Αρχεία για 'Εξ΄αποστάσεως εκπαίδευση' Κατηγορία

Μαρ 17 2021

Οι φωτογραφίες λένε ιστορίες.

Τρίτη 16 Μαρτίου 2021. Οι χαρταετοί της Καθαράς Δευτέρας κατέβηκαν από τον ουρανό, αλλά οι δικοί μας χαρταετοί θα συνεχίζουν να πετάνε παρέα με το κορίτσι της φωτογραφίας.

Νίκος Αλιάγας

Με αφορμή αυτή τη φωτογραφία του Νίκου Αλιάγα, παρατηρήσαμε, περιγράψαμε, φανταστήκαμε δημιουργήσαμε τις δικές μας μικρές ιστορίες.

 

Σκοποί: η εξάσκηση της παρατηρητικότητας, η ενεργοποίηση της δημιουργικής σκέψης, η επικοινωνία μέσα από τον προφορικό λόγο και τη ζωγραφική, η καλλιέργεια της φαντασίας και της δημιουργικότητας, η γνωριμία με την τέχνη της φωτογραφίας.

 

Κάθε καινούργια εικόνα είχε να μας διηγηθεί τη δική της μικρή ιστορία και για το τέλος 

«Όλος ο κόσμος της παραλίας! Σαν  γιορτή ! Αν ήταν αλήθεια, θα ήταν τέλειο!»

 

«Όλος ο κόσμος της παραλίας! Σαν  γιορτή ! Αν ήταν αλήθεια, θα ήταν τέλειο!» / ομαδική σύνθεση - κολάζ - φωτογραφία

Με την ευχή να γίνει σύντομα αυτή η γιορτή αληθινή! Καλή Σαρακοστή!

Κα Κάλη

11 απαντήσεις μέχρι τώρα

Φεβ 24 2021

Μαθαίνουμε για τα αδέσποτα ζώα

Με αφορμή τις φωτογραφίες με τις γάτες που έβγαλε η Ελπίδα σε μια βόλτα της, μιλήσαμε για τα αδέσποτα ζώα. Είδαμε την ταινία KITBULL της PIXAR, διαβάσαμε μια ιστορία, γίναμε δημοσιογράφοι, είπαμε ποιήματα, μιλήσαμε για τα δικά μας κατοικίδια, φανταστικά και πραγματικά, είδαμε τον πίνακα του Paul Klee “Γάτα και πουλί” και σχεδιάσαμε με γραμμές το δικό μας αντίγραφο και το χρωματίσαμε. Φτιάξαμε έτσι ένα φανταστικό μουσείο και εδώ μπορείτε να δείτε τα έργα της συλλογής.

κ. Θανάσης

 

Μετάβαση στο padlet.com

11 απαντήσεις μέχρι τώρα

Δεκ 24 2020

Τα παιδιά εύχονται

 

Μετάβαση στο padlet.com

11 απαντήσεις μέχρι τώρα

Δεκ 22 2020

ο Άγιος Βασίλης φέτος θα βρει την αλφαβήτα μας στις οθόνες

Κάθε χρόνο στο Νηπιαγωγείο μας συνηθίζουμε να  φτιάχνουμε όλοι μαζί μιαν αλφαβήτα για τον Άγιο Βασίλη. Έχει γίνει  πια έθιμο. Την γράφουμε, την ζωγραφίζουμε σ’ ένα μεγάλο χαρτί και την αφήνουμε στο σχολείο για να την δει ο Άγιος Βασίλης την Πρωτοχρονιά.

 

«Άγιος Βασίλης έρχεται Γενά- Γενάρης ξημερώνει
Βασίλη μ’ πούθεν έρχεσαι κι απού- κι απούθε κατεβαίνεις.

Από τη μάνα μ’ έρχομαι και στο σχολειό πηγαίνω
να πα να μάθω γράμματα, να πω την αλφαβήτα»,

τραγουδάμε στα Κάλαντα που μπορείτε να τα ακούσετε εδώ

 

Φέτος που η δια ζώσης διδασκαλία στα σχολεία έχει ανασταλεί λόγω του κορονοϊού, η Αλφαβήτα μας ετοιμάστηκε διαδικτυακά.

Η παιδαγωγική αρχή της συντροφικότητας και της συνεργατικής δράσης προσαρμόστηκε στις δυνατότητες που δίνει η τηλεκπαίδευση. Τα παιδιά εργάστηκαν ατομικά κατά την διάρκεια του μαθήματος για να καταλήξουμε σε ένα κοινό αποτέλεσμα, την Αλφαβήτα μας.

Στην δια ζώσης εκπαίδευση η χαρά της συμμετοχής σ΄ένα κοινό αποτέλεσμα είναι ταυτόχρονη με την δημιουργία. Στην περίπτωσή μας όμως μεσολάβησε ο χρόνος που χρειάζεται να φωτογραφηθούν τα έργα, να σταλούν με e-mail και να μονταριστούν σε video. Στο διάστημα αυτό τα παιδιά έχουν κάνει πολλά και διαφορετικά πράγματα και πιθανόν να έχουν «ξεχάσει» την δραστηριότητα.

Αναρωτιόμουν πως θα νιώσουν βλέποντας ξανά τα έργα τους, ο καθένας από την δική του οθόνη, ένα- ένα να συνθέτουν αυτή τη φορά την αλφαβήτα.

Ευτυχώς την οθόνη μου διαπέρασαν μερικά χαμόγελα  και μια υποψία ότι ίσως οι στόχοι της δραστηριότητας – κύριοι και επιμέρους- ως ένα βαθμό, να  επιτεύχθηκαν.

 

Ας απολαύσουμε την Αλφαβήτα! Έχουμε συμφωνήσει πως την Πρωτοχρονιά θα ανοίξουμε τις οθόνες μας για 2 λεπτά, όσο διαρκεί το βίντεο, για να την δει ο Άγιος Βασίλης  🙂 

Με την αγάπη μου, καλή αντάμωση!  κα Κάλη

 

 

 

 

 

 

 

Αγαπητοί γονείς,

Ευχαριστούμε πολύ για την συνεργασία σας όλο αυτό το δύσκολο διάστημα που γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί έχουμε κληθεί να διαχειριστούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις .

Από τις μεγαλύτερες δυσκολίες της τηλεκπαίδευσης στα μικρά παιδιά είναι η έλλειψη της συναισθηματικής επικοινωνίας, η οποία όχι μόνο προάγει τις σχέσεις αλλά και διευκολύνει τη μάθηση. Η ένταξη στην ομάδα, η συνεργασία τους ως υπεύθυνα μέλη, ισότιμα και δημιουργικά, καλλιεργεί τις ψυχικές τους δυνάμεις, αναπτύσσει τις  φιλικές τους σχέσεις και δημιουργεί συνθήκες που  κάνουν τα παιδιά να αισθάνονται χαρούμενα.

Συνεχίζουμε με υπομονή και δύναμη, για όσο χρειαστεί, τα διαδικτυακά μας μαθήματα φροντίζοντας την υγεία μας.

Παρακαλούμε συνεχίστε να στέκεστε διακριτικά  κοντά στα παιδιά την ώρα του μαθήματος, ώστε να νιώθουν ότι τα υποστηρίζετε και τα βοηθάτε, χωρίς να τα υποκαθιστάτε.

Προσπαθήστε, όσο είναι δυνατόν, να έχουν χώρο να κινηθούν μέσα στο σπίτι, να χορέψουν, να κάνουν γυμναστική ή να πηγαίνετε  μια βόλτα. Αγκαλιάστε τα περισσότερο αυτό το διάστημα, ίσως να  το έχουν περισσότερη ανάγκη.

Όπως θα έχετε παρατηρήσει, το διάστημα αυτό  δεν έχουμε κάνει αναρτήσεις. Καθώς οι στόχοι του ιστολογίου μας είναι να λειτουργεί σαν  ένα είδος ημερολογίου της σχολικής τάξης και μια συνέχεια του σχολείου στο σπίτι, τώρα που  η σχολική τάξη έχει μεταφερθεί στο σπίτι, οι αναρτήσεις μας θα είναι λιγότερες.

 

11 απαντήσεις μέχρι τώρα

Νοέ 22 2020

Ένα ρόδι στο σχολείο ( μύηση στις Φυσικές Επιστήμες)

Ένα πρωί του Οκτωβρίου ο Νικολής, μετά από μια εκδρομή στο χωριό του, ήρθε στο σχολείο κρατώντας ένα ρόδι και δυο κλαδιά βαμβακιού. Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν.

Το ρόδι τράβηξε την προσοχή τους λόγω του σχήματος του χρώματος αλλά και των γλυκών σπόρων που ήξεραν ότι έχει μέσα.

Βαμβάκι έβλεπαν για πρώτη φορά. Κάποιος είπε «έβαλαν βαμβάκι στα κλαδιά για να μην μας τρυπάνε τα αγκάθια». Έτσι ξεκίνησε η συζήτηση εκείνη την ημέρα και αξιοποιώντας το ενδιαφέρον τους οργανώθηκε μια σειρά δραστηριοτήτων που περιλάμβανε:

  • Συζητήσεις και υποθέσεις
  • Πειραματισμούς
  • Συλλογή πληροφοριών από ηλεκτρονικές πηγές και βιβλία
  • Προβολή σύντομων βίντεο που δείχνουν τον κύκλο της ζωής ενός δέντρου, πως συλλέγεται το βαμβάκι και πως γίνεται το ύφασμα κλπ.)
  • Περιγραφές
  • Αφήγηση ιστοριών (ο μύθος της Περσεφόνης)
  • Ζωγραφική και ομαδικά κολάζ
  • Φωτογράφιση
  • Οργάνωση «του τραπεζιού της επιστήμης» με τον απαραίτητο εξοπλισμό ( φακούς, δοχεία κλπ) ώστε να μπορούν να παρατηρούν, να διερευνούν, να καταγράφουν, να επιλύουν προβλήματα.

Το κλείσιμο του σχολείου λόγω Covid 19 βρήκε το «τραπέζι της επιστήμης» με φυτρωμένους σπόρους φακής, με μια κορδέλα από φωτογραφίες που έβγαζαν τα παιδιά παρατηρώντας την ανάπτυξη των φυτών ( για τα περισσότερα παιδιά ήταν η πρώτη φορά που έβγαζαν φωτογραφία με φωτογραφική μηχανή) και το ημερολόγιο των σπόρων συμπληρωμένο μέχρι την 29η μέρα.

Μέχρι να γυρίσουμε στο σχολείο και να συνεχίσουμε τα πειράματα και τις  παρατηρήσεις μας, ας  δούμε σ’ ένα μικρό βίντεο  με τις φωτογραφίες.

 

 

Αγαπητοί γονείς, σας ευχαριστούμε για τη συνεργασία σας

από την πρώτη κιόλας μέρα των τηλεδιασκέψεων.  

Ευχόμαστε να συναντηθούμε σύντομα στο σχολείο!

 

11 απαντήσεις μέχρι τώρα

Μάι 27 2020

Οι καταπληκτικές σας εργασίες

Ας δούμε τις υπέροχες εργασίες που κάνατε τις τελευταίες μέρες! Μπράβο, Μπράβο Μπράβο!!!

 

Μετάβαση στο padlet.com

Αγαπητοί γονείς,

Προσπαθήσαμε όλο αυτό το διάστημα που το σχολείο ήταν κλειστό να διατηρήσουμε,  την επικοινωνία και το ενδιαφέρον των μαθητών μας για το σχολείο, μέσα από τις δραστηριότητες που προτείναμε.

Δεν θα τα καταφέρναμε χωρίς τη δική σας συνεργασία και γι΄αυτό σας ευχαριστούμε πολύ!

11 απαντήσεις μέχρι τώρα

Μάι 27 2020

Εξερευνώντας τα δέντρα της γειτονιάς μου

Τα ευχάριστα νέα τα έχεις μάθει! Σε λίγες μέρες ανοίγει το σχολείο και θα ξανασυναντηθούμε! 

Ναι! την Δευτέρα 1η Ιουνίου, αρχίζει το Καλοκαίρι και θα ανοίξει και πάλι το σχολείο!

Μερικά πράγματα βέβαια θα χρειαστεί να γίνονται λίγο διαφορετικά γιατί πρέπει να  συνεχίσουμε να προσέχουμε την υγεία μας και την υγεία των φίλων μας και της οικογένειάς μας.

Θα βρούμε καινούργιους τρόπους να παίζουμε. Πολύ σύντομα θα ενημερώσουμε τους γονείς σου για όλες τις λεπτομέρειες.

 

Μέχρι τότε σε προσκαλώ να κάνεις  μια μικρή εξερεύνηση στη γειτονιά σου.

Μερικές φορές περπατάμε βιαστικά και δεν βλέπουμε όλα όσα υπάρχουν γύρω μας.

Προχθές, περπατούσα σε ένα δρόμο κοντά στο σπίτι μου και για πρώτη φορά πρόσεξα πως στον κήπο μιας πολυκατοικίας υπάρχει μια μουσμουλιά με ολόχρυσα γλυκά μούσμουλα.

 

 

Ένα δέντρο για να μεγαλώσει και  να γίνει ψηλό περνάνε μερικά χρόνια.  Για να αναπτυχθεί χρειάζεται χώμα, νερό, αέρα και ήλιο.

Δες σε αυτό το βίντεο ένα μικρό δέντρο να μεγαλώνει.

 

 

 

Κι εδώ τον κύκλο της ζωής μια μηλιάς.

 

 

  • Βγες μια μικρή βόλτα στη γειτονιά μαζί με τους γονείς σου. Πάρε μαζί σου χαρτί και μολύβι.
  • Υπάρχουν δέντρα κοντά στο σπίτι σου;
  • Παρατήρησε τα. Πόσο ψηλά είναι, αν έχουν χοντρό ή λεπτό κορμό. Παρατήρησε το σχήμα των φύλλων τους. Είναι ανθισμένα; Έχουν καρπούς;
  • Μέτρησε πόσα δέντρα θα δεις στη διαδρομή σου και γράψε στο χαρτί σου τον αριθμό.
  • Ζήτα την βοήθεια των γονιών σου για να φωτογραφίσετε το δέντρο που σου αρέσει πιο πολύ.
  • Μάθε το όνομα του.
  • Όταν γυρίσεις στο σπίτι ζωγράφισε στο χαρτί σου το δέντρο που σου άρεσε. Βάλε την φαντασία σου και χρώματα πολλά και ζωγράφισε το δέντρο σου, όπως θέλεις εσύ.

 

Δες μερικά δέντρα που είχαν ζωγραφίσει παιδιά του νηπιαγωγείου μας πριν μερικά χρόνια.  Στο τέλος είχαμε φτιάξει μέσα στην τάξη ένα ολόκληρο δάσος  με πολύχρωμα φανταστικά δέντρα.

 

 

 

 

 

Κι ένα αστείο τραγούδι που μπερδεύει πάνω στο δέντρο του κήπου τα λουλούδια, τα πουλιά, τα άγρια ζώα και τα θαλασσινά  😆 

 

Σου εύχομαι να περάσεις όμορφα στην  μικρή σου εξερεύνηση.

Σου στέλνω την αγάπη μου!

Καλή αντάμωση!

κυρία Κάλη

 

 

Αγαπητοί γονείς, σας ευχαριστούμε πολύ για την συνεργασία!

 Δεν θα υπάρχει άλλη  ανάρτηση αυτή την εβδομάδα.

Περιμένουμε τις ειδικές οδηγίες από τον ΕΟΔΥ

για να οργανώσουμε τον χώρο του νηπιαγωγείου.

Θα σας ενημερώσουμε για όλες τις λεπτομέρειες με e-mail.

11 απαντήσεις μέχρι τώρα

Μάι 25 2020

Γλωσσοδέτες

Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα!
Σήμερα σας έχω γλωσσοδέτες. Ξέρετε τι είναι νομίζω, έχουμε μάθει στο σχολείο μερικούς. Η γλώσσα μας όταν προφέρει τα γράμματα με τα οποία σχηματίζονται οι λέξεις ,αλλάζει θέση μέσα στο στόμα μας.

 

 

 

Σταθείτε μπροστά σε έναν καθρέφτη και παρατηρείστε την γλώσσα σας καθώς προφέρετε διάφορα γράμματα:

Α-Δ-Θ-Λ-Ρ-Σ…

Οι γλωσσοδέτες είναι μικρές φράσεις που όταν τις λέμε μας δένουν την γλώσσα σαν κόμπο, μας δυσκολεύουν δηλαδή να τις πούμε. Είναι μεγάλο στοίχημα λοιπόν να μπορέσει κάποιος να πει έναν γλωσσοδέτη χωρίς να μπερδευτεί.

Πάμε να δοκιμάσουμε; Μην ξεχνάτε ότι για να τα καταφέρετε πρέπει να τους πείτε πολλές φορές.

 

 

 

Να κι άλλος ένας:

 

 

 

Kι άλλος ένας :

 

Θέλετε παραπάνω; Ορίστε:

 

Μην απογοητευτείτε αν δεν τα καταφέρετε, είναι αστείο αυτό το μπέρδεμα της γλώσσας. Μπορείτε να επαναλαμβάνετε αυτές τις φράσεις παρέα και με τους γονείς σας.
Ξέρετε εσείς κάποιον γλωσσοδέτη;
Μπορείτε να τον εικονογραφήσετε αν θέλετε και να μας τον στείλετε.

Καλή επιτυχία,
Κος Θανάσης.

 

Αγαπητοί γονείς, σας ευχαριστούμε πολύ για την συνεργασία!

Οι δραστηριότητες που προτείνουμε έχουν σκοπό να διατηρήσουμε την επικοινωνία μας με τους μαθητές μας

και  να κρατήσουμε ζωντανό το ενδιαφέρον τους για το σχολείο.

Μπορείτε να στέλνετε τις ζωγραφιές και τα νέα σας στο mail: 46nipath@gmail.com

ή με μήνυμα στη σελίδα του σχολείου στο Facebook

11 απαντήσεις μέχρι τώρα

Μάι 22 2020

Που πάει ο καιρός που φεύγει;

Έχεις παρατηρήσει πόσο  συχνά  οι μεγάλοι κοιτάζουν την ώρα στα ρολόγια τους και στα κινητά τους;

 

Το μαγικό ρολόι, τικ τακ τικ τακ. Γυρνάς τους δείκτες πίσω και βλέπεις το παρελθόν. Πώς ήσουν μικρό μωράκι. Γυρνάς τους δείκτες μπροστά και βλέπεις το μέλλον. Όταν μεγαλώσω θα είμαι ευτυχισμένη και θα έχω πολλά παιδιά.

 

Είναι ώρα να ξυπνήσεις, ώρα να πας σχολείο, είναι ώρα να μαζέψουμε τα παιχνίδια, ώρα να βγούμε  διάλειμμα, ώρα να φάμε, ώρα να σχολάσουμε, ώρα να κάνεις μπάνιο, είναι αργά, είναι νωρίς, πέρασε η ώρα, ώρα να κοιμηθείς…

– Πώς μετριέται  και που πάει “ο καιρός που φεύγει κι όταν φτάνει ξαναφεύγει”;

– Με τα χρόνια,  τις εποχές, τους μήνες, τις εβδομάδες, τις μέρες, τις ώρες, τα λεπτά, τα δευτερόλεπτα.  Αλλά μετριέται και με όλα αυτά που ζούμε και κάνουμε και όταν περνάνε τα θυμόμαστε και γίνονται οι αναμνήσεις μας.

Έχεις παρατηρήσει πως όταν περιμένουμε κάτι που μας κάνει χαρούμενους, μια γιορτή ας πούμε ή μια συνάντηση, ανυπομονούμε να έρθει αυτή η μέρα; Κι όταν φτάνει, περνάει και μετά την θυμόμαστε. “Φτάνει και ξαναφεύγει” όπως λέει το και το τραγούδι. 

Σε λίγες μέρες έρχεται το Καλοκαίρι και όσοι από εσάς είστε νήπια φέτος, μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, θα πάτε στην Α΄τάξη του Δημοτικού.  Και τα μικρά μας προνήπια θα είναι μεγάλα νήπια του χρόνου και θα βοηθούν τους νέους μας μαθητές.

Όταν εσύ ήσουν ακόμη  μωρό, με τα παιδιά που έρχονταν στο νηπιαγωγείο είχαμε γιορτάσει τα 140 χρόνια από τότε που χτίστηκε το σχολείο μας. Μπορείς να φανταστείς πόσα πολλά παιδιά, όλα αυτά τα χρόνια, έχουν πατήσει στα ίδια σκαλοπάτια κι έχουν παίξει στην ίδια αυλή που παίζεις κι εσύ τώρα;

Τα παιδιά  είχαν φωτογραφίσει διάφορα σημεία του σχολείου και τα παιχνίδια τους. Θυμάσαι το σχολείο μας; είχαμε ονομάσει αυτή τη συλλογή φωτογραφιών. Δες την και θα αναγνωρίσεις πολλά από αυτά που θα δεις.

 

 

Κι εδώ, τα παιδιά  είχαν φωτογραφίσει τα χέρια των φίλων τους να κάνουν διάφορα πράγματα που κάνεις κι εσύ. Να γράφουν, να ζωγραφίζουν, να ξεφυλλίζουν βιβλία, να φτιάχνουν παζλ, να παίζουν κουκλοθέατρο.  Ο καιρός πέρασε, τα παιδιά μεγάλωσαν και αυτές οι φωτογραφίες ίσως τώρα να τους θυμίζουν τις αναμνήσεις τους από το νηπιαγωγείο.

 

Η κουδουνοχώρα και το πάρτι της πριγκίπισας

 

Ο ήλιος κάνει κάθε μέρα το ταξίδι του, η νύχτα διαδέχεται την ημέρα και ο καιρός περνάει. Οι σπόροι που φύτεψες τον περασμένο μήνα έχουν φυτρώσει κι έχουν γίνει φυτά  (στείλε μας μια φωτογραφία να τους δούμε πως είναι τώρα).

Θυμάσαι τη μεγάλη ανθισμένη κερασιά που είχα φωτογραφίσει; Δεν έχει πια λουλούδια, τα κλαδιά της έχουν πρασινίσει και έχει κιόλας τα πρώτα κόκκινα κεράσια.

 

Όλα γίνονται στο καιρό τους. Όλα χρειάζονται τον χρόνο τους για να ετοιμαστούν.

“Σκέψου – τι πράματα γλυκά, κοιμούνται κάτωθε απ’ το χιόνι. Κοιμάται ο σπόρος, μυστικά, καθώς το φύτρο του φυτρώνει”. Κι όταν έρθει η άνοιξη «ρόδα, γιασεμιά, γλυκά κεράσια, χρυσά στάχυα» θα στολίσουν τη γη.

Το κάστρο που έχτισες βάζοντας τα τουβλάκια σου το ένα πάνω στο άλλο, η κατασκευή που έφτιαξες με τα χαρτόνια, η σκάλα του φεγγαροσκεπαστή, το στεφάνι με τα λουλούδια, η ζωγραφιά σου,  πέρασαν μερικά λεπτά μέχρι να τα φτιάξεις.

 

Αν οι άνθρωποι δεν μετρούσαμε τον χρόνο, δεν θα ξέραμε πότε να δώσουμε ένα ραντεβού. Πως θα ήξεραν οι φίλοι σου τι ώρα να έρθουν στο πάρτι σου, αν δεν έγραφες  την ημερομηνία και την ώρα πάνω στην πρόσκληση;

Τι λες, να φτιάξουμε ένα ρολόι και να μάθουμε να διαβάζουμε την ώρα;

Πριν από αυτό όμως θα  ήθελα να σου διαβάσω μια μικρή ιστορία από το βιβλίο του δασκάλου μου, Λάκη Κουρετζή Στο μικρό περιβολάκι μας“. Η ιστορία λέγεται “Τα ρολόγια”. 

Πάτα πάνω στο κόκκινο βέλος της εικόνας  για να αρχίσει η ιστορία.

 

 

Τύπωσε το ρολόι που βλέπεις παρακάτω και ζωγράφισε ό,τι θέλεις μέσα σε αυτό με προσοχή για να μην καλύψεις με χρώματα τους αριθμούς. Κόψε  και στερέωσε τους δείχτες μ΄ένα διπλόκαρφο στο κέντρο.

Αν δεν έχεις εκτυπωτή στο σπίτι και διπλόκαρφο, μην ανησυχείς. Σου έχω τη λύση: Πάρε ένα πιάτο ή ένα καπάκι κατσαρόλας, βάλτο πάνω στο χαρτί σου και σχεδίασε το περίγραμμα. Ζήτα τη βοήθεια της μαμάς ή του μπαμπά για να γράψετε τους αριθμούς στη σωστή θέση.  Μπορείς να στερεώσεις τους δείκτες με ένα μικρό σχοινί δένοντας ένα κόμπο στις δυο άκρες του.

 

Να μερικά λόγια που είχαν φτιάξει πριν λίγα χρόνια τα παιδιά του νηπιαγωγείου μας.

 

Με την αγάπη μου,

κυρία Κάλη

 

Αγαπητοί γονείς, σας ευχαριστούμε πολύ για την συνεργασία!

Οι δραστηριότητες που προτείνουμε έχουν σκοπό να διατηρήσουμε την επικοινωνία μας με τους μαθητές μας

και  να κρατήσουμε ζωντανό το ενδιαφέρον τους για το σχολείο. Δείτε την σημερινή πρόταση σαν μια αφορμή να συζητήσετε μαζί τους.

Η έννοια της χρονικότητας στη γλώσσα μας περιγράφεται με δύο λέξεις.
Η μια είναι ο χρόνος και η άλλη ο καιρός. Ο χρόνος αναφέρεται στα λεπτά του ρολογιού και τον μετράμε με νούμερα.
Ο καιρός έχει μια πνευματική διάσταση και ιδιαίτερη σημασία και αναφέρεται στη στιγμή που ζεις κάτι.
Αυτά είναι δύσκολο να τα εξηγήσουμε στα παιδιά.

Ίσως όμως να μπορούν μέσα από την παρατήρηση των εμπειριών τους και παραδείγματα να αισθανθούν την διαφορά.

Μπορείτε να στέλνετε τις ζωγραφιές και τα νέα σας στο mail: 46nipath@gmail.com

ή με μήνυμα στη σελίδα του σχολείου στο Facebook

11 απαντήσεις μέχρι τώρα

Μάι 18 2020

Η γιορτή των Μουσείων

Σήμερα είναι 18 Μαΐου, και όπως κάθε χρόνο τέτοια μέρα γιορτάζουν τα Μουσεία σε όλο τον κόσμο. Αυτή τη μέρα όλα τα Μουσεία κάνουν διάφορες εκδηλώσεις και καλούν τους ανθρώπους να τα επισκεφθούν.

Τα Μουσεία όμως φέτος  είναι κλειστά λόγω του κορονοϊού.

Γι’ αυτό καλούν τον κόσμο να δει τις εκθέσεις τους και να κάνουν διάφορες δραστηριότητες μέσα από τις οθόνες των υπολογιστών.

Περίπου όπως κάνουμε δηλαδή κι εμείς, όσο το σχολείο μας είναι κλειστό.

Αυτή είναι η αφίσα της φετινής γιορτής

 

 

Το θέμα του φετινού εορτασμού είναι «Μουσεία για την Ισότητα: Ποικιλομορφία και Kοινωνική Συνοχή». 

Όλοι οι επισκέπτες είναι ίσοι, μα διαφορετικοί και μπορούν να περάσουν μοναδικά μέσα σε ένα Μουσείο.

 

Έλα να θυμηθούμε τα μουσεία που πήγαμε που φέτος μαζί.

 

Παρατηρήσαμε τα έργα ζωγραφικής και τις κατασκευές που έχουν κάνει άλλα παιδιά, συζητήσαμε, είπαμε την γνώμη μας, και ζωγραφίσαμε τα δικά μας έργα. 

 

 

Πάτα πάνω στην εικόνα του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης για να δεις μερικά έργα. Τα παιδιά έχουν ζωγραφίσει άλλα παιδιά από διαφορετικούς πολιτισμούς και τόπους, με διαφορετική εξωτερική εμφάνιση, ρούχα και μαλλιά. 

Μπορείς να κάνεις  κι εσύ με τη σειρά σου τη δική σου ζωγραφιά, να την φωτογραφίσεις και να την στείλεις να την βάλουμε στο μπλόγκ μας για την ημέρα των μουσείων.

 

 

 

 

Παρατηρήσαμε έργα  σπουδαίων ζωγράφων και δημιουργήσαμε και τον δικό μας πίνακα με σχήματα που μας έδωσαν στο μουσείο. Θυμάσαι;

 

Πάτα πάνω στην εικόνα του μουσείου για να  ξαναδείς μερικούς από τους πίνακες που είδαμε στην επίσκεψη μας. Ποιους  από αυτούς θυμάσαι;

 

 

 

  • Και τώρα με την βοήθεια του υπολογιστή έλα να πάμε σε ένα άλλο μουσείο, που δεν έχουμε πάει μαζί. Ίσως  όμως να έχεις πάει μαζί τους γονείς σου. Είναι το Μουσείο Μπενάκη.

Δες μια σύντομη ταινία με κινούμενες εικόνες που έφτιαξε μια ομάδα παιδιών που παρακολουθούσε το «Μικρό Εργαστήρι της Τέχνης» του Μουσείου Μπενάκη.

Ο τίτλος της ταινίας είναι Μια Νύχτα στο Μουσείο

Μπορείς να μαντέψεις τι έγινε μια νύχτα στο μουσείο; 

 

  • Και μετά από αυτή την  διαφορετική βόλτα στα μουσεία, ας θυμηθούμε και το τραγούδι του μουσείου  από την Λιλιπούπολη,  με τις ζωγραφιές που έχουν κάνει οι μαθητές της Γ΄τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ιστιαίας.

 

Με την αγάπη μου,

κυρία Κάλη

 

 

Αγαπητοί γονείς, σας ευχαριστούμε πολύ για την συνεργασία!

Οι δραστηριότητες που προτείνουμε έχουν σκοπό να διατηρήσουμε την επικοινωνία μας με τους μαθητές μας

και  να κρατήσουμε ζωντανό το ενδιαφέρον τους για το σχολείο.

Μπορείτε να στέλνετε τις ζωγραφιές και τα νέα σας στο mail: 46nipath@gmail.com

ή με μήνυμα στη σελίδα του σχολείου στο Facebook

11 απαντήσεις μέχρι τώρα

Μάι 15 2020

Η μπλούζα του καπετάνιου

Καλημέρα σας παιδιά,
Παρασκευή σήμερα και όπως βλέπετε αυτές τις μέρες κάνει αρκετή ζέστη. Λογικό είναι αφού ο Μάιος είναι ο τελευταίος μήνας της Άνοιξης και πλησιάζει το Καλοκαίρι. Και μ’ αυτή τη ζέστη σίγουρα όλοι σκεφτόμαστε την θάλασσα και τα μπάνια.Ίσως μερικοί από σας να έχετε ήδη κάνει τις πρώτες σας βουτιές. Είμαι σίγουρος πάντως ότι σας αρέσουν και τα παιγνίδια στην παραλία.

Τι λέτε, θέλετε να μάθετε να φτιάχνετε χάρτινες βαρκούλες και να τις ταξιδέψετε στην θάλασσα; ή σε μια λεκάνη με νερό;

Παρακάτω  μπορείτε να δείτε τις οδηγίες, χρειάζεστε μόνο ένα κομμάτι χαρτί.

 

  • Αφού φτιάξατε την χάρτινη βάρκα ελάτε να την βάλουμε να παίξει σε μια ιστορία!

 

Η ΜΠΛΟΥΖΑ ΤΟΥ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΥ*

Κάποτε ζούσε ένας καπετάνιος, που καθώς δεν ήταν και πολύ έξυπνος, αποφάσισε να σαλπάρει με ένα καραβάκι φτιαγμένο από χαρτί! Όχι πως κανένας δεν προσπάθησε να τον σταματήσει, αλλά  νόμιζε πως τα ξέρει όλα, και για να πούμε την αλήθεια ήταν και λιγάκι ξεροκέφαλος.

 

 

Πριν όμως καλά το καταλάβει, ο καιρός άρχισε να χαλάει… Ξέσπασε μια δυνατή καταιγίδα και ο καπετάνιος άρχισε να ανησυχεί… Και οι ανησυχίες του γρήγορα επιβεβαιώθηκαν καθώς ένας κεραυνός χτύπησε την πλώρη του καραβιού και τη διέλυσε…

 

 

Η θάλασσα αγρίεψε! Τα κύματα έφταναν τα δέκα μέτρα ύψος! Βαριά, μαύρα σύννεφα σκέπαζαν τον ουρανό, κι ο αέρας λυσσομανούσε. Ώσπου ένας ακόμη κεραυνός έπεσε πάνω στην πρύμνη του καραβιού και την κατέστρεψε κι αυτή…

 

 

Και ξαφνικά με έναν δυνατό κρότο, ο άγριος, μανιασμένος αέρας έσπασε το κατάρτι και γκρέμισε τα πανιά..

 

 

Ο καπετάνιος και οι ναύτες του κινδύνευαν… Στεριά δεν φαινόταν πουθενά… Μήτε καράβι στον ορίζοντα για να τους σώσει… Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ένα κοπάδι καρχαρίες εμφανίστηκε στον ορίζοντα… Άραγε τί επρόκειτο να τους συμβεί; Να σας πω την αλήθεια κανείς δεν έμαθε ποτέ! Απλά αυτό που ξέρουν όλοι είναι πως τελικά έμεινε μόνο …

Ξεδιπλώνετε τώρα το χαρτί…

 

….και να η μπλούζα του καπετάνιου!!!  🙂

 

* Πηγές: http://www.instructables.com/id/Captains-T-shirt-Story

 

Μπορείτε να ακούσετε ένα πολύ ωραίο παραδοσιακό τραγούδι που λέγεται  Το γιαλό γιαλό πηγαίνω. Μπορείτε να το τραγουδήσετε με τους δικούς σας.

 

 

Το γιαλό γιαλό πηγαίνω – πέσ’τε το ματάκια μου
την αγάπη μου να βρω – πεσ’το όπως το λέω κι εγώ.

Μα επήγα και την ηύρα – πέσ’τε το ματάκια μου
σ’ ασημένιον αργαλειό – πεσ’το όπως το λέω κι εγώ.

Της μιλώ, δε μου μιλάει – πέσ’τε το ματάκια μου
της μιλώ, δε μου μιλεί – Βάσω μου η Βασιλική.

Πού ’σουν ξένε το χειμώνα – πέσ’τε το ματάκια μου
και την άνοιξη – μικρή Ελένη καλαματιανή.

Ήμουνα ψηλά στα πλάγια – πέσ’τε το ματάκια μου
και στα βαθινά νερά – Κωσταντίνα και κυρά.

 

 

Καλό Σαββατοκύριακο

Κος Θανάσης

 

 

 

Αγαπητοί γονείς, σας ευχαριστούμε πολύ για την συνεργασία!

Οι δραστηριότητες που προτείνουμε έχουν σκοπό να διατηρήσουμε την επικοινωνία μας με τους μαθητές μας

και  να κρατήσουμε ζωντανό το ενδιαφέρον τους για το σχολείο.

Μπορείτε να στέλνετε τις ζωγραφιές και τα νέα σας στο mail: 46nipath@gmail.com

ή με μήνυμα στη σελίδα του σχολείου στο Facebook

11 απαντήσεις μέχρι τώρα

Μάι 14 2020

Τα νέα σας

Λάβαμε πολύ ωραίες εργασίες! Μπράβο που κάνετε τόσο δημιουργικά και σπουδαία πράγματα! Θα πρέπει να είστε πολύ χαρούμενοι για όλα αυτά που κάνετε. 

Ο Άρης έβαλε τις φακές που είχε φυτέψει στον ήλιο και ζωγράφισε την σκιά τους.

Η Λάουρα μας έστειλε πολλές ωραίες ζωγραφιές και κατασκευές.

Ο Χρόνης κάνει βόλτες στην ακροθαλασσιά και μας στέλνει φωτογραφίες

Η Μελίνα μας έστειλε φωτογραφίες το αλφαβητάριό της και το καταπληκτικό μουσείο από κούτες που έφτιαξε μαζί με την αδερφή της, την Φρύνη.

Η Μελίνα, ο Άρης, η Ελπίδα και η Λάουρα έφτιαξαν  Ανοιξιάτικα πριγκιπικά στέμματα. 

Φύτρωσαν και οι σπόροι που φύτεψε η Ελπίδα.

Η Λάουρα έφτιαξε το αλφαβητάρι της, ονειρεύτηκε να ταξιδέψει στην Γαλλία, έφτιαξε ένα κάστρο, φύτεψε σπόρους και περιμένει να φυτρώσουν, και η Άνοιξη της έχει κίτρινα λουλούδια. 

Έφτασε και το πρώτο αηδονάκι της Ιωάννας και το δεύτερο της Λάουρας.

Περιμένουμε κι άλλα νέα και πρωτομαγιάτικα στεφάνια και ζωγραφιές για το αηδόνι του αυτοκράτορα και ό,τι άλλο όμορφο θέλετε να μοιραστείτε με τους φίλους σας.

Δείτε

Μετάβαση στο padlet.com

11 απαντήσεις μέχρι τώρα

Επόμενα »