Μια Μέρα στο Παιδικό Μουσείο οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ τάξης και της Δ΄ τάξης

Οι μαθητές της Γ’ και Δ’ τάξης του Σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μια μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία στο Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης όπου μεταφέρθηκαν… πίσω στον χρόνο μέσα από το πρόγραμμα “Μια μέρα στην παλιά τάξη” !

Μέσα από μια ξεχωριστή εκπαιδευτική δράση, μπήκαν στη θέση των μαθητών/ητριών ενός παλιού ελληνικού σχολείου και γνώρισαν τις πρακτικές διδασκαλίας, τα σχολικά αντικείμενα και τις συνήθειες μιας άλλης εποχής.

Καθισμένοι σε ξύλινα θρανία, κρατώντας πλάκες και κονδυλοφόρους, ένιωσαν πώς ήταν η καθημερινότητα των παιδιών πριν από δεκαετίες. Ανακάλυψαν πώς γινόταν το μάθημα χωρίς σύγχρονα βιβλία και τεχνολογία, αλλά και πώς η αυστηρή πειθαρχία συνδυαζόταν με την αγάπη για τη γνώση.

Η εμπειρία αυτή τους βοήθησε να εκτιμήσουν τις σημερινές εκπαιδευτικές ευκολίες, ενώ παράλληλα έφυγαν γεμάτοι ενθουσιασμό, έχοντας κάνει ένα συναρπαστικό ταξίδι στον χρόνο!

Τα παιδιά κατά την εκπαιδευτική τους επίσκεψη στο Παιδικό Μουσείο παρακολούθησαν και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Ανακαλύπτοντας τα μυστικά των παιχνιδιών” κατά το οποίο προσπάθησαν να απαντηθούν ερωτήματα όπως: Πότε έπαιξαν για πρώτη φορά τα παιδιά με κούκλες; Τι σχέση έχει η Αθηνά (μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων) με την Barbie; Υπήρχαν επιτραπέζια παιχνίδια όταν δεν υπήρχαν τραπέζια; Πώς μια κονσέρβα γίνεται αεροπλάνο και σε ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο; Σε αυτά και άλλα ερωτήματα δόθηκαν απαντήσεις και  αποκαλύφθηκαν μυστικά των παιχνιδιών που κρύβονται στο Παιδικό Μουσείο .Τα παιδιά γνώρισαν με τρόπο διασκεδαστικό την ιστορία των παιχνιδιών και το κοινωνικό και πολιτιστικό πλαίσιο μέσα στο οποίο εμφανίστηκαν και απάντησαν με διαδραστικό/ψηφιακό τρόπο στις ερωτήσεις της Πλαγγόνας(αρχαία κούκλα).

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Κωνσταντίνος Σιαηλής, Ελισάβετ Χατζηδαμιανού

IMG 6d8a33e796424d66098e9604c8356c13 V IMG e2bb21063198a3d834306cafbfd8eaea V

IMG 20250321 095958 IMG 20250321 100032 IMG 20250321 105038 IMG 20250321 102339

IMG 20250321 100302 IMG 20250321 102352 IMG 1407dd95391bef6fe57000fd1e3db89b V

 

 

Γνωριμία των παιδιών της Δ΄ τάξης με τον πολιτισμό της Ινδίας

Την Τετάρτη 19 Μαρτίου η Δ΄ τάξη στο πλαίσιο του μαθήματος της Μελέτης Περιβάλλοντος  και στην ενότητα Πολιτισμός, είχε τη χαρά να υποδεχτεί την κ. Γεωργία, τη Νοσηλεύτρια του Σχολείου μας! Εκμεταλλευτήκαμε το γεγονός ότι ο πατέρας της γλυκιάς μας νοσηλεύτριας έχει καταγωγή από την Ινδία. Μας έδωσε πολλές πληροφορίες για αυτή την υπέροχη χώρα. Μάθαμε για τα φαγητά και τα γλυκά τους, τον πληθυσμό, τα ζώα, τους ναούς και τα ποτάμια της, πώς γίνεται ένα ινδικός γάμος, είδαμε τα σκουλαρίκια και τα βραχιόλια της νυφικής φορεσιάς και στο τέλος χορέψαμε σαν Ινδοί!!!

Screenshot 20250331 103308 Viber 1 Screenshot 20250331 103414 Viber 13 1 2 1 1 1

Βυζαντινός Περίπατος της Ε΄ τάξης

Την Δευτέρα 17 Μαρτίου 2025 η Ε΄  τάξη  με τον δάσκαλό τους Μαλιούφα Γιώργο, τη δασκάλα παράλληλης στήριξης Κωνσταντίνας Παπουτσή και μαζί με τα παιδιά των δύο τμημάτων της Ε΄ του 2ου  Δ.Σ. Ευόσμου έκαναν τον περίπατο στα βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα  στα κάστρα της Άνω πόλης και στους ναούς του Αγίου Δημητρίου, της Παναγίας Χαλκέων, της Παναγίας Αχειροποιήτου και της Αγίας Σοφίας. Τα παιδιά  με τη βοήθεια του ξεναγού κυρίου Κώστα περιηγήθηκαν στα παραπάνω μνημεία της Θεσσαλονίκης και μέσα από την παρατήρηση, την  ενημέρωση και την καταγραφή πληροφοριών γνώρισαν την ιστορία αυτών των πολύτιμων ιερών μνημείων της πόλης μας.

20250317 211048 2 IMG 20250317 093107 IMG 20250317 103136 IMG 20250317 104617 IMG 20250317 105221 IMG 20250317 114439 IMG 20250317 120226 IMG 20250317 120247 IMG 20250317 120938

Οι δυσκολίες προσβασιμότητας στον Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου – Απόψεις του μαθητή της Στ΄ τάξη Άγγελου Γιουμουσίδη μετά από επιτόπια έρευνα

Στoν Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου, έναν απ’ τους μεγαλύτερους Δήμους της Θεσσαλονίκης, η προσβασιμότητα είναι προβληματική, κάνοντας την καθημερινότητα των κατοίκων δύσκολη.

Τα περισσότερα πεζοδρόμια είναι στενά. Σε πολλά από αυτά είναι φυτεμένα δέντρα και δεν μπορείς να περάσεις από δίπλα τους γιατί τα πλακάκια είναι φουσκωμένα απ’ τις ρίζες των δέντρων. Δεν υπάρχουν αρκετές ράμπες και πολλά αυτοκίνητα είναι παρκαρισμένα πάνω στα  πεζοδρόμια ή μπροστά απ’ τις ράμπες. Επίσης πολλοί παρκάρουν τις μηχανές τους πάνω στα πεζοδρόμια ενώ πολλές καφετέριες βγάζουν έξω στο πεζοδρόμιο τραπέζια εμποδίζοντας την ελεύθερη διέλευση.

1 8cc3dad1 9dc4 4373 a43a 8d1330e0aa632

Η κατάσταση αυτή ταλαιπωρεί εδώ και χρόνια τους κατοίκους του Δήμου, αλλά κυρίως αυτούς που είναι σε αναπηρικό αμαξίδιο ή έχουν κινητικά προβλήματα. Επίσης δυσκολεύονται και οι άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα όρασης, οι μητέρες με τα καροτσάκια, τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι.

Όλα αυτά οφείλονται στον κακό σχεδιασμό των δρόμων, στην αδιαφορία των δημοτικών αρχών αλλά και κάποιων απ’ τους κατοίκους, και στον ανεπαρκή έλεγχο της δημοτικής αστυνομίας.

Τα προβλήματα αυτά δυσφημίζουν τον δήμο μας, αποκλείουν τους ανθρώπους με αναπηρία απ’τις κοινωνικές τους δραστηριότητες κλείνοντάς τους στο σπίτι και αυξάνουν τον κίνδυνο ατυχημάτων.

3 4

Για να λυθούν όλα αυτά τα προβλήματα θα μπορούσε ο Δήμος να φαρδύνει τα  στενά πεζοδρόμια και να διορθώσει τα σπασμένα πλακάκια. Επίσης θα μπορούσε να δημιουργήσει περισσότερες ράμπες και να προσθέσει φανάρια με ήχο για τους τυφλούς.  Επιπλέον η δημοτική αστυνομία θα μπορούσε να κάνει περισσότερους ελέγχους και να βάζει πιο αυστηρά πρόστιμα σε αυτούς που δεν συμορφώνονται. Τέλος ο κάθε ένας από εμάς θα πρέπει να σέβεται τον συνάνθρωπό του και να τηρεί τους νόμους.

Όλοι μαζί ενωμένοι θα πρέπει να βοηθήσουμε ώστε η προσβασιμότητα να είναι εύκολη για όλους. Η ελεύθερη προσβασιμότητα δεν είναι πολυτέλεια αλλά δικαίωμα όλων μας!

 

Πρόγραμμα Σχολικής Διαμεσολάβησης

Φέτος στο σχολείο μας υλοποιούμε το πρόγραμμα της Σχολικής Διαμεσολάβησης.

Η Σχολική Διαμεσολάβηση από συνομήλικους/ες αποτελεί μία εναλλακτική πρακτική στο παραδοσιακό σύστημα επίλυσης συγκρούσεων και απόδοσης ευθυνών και τιμωριών από εκπαιδευτικούς. Με τη μέθοδο αυτή οι εμπλεκόμενοι/ες μαθητές/τριες οικειοθελώς στους/στις προσφεύγουν συνομήλικους/ες διαμεσολαβητές/τριες και ακολουθώντας με τη βοήθειά τους μία συγκεκριμένη διαδικασία, ερευνούν τα αίτια της σύγκρουσής τους και συνεργάζονται για την εξεύρεση αμοιβαίας λύσης, την οποία δεσμεύονται να τηρήσουν. Η αναγκαιότητα εδράζεται στην πρόληψη αλλά και στην αντιμετώπιση φαινομένων βίας και εκφοβισμού που πιθανά να εμφανιστούν στο σχολικό συγκρότημα.

Στόχοι της δράσης μας για το 18ο Δ.Σ. Ευόσμου είναι να:

  • Επιλύσει συνήθεις διαμάχες και συγκρούσεις μαθητών μεταξύ τους
  • Ενδυναμώσει τους μαθητές και τις μαθήτριες με δεξιότητες και στρατηγικές για τη διαχείριση συγκρούσεων μέσα και έξω από το σχολείο.
  • Βοηθήσει τους μαθητές και τις μαθήτριες να αποκτήσουν αυτογνωσία και αυτοπεποίθηση, καθώς και κατανόηση για τα προβλήματα που απασχολούν τους συμμαθητές/τριές τους.
  • Οικοδομήσει ισχυρές σχέσεις συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης στη σχολική κοινότητα.
  • Αναπτύξει χρήσιμα επικοινωνιακά εργαλεία και να συμβάλλει στη διευκόλυνση της μαθησιακής διαδικασίας μέσα σε ένα εποικοδομητικό και δημιουργικό σχολικό περιβάλλον.

Ο σχεδιασμός της δράσης μας εμπεριέχει τα παρακάτω βήματα:

Νοέμβριος – Δεκέμβριος

  • Πρωτόκολλο ετοιμότητας του σχολείου
  • Ορισμός συντονιστών εκπαιδευτικών – Διδασκαλία ειδικού για τη διαμεσολάβηση εργαστηρίου δεξιοτήτων κατά τον 2ο κύκλο (Δεκέμβριο -Ιανουάριο) στους μαθητές/τριες των Ε΄και ΣΤ΄ τάξεων

Ιανουάριος – Φεβρουάριος

  • Διευθέτηση του χώρου διαμεσολάβησης
  • Κοινοποίηση κανόνων που διέπουν τη διαμεσολάβηση
  • Επιλογή και καθορισμός των διαμεσολαβητών.
  • Ειδική εκπαιδευτική επιμόρφωση αυτών από τους συντονιστές εκπαιδευτικούς πέρα από αυτή των εργαστηρίων δεξιοτήτων

Μάρτιος – Ιούνιος

  • Υλοποίηση της δράσης αρχικά στους μαθητές/τριες των Ε΄και ΣΤ΄ τάξεων και στην περίπτωση που κριθεί χρήσιμο η δράση θα συμπεριλάβει και άλλες τάξεις

‘‘Ενεργοί Πολίτες’’ στη Γ ́ Τάξη: Διαμόρφωση Κανόνων και Συνεργασία”

thumbnail 8

Στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης της σχολικής μονάδας και των δράσεων για την ανάπτυξη ενεργών πολιτών, που στοχεύουν στην ενίσχυση της δημοκρατικής συμμετοχής και της υπευθυνότητας των μαθητών, η Γ ́ τάξη συμμετείχε σε μια σειρά από δραστηριότητες που επικεντρώνονται στην καλλιέργεια της έννοιας του ‘‘ενεργού πολίτη’’ και την προώθηση του δημοκρατικού διαλόγου.

Μέσα από το ‘‘συμβούλιο τάξης’’, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να σκεφτούν, να συζητήσουν και να συμμετάσχουν ουσιαστικά στη διαμόρφωση και εφαρμογή κανόνων θετικής συμπεριφοράς, ενισχύοντας τις αξίες της συμμετοχής, της υπευθυνότητας και του σεβασμού.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με τη διερεύνηση και καταγραφή, μέσω δημοκρατικού διαλόγου μεταξύ των μαθητών, τυχόν προβλημάτων και δυσλειτουργιών στην τάξη και στο ευρύτερο περιβάλλον του σχολείου. Στη συνέχεια, οι μαθητές πρότειναν λύσεις και συνδιαμόρφωσαν με την υποστήριξη των εκπαιδευτικών της τάξης, τους κανόνες συμπεριφοράς που θα οδηγήσουν σε ένα πιο αρμονικό και υποστηρικτικό σχολικό περιβάλλον.

Παράλληλα, οι μαθητές δημιούργησαν και κατέγραψαν σε χαρτόνια συνθήματα, έννοιες και αποφθέγματα που προάγουν τις αξίες του ενεργού πολίτη, της δημοκρατίας και της συνεργασίας. Αυτά τα μηνύματα αποτυπώθηκαν με δημιουργικό τρόπο, ενισχύοντας τη συλλογική τους σκέψη και την κατανόηση των αξιών που καθοδηγούν την καθημερινότητά τους στην τάξη και το σχολείο.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με τη δημιουργία και υπογραφή του ‘‘Συμβολαίου Τάξης ’’, στο οποίο όλοι οι μαθητές δεσμεύτηκαν να τηρούν τους συμφωνηθέντες κανόνες. Η υπογραφή του συμβολαίου πλαισιώθηκε από ένα μικρό πάρτι με χυμούς και εδέσματα που ετοίμασαν οι γονείς των μαθητών, προσφέροντας έτσι μια ευχάριστη και γιορτινή διάσταση σε αυτή τη σημαντική στιγμή.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία, οι μαθητές όχι μόνο ένιωσαν ‘‘ενεργοί πολίτες ’’ και ενίσχυσαν τη δημοκρατική τους συμμετοχή, αλλά έκαναν και ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός πιο θετικού και υπεύθυνου σχολικού περιβάλλοντος!

Η εφαρμογή των κανόνων αυτών, ως μέρος του σχεδίου δράσης της σχολικής μονάδας, έχει σκοπό να ενισχύσει την ανάπτυξη ενός κλίματος αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστοσύνης στην τάξη, όπου όλοι οι μαθητές και εκπαιδευτικοί νιώθουν ότι οι απόψεις τους είναι σεβαστές και οι αποφάσεις λαμβάνονται συλλογικά.

7a1ac772 2d44 4e23 bd7e a952ce3e5393 thumbnail 3 thumbnail 10  thumbnail 4 thumbnail 5 thumbnail 13 istoselida  75a7d14b cf5b 4c8e 97a8 cf03014bd269

6 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα κατά της σχολικής βίας

Την Πέμπτη 6 Μαρτίου οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄ τάξης, οι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα της Σχολικής Διαμεσολάβησης, αφού εκπαιδεύτηκαν την προηγούμενη μέρα από την εκπαιδευτικό του τμήματός τους Αγγίδου Χρυσή σχετικά με το τι είναι σχολικός εκφοβισμό, πώς μπορούν να το μεταδώσουν αυτό στα υπόλοιπα παιδιά του σχολείου και τι βιωματικές δραστηριότητες μπορούν να κάνουν, δημιούργησαν ομάδες των 3-4 παιδιών και κάθε ομάδα μπήκε σε μία τάξη.

Τα παιδιά αξιοποίησαν αρχικά τον καταιγισμό ιδεών για να διαπιστώσουν τις γνώσεις των παιδιών και στη συνέχεια, με τη βοήθεια μίας παρουσίασης της εκπαιδευτικού τους, συζήτησαν με τα παιδιά τις μορφές του σχολικού εκφοβισμού και τους τρόπους αντιμετώπισής τους. Στη συνέχεια δημιούργησαν αφίσες με θέμα «Η μπουγάδα του σχολικού εκφοβισμού».

Όλα τα παιδιά συμμετείχαν με ενθουσιασμό, θετική διάθεση και συνεργασία.

Παράλληλα, όλοι οι εκπαιδευτικοί του σχολείου με παρουσιάσεις, βίντεο και εικαστικές δημιουργίες ενέπλεξαν τα παιδιά σε σχετικές δράσεις.

Η ημέρα ολοκληρώθηκε με παρουσίαση όλων των εικαστικών έργων των παιδιών στον αύλιο χώρο του σχολείου, με θεατρικό παιχνίδι από τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ΄ τάξης, τους οποίους προετοίμασε η εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής Φωτιάδου Ελένη και ο εκπαιδευτικός τους Κωνσταντίνος Σιαηλής, και τελική παρέλαση όλων των τμημάτων με συνθήματα κατά του σχολικού εκφοβισμού κι υπέρ της φιλίας, του σεβασμού και της συνεργασίας.

20250306 102525 20250306 102654 20250306 103026 20250306 103133 20250306 110123 IMG 2b5f63cbe1bd890085d9373fffb722ea V IMG 8a7c2f2903ae9da7f819d91cafa118e2 V IMG 9b04e659de41842a373cc5a6d6c774cf V IMG b5ea7c19dc8d6ed81b37e436ec9743cc V IMG bc57e3d1cba25ce8dbc9fa1c5381ad6a V IMG d28940098e3aee082db5aedef8741cb9 V IMG ef25468656702781812cb7d58c670392 V20250306 12454920250306 12470020250306 12485720250306 12495020250306 125148  20250306 130907 20250306 130935 20250306 130837 IMG 75255c4fbf36fcc3446e476dacf57171 VIMG 0df05a0fdf696afea327d6fb255aa9db V

Περιβαλλοντικό μονοπάτι – Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄ τάξης σε ρόλο ενεργού πολίτη

Την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου πραγματοποιήσαμε με τους μαθητές και τις μαθήτριες της Στ΄ τάξης το περιβαλλοντικό μονοπάτι στην γειτονιά μας, στον Εύοσμο.

Πρώτα σχεδιάσαμε το μονοπάτι μας με τη βοήθεια του google map.

periballontiko monopati

Στη συνέχεια τα παιδιά χωρίστηκαν σε 7 ομάδες και κάθε ομάδα πήρε φύλλα εργασίας για το θέμα που θα ερευνούσαν κατά τη διάρκεια του περιβαλλοντικού μονοπατιού ( τα φύλλα εργασίας τα πήραμε από την ιστοσελίδα του ΚΠΕ Κορδελιού Βερτίσκου). Στο περιβαλλοντικό μονοπάτι μας συνόδευσαν και γονείς που συνέβαλαν καθοριστικά στην ομαλή διεξαγωγή της έρευνας αλλά και στην καλύτερη ασφάλεια των παιδιών στους κεντρικούς δρόμους του Ευόσμου.

20250227 092206 20250227 094452 Screenshot 220250227 095341

Κατά τη διάρκεια της περιήγησής μας επισκεφτήκαμε την πλατεία Ευόσμου, και αδράξαμε την ευκαιρία να μπούμε στο Δημαρχείο όπου η υπεύθυνη του τμήματος του Ληξιαρχείου μίλησε στα παιδιά για το έργο που επιτελούν, καθώς και τον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου, το παλαιότερο χτίσμα στο Δήμο μας, όπου ο πάτερ Γεώργιος μας μίλησε για την ιστορία του ναού αλλά και για το έργο που συντελείται εκεί με συσσίτιο, το σπίτι της Αγάπης αλλά και τη συγκέντρωση ρουχισμού για τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη.

1740652958376
Επίσκεψη στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου
20250227 100330
Επίσκεψη στο Ληξιαρχείο του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου

 

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσίασαν τα παιδιά επιστρέφοντας στην σχολική μας τάξη.

Συγκεκριμένα, τα παιδιά διαπίστωσαν ότι:

Στον Δήμο μας υπάρχει μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα καθώς τα αυτοκίνητα κυριαρχούν. Ελάχιστα ποδήλατα συναντήσαμε και πολύ λίγα πατίνια. Δεν υπάρχει ποδηλατόδρομος και το καυσαέριο είναι αυξημένο.

Η ομάδα που ασχολήθηκε με την καθαριότητα παρατήρησε ότι υπάρχουν αρκετοί κάδοι όμως αυτό που τους έκανε εντύπωση είναι ότι οι περισσότεροι είναι κάδοι σκουπιδιών ενώ δεν συναντήσαμε κανέναν κάδο κομποστοποίησης. Σε έναν τόσο μεγάλο δήμο θεωρούμε ότι οι κάδοι ανακύκλωσης θα έπρεπε να είναι περισσότεροι.

Η ομάδα που ασχολήθηκε με τους ελεύθερους χώρους διαπίστωσε ότι στη διαδρομή μας λίγοι ελεύθεροι χώροι ήταν περιποιημένοι και όμορφοι. Οι περισσότεροι ήταν εγκαταλελειμμένοι και με αρκετά σκουπίδια. Ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση τους έκανε η αλάνα που βρίσκεται δίπλα στο κέντρο υγείας που έχει μετατραπεί σε πάρκινγκ ενώ, σαν σχολείο, έχουμε αναφερθεί και παλαιότερα στην ανάγκη αξιοποίησης του χώρου προς όφελος των παιδιών αλλά και γενικά όλων των κατοίκων της περιοχής.

Όσον αφορά την οικονομία της περιοχής διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν πάρα πολλά μαγαζιά που λειτουργούν στον Δήμο μας ενώ ελάχιστα κλειστά συναντήσαμε, τα οποία βρίσκονταν σε μικρούς δρόμους και όχι στους κεντρικούς. Όπως ανέφεραν τα παιδιά τα περισσότερα από αυτά είναι καφετέριες και καταστήματα εστίασης και το απέδωσαν στο γεγονός ότι στον Εύοσμο ζουν πολλοί νέοι άνθρωποι.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως, προέκυψε από την ομάδα που ασχολήθηκε με την προσβασιμότητα. Το συμπέρασμά τους είναι ότι ο δήμος μας, δυστυχώς, δεν είναι προσβάσιμος. Σε όλη τη διαδρομή δεν συναντήσαμε πεζοδρόμια για τυφλούς ενώ οι περισσότερες ράμπες δεν ήταν κατάλληλα κατασκευασμένες για να μπορεί να ανέβει κάποιο αμαξίδιο. Εκτός αυτών υπήρχαν πάρα πολλά σπασμένα πλακάκια, αυτοκίνητα έκλειναν τα πεζοδρόμια και ανάγκαζαν ακόμα και εμάς που περπατούσαμε να κατέβουμε στο δρόμο ενώ ακόμα και τα δέντρα ήταν τοποθετημένα στη μέση μικρών πεζοδρομίων κάνοντας τη διέλευση δύσκολη.

Τέλος, η ομάδα που ασχολήθηκε με τα φυτά και τα ζώα της περιοχής μας διαπίστωσε ότι υπάρχουν αρκετά δέντρα στη γειτονιά μας ενώ πολλές πολυκατοικίες έχουν δημιουργήσει στις πυλωτές τους μικρά κηπάκια με πολλά ωραία λουλούδια. Τα περισσότερα ζώα που συναντήσαμε ήταν σκυλιά που τα συνόδευαν τα αφεντικά τους.

20250227 092808
μη κατάλληλη ράμπα για να ανέβει αμαξίδιο στο πεζοδρόμιο
20250227 112205
Χαλασμένα πλακάκια
20250227 112210
Χαλασμένα πλακάκια

20250227 093207 20250227 095653

Εγγραφές Α΄ τάξης 2025-2026



Λήψη αρχείου



Λήψη αρχείου