά από συζήτηση έφτιαξαν την αλυσίδα της αγάπης.

Οι μαθητές της Γ’ τάξης αφού μοιράστηκαν τις γνώσεις τους και τις εμπειρίες τους σχετικά με τα συνεχώς αυξανόμενα περιστατικά βίας στα σχολεία μας, δημιούργησαν ένα πανό με μηνύματα υπέρ της φιλίας και της αλληλεγγύης, καταδικάζοντας ταυτόχρονα κάθε μορφή βίας.

Στην Δ’ τάξη οι μαθητές μίλησαν για το τι σημαίνει : ” Ασκώ βία ” και πιο συγκεκριμένα σχολικός εκφοβισμός , κουβεντιάσαμε πώς νιώθουμε εμείς όταν κάποιος ” τσαλακώνει ¨την ψυχή μας και τέλος δουλεύοντας ομαδικά , τα παιδιά δημιούργησαν τις δικές τους αφίσες κατά του σχολικού εκφοβισμού . επίσης στο μάθημα της Θεατρικής Αγωγής με την καθοδήγηση της κ. Χρυσής Πιτυανού τα παιδιά δραματοποίησαν το γράμμα ενός μαθητή που δεχόταν buylling .

Οι μαθητές της Ε’ τάξης αφού συζήτησαν για τα είδη του σχολικού εκφοβισμού , τις αιτίες του και αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισής του, αφιέρωσαν χρόνο και ζωγράφισαν συνθήματα και  είδαν μια ταινία μικρού μήκους  «Το τηλεκοντρόλ» .

Οι μαθητές της Στ’ τάξης με αφορμή την ημέρα ενάντια στη σχολική βία αφιέρωσαν δύο διδακτικές ώρες στην ανάλυση του τραγικού κοινωνικού φαινομένου. Συζητώντας σχετικά με πραγματικά γεγονότα που αναφέρονται στην διεθνή και ελληνική ειδησεογραφία προσπάθησαν να ανακαλύψουν τις κοινωνικές και ατομικές συνέπειες τέτοιων αποτρόπαιων πράξεων. Μέσω της διαλεκτικής ανταλλαγής απόψεων και κρίσεων  και την ανάγνωση κειμένων, οι μαθητές κλήθηκαν να νιώσουν τον πόνο, τον θυμό, την απελπισία, την απογοήτευση των θυμάτων του σχολικού εκφοβισμού.

Μέσα στο κλίμα των αρνητικών συναισθημάτων δόθηκε η ευκαιρία να αναζητήσουμε τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου. Οι ιδέες των μαθητών, σαν στάλες βροχής σε έρημο τόπο, δημιούργησαν συναισθήματα ελπίδας, αποφασιστικότητας και χαράς. Οι λύσεις που προτάθηκαν είχαν δύο κατευθύνσεις, κοινωνική και ατομική. Το τελικό αποτέλεσμα γέμισε τις παιδικές καρδιές με την βεβαιότητα ότι θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο για να αλλάξει ο κόσμος και θα ζήσουμε σε μια κοινωνία ανθρώπινη.