“Σταλαγματιά, σταλαγματιά γεμίζει η στάμνα η πλατιά!”
Η Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης γιορτάζεται κάθε χρόνο την 31η Οκτωβρίου σε ανάμνηση της ίδρυσης του Διεθνούς Ινστιτούτου Ταχυδρομικών Ταμιευτηρίων στις 31 Οκτωβρίου του 1924 στο Μιλάνο.
ΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΣ:
-Συζητήσαμε: 1.για το τι μπορεί να σημαίνει η λέξη “αποταμίευση”,(μαθαίνοντας και το γραμματάκι Α,α)
2.πότε,πού,πώς,γιατί αποταμιεύουμε.
-Γνωρίσαμε τα σημερινά αλλά και τα παλαιότερα χρήματα (κέρματα και χαρτονομίσματα).
-Μάθαμε τις παροιμίες: 1. «Φασούλι το φασούλι, γεμίζει το σακούλι» και 2. «Σταλαγματιά, σταλαγματιά γεμίζει η στάμνα η πλατιά».
-Διαβάσαμε τα παραμύθια: 1. «Ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας» του Αισώπου, 2. «Αν κάθε μέρα» του Αντώνη Παπαθεοδούλου και 3. «Ο βασιλιάς Μίδας» του Φίλιππου Μανδηλαρά.
Μετά την ανάγνωση του παραμυθιού: “Ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας”, τα παιδιά ζωγράφισαν ό,τι τους άρεσε από το παραμύθι και κόλλησαν τη ζωγραφιά τους σε μια “κορνίζα – μυρμηγκάκι” που φτιάξαμε για το σκοπό αυτό.
Μετά την ανάγνωση του παραμυθιού: «Αν κάθε μέρα», καταγράψαμε σε ομαδική κατασκευή τις δικές μας προτάσεις αποταμίευσης ακολουθώντας το λεκτικό σχήμα: «αν κάθε μέρα ……… τότε σε μερικά χρόνια ……. »
-«Τι μπορούμε όμως να αγοράσουμε με χρήματα και τι μπορούμε να αποκτήσουμε χωρίς χρήματα;» Άλλος ένας προβληματισμός που μας οδήγησε σε μια ακόμη ομαδική εργασία.
-Παίξαμε επιτραπέζια παιχνίδια: 1.”Ποιος θα γεμίσει πρώτος τον κουμπαρά του με κέρματα;” και 2. “Το παζλ της αποταμίευσης”.
-Συνήθως οι κουμπαράδες μας έχουν το σχήμα γουρουνιού. Γιατί όμως; Το γουρούνι ήταν από πάντα σύμβολο αφθονίας και ευημερίας. Πριν από τη βιομηχανική επανἀσταση, οι αγροτικές οικογένειες της Ευρώπης είχαν τη συνήθεια να κρατούν ένα γουρουνάκι, για να μπορούν να το πουλήσουν σε περίπτωση οικονομικής ανάγκης. Έτσι, οι πρώτοι κουμπαράδες απέκτησαν το σχήμα του γουρουνιού για να συμβολίσουν το προνοητικό πνεύμα της αποταμίευσης.
Φτιάξαμε λοιπόν και τους δικούς μας ατομικούς κουμπαράδες- γουρουνάκια (ιδέα από το site της kinderella) με χάρτινα πιάτα.