Δραστηριότητες ρομποτικής με τη μελισσούλα Bee-Bot

Κατά τη διάρκεια του 4ου θεματικού κύκλου του εργαστηρίου δεξιοτήτων με τίτλο» Δημιουργώ και καινοτομώ-Δημιουργική σκέψη και πρωτοβουλία» ασχολήθηκαν τα δύο τμήματα του Νηπιαγωγείου μας με τον κύκλο του νερού και το άλλο τμήμα με το ηλιακό μας σύστημα. Συμπορευτής σε αυτό μας το ταξίδι ήταν το ρομποτάκι  beebot που μαζί του κάνουμε τα πρώτα βήματα στον προγραμματισμό.

Το BeeBot, η “έξυπνη μέλισσα”, είναι ένα προγραμματιζόμενο ρομπότ δαπέδου ειδικά κατασκευασμένο για να χρησιμοποιείται ακόμη και από παιδιά προσχολικής ηλικίας, εισάγοντας  τους μαθητές στον κόσμο της εκπαιδευτικής ρομποτικής και του προγραμματισμού. Ο προγραμματισμός της μελισσούλας γίνεται με πλήκτρα που βρίσκονται επάνω της (On- board) και μπορεί να προγραμματιστεί για να κινείται με ακρίβεια στο χώρο προχωρώντας μπροστά, πίσω, στρίβοντας αριστερά και δεξιά. Με την απλή και φιλική προς το παιδί διάταξη του, το BeeBot αποτελεί ένα τέλειο σημείο εκκίνησης για τη διδασκαλία του ελέγχου, της κατεύθυνσης (προσανατολισμού) και της γλώσσας προγραμματισμού για τα μικρά παιδιά. Οι νηπιαγωγοί παρουσιάζουν στα παιδιά το ρομπότ Βee-bot, τις εντολές που μπορούν να προγραμματίσουν και τις κατευθύνσεις προς τις οποίες μπορεί να κινηθεί.  Οι μαθητές-τριες προγραμματίζουν το ρομποτάκι Bee-Bot προκειμένου να κάνει τη διαδρομή πάνω στην επιδαπέδια επιφάνεια.

Η εκπαιδευτική ρομποτική συνδυάζει τη μάθηση με το παιχνίδι και έτσι μετατρέπει την εκπαίδευση σε μία διασκεδαστική δραστηριότητα. Είναι γνωστό άλλωστε ότι η μάθηση επιτυγχάνεται ευκολότερα, ταχύτερα και ουσιαστικότερα όταν συνδυάζεται με το παιχνίδι. Μέσα από παιγνιώδεις δραστηριότητες δίνεται η δυνατότητα στο παιδί να αναπτύξει τη δημιουργικότητα, τη φαντασία, την κριτική του σκέψη και την ικανότητα επίλυσης προβλήματος. Κάθε μαθητής παίζει, ερευνά, σκέφτεται, καταλαβαίνει και ανακαλύπτει γνώσεις μέσα από τον πειραματισμό. Παράλληλα ,  με τη χρήση του προγραμματιζόμενου ρομπότ BeeBot μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων αυξανόμενης δυσκολίας τα παιδιά κατανοούν βασικές μαθηματικές έννοιες και αναπτύσσουν δεξιότητες προσανατολισμού και μέτρησης αποστάσεων.

Η Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου

                                                                                                                                             Γεωργία Τασιούλη