Εορτασμός της 25ης Μαρτίου 1821

Με μια πολύ όμορφη γιορτή τιμήσαμε την Πέμπτη 24 Μαρτίου την  επέτειο της επανάστασης του 1821. Τη γιορτή προετοίμασαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ΄τάξης με την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού της ΣΤ΄τάξης, Σιαήλη Κωνσταντίνου. Θερμά συγχαρητήρια στον κ. Σιαήλη Κωνσταντίνο και στα παιδιά  για την άψογη παρουσία τους. Για μια ακόμη φορά κατάφεραν να μας συγκινήσουν!

1 1 65 4 1 3 2 2 2

 

Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας-Σχολική Δράση

Στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας και της Σχολικής Εκπαιδευτικής Δράσης «Φυτεύω και Υιοθετώ ένα δέντρο, δίνω ανάσα στη γη», φυτέψαμε σε συνεργασία με το συστεγαζόμενο σχολείο πέντε δένδρα στον αύλειο χώρο του σχολείου μας. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με την Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της ΔΠΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης και το ΚΠΕ. Συμμετέχουν τρεις τάξεις του σχολείου μας (Β΄, Ε1, Ε2), οι εκπαιδευτικοί Ιωακειμίδου Δέσποινα, Τσοπανίδης Σταμάτιος, Χατζηδαμιανού Ελισάβετ και η Διευθύντρια, Σαρρούδη Ιωάννα.

2 1 1 3 1

15ος Μαθητικός Διαγωνισμός “Παιχνίδι και Μαθηματικά”

Θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές της Στ΄τάξης, Ιγνάτη Παναγιώτη, Μποζακτσόγλου Χρήστο, Πούλιο Λάμπρο και Προύσαλη Στράτο  για τη συμμετοχή και τη διάκρισή τους στον 15ο Διαγωνισμό Μαθηματικών “Παιχνίδι και Μαθηματικά” που διοργανώθηκε από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία.

IGNATIS

MPOZAKTSOGLOY

POYLIOS

PROYSALIS

 

 

Εκπαιδευτικές εξορμήσεις

2 3

Την Τρίτη 9-03-2022 οι μαθητές-και οι μαθήτριες της Δ΄τάξης  του σχολείου μας επισκέφτηκαν το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο. Στην αρχή ενημερώθηκαν για την ιστορία του κτηρίου και στη συνέχεια  υλοποίησαν «Το εργαστήρι εκπαιδευτικής ρομποτικής stem 3d σχεδίασης και εκτύπωσης». Αφού παρακολούθησαν ένα βίντεο με θέμα: “Πώς μπορείτε να φτιάξετε ρομπότ” και έλυσαν τις απορίες τους, χωρίστηκαν σε ομάδες οι οποίες είχαν στη διάθεσή τους από ένα ρομπότ. Το ρομπότ διάβαζε τα Barcode που έδιναν εντολές και έτσι μπορούσε να κάνει διάφορα πράγματα.

Στη συνέχεια, επισκέφτηκαν το αντιτορπολικό Βέλος και  ενημερώθηκαν για την ιστορία του.

4

Ήταν η πρώτη εκπαιδευτική εξόρμηση μετά από καιρό και τα παιδιά ενθουσιάστηκαν.

 

 

My carnival, your carnival-To Καρναβάλι μου- Το Καρναβάλι σου

Το σχολείο μας, το 18ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου, συμμετείχε στο διεθνές εκπαιδευτικό πρόγραμμα πολιτισμού “My Carnival, your Carnival-Το Καρναβάλι μου, το Καρναβάλι σου“. Στο πρόγραμμα αυτό συμμετείχαν 3 σχολεία από τη Βραζιλία, 2 σχολεία από την Κύπρο, 6 από τη Γερμανία, 13 από την Ισπανία και 43 από την Ελλάδα.

Το σχολείο μας επικοινώνησε με το King’s College, The British School of Madrid το οποίο μας έστειλε την παρακάτω ιστορία:

Μια ιστορία καρναβαλιού από την Ισπανία

Μπορείτε να διαβάσετε τις ιστορίες του Καρναβαλιού  από όλα τα σχολεία που συμμετείχαν κάνοντας κλικ στις πινέζες του παρακάτω διαδραστικού χάρτη :διαδραστικός χάρτης

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε1 τάξης υπό την καθοδήγηση της δασκάλας των αγγλικών, Νικοπούλου Μαρίας, παρουσίασαν τον τρόπο με τον οποίο γιορτάζουμε τις Απόκριες στην Ελλάδα.



Λήψη αρχείου

Κονκάρδα συμμετοχής

participation awards

6 Μαρτίου -Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού

3 1 

Το φαινόμενο εκφοβισμού/θυματοποίησης είναι μια από τις πιο συνηθισμένες και σοβαρές μορφές σχολικής βίας. Σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα, οι μαθητές που είναι παρόντες σε περιστατικά εκφοβισμού υιοθετούν έξι διαφορετικούς ρόλους: Θύτης, βοηθός του θύτη, ενισχυτής του θύτη, θύμα, υπερασπιστής και αμέτοχος. Αποτελέσματα ερευνών καταδεικνύουν ότι πάνω από το 87% των μαθητών υιοθετούν έναν από τους παραπάνω ρόλους. Η έρευνα των Rock-Henderson και Hymel (2002) κατέδειξε ότι η συντριπτική πλειοψηφία μαθητών δημοτικού σχολείου (92%) ήταν παρόντες σε κάποιο επεισόδιο εκφοβισμού. Οι περισσότεροι από τους μισούς απάντησαν ότι υιοθέτησαν υποστηρικτικές ως προς το θύμα στρατηγικές, ενώ σχεδόν το ένα τρίτο απάντησε ότι αντέδρασε παθητικά. Επιλέγοντας να μην αναμειχθούν οι παρατηρητές γίνονται μέρος ενός επιτρεπτού κοινωνικού πλαισίου (Jeffrey et al., 2001) το οποίο ενισχύει την επικράτηση του φαινομένου με άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες στην ψυχική υγεία των μαθητών θυτών και θυμάτων.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω ερευνητικά δεδομένα στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄τάξης υπό την καθοδήγηση της διευθύντριας του σχολείου, Σαρρούδη Ιωάννας έγραψαν στίχους για να ενθαρρύνουν τους μαθητές και τις μαθήτριες να αναφέρουν τα περιστατικά οποιασδήποτε μορφής βίας και να  προωθήσουν την αξία της υπερασπιστικής συμπεριφοράς. Το τραγούδι μελοποίησε η μουσικός του σχολείου, Νατάσα Ρουβολή. Τραγουδούν οι μαθητές και οι μαθήτριες των Β΄και Ε΄1 τάξεων.

Μίλα τώρα, μην σιωπάς!

Όμορφες ζωγραφιές με θετικά μηνύματα δημιούργησαν :

οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄τάξης

2 4 3

οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε2 τάξης

4 5 6

μαθητές και  μαθήτριες της Στ΄ τάξης

8  IMG 20220304 111332

Παράλληλα, δημιουργήθηκαν ομάδες εθελοντών μαθητών-τριών οι οποίες είναι πρόθυμες στο διάλειμμα να βοηθήσουν στην ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων. Ταυτόχρονα γίνονται ερευνητές/ήτριες καταγράφοντας τα είδη των περιστατικών που σημειώνονται.

3  IMG 20220215 090848 

Το μήνυμα “Μίλα τώρα” είναι ορατό σε χώρους του σχολείου, ώστε να ενθαρρύνει τους/τις μαθητές/ήτριες να  αναφέρουν οποιοδήποτε περιστατικό βίας.

Θετικά μηνύματα για την προώθηση της φιλίας και την καταπολέμηση της βίας μπορούμε να δούμε και μέσα στις τάξεις:

 

 

O χαρταετός της Ειρήνης

Στο πλαίσιο του μαθήματος των εικαστικών οι μαθητές και οι μαθήτριες των Α΄ και Β΄τάξεων δημιούργησαν τους χαρταετούς της Ειρήνης υπό την καθοδήγηση της εικαστικού του σχολείου μας, Μήχου Χριστίνας.

2 1