τα γενέθλια του θείου Αλβέρτου

Η σημερινή μας μέρα ήταν αφιερωμένη στα γενέθλια του θείου Αλβέρτου (Albert Ainstain ), τα οποία γιορτάσαμε διαδικτυακά με τους νέους μας φίλους από το 32ο Δημοτικό σχολείο Πειραιά. Ετοιμάσαμε την δική μας γνωστή τούρτα με τα γλυκίσματα που συνήθως βάζουμε γλυφειντζούρι και γκοφρετάκι)

Αναφερθήκαμε αρχικά στην σχολική ζωή του μεγάλου αυτού επιστήμονα που άλλαξε τον κόσμο

Γεννήθηκε  στην Γερμανία. Το κεφάλι του ήταν τόσο μεγάλο που οι γιατροί θεωρούσαν ότι έχει κάποια γενετική ανωμαλία και σχεδόν τον φώναζαν “κεφάλα” δεξιά αριστερά. Μίλησε όταν έκλεισε τα τρία του χρόνια και περνούσε την ώρα του φτιάχνοντας πύργους από τραπουλόχαρτα. 
Βλέποντας το Χιτλερικό στρατό να παρελαύνει, αποκάλεσε τους στρατιώτες “κακομοίρηδες” στους οποίους δε θα ήθελε ποτέ να μοιάσει. “Οι δάσκαλοι στο δημοτικό μου φαίνονταν σα λοχίες και οι καθηγητές στο λύκειο σα λοχαγοί”, θα πει πολύ αργότερα.
Αυτοί οι λοχαγοί καθηγητές του λυκείου τον θεωρούν από τους πλέον αργόστροφους μαθητές που είχαν ποτέ.

“δεν απαντά ποτέ αμέσως σε μια ερώτηση. Σκέφτεται ώρες προτού απαντήσει. Δεν αποστηθίζει ποτέ τίποτα. Δηλαδή και να προσπαθήσει, δε μπορεί να το κάνει”.
Είναι απείθαρχος, δεν υπακούει σε καμία εντολή, δεν ευθυγραμμίζεται με κανέναν κανόνα, δεν έχει ενδιαφέροντα, δεν ασχολείται με κανένα άθλημα.

Κι όμως, ήδη από το δημοτικό, έχει διαβάσει ουκ ολίγα βιβλία βιολογίας, ιατρικής, μαθηματικών, φυσικής και φιλοσοφίας. Δεν αρκούν όμως αυτά για το σχολείο. Ένας καθηγητής του,  του λέει ότι δε καταφέρει τίποτα στη ζωή του και καλύτερο θα ήταν να σταματήσει να προσπαθεί να πάρει το απολυτήριο. Προετοιμάζεται μόνος του για την Πολυτεχνική Σχολή της Ζυρίχης αλλά παίρνει 20 στα μαθηματικά και 02 σε όλα τα άλλα μαθήματα. Έτσι, αποτυγχάνει! 
Ένας καθηγητής, βλέποντας πράγματα σε αυτόν, τον συμβουλεύει να προετοιμαστεί σε ένα μικρό σχολείο του Ααράου και να ξαναδοκιμάσει. Τα καταφέρνει! Περνάει στο τμήμα μαθηματικών και φυσικής του Πολυτεχνείου. 
Αποφοίτησε από τη σχολή του  με τον δεύτερο χειρότερο βαθμό ανάμεσα σε όλους τους συμφοιτητές του. Αυτός ο βαθμός του απαγόρευσε να βρει κάποια ακαδημαϊκή θέση με αποτέλεσμα να εργαστεί ως ειδικός τεχνικός τρίτης τάξης στο Γραφείο Ευρεσιτεχνιών της Βέρνης , ενώ παίρνει την Ελβετική υπηκοότητα και απαλλάσσεται από το γερμανικό στρατό. Κάπου εκεί ξεκινάει η πορεία του προς την κορυφή της παγκόσμιας επιστήμης, πορεία που θα τον καθιερώσει ως συνώνυμο του έξυπνου ανθρώπου. 
Το όνομά του ήταν Άλμπερτ Αϊνστάιν…

Τα παιδιά συστήθηκαν λέγοντας το όνομα τους και κάθε σχολείο έκανε ένα πείραμα

Έκρηξη ηφαιστείου (σόδα και ξύδι), από το σχολείο του Πειραιά και αποχρωματισμός ιωδίου με βιταμίνη C από το νηπιαγωγείο μας .

             

 

Κατόπιν γιορτάσαμε όλοι μαζί τα γενέθλια, λέγοντας τραγούδια γενεθλίων και σβήνοντας κεράκια.

Στην τηλεσυνάντηση ήταν κοντά μας κι ένα σχολείο της Ιταλίας , το πείραμα του οποίου δεν μπορέσαμε να δούμε λόγω διακοπής της σύνδεσης (δυστυχώς συμβαίνουν και αυτά σε ζωντανές συνδέσεις)

Για πρώτη μας φορά ήταν μια πολύ ευχάριστη εμπειρία που ελπίζουμε να επαναλάβουμε στο μέλλον

φωτο από το 32ο Δημοτικό σχολείο Πειραιά

το βίντεο από το δικό μας πείραμα

Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που έδειξαν υπομονή και σεβασμό στην επικοινωνία αυτή η οποία κράτησε μιάμιση σχεδόν ώρα.

Αφήστε μια απάντηση