17 Νοέμβρη 1973

Τον Απριλίο του 1967 τρεις στρατιωτικοί (Γεώργιος Παπαδόπουλος, Στυλιανός Πατακός και Νικόλαος Μακαρέζος) κατάργησαν τη δημοκρατία και επέβαλαν στον λαό τη δικτατορία ή αλλιώς Χούντα, με τη βοήθεια του στρατού και της αστυνομίας.

Τον Νοέμβριο του 1973 οι φοιτητές, μην αντέχοντας πλέον τη Χούντα, προχώρησαν στην κατάληψη του χώρου του Πολυτεχνείου. Στις 17 Νοέμβρη γιορτάζουμε την επέτειο της αιματηρής αυτής εξέγερσης που ολοκληρώθηκε με βίαιο τρόπο και με την εισβολή ενός τανκ από την κεντρική πύλη του Πολυτεχνείου.

Τα παρακάτω βιβλία είναι ένας καλός τρόπος να γνωρίσουμε τα γεγονότα του Πολυτεχνείου και τους αγώνες των φοιτητών κατά της δικτατορίας και υπέρ της ελευθερίας.

 

wspolytexneio

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου – Φίλιππος Μανδηλαράς

Οι περιπέτειες της εξέγερσης του Πολυτεχνείου με χαριτωμένα και απλά στιχάκια , από τον Φίλιππο Μανδηλαρά, για να εντυπώνονται εύκολα στη μνήμη των παιδιών.

Ηλικία: 6 – 9

 

 

 

 

 

 

 

kyradimokratia

 Η κυρά Δημοκρατία – Κωνσταντίνα Αρμενιάκου

Την κυρά Δημοκρατία όλοι την αγαπούν στο μικρό χωριό, γι’ αυτό τη διάλεξαν για αρχηγό. Τι θα συμβεί όμως όταν η κυρία Ρία η Δικτατορία πάρει με τη βία όλη την εξουσία; Μπορούν οι άνθρωποι να ζήσουν ευτυχισμένοι χωρίς τη Δημοκρατία; Ένα παραμύθι για να εξηγήσουμε στα παιδιά την αξία της Δημοκρατία και για να θυμόμαστε ότι: Όλοι μαζί, όλοι μαζί, είμαστε πάντα πιο δυνατοί.

Ηλικία: 6-9

 

 

 

 

00731Τα μαγικά μαξιλάρια – Ευγένιος Τριβιζάς

Για το βασιλιά, όσοι ονειρεύονται δεν αποδίδουν στη δουλειά τους. Φτιάχνει λοιπόν για τους υπηκόους του κάτι μαξιλάρια που γεννούν εφιάλτες…

 

Ηλικία: 6-9, 9-12

 

 

 

 

 

 

Τα γενέθλια – Ζωρζ Σαρή 5555

Η Άννα, οκτώ χρονών, ονειρεύεται πολύχρωμα μπαλόνια. Όμως, τα μπαλόνια σπάνε μ’ έναν ξερό ήχο. Έχει ξημερώσει η 21η Απριλίου. Τα τανκς βγήκανε στους δρόμους της Αθήνας. Η ζωή της Άννας αναποδογυρίζεται. Δε θα γιορτάσει τα γενέθλιά της. Θα μεγαλώσει με ιδανικό το νονό της, τον καθηγητή, που της μαθαίνει με τις πράξεις του τι πάει να πει ελευθερία.

 

Ηλικία: 6-9, 9-12