filia eis ta paidia

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε στις 2 Νοεμβρίου 2005 να ανακηρύξει την 27η Ιανουαρίου Διεθνή Ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η ημερομηνία επιλέχθηκε επειδή στις 27 Ιανουαρίου 1945 τα προελαύνοντα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς – Μπίρκεναου στην Πολωνία.

Το σχέδιο της απόφασης αυτής, που υποβλήθηκε από το Ισραήλ και υποστηρίχθηκε από 89 χώρες, «καλεί τα κράτη – μέλη να επεξεργαστούν προγράμματα εκπαίδευσης που θα μεταδώσουν στις μελλοντικές γενεές τα διδάγματα του Ολοκαυτώματος και να βοηθήσουν να προλαμβάνονται πράξεις γενοκτονίας».

filia1

Για αυτό τον λόγο, στο σχολείο μας προβλήθηκε, (στο τμήμα Γ1 , στις 25/1/22 και στο πλαίσιο του προγράμματος : “Εχθροί της Δημοκρατίας: Ο φασισμός”)  το ντοκιμαντέρ “Φιλιά εις τα παιδιά” του Βασίλη Λουλέ. Πρόκειται για μια αληθινή, συγκινητική ιστορία πέντε εβραιόπουλων της Ελλάδας που, χάρη στη βοήθεια ορισμένων χριστιανών κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής, κατάφεραν να γλιτώσουν από τα ναζιστικά κρεματόρια.

paidia katoxi

 

Επίσης στο ντοκιμαντέρ από το αρχείο της ΕΡΤ

https://www.ert.gr/ert-arxeio/i-ert-sti-voreio-ellada-to-olokaytoma-ton-evraion-tis-thessalonikis/

που είναι  ένα  επεισόδιο της σειράς σε σκηνοθεσία της Κικής Δημητρίου Λαζόγκα, παραγωγής 1981, παρουσιάζονται οι συγκλονιστικές μαρτυρίες των μελών της Ελληνοεβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης που επέζησαν των στρατοπέδων συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μέσα από τις περιγραφές τους παρουσιάζεται η σταδιακή δημιουργία του γκέτο των Εβραίων στη Θεσσαλονίκη και περιγράφονται οι συλλήψεις και οι μεταφορές των μελών της Εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης με τρένο στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Οι επιζώντες περιγράφουν τη σκληρότητα των Ες-Ες, τις απάνθρωπες συνθήκες και τις τραυματικές εμπειρίες που τους στιγμάτισαν με τρόμο, αγωνία, απελπισία και απόγνωση. Οι μαρτυρίες των επιζώντων σκιαγραφούν με λεπτομέρειες τις εκτελέσεις, τα βασανιστήρια, όπως οι επιθέσεις σκύλων, τα κρεματόρια, τα πειράματα και την απόλυτη εξαθλίωση που υπέστησαν στα χέρια των ναζί. Η εκπομπή περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό αρχειακό υλικό από τις οικογένειες των θυμάτων αλλά και από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης της ναζιστικής Γερμανίας.

Το φιλμ συντηρήθηκε, ψηφιοποιήθηκε και αποκαταστάθηκε στα εργαστήρια του Αρχείου της ΕΡΤ με τον νέο εξοπλισμό και τις υποδομές που πλέον διαθέτει (film scanner, color correction).

Σκηνοθεσία: Κική Δημητρίου Λαζόγκα

Παραγωγή:1981

 

 

 

14

 1η Ανακοίνωση Προκήρυξης

Το συνέδριο θα διεξαχθεί στις 12, 13, 14 και 15 Απριλίου 2022 στο Συνεδριακό Κέντρο «Ν. Οικονόμου» (ΝΟΗΣΙΣ- Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας). Το 14ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής (σχετική άδεια ΥΠΑΙΘ Φ15.1/101589/Δ2-18/8/2021) διοργανώνεται υβριδικά από την Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, τους Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου Πληροφορικής Κεντρικής Μακεδονίας και το Ίδρυμα «Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας» ΝΟΗΣΙΣ.
Ο σχεδιασμός της φετινής διοργάνωσης θα βασιστεί σε ένα συνδυασμό διαδικτυακών προβολών έργων σχολείων με δια ζώσης παρουσιάσεις και εκθέσεις συγκεκριμένου αριθμού μαθητικών projects. Το ποσοστό των δια ζώσης projects θα προσαρμοστεί εκείνο το διάστημα, ανάλογα με τις σχετικές οδηγίες της πολιτείας και των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση της επιδημικής κρίσης και τις οδηγίες μετακινήσεων των μαθητών εκτός σχολικής μονάδας.

Να σημειωθεί ότι από την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022 έχει ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής
περιλήψεων εργασιών και η καταληκτική ημερομηνία υποβολής είναι η Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022.
Η εκδήλωση ενδιαφέροντος και η κατάθεση περίληψης εργασιών γίνονται ηλεκτρονικά μέσω της
ιστοσελίδας του συνεδρίου (www.mathitiko-synedrio.gr).



Λήψη αρχείου

 

Γυμνασίου

 

Οι Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου (ΣΕΕ) Πληροφορικής των ΠΕΚΕΣ: Αν.Μακεδονίας-Θράκης (Γ. Φωτιάδου), 2ο Αττικής (Κ. Μαραγκός), 3ο Αττικής (Κ. Μάλαμας), 4ο Αττικής (Π. Παπαλεωνίδα), 6ο Αττικής (Σ. Ζιώβας), Δυτ.Ελλάδας (Σ. Παπαδάκης), Δυτ.Μακεδονίας (Δ. Τζήμας), Ηπείρου (Α. Μπασούνας), Θεσσαλίας (Α. Καπανιάρης), 1ο Κεντρ. Μακεδονίας (Γ. Αλεξούδα), 2ο Κεντρ.Μακεδονίας (Σ.Τζελέπη), 3ο Κεντρ.Μακεδονίας (Ε. Μπαμπαλώνα), 4ο Κεντρ.Μακεδονίας (Γ. Αλεξούδα-Σ.Τζελέπη-Ε. Μπαμπαλώνα), Κρήτης (Γ. Πανσεληνάς), 1ο και 2ο Νοτίου Αιγαίου (Κ. Ζέρβας) και Πελοποννήσου (Ε. Λιακοπούλου), σας προσκαλούν στην ημερίδα με θέμα:

“Σχεδιάζω, Υλοποιώ, Μοιράζομαι:
                          Καλές πρακτικές στη διδασκαλία της Πληροφορικής”

 

που θα πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022 ώρες 17:00-20:30.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, εκπαιδευτικοί Πληροφορικής θα παρουσιάσουν διδακτικές πρακτικές για τα Γυμνάσια.

Στόχος της ημερίδας είναι να δοθεί βήμα σε εκπαιδευτικούς Πληροφορικής από πολλές περιοχές της χώρας να παρουσιάσουν και να μοιραστούν με την κοινότητα των εκπαιδευτικών Πληροφορικής διδακτικές προτάσεις/πρακτικές που έχουν ήδη εφαρμόσει στην τάξη προκειμένου να ξεπεράσουν “διδακτικά εμπόδια” σε συγκεκριμένα σημεία της ύλης ή/και να κάνουν τη διδασκαλία πιο ελκυστική/αποτελεσματική ή/και να αξιοποιήσουν εκπαιδευτικά λογισμικά που ανοίγουν νέες προοπτικές στη διδασκαλία-μάθηση κλπ. Με τον τρόπο αυτό θα δοθούν ερεθίσματα και ιδέες στους/στις εκπαιδευτικούς για πιο εποικοδομητική διδασκαλία.

Η παρακολούθηση της ημερίδας* θα γίνει στον σύνδεσμο
https://minedu-secondary2.webex.com/meet/kosmal
Παράλληλα, θα γίνει αναμετάδοση της ημερίδας μέσω youtube στον σύνδεσμο
https://youtu.be/Fzhe86h_lJU
* Σε περίπτωση τεχνικού προβλήματος κατά την ημέρα πραγματοποίησης της ημερίδας, θα
ανακοινωθεί εφεδρικό δωμάτιο πραγματοποίησης της ημερίδας στον σύνδεσμο:
https://tinyurl.com/48br8dy2

Πρόγραμμα Ημερίδας Καλές Πρακτικές Πληροφορικής Γυμνασίου

Στο πλαίσιο του Ομίλου ΜUN (Model United Nations)που πραγματοποιείται στο σχολείο μας,   συμμετείχαμε διαδικτυακά στο 20ο ΤMUN που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 18 και 19 Δεκεμβρίου με μία επταμελή ομάδα μαθητών από την Τρίτη τάξη  εκπροσωπώντας  την Αρμενία και την Νέα Ζηλανδία . Η συμμετοχή στο μαθητικό αυτό συνέδριο αντιλογίας στα Αγγλικά που στηρίζεται στο μοντέλο  συνεδριάσεων του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών έδωσε τη δυνατότητα στους μαθητές μας να γίνουν κοινωνοί μιας εναλλακτικής εκπαιδευτικής διαδικασίας και να αναπτύξουν βαθύτερη εκτίμηση και κατανόηση των σύγχρονων παγκόσμιων ζητημάτων αναζητώντας λύσεις μέσα από τη διαπραγμάτευση, τον δημοκρατικό και πολιτισμένο διάλογο, την τέχνη της διπλωματίας και τη διαδικασία της ψηφοφορίας και πλήρους αποδοχής του πλειοψηφικού αποτελέσματος. Μέσω λοιπόν της βιωματικής μάθησης οι μαθητές αποκόμισαν σπουδαίες εμπειρίες με εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό όφελος. Παράλληλα με την εξάσκηση της αγγλικής γλώσσας και την απόκτηση γνώσεων για χώρες του ΟΗΕ, οι μαθητές έκαναν φίλους, επικοινώνησαν και έμαθαν τις αξίες του σεβασμού και της συνεργασίας. Τέλος, η συμμετοχή  σε αυτή τη διοργάνωση  ήταν πολύ χρήσιμη για τους μαθητές μας αλλά και για εμάς τους εκπαιδευτικούς γιατί αποτέλεσε ένα παράθυρο γνώσης στο σύγχρονο κόσμο  και μας επέτρεψε να οργανωθούμε σε ομάδα και να συνεργαστούμε παραγωγικά. Σύμβουλός τους σε αυτή την προσπάθεια στάθηκε η καθηγήτρια των Αγγλικών, Βασιλικού Φανή. Οι μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα είναι οι παρακάτω:

 

Ως  εκπρόσωποι  (delegates) της Ιταλίας:

Ζ. Σταύρος. (Γ1)

Ζ. Χρύσα (Γ1)

Ι. Στέλιος (Γ1)

Κ. Ζωή (Γ1)

Κ. Όλγα (Γ1)

Π. Μαρία Ζωή (Γ4)

Π. Σοφία (Γ4)

 

glyko

Αυτό το όμορφο και λαχταριστό γλυκό εικονίζεται σε έναν τοίχο της έπαυλης της Ποππαίας Σαβίνας (δεύτερης συζύγου του Νέρωνα) στην Οπλοντίδα, ωραία σερβιρισμένο σε ένα περίτεχνο ασημένιο σκεύος με πόδι.
Είναι η cassata oplontina και μοιάζει εκπληκτικά με τη σύγχρονη cassata της Σικελίας, που μπορεί πια να περηφανεύεται για την αρχαία καταγωγή της. Η συνταγή του αρχαίου γλυκίσματος, σώθηκε σε έναν πάπυρο, γραμμένη από έναν ανώνυμο σκλάβο μάγειρα, εν μέρει ανορθόγραφο, μα καταφανώς έμπειρο στην τέχνη του. Δημοσιεύθηκε στο βιβλίο της αρχαιολόγου Eugenia Salza Prina Ricotti, Ricette della cucina romana di Pompei e come eseguirle, εκδ. L’Erma di Bretschneider, Roma 2010, σελ. 117, όπου έγινε και μια πολύ ωραία αποκατάσταση όλης της τοιχογραφημένης εικόνας του γλυκίσματος με το σκεύος σερβιρίσματος.
Το ωραίο γλύκισμα φτιαχνόταν με μαλακό λευκό τυρί, μέλι, αλεύρι αμυγδάλου, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα και ιδού η συνταγή του, πρώτα στα λατινικά και μετά στα ελληνικά .
Metti tres unce praecoquis, tres unce pruni, et tres unce uve vietum. Fructi siccus sminuti cum media luna cultellus aut solitus cultellus, si optas pro plus magnum fragmentis. Coxi in melis tres unce nuxis et duus unce pineolusi, quoad duru factu est. Bada nun scottaribus digitam, quod meli tantus caldus est. Dulcis duru rectum refrigera inde frangi illu in exiguis fragmentum. Miscea multus tres libras caseo ovini quod mollis facta est. Indi addici media libra meli et pianus pianus miscea cum casu. Dulcis duru fragmentatus addici et rectum miscea omnis. Farina amygdalis miscea cum meli et coccinigliam pulvis. Coperire bordus pentolae cum cunfectus amygdale et in centrum poni compositus casu et poni in locus frigidus ad rectus tempus. Potui impendere armarium cum gelus, si dominus tuus habet illu. Super patellam cassatae poni, indi velu casus rectum misceatum super dulcis poni. Decoras cum noxis, dactylis, ficus vietum.
Πάρτε τρεις ουγγιές* βερίκοκα, τρεις ουγγιές δαμάσκηνα και τρεις ουγγιές σταφίδες. Ψιλοκόψτε τα αποξηραμένα φρούτα με ένα μαχαίρι ημισεληνοειδές (media luna λέει το πρωτότυπο τόσο ωραία), ή ένα συνηθισμένο μαχαίρι, αναλόγως αν προτιμάτε μεγαλύτερα ή μικρότερα κομμάτια. Μαγειρέψτε τρεις ουγγιές καρύδια και δύο ουγγιές κουκουναρόσπορους σε μέλι μέχρι να δέσει. Προσέξτε να μην κάψετε τα δάχτυλά σας, γιατί το μέλι είναι πολύ ζεστό. Ψύξτε το σκληρό γλυκό που έχετε και έπειτα κόψτε το σε μικρά κομμάτια. Ανακατέψτε πολύ καλά τρεις λίβρες** πρόβειο τυρί μέχρι να μαλακώσει. Στη συνέχεια προσθέστε μισή λίβρα μέλι και αργά αργά ανακατέψτε με το τυρί. Προσθέστε το μείγμα στο ψιλοκομμένο σκληρό γλυκό και ανακατέψτε όλα μαζί. Ανακατέψτε αλεύρι αμυγδάλου με το μέλι και σκόνη κοκκινίλης***. Καλύψτε τα τοιχώματα της κατσαρόλας σας με ζαχαρωμένα αμύγδαλα και στο κέντρο τοποθετήστε το μείγμα του τυριού και τοποθετήστε την σε μέρος παγωμένο αρκετή ώρα. Μπορείτε να την βάλετε σε ντουλάπι με πάγο, αν έχει τέτοιο ο κύριός σας. Τοποθετείστε την cassata επάνω σε πιατέλλα και καλύψτε την με ένα πέπλο καλά ανακατεμένου τυριού. Διακοσμήστε με φουντούκια, χουρμάδες και ξερά σύκα.
*μία ρωμαϊκή ουγγιά υπολογίζεται σε 27,4 γραμμάρια
**μία ρωμαϊκή λίβρα υπολογίζεται σε 328,9 γραμμάρια
***Η κοκκινίλη ήταν μια ερυθρή χρωστική ουσία ζωικής πιθανόν προελεύσεως. Σε αυτήν οφείλεται το ωραίο κόκκινο χρώμα του γλυκίσματος.
Μέρες που είναι, ασχολούμαστε περισσότερο με τα ωραία γλυκίσματα (ίσως και λίγο ενοχικά) και προσπαθούμε να χαιρόμαστε και να χαρίζουμε χαρά. Είναι ένα προνόμιο αυτό, καθόλου αυτονόητο.

IMG f78d5410a53adec9937e39cf7611e37c V

Και μια απόπειρα αναδημιουργίας  από την Κατερίνα Καλίτση

Καλή χρονιά!

Πηγή εδώ