Αρχεία για 'Φιλαναγνωσία' Κατηγορία

Οκτ 28 2022

28η Οκτωβρίου 2022

Χρόνια Πολλά!

IMG 5191 2

Γιορτάζει η πατρίδα μας και  η σημαία μας!

 

Αφηγηθήκαμε τα γεγονότα εκείνης της εποχής  μέσα από ιστορικά ντοκουμέντα και φωτογραφίες, ακούσαμε τραγούδια της εποχής φτιάξαμε σημαίες και κάναμε παρέλαση.

—–

Η ιστορία «Το κανόνι της ειρήνης» από το βιβλίο της Φρόσως Χατόγλου «Καλημέρα Ειρήνη» ήταν η έμπνευσή  μας για να ζωγραφίσουμε όλοι μαζί αυτή την εικόνα.

IMG 5201

Ομαδική εργασία

 

Και να τραγουδήσουμε το τραγούδι «Στην ποταμιά σωπαίνει το κανόνι». Το τραγούδι περιγράφει το τέλος του πολέμου και τη χαρά των ανθρώπων στις γειτονιές για τον ερχομό της ειρήνης.

Στίχοι: Ιάκωβος Καμπανέλλης
Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις
Πρώτη εκτέλεση: Λάκης Παππάς

Στην ποταμιά
σωπαίνει το κανόνι
στην ερημιά
φτεροκοπάει ένα αηδόνι

Πετούν τα παλιομάχαιρα με χαρές και πάνε
πετούν τα παλιομάχαιρα,
οι γειτονιές αχολογάνε

Ακούστε το κι εσείς

 

Για το βιβλίο «Ένα και 7» του Τζάνι Ροντάρι φτιάξαμε την αφίσα της ειρήνης. Δεν έχει ένα, ούτε επτά, αλλά έντεκα παιδιά που είναι ένα παιδί από όλη την γη.

IMG 5199

Ομαδική εργασία

 

 

 

 

10 Σχόλια

Μαρ 31 2022

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2022

Τα βιβλία είναι φτερά που σε βοηθούν να πετάς ψηλά κάθε μέρα.

Richard Van Camp (Καναδάς) 

 

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2022 γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν ( 2 Απριλίου 1805)

Τη γιορτή αυτή καθιέρωσε η  ΙΒΒΥ (International Board on Books for Young People) , Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα το 1966. Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της IBBY ετοιμάζει ένα μήνυμα και μία αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο.  Για το 2022 υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα του Καναδά.

 

afisa22

 

 

 

Κι εμείς πατάμε ψηλά κάθε μέρα!

Μοιραζόμαστε μαζί σας ένα χειροποίητο βιβλίο  που μόλις ολοκληρώσαμε με την ομάδα του Ολοήμερου τμήματος στο πλαίσιο δραστηριοτήτων που έχουν στόχο την καλλιέργεια της Φιλαναγνωσίας.

Πατήστε πάνω στην εικόνα για να μεγαλώσει και να  το διαβάσετε.

 

 

Η δραστηριότητα ξεκίνησε τον Ιανουάριο και ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο 2022. Έμπνευση για το σχεδιασμό αυτής της δράσης ήταν το βιβλίο των Αντώνη Παπαθεοδούλου  και Δικαίου Χατζηπλή «Χαριστική Βιβλιοθήκη» των εκδόσεων Πατάκη. Να πως δουλέψαμε:

 Επιλογή

 • Κάθε παιδί διάλεξε ανάμεσα σε 30 βιβλία, ένα βιβλίο που του άρεσε το εξώφυλλο (καθώς τα παιδιά δεν γνωρίζουν ακόμη ανάγνωση, η εικόνα ήταν αυτή που έπαιξε τον σημαντικότερο ρόλο για την επιλογή).
 • Διαβάσαμε τους τίτλους.
 • Τα παιδιά φωτογράφισαν το βιβλίο που είχαν επιλέξει.
 • Τυπώσαμε και κόψαμε τις φωτογραφίες.
 • Φτιάξαμε μια ιστορία συνδυάζοντας τους τίτλους.

Ανάγνωση και έκφραση

 • Άρχισαμε να διαβάζουμε ένα- ένα τα βιβλία, να συζητάμε, να ζωγραφίζουν τις εντυπώσεις τους και να εκφράζουν τις σκέψεις τους σε ατομικές εργασίες ή να συνεργάζονται για να δημιουργήσουν μια αφίσα για το βιβλίο.
 • Ένα-ένα βιβλίο που διαβάζαμε έμπαινε στην βιβλιοθήκη στην ειδική θέση «αγαπημένα».                                            

Δημιουργία βιβλίου

 • Από κάθε βιβλίο τα παιδιά διάλεξαν έναν ήρωα και μία εικόνα του. Σκανάραμε μαζί τις εικόνες και τις τυπώσαμε.
 • Φτιάξαμε μια ιστορία με τους ήρωες που είχαν διαλέξει. Τα παιδιά συμπλήρωναν το ένα το άλλο και αποφάσιζαν ποια από τις ιδέες θα κρατήσουν  για την εξέλιξη της ιστορίας.
 • Εικονογράφησαν την ιστορία κι έγραψα τα λόγια τους.
 • Αποφασίσαμε τον τίτλο, φτιάξαμε το εξώφυλλο κι έτοιμο!   

Στην ηλεκτρονική μορφή του βιβλίου προστέθηκαν στο τέλος και οι αφίσες για τα  βιβλία που έφτιαξαν τα παιδιά δουλεύοντας ομαδικά.


 

Φτιάξαμε κι εμείς αφίσες για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2022.

 

Made with Padlet

 

 Κάλη Καββαθά

10 Σχόλια