Νέο αναβαθμισμένο πρόγραμμα ολοήμερου 5ου Νηπιαγωγείου Αργοστολίου

Από το σχολικό έτος 2022-2023, τίθεται σε εφαρμογή, πιλοτικά  το νέο αναβαθμισμένο πρόγραμμα Ολοήμερου Νηπιαγωγείου με την υποστήριξη της επέκτασης λειτουργίας του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου. Η δράση αποσκοπεί στην υποστήριξη της λειτουργίας του θεσμού των Νηπιαγωγείων με δίχρονη προσχολική εκπαίδευση καθώς και στην επέκταση της λειτουργίας του νέου αναβαθμισμένου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου. H σημασία της αναβάθμισης της αγωγής και εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία με δίχρονη προσχολική αγωγή αποτελεί βασικό πυλώνα και προτεραιότητα του Συμβουλίου της Ευρώπης, σχετικά με την αποδοτικότητα και την ισότητα στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Τα αποτελέσματα της δράσης αφορούν:
• στη στήριξη της προετοιμασίας των νηπίων για τη μετάβασή τους στη Δημοτική Εκπαίδευση,
• στην ενίσχυση των βασικών δεξιοτήτων των νηπίων για την προσωπική ολοκλήρωση, ανάπτυξη
και κοινωνική τους ένταξη όπου με τις ανωτέρω δεξιότητες, επιδιώκεται να ενισχυθεί η κριτική τους σκέψη, η δημιουργικότητα, η ανάληψη πρωτοβουλιών, η επίλυση προβλημάτων
και η εποικοδομητική διαχείριση των συναισθημάτων τους,
• στην ανάπτυξη αντιληπτικών ικανοτήτων και κοινωνικών- συναισθηματικών δεξιοτήτων,
• στην πιλοτική εφαρμογή του νέου αναβαθμισμένου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου
• στη μαθησιακή, παιδαγωγική και εν γένει εκπαιδευτική υποστήριξη των μαθητών
• στην κάλυψη των αναγκών υποστήριξης των οικογενειών με έμφαση στην υποστήριξη των εργαζόμενων γονέων.

Ειδικότερα:

α) Με τη θέση σε εφαρμογή του νέου, αναβαθμισμένου προγράμματος ολοήμερου Νηπιαγωγείου προστίθενται στον διδακτικό χρόνο του ισχύοντος προαιρετικού ολοήμερου προγράμματος δύο (2) διδακτικές ώρες και συγκεκριμένα η πέμπτη (5η) και η έκτη (6η), διάρκειας τριάντα (30) λεπτών η καθεμία. Συγκεκριμένα, στην 5η διδακτική ώρα εντάσσεται ανάπαυση/ελεύθερο παιχνίδι/ενασχόληση στα κέντρα μάθησης, ενώ η 6η διδακτική ώρα δύναται να αξιοποιείται, κατόπιν απόφασης του συλλόγου διδασκόντων, από τον εκπαιδευτικό για ελεύθερο και οργανωμένο παιχνίδι και ανατροφοδότηση με το πέρας του ολοήμερου προγράμματος.

β) Η αποχώρηση των μαθητών του Νηπιαγωγείου που παρακολουθούν το πρόγραμμα της παρούσας παραγράφου λαμβάνει χώρα ή στις 16.00 με το πέρας της τέταρτης (4ης) διδακτικής ώρας ή στις 17.30 με τη λήξη του προγράμματος.

γ) Ειδικότερα, το νέο πρόγραμμα ολοήμερου Νηπιαγωγείου διαμορφώνεται ως εξής:

3 424 22

Για να ανοίξετε το σχετικό ΦΕΚ  πατήστε εδώ:



Λήψη αρχείου

Η Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου

Γεωργία Τασιούλη