Με αφορμή την πανελλήνια ημέρα κατά της σχολικής βίας, που γιορτάζεται στις 6 Μαρτίου, στο σχολείο μας πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω δράσεις:
Οι μαθητές της Α’ τάξης παρακολούθησαν το παρακάτω βίντεο Μήλα γύρω-γύρω, στη μέση πορτοκάλι . Πρόκειται για μία έμμετρη ιστορία ενάντια στον ρατσισμό, την απόρριψη του άλλου, του διαφορετικού αφού καθένας από εμάς είναι μοναδικός και ταυτόχρονα ξεχωριστός. Αρχικά πραγματοποιήθηκε μία συζήτηση σχετικά με το πώς πρέπει να αντιδρούμε όταν κάποιος ασκεί λεκτική βία σε κάποιον άλλον, τα παιδιά εξέφρασαν τις σκέψεις τους και στη συνέχεια ακολούθησε μουσικοκινητική δραστηριότητα-δραματοποίηση. Φτιάξαμε αυτοσχέδια καπέλα μήλων και ενός πορτοκαλιού. Ένα παιδί κάθε φορά έμπαινε στο κέντρο και γινόταν το πορτοκάλι και γύρω του σε κύκλο έμπαιναν τα μήλα. Τα παιδιά τραγούδησαν και συνόδευσαν το τραγούδι με μιμητικές κινήσεις. Στο τέλος εκφράστηκαν μέσω της ζωγραφικής.
Οι μαθητές της Β’ τάξης παρακολούθησαν μια ταινία μικρού μήκους κ μετά από συζήτηση έφτιαξαν την αλυσίδα της αγάπης.
Οι μαθητές της Γ’ τάξης αφού μοιράστηκαν τις γνώσεις τους και τις εμπειρίες τους σχετικά με τα συνεχώς αυξανόμενα περιστατικά βίας στα σχολεία μας, δημιούργησαν ένα πανό με μηνύματα υπέρ της φιλίας και της αλληλεγγύης, καταδικάζοντας ταυτόχρονα κάθε μορφή βίας.
Στην Δ’ τάξη οι μαθητές μίλησαν για το τι σημαίνει : ” Ασκώ βία ” και πιο συγκεκριμένα σχολικός εκφοβισμός , κουβεντιάσαμε πώς νιώθουμε εμείς όταν κάποιος ” τσαλακώνει ¨την ψυχή μας και τέλος δουλεύοντας ομαδικά , τα παιδιά δημιούργησαν τις δικές τους αφίσες κατά του σχολικού εκφοβισμού . επίσης στο μάθημα της Θεατρικής Αγωγής με την καθοδήγηση της κ. Χρυσής Πιτυανού τα παιδιά δραματοποίησαν το γράμμα ενός μαθητή που δεχόταν buylling .
Οι μαθητές της Ε’ τάξης αφού συζήτησαν για τα είδη του σχολικού εκφοβισμού , τις αιτίες του και αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισής του, αφιέρωσαν χρόνο και ζωγράφισαν συνθήματα και είδαν μια ταινία μικρού μήκους «Το τηλεκοντρόλ» .
Οι μαθητές της Στ’ τάξης με αφορμή την ημέρα ενάντια στη σχολική βία αφιέρωσαν δύο διδακτικές ώρες στην ανάλυση του τραγικού κοινωνικού φαινομένου. Συζητώντας σχετικά με πραγματικά γεγονότα που αναφέρονται στην διεθνή και ελληνική ειδησεογραφία προσπάθησαν να ανακαλύψουν τις κοινωνικές και ατομικές συνέπειες τέτοιων αποτρόπαιων πράξεων. Μέσω της διαλεκτικής ανταλλαγής απόψεων και κρίσεων και την ανάγνωση κειμένων, οι μαθητές κλήθηκαν να νιώσουν τον πόνο, τον θυμό, την απελπισία, την απογοήτευση των θυμάτων του σχολικού εκφοβισμού.
Μέσα στο κλίμα των αρνητικών συναισθημάτων δόθηκε η ευκαιρία να αναζητήσουμε τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου. Οι ιδέες των μαθητών, σαν στάλες βροχής σε έρημο τόπο, δημιούργησαν συναισθήματα ελπίδας, αποφασιστικότητας και χαράς. Οι λύσεις που προτάθηκαν είχαν δύο κατευθύνσεις, κοινωνική και ατομική. Το τελικό αποτέλεσμα γέμισε τις παιδικές καρδιές με την βεβαιότητα ότι θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο για να αλλάξει ο κόσμος και θα ζήσουμε σε μια κοινωνία ανθρώπινη.