Οι εγγραφές ξεκίνησαν!
Έναρξη λειτουργίας του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Πυλαίας – Χορτιάτη.
Το ΣΔΕ Πυλαίας – Χορτιάτη απευθύνεται σε άτομα άνω των 18 ετών, τα οποία έχουν απολυτήριο δημοτικού, αλλά δεν έχουν φοιτήσει ή δεν έχουν τελειώσει το Γυμνάσιο. Πρόκειται για δωρεάν δημόσιο σχολείο, το οποίο παρέχει τη βασική, υποχρεωτική εκπαίδευση προσφέροντας τίτλο σπουδών ισότιμο με το απολυτήριο Γυμνασίου. Η φοίτηση διαρκεί δύο χρόνια και τα μαθήματα πραγματοποιούνται από Δευτέρα έως Παρασκευή στις ώρες 16.30 με 20.30 μ.μ..
Για υποβολή αιτήσεων και σχετικές πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τη διευθύντρια του ΣΔΕ κ. Αγορίτσα Παπαχατζή στο τηλ. 6945436649 και 2310-322338 ή στο 1ο Γυμνάσιο Πυλαίας (στο τέρμα της γραμμής 11 Πυλαία του ΟΑΣΘ), όπου και στεγάζεται το ανωτέρω ΣΔΕ, καθημερινά κατά τις ώρες 5 – 8 το απόγευμα

 

Οι εγγραφές ξεκίνησαν στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πυλαίας-Χορτιάτη! Σας περιμένουμε στο 1ο Γυμνάσιο Πυλαίας για μια δεύτερη ευκαιρία στη μάθηση!

Βρείτε μας και στο facebook www.facebook.com/sdepylaias.hortiati, κάντε like, κοινοποιήστε σε ενδιαφερόμενους και παρακολουθήστε τις ανακοινώσεις μας!

Ο δύσκολος δρόμος ώς το σχολείο

 

Στις περισσότερες χώρες του κόσμου ξεκινάει (αν δεν ξεκίνησε ήδη) η σχολική χρονιά, γεγονός το οποίο γεννάει σε εκατομμύρια παιδικές καρδιές ανάμεικτα συναισθήματα. Δύσκολα αποχωρίζεται κανείς το παιχνίδι και την ανεμελιά του καλοκαιριού, όμως, το αντάμωμα με τους φίλους και η ασφάλεια της σχολικής τάξης είναι για τα περισσότερα παιδιά πηγή χαράς. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως το ίδιο το σχολείο, τα βιβλία, η μάθηση, ο δάσκαλος, δεν αποτελούν δεδομένα αγαθά για όλα τα παιδιά. Υπάρχουν παιδιά, σε ορισμένες χώρες του κόσμου, για τα οποία η ύπαρξη σχολείου είναι ένα μικρό θαύμα· ένα θαύμα που απαιτεί από αυτά θυσίες, όπως το να περπατήσουν ώρες ή να έρθουν αντιμέτωπα με κακουχίες και κινδύνους.

Σύμφωνα με την UNESCO, τα τελευταία πέντε χρόνια, η προσπάθεια που γίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο για βελτίωση της προσβασιμότητας έχει επιβραδυνθεί για οικονομικούς και άλλους λόγους. Οι δρόμοι που οδηγούν στο σχολείο είναι συχνά δυσδιάβατοι (ειδικά όταν έχει κακοκαιρία) ή ακόμα και επικίνδυνοι, και αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τον οποίον πολλά παιδιά εγκαταλείπουν το σχολείο.

 

Ανήκουστο βέβαια για όλους εμάς που μεγαλώσαμε σε χώρες του δυτικού κόσμου, και ίσως και λίγο δύσκολο να το φανταστούμε. Για τον λόγο αυτό οι φωτογραφίες που ακολουθούν έχουν ξεχωριστή αξία, πέραν της αμιγώς καλλιτεχνικής: ίσως, την επόμενη φορά που ο μικρός ή μικρή σας γκρινιάξουν για το πρωινό ξύπνημα, να σας φανούν χρήσιμες.

 

Gulu, Κίνα: Ταξίδι πέντε ωρών μέσα στα βουνά, σε μονοπάτι πλάτους λιγότερου από μισό μέτρο χρειάζονται οι μικροί μαθητές για να φτάσουν στο πιο απομακρυσμένο σχολείο του κόσμου. 
children-going-to-school-around-the-world-56
children-going-to-school-around-the-world-30
children-going-to-school-around-the-world-29
Image credits: Sipa Press
Zhang Jiawan, Νότια Κίνα: Ανεβαίνοντας επικίνδυνες ξύλινες σκάλες.
children-going-to-school-around-the-world-25
children-going-to-school-around-the-world-26
Zanskar, Ινδικά Ιμαλάια. Περπατώντας στους πάγους.
children-going-to-school-around-the-world-51
Image credits: Timothy Allen
Lebak, Ινδονησία. Μαθητές περνούν απέναντι διασχίζοντας μια κατεστραμμένη κρεμαστή γέφυρα.
children-going-to-school-around-the-world-35
children-going-to-school-around-the-world-49
[Σημείωση: αφότου έγινε γνωστή η περιπέτεια των παιδιών μέσα από τις παραπάνω φωτογραφίες, η μεγαλύτερη εταιρεία σιδηρομετταλεύματος της Ινδονησίας, Krakatau Steel, έχτισε καινούργια σιδερένια γέφυρα]. (Image credits: Reuters)
Κολομβία: Παιδιά-εναερίτες σε ύψος 800 μέτρων πάνω από τον ποταμό Rio Negro.
children-going-to-school-around-the-world-50
children-going-to-school-around-the-world-57
Image credits: Christoph Otto
Riau, Ινδονησία: Με κανό.
children-going-to-school-around-the-world-21
Image credits: Nico Fredia
Ινδία: Μέσα από τη ζούγκλα.
children-going-to-school-around-the-world-61
Source: The Atlantic
Myanmar: Πάνω στην πλάτη ενός ταύρου. 
children-going-to-school-around-the-world-24
Image credits: Andrey
Beldanga, Ινδία: Με tuktuk (τρίκυκλο λεωφορείο).
children-going-to-school-around-the-world-19
Image credits: Dilwar Mandal
Επαρχεία Sichuan, Κίνα: Σε σπασμένη γέφυρα και μέσα στο χίονι.
children-going-to-school-around-the-world-31
Pangururan, Ινδονησία: Πάνω σε σχεδία
children-going-to-school-around-the-world-4
Image credits: Muhammad Buchari
Sri Lanka: Ακροβασία σε σανίδα πάνω στο τείχος οχυρού του 16ου αιώνα.
children-going-to-school-around-the-world-37
Image credits: Reuters/Vivek Prakash
Kerala, Ινδία: Με πλωτά μέσα.
children-going-to-school-around-the-world-13
Image credits: Santosh Sugumar
Δελχί, Ινδία: Όλη η τάξη στο κάρο. 
children-going-to-school-around-the-world-55
Image credits: Reuters
Χωριό Cilangkap, Ινδονησία; Διασχίζοντας τον ποταμό Ciherang σε αυτοσχέδια πλωτή γέφυρα. 
children-going-to-school-around-the-world-41
Pili, Κίνα: Ταξίδι 125 μιλίων μέσα απ’ τα βουνά. (Τουλάχιστον το σχολείο, εδώ, είναι οικοτροφείο). 
children-going-to-school-around-the-world-54
Image credits: unknown
Padang, Σουμάτρα: Σε τεντωμένο σκοινί, 10 μέτρα πάνω από το νερό. 
children-going-to-school-around-the-world-28
children-going-to-school-around-the-world-27
Επαρχία Rizal, Φιλιππίνες: Πάνω σε λάστιχα-σωσίβια.
children-going-to-school-around-the-world-53
Image credits: Dennis M. Sabangan / EPA
children-going-to-school-around-the-world-42
Image credits: Bullit Marquez /AP

Πηγή: boredpanda

Την ερχόμενη Κυριακή, 7 Σεπτεμβρίου 2014, στις 9:18 το βράδυ ένας μικρός αστεροειδής 20 περίπου μέτρων θα προσπεράσει τη Γη μας σε απόσταση 34.000 χιλιομέτρων. Πρόκειται για ένα από τα τρισεκατομμύρια υπολείμματα υλικών που υπάρχουν στο διαπλανητικό χώρο και τα οποία προέρχονται από διάφορες πηγές. Μερικά είναι απομεινάρια από την εποχή που γεννήθηκε το ηλιακό μας σύστημα, ενώ άλλα προέρχονται από τις συγκρούσεις διαφόρων μεγάλων αντικειμένων. Ο δεδομένος αστεροειδής είναι παρόμοιου μεγέθους με εκείνον που εξερράγη πάνω από την Σιβηρία (Chelyabinsk) τον Φεβρουάριο του 2013, αλλά εμφανώς δεν πρόκειται να μας επηρεάσει καθόλου αφού θα μας προσπεράσει σε χιλιάδες φορές μεγαλύτερη απόσταση. Υπολογίζεται ότι μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί σχεδόν 11.000 αστεροειδείς διαφόρων μεγεθών που πλησιάζουν τη Γη (ΝΕΟ), ενώ σχεδόν κάθε μήνα εντοπίζονται κι άλλοι.

 Συνεχίστε την ανάγνωση

1η Σεπτέμβρη:

η Πρωτοχρονιά των Βυζαντινών

Από τις αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ. ο Σεπτέμβριος καθιερώθηκε ως η αρχή του εκκλησιαστικού αλλά και του πολιτικού έτους, επειδή η 1η Σεπτεμβρίου συνέπιπτε με την αρχή της ινδικτιώνος. Ακόμη και σήμερα, άλλωστε, η Ορθόδοξη Εκκλησία εξακολουθεί να εορτάζει την 1η Σεπτεμβρίου ως «αρχή της ινδίκτου».

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Ινδικτιών ήταν μη αστρονομική χρονική περίοδος 15 ετών. Καθιερώθηκε στα χρόνια των Ρωμαίων, λόγω κάποιου φόρου, ο οποίος διατάχθηκε να πληρώνεται κάθε δεκαπέντε χρόνια. Γι αυτό και η ετυμολογία της λέξης είναι λατινική και προέρχεται από το «indictio», όπως ονόμαζαν οι Ρωμαίοι τη «διαταγή».

Διατηρήθηκε επί Βυζαντίου καθώς και στην Καθολική εκκλησία για την είσπραξη ορισμένου φόρου κάθε 15 χρόνια. Γι αυτό ονομάζεται και επινέμηση. Πότε ακριβώς καθιερώθηκε δεν είναι γνωστό. Εικάζεται ότι επί Διοκλητιανού ή επί Μεγάλου Κωνσταντίνου το 312 άρχισε να χρησιμοποιείται ως χρονολογική αναφορά. Οι Πάπες της Ρώμης χρησιμοποίησαν τον θεσμό αυτό από το 315 αρχίζοντας να μετρούν τα έτη από 1ης Ιανουαρίου και τους κύκλους από το έτος 3 π.Χ.. Ο Κάρολος ο Μέγας καθιέρωσε την χρονολόγηση αυτή από το έτος 800 και αρχίζοντας από τις 24 Σεπτεμβρίου. Το ίδιο έκαναν και οι Αυτοκράτορες της Γερμανίας. Μετά την κατάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας από τους Οθωμανούς, οι Πατριάρχες διέσωσαν τον θεσμό αρχίζοντας από την 1η Σεπτεμβρίου, χωρίς όμως να γράφουνε τον κύκλο. Ο κύκλος της ινδικτιώνος στην ορθόδοξη εκκλησία προκύπτει από την διαίρεση του από Αδάμ έτους δια δεκαπέντε, και ινδικτιών είναι το καταλειπόμενο.

Από το asprilexi.com :  “Η Ινδικτιών στα ρωμαϊκά χρόνια ήταν μια χρονική περίοδος 15 ετών που είχε καθιερωθεί για τις ανάγκες του φορολογικού συστήματος της εποχής. Ο όρος διατηρήθηκε και στα χρόνια του Βυζαντίου, καθώς επίσης και στη Δύση. Σήμερα οι Ορθόδοξοι χρησιμοποιούν τον όρο για τις ανάγκες του εκκλησιαστικού έτους που ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου, οπότε και τελείται επιβλητική ακολουθία. Χαρακτηριστικό είναι πως η ελλαδική εκκλησία όρισε την 1η Σεπτεμβρίου ως ημέρα αφιερωμένη στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Ο λόγιος όρος «ινδικτιών» ή απλούστερα «ινδικτιώνας» προέρχεται από την αιτιατική «indictionem» του όρου της υστερολατινικής “indictio” (= επιβολή από το indicereδιακηρύσσω δημόσια).

Στο συναξαριστή του Νικόδημου διαβάζουμε την παρακάτω ενδιαφέρουσα εξήγηση του όρου που τον συνδέει με 15ετείς φάσεις της ηλικίας του ανθρώπου: «Διότι εις τους δεκαπέντε χρόνους αρχίζει ο άνθρωπος να τριχώνει· εις τους δις δεκαπέντε λαμβάνει το τέλειον της ηλικίας· εις τους τετράκις δεκαπέντε γίνεται λευκογενής· εις τους πεντάκις δεκαπέντε γίνεται ο άνθρωπος γέρων· και εις τους εξάκις δεκαπέντε  γίνεται ο άνθρωπος εσχατόγερος».”

Συνεχίστε την ανάγνωση