Υπαίθρια Εκπαίδευση

Υπαίθρια εκπαίδευση…ή αλλιώς η τάξη έξω από τους τοίχους του σχολείου.

Η υπαίθρια εκπαίδευση αποτελεί μια εκπαιδευτική πρακτική με πολλαπλά οφέλη σε σωματικό, ψυχικό και κοινωνικοσυναισθηματικό επίπεδο για τα παιδιά ενώ παράλληλα δίνει την ευκαιρία στον εκπαιδευτικό να αξιοποιήσει την φύση και το περιβάλλον για να υλοποιήσει δραστηριότητες σύμφωνες με το πρόγραμμα και την φιλοσοφία του Προγράμματος Σπουδών του Νηπιαγωγείου.

Οι δραστηριότητες διεξάγονται έξω από τις αίθουσες του σχολείου, στην αυλή αξιοποιώντας τον περιβάλλοντα χώρο. Συμβάλλουν εξίσου σημαντικά με το μάθημα μέσα στην αίθουσα, ώστε οι  μαθητές/τριες να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες όπως: συνεργασία, κριτική σκέψη, επίλυση προβλήματος, επικοινωνία. Ενδυναμώνει επίσης την περιβαλλοντική συνείδηση και προάγει την υγεία των παιδιών καθώς ο καθαρός αέρας λειτουργεί ευεργετικά για τον οργανισμό.

Το σχολείο μας υποστηρίζει την φιλοσοφία των υπαίθριων δραστηριοτήτων και οι μαθητές/τριες συμμετέχουν σε μαθησιακές εμπειρίες όπως : ανάγνωση παραμυθιών, κουκλοθέατρο, αθλητικές δραστηριότητες (παιχνίδια ομαδικά, κινητικά, ανταγωνισμού), ζωγραφική, κατασκευές (αξιοποιώντας και  υλικά της φύσης ), παρατήρηση, πειράματα, κομπόστ, δραστηριότητες σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα του νηπιαγωγείου από τα θεματικά πεδία όπως μαθηματικά, γλώσσα κ.α.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι κάθε φορά που βγαίναμε έξω στην αυλή το σύνθημα μας ήταν ένα…

Δεν ξεχνάμε να “πάρουμε” μαζί μας και τους κανόνες της τάξης!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *