Μαρ 07 2015

Το ιστολόγιο

Ιστολόγιο Νηπιαγωγείου – ένα είδος σχολικού ημερολογίου – portfolio της σχολικής τάξης.

 

Δημιουργώντας αυτό το  blog το 2012 σκεφτόμουν έναν χώρο στον οποίο θα ανεβάζουμε κάποιες από τις δραστηριότητες που κάνουμε στο σχολείο, ώστε και οι γονείς να μπορούν να παίρνουν μια μικρή γεύση από την δημιουργικότητα των παιδιών και ταυτόχρονα ήθελα να γίνει όσο το δυνατόν πιο διαδραστικό και χρηστικό. Να μπορεί δηλαδή να χρησιμοποιηθεί με την βοήθεια των γονέων σαν μια συνέχεια του σχολείου στο σπίτι δίνοντας την δυνατότητα-ευκαιρία σε γονείς και παιδιά:

– να περάσουν ευχάριστα λίγη ώρα μαζί μπροστά στον υπολογιστή παίζοντας ένα παιχνίδι, ή διαβάζοντας ένα ηλεκτρονικό βιβλίο.

– να “ξεναγήσουν” τα παιδιά τους γονείς τους στα έργα, τις φωτογραφίες και τις δραστηριότητες που παρουσιάζονται.

– να μιλήσουν τα παιδιά γι΄ αυτά που ζουν και μαθαίνουν στο σχολείο και να τα μοιραστούν με την οικογένεια τους.

– να αναστοχαστούν, να εξετάσουν και να αξιολογήσουν τις σκέψεις και τις γνώσεις τους (μεταγνώση).

Καθώς το ιστολόγιο γεμίζει κάθε σχολική χρονιά με τα νέα μας, τα έργα και τις δραστηριότητές μας,  έγινε ένα είδος ημερολογίου της σχολικής τάξης. Θα μπορούσε κανείς να το δει και σαν portfolio στο οποίο με μια προσεκτική ματιά διακρίνεται η εξέλιξη της τάξης μέσα από έργα, δραστηριότητες, ομαδικές δημιουργίες κ.λπ. στην διάρκεια κάθε χρονιάς.

Προς αυτή την κατεύθυνση το  blog  συνεχίζει να ανανεώνεται, να εμπλουτίζεται το περιεχόμενό του και να βελτιώνει την επικοινωνία μας.

 

 

Προτάσεις για γονείς:

Αφιερώστε λίγο χρόνο μια ή δυο φορές την εβδομάδα και περιηγηθείτε μαζί με τα παιδιά στις σελίδες του blog.

Με αφορμή τις παρουσιάσεις δραστηριοτήτων της αρχικής σελίδας, κάντε τους διάφορες ερωτήσεις να τα βοηθήσετε να θυμηθούν και να περιγράψουν ό,τι μπορούν (π.χ. Τι είναι αυτό ; πως το φτιάξατε; τι συζητήσατε στο σχολείο εκείνη τη μέρα κλπ)

Δείτε τις φωτογραφίες των έργων που ανεβάζουμε και μιλήστε γι΄ αυτά. Είναι μια ευκαιρία αν δεν σας μιλάει πολύ για το σχολείο, να ακούσετε  από το ίδιο γι’ αυτά που ζει καθημερινά.

Παρακολουθήστε, διαβάστε, παίξτε, διασκεδάστε, μάθετε μαζί τους.

 

Και κάτι σημαντικό

Για την ασφάλεια και προφύλαξη των παιδιών δεν ανεβάζουμε φωτογραφίες και video που δείχνουν καθαρά τα πρόσωπα τους και δεν αναφέρονται προσωπικά στοιχεία των παιδιών γιατί κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εκθέσει τους μαθητές μας σε σοβαρούς κινδύνους από κακόβουλους χρήστες.

Σας εύχομαι να περάσετε  δημιουργικά και όμορφα!

 Κάλη Καββαθά    

       


11 απαντήσεις μέχρι τώρα
RSS Σχόλιων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *