Την τρέχουσα σχολική χρονιά 2021-2022 υλοποιήθηκε από όλα τα Τμήματα του Νηπιαγωγείου μας ένα Σχέδιο δράσης το οποίο διήρκεσε όλη την σχολική χρονιά 2021-2022 με τίτλο:
«Μαθαίνουμε για την άγρια ζωή της Κεφαλονιάς και την προστατεύουμε από τα φώτα/φωτορύπανση».
Βασικό στόχο είχε την ανάπτυξη συνεργασιών και ενδυνάμωση των σχέσεων του Νηπιαγωγείου με τοπικούς φορείς της πόλης μας για τη δημιουργία ενός ανοιχτού προς την ευρύτερη τοπική κοινωνία Νηπιαγωγείου μέσα από δράσεις περιβαλλοντικού χαρακτήρα.
Ειδικότεροι στόχοι του σχεδίου δράσης ήταν:
- Η καλλιέργεια περιβαλλοντικών στάσεων και πρακτικών, η αγάπη για το περιβάλλον και την προστασία του.
- Η γνωριμία των μαθητών με την άγρια ζωή του τόπου μας και το φαινόμενο της φωτορύπανσης.
- Η διάχυση των αποτελεσμάτων και των καλών πρακτικών που θα προκύψουν στην ευρύτερη τοπική κοινωνία και κοινότητα.
Το σχέδιο δράσης περιελάμβανε μια σειρά από δράσεις:
- Συνεργασία Προϊστάμενης Νηπιαγωγείου με Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου και Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών για το πλαίσιο της συνεργατικής δράσης (Οκτώβριος 2021).
- Σχεδιασμός και οργάνωση εκπαιδευτικών δράσεων που θα υλοποιηθούν (Οκτώβριος 2021).
- Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών από το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών για το σχέδιο δράσης που θα υλοποιηθεί και ενημέρωση για την άγρια ζωή στην Κεφαλονιά (Νοέμβριος 2021).
- Έναρξη Υλοποίησης δραστηριοτήτων και εφαρμογή καινοτόμων δράσεων (Νοέμβριος-Μάιος).
- Ενημέρωση γονέων για το πρόγραμμα, τους στόχους του και τις δραστηριότητες που πρόκειται να υλοποιηθούν. Συνεργατική δράση με γονείς και φτιάξιμο στο σπίτι ταϊστρών από ανακυκλώσιμα υλικά για τα δέντρα της αυλής (Νοέμβριος 2021).
- Εκπαιδευτική επίσκεψη στο περιβαλλοντικό κέντρο του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου και γνωριμία των μαθητών με τις έννοιες φωτορύπανση, άγρια ζωή και βιοποικιλότητα. Περίπατος στο άλσος του Κουτάβου, εξερεύνηση και παρατήρηση της φύση, υλοποίηση βιωματικών δραστηριοτήτων στο χώρο, μάζεμα φυσικών υλικών. Ορνιθοπαρατήρηση με τηλεσκόπια (Νοέμβριος 2021).
- Φτιάξιμο χριστουγεννιάτικων στολιδιών από τα φυσικά υλικά που συλλέξαμε στον περίπατο για το στόλισμα των δέντρων της αυλής του Νηπιαγωγείου (Δεκέμβριος 2021).
- Σε συνεργασία με το Ε.Κ.Φ.Ε. και το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου κρέμασμα των ταϊστρών για τα πουλιά καθώς και των χριστουγεννιάτικων υλικών από τα φυσικά υλικά στα δέντρα όλης της σχολικής αυλής (Δεκέμβριος 2021).
- Συνεργατική δράση με τους γονείς: Το νηπιαγωγείο σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου, την αστρονομική Εταιρεία Πατρών «Ωρίων» και με το Ε.Κ.Φ.Ε. διοργανώνουν βραδιά αστροπαρατήρησης και έναστρου ουρανού (Δεκέμβριος 2021).
- Υλοποίηση βιωματικών δραστηριοτήτων στην τάξη προκειμένου να μπουν τα παιδιά στη θέση των ζώων και των εντόμων για το πώς νιώθουν με τα φώτα τη νύχτα (ενδεικτικά συζήτηση τι τους αρέσει στο νυχτερινό ουρανό, λαβύρινθοι, μικρές κατασκευές με ζώα από χαρτί, θεατρικό παιχνίδι ,«Είμαι ζωάκι και τη νύχτα….» φτιάξιμο ιστοριών για το πως νιώθουν τα ζωάκια ή τα έντομα τη νύχτα) (Φεβρουάριος).
- Διαδικτυακή ενημερωτική ημερίδα στους γονείς του Νηπιαγωγείου σε συνεργασία με τους δύο φορείς για την άγρια ζωή της Κεφαλονιάς και το πάρκο Σκοτεινού Ουρανού(Φεβρουάριος).
- Ενημέρωση των μαθητών στο χώρο του Ε.Κ.Φ.Ε. για τη φωτορύπανση και φτιάξιμο κατασκευών με απλά υλικά προκειμένου κατανοήσουν οι μαθητές την έννοια της φωτορύπανσης (Μάρτιος).
- Επίσκεψη στο χώρο του Ε.Κ.Φ.Ε. και διεξαγωγή πειραμάτων για τη δημιουργία των κρατήρων στο φεγγάρι, φτιάξιμο πυραύλων, εξήγηση του μπλε χρώματος του ουρανού, του ηλιοβασιλέματος και τη δημιουργία βροχής (Απρίλιος-Μάιος).
- Παρακολούθηση-ανατροφοδότηση της δράσης (Σε όλη τη διάρκεια της δράσης).
- Αξιολόγηση της δράσης (Μάρτιος-Μάιος).
Φορείς που συνεργάστηκαν:
- Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου και Σύλλογος Διδασκόντων
- Μαθητές-τριες
- Γονείς
- Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου
- Ε.Κ.Φ.Ε Κεφ/νίας
- Αστρονομική εταιρεία Πατρών «Ωρίων»
- Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Νηπιαγωγών
Αποτελέσματα της Δράσης
- Αναπτύχθηκε εξαιρετική συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων
- Οι μαθητές συμμετείχαν ενεργά και με ενθουσιασμό σε όλη τη διάρκεια της δράσης
- Οι γονείς ενεπλάκησαν ενεργά και δήλωσαν πάρα πολύ ικανοποιημένοι από το παραγόμενο αποτέλεσμα
- Αναρτήθηκαν οι δραστηριότητες του σχολείου μας με πλούσιο συνοδευτικό υλικό, το οποίο συνετέλεσε στην προβολή του σχολείου μας στην τοπική κοινωνία
- Καλύφθηκαν δεξιότητες ζωής όπως η ενσυναίσθηση, η ευαισθησία στη βιοποικιλότητα του τόπου μας, η προσαρμοστικότητα σε διαφορετικές και λιγότερο ενεργοβόρες συνθήκες και η υπευθυνότητα απέναντι στο συνάνθρωπο και στο περιβάλλον
Στο παρακάτω padlet που δημιουργήθηκε υπάρχει όλο το παραγόμενο υλικό από τις δράσεις:
Παρακάτω ακολουθεί Δελτίο τύπου για τη δράση από το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου:
Η Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου
Γεωργία Τασιούλη