Ομαλή μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό

Η μετάβαση των νηπίων από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό σχολείο θεωρείται μια ιδιαίτερα σημαντική και κρίσιμη εμπειρία, που θέτει τις βάσεις για την πνευματική ολοκλήρωση και επιτυχία των παιδιών. Σηματοδοτεί έντονες αλλαγές τόσο στην προσωπικότητα του παιδιού όσο και στο οικογενειακό και κοινωνικό του περιβάλλον, καθώς μπαίνει σε μία άλλη διαδικασία γνωστικών, συναισθηματικών και κοινωνικών απαιτήσεων. Αποτελεί ένα σημαντικό στάδιο στην εξέλιξη του και γι’ αυτό θεωρείται ως μια από τις κρισιμότερες περιόδους της παιδικής ηλικίας. Η εξοικείωση των νηπίων με τις εκπαιδευτικές μεθόδους και τις δραστηριότητες της Α’ Δημοτικού, ο διαφορετικός τρόπος διδασκαλίας όπου τα παιδιά θα πρέπει να κάθονται στα θρανία τους, να διαβάζουν, να γράφουν, να κάνουν τι εργασίες τους είναι πολύ σημαντικές αλλαγές για το παιδί.

Στα πλαίσια της ομαλής μετάβασης από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό Σχολείο στις 19/05/2022 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη των νηπίων μας, μαζί με την καθηγήτρια των αγγλικών κα Βασιλική Γεωργίου, το γονέα Διονύσιο Κοτίνη και την Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου Γεωργία Τασιούλη, στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Αργοστολίου. Η διευθύντρια του 4ου Δημοτικού κα Υβόννη Αλυσανδράτου καθώς και ο Σύλλογος Διδασκόντων μας υποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά, ενθουσιασμό και μας ξενάγησαν σε όλους τους χώρους του σχολείου. Τα νηπιάκια μας  συνάντησαν παλιούς συμμαθητές και φίλους, γνώρισαν τα βιβλία που θα έχουν, τα θρανία και τα καρεκλάκια στα οποία θα κάθονται, τον άσπρο πίνακα που θα γράφουν. Συζητήσαμε τις ομοιότητες και τις διαφορές με το δικό μας σχολείο και τους προσφέραμε μία πανέμορφη ζωγραφιά θέλοντας να εκφράσουμε την ανυπομονησία καθώς και τη χαρά μας για την είσοδό μας στο Δημοτικό.

Στόχοι της επίσκεψης ήταν :

  •  Συνεργασία των εκπαιδευτικών των δυο βαθμίδων για τη διασφάλιση της εκπαιδευτικής συνέχειας και της ομαλής μετάβασης των παιδιών.
  • Εξοικείωση των νηπίων με το χώρο και το εκπαιδευτικό προσωπικό του 4ου Δημοτικού Σχολείου Αργοστολίου.
  • Γνωριμία και δημιουργία φιλικών δεσμών μεταξύ των παιδιών των δυο βαθμίδων.

Η Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου

                                                                                                                                             Γεωργία Τασιούλη