Οι δυσκολίες προσβασιμότητας στον Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου – Απόψεις του μαθητή της Στ΄ τάξη Άγγελου Γιουμουσίδη μετά από επιτόπια έρευνα

Στoν Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου, έναν απ’ τους μεγαλύτερους Δήμους της Θεσσαλονίκης, η προσβασιμότητα είναι προβληματική, κάνοντας την καθημερινότητα των κατοίκων δύσκολη.

Τα περισσότερα πεζοδρόμια είναι στενά. Σε πολλά από αυτά είναι φυτεμένα δέντρα και δεν μπορείς να περάσεις από δίπλα τους γιατί τα πλακάκια είναι φουσκωμένα απ’ τις ρίζες των δέντρων. Δεν υπάρχουν αρκετές ράμπες και πολλά αυτοκίνητα είναι παρκαρισμένα πάνω στα  πεζοδρόμια ή μπροστά απ’ τις ράμπες. Επίσης πολλοί παρκάρουν τις μηχανές τους πάνω στα πεζοδρόμια ενώ πολλές καφετέριες βγάζουν έξω στο πεζοδρόμιο τραπέζια εμποδίζοντας την ελεύθερη διέλευση.

1 8cc3dad1 9dc4 4373 a43a 8d1330e0aa632

Η κατάσταση αυτή ταλαιπωρεί εδώ και χρόνια τους κατοίκους του Δήμου, αλλά κυρίως αυτούς που είναι σε αναπηρικό αμαξίδιο ή έχουν κινητικά προβλήματα. Επίσης δυσκολεύονται και οι άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα όρασης, οι μητέρες με τα καροτσάκια, τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι.

Όλα αυτά οφείλονται στον κακό σχεδιασμό των δρόμων, στην αδιαφορία των δημοτικών αρχών αλλά και κάποιων απ’ τους κατοίκους, και στον ανεπαρκή έλεγχο της δημοτικής αστυνομίας.

Τα προβλήματα αυτά δυσφημίζουν τον δήμο μας, αποκλείουν τους ανθρώπους με αναπηρία απ’τις κοινωνικές τους δραστηριότητες κλείνοντάς τους στο σπίτι και αυξάνουν τον κίνδυνο ατυχημάτων.

3 4

Για να λυθούν όλα αυτά τα προβλήματα θα μπορούσε ο Δήμος να φαρδύνει τα  στενά πεζοδρόμια και να διορθώσει τα σπασμένα πλακάκια. Επίσης θα μπορούσε να δημιουργήσει περισσότερες ράμπες και να προσθέσει φανάρια με ήχο για τους τυφλούς.  Επιπλέον η δημοτική αστυνομία θα μπορούσε να κάνει περισσότερους ελέγχους και να βάζει πιο αυστηρά πρόστιμα σε αυτούς που δεν συμορφώνονται. Τέλος ο κάθε ένας από εμάς θα πρέπει να σέβεται τον συνάνθρωπό του και να τηρεί τους νόμους.

Όλοι μαζί ενωμένοι θα πρέπει να βοηθήσουμε ώστε η προσβασιμότητα να είναι εύκολη για όλους. Η ελεύθερη προσβασιμότητα δεν είναι πολυτέλεια αλλά δικαίωμα όλων μας!

 

Πρόγραμμα Σχολικής Διαμεσολάβησης

Φέτος στο σχολείο μας υλοποιούμε το πρόγραμμα της Σχολικής Διαμεσολάβησης.

Η Σχολική Διαμεσολάβηση από συνομήλικους/ες αποτελεί μία εναλλακτική πρακτική στο παραδοσιακό σύστημα επίλυσης συγκρούσεων και απόδοσης ευθυνών και τιμωριών από εκπαιδευτικούς. Με τη μέθοδο αυτή οι εμπλεκόμενοι/ες μαθητές/τριες οικειοθελώς στους/στις προσφεύγουν συνομήλικους/ες διαμεσολαβητές/τριες και ακολουθώντας με τη βοήθειά τους μία συγκεκριμένη διαδικασία, ερευνούν τα αίτια της σύγκρουσής τους και συνεργάζονται για την εξεύρεση αμοιβαίας λύσης, την οποία δεσμεύονται να τηρήσουν. Η αναγκαιότητα εδράζεται στην πρόληψη αλλά και στην αντιμετώπιση φαινομένων βίας και εκφοβισμού που πιθανά να εμφανιστούν στο σχολικό συγκρότημα.

Στόχοι της δράσης μας για το 18ο Δ.Σ. Ευόσμου είναι να:

  • Επιλύσει συνήθεις διαμάχες και συγκρούσεις μαθητών μεταξύ τους
  • Ενδυναμώσει τους μαθητές και τις μαθήτριες με δεξιότητες και στρατηγικές για τη διαχείριση συγκρούσεων μέσα και έξω από το σχολείο.
  • Βοηθήσει τους μαθητές και τις μαθήτριες να αποκτήσουν αυτογνωσία και αυτοπεποίθηση, καθώς και κατανόηση για τα προβλήματα που απασχολούν τους συμμαθητές/τριές τους.
  • Οικοδομήσει ισχυρές σχέσεις συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης στη σχολική κοινότητα.
  • Αναπτύξει χρήσιμα επικοινωνιακά εργαλεία και να συμβάλλει στη διευκόλυνση της μαθησιακής διαδικασίας μέσα σε ένα εποικοδομητικό και δημιουργικό σχολικό περιβάλλον.

Ο σχεδιασμός της δράσης μας εμπεριέχει τα παρακάτω βήματα:

Νοέμβριος – Δεκέμβριος

  • Πρωτόκολλο ετοιμότητας του σχολείου
  • Ορισμός συντονιστών εκπαιδευτικών – Διδασκαλία ειδικού για τη διαμεσολάβηση εργαστηρίου δεξιοτήτων κατά τον 2ο κύκλο (Δεκέμβριο -Ιανουάριο) στους μαθητές/τριες των Ε΄και ΣΤ΄ τάξεων

Ιανουάριος – Φεβρουάριος

  • Διευθέτηση του χώρου διαμεσολάβησης
  • Κοινοποίηση κανόνων που διέπουν τη διαμεσολάβηση
  • Επιλογή και καθορισμός των διαμεσολαβητών.
  • Ειδική εκπαιδευτική επιμόρφωση αυτών από τους συντονιστές εκπαιδευτικούς πέρα από αυτή των εργαστηρίων δεξιοτήτων

Μάρτιος – Ιούνιος

  • Υλοποίηση της δράσης αρχικά στους μαθητές/τριες των Ε΄και ΣΤ΄ τάξεων και στην περίπτωση που κριθεί χρήσιμο η δράση θα συμπεριλάβει και άλλες τάξεις