Επίσκεψη στο Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Την Τετάρτη 25 Απριλίου 2018 , οι μαθητές της Γ΄ τάξης του σχολείου μας επισκέφθηκαν το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης .

Αφού ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μουσείου ,

στη συνέχεια παρακολούθησαν το Εκπαιδευτικό Μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα << Τα 7 θαύματα του Αρχαίου Κόσμου >>. Έτσι λοιπόν έμαθαν για τα σημαντικά μνημεία του Αρχαίου Κόσμου που καταγράφηκαν ως μεγαλουργήματα της εποχής τους και χαρακτηρίστηκαν θαύματα, λόγω της σπουδαίας αρχιτεκτονικής τους, της άρτιας ομορφιάς τους, του μεγέθους τους και της διατήρησης της φήμης τους στο χρόνο.

Μετά την παρουσίαση του προγράμματος τα παιδιά χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες και πήραν μέρος στο αντίστοιχο δημιουργικό εργαστήρι, με σκοπό την ανάπτυξη της δημιουργικότητας, την καλλιέργεια των ικανοτήτων, την αύξηση των γνώσεων και την ευαισθητοποίηση στο θέμα .

Επίσκεψη στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα και στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης

Την Τετάρτη 25/4/2018 οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του σχολείου μας επισκέφτηκαν το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα. Την πρώτη μισή ώρα περιηγήθηκαν στις συλλογές του, εντυπωσιάστηκαν από τα διοράματα, ξεναγήθηκαν στις αίθουσες του πρώην ελληνικού προξενείου της Θεσσαλονίκης κατά την εποχή του Μακεδονικού Αγώνα. Γνώρισαν πτυχές του Μακεδονικού Αγώνα, πρωταγωνιστές και γεγονότα που οδήγησαν στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και στην ένωσή της με την Ελλάδα.

         

Το δεύτερο μισάωρο οι μαθητές συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό  πρόγραμμα Μοντερνισμός και Παράδοση στο Θέατρο Σκιών με κύριο θέμα του τον Καραγκιόζη. Η πρωτοτυπία του προγράμματος βρισκόταν στο ότι προσέγγισε το θέατρο σκιών και τους ήρωές του, μέσω των νέων τεχνολογιών, καθιστώντας το ελκυστικότερο στους μαθητές. Με πολύ ενθουσιασμό, ενεργοποιήθηκαν και δημιούργήσαν σκηνικά και χαρακτήρες, μιμήθηκαν και διαμόρφωσαν χαρακτήρες, αυτοσχεδίασαν δικές τους ιστορίες. Έτσι, εξοικειώθηκαν με την λαϊκή τέχνη του Καραγκιόζη.

        

 

Έπειτα επισκέφτηκαν τον Μητροπολιτικό ναό του Γρηγορίου Παλαμά και την Μακεδονική κρύπτη, η οποία κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα χρησιμοποιήθηκε ως χώρος συνεδριάσεων, φιλοξενίας αγωνιστών, αλλά και σαν αποθηκευτικός χώρος εφοδίων και πυρομαχικών που μεταφέρονταν μέσω πολλών κινδύνων εκεί.

Τέλος, επισκέφτηκαν το ΜΙΕΤ (Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης), ένα ιστορικό κτίριο γνωστό κι ως Βίλα Καπαντζή. Είναι ένα από τα λίγα νεοκλασικά κτίσματα του τέλους του 19ου αιώνα που έχουν διασωθεί στην άλλοτε Συνοικία των Εξοχών, όπως ονομαζόταν παλαιότερα, η περιοχή της σημερινής Βασιλίσσης Όλγας. Επίσης, μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, στο κτίριο εγκαταστάθηκε ο πρίγκιπας Νικόλαος ως πρώτος στρατιωτικός διοικητής της πόλης. Το 1917, η Βίλα Καπαντζή γνώρισε, όμως, την πιο ένδοξή της περίοδο, αφού εγκαταστάθηκε σ’ αυτήν ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, επικεφαλής της Προσωρινής (επαναστατικής) Κυβέρνησης με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Σήμερα ο χώρος φιλοξενεί συλλογές έργων τέχνης και περιοδικές εκθέσεις πολιτιστικού περιεχομένου. Οι μαθητές αφού ενημερώθηκαν για την ιστορία του κτιρίου ξεναγήθηκαν στις αίθουσες και εντυπωσιάστηκαν από τα έργα πολλών γνωστών ζωγράφων και εικαστικών.(Μόραλης, Τσαρούχης κ.ά.).

    

 

   

Συνοδοί εκπαιδευτικοί: Αγγίδου Χρυσή, Ζαντήρη Όλγα, Μαλιούφας Γεώργιος

Lets do it Greece 2018. Σχολική εβδομάδα εθελοντισμού (23-27 Απριλίου)

Στο πλαίσιο της σχολικής εβδομάδας εθελοντισμού (23-27 Απριλίου) 3 δημοτικά σχολεία , 18ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου, 12ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου και 3ο Πειραματικό  Σχολείο Ευόσμου, ένωσαν τις δυνάμεις τους αναλαμβάνοντας εθελοντική δράση και καθάρισαν το θεατράκι της γειτονιάς μας. Σκούπισαν, έβαψαν και διακόσμησαν τους τοίχους με όμορφες ζωγραφιές. Τα υλικά που είχαμε στη διάθεσή μας με τη χορηγία του Δήμου δεν έφθασαν για την ολοκλήρωση των εργασιών. Ωστόσο, μια νότα φρεσκάδας και καθαριότητας κυριάρχησε στο χώρο.

 

   

,    

    

    

Συγχαρητήρια στους μαθητές της Στ2 τάξης του σχολείου μας και στη δασκάλα τους Αγγίδου Χρυσή, οι οποίοι ανέλαβαν τη δράση.

6ο Μαθητικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο ” Η Πόλη που ονειρεύομαι”

Το μαθητικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο με τίτλο “Η Πόλη που ονειρεύομαι” αποτελεί την κεντρική εκδήλωση του Εθνικού θεματικού δικτύου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης “Βιώσιμη Πόλη: η πόλη ως πεδίο εκπαίδευσης για την αειφορία” και συντονίζεται από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου. Πραγματοποιήθηκε στις 20-4-2017 στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης και συμμετείχαν σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

 

 

Η Στ2 τάξη του σχολείου μας φιλοτέχησε αφίσα

και σε συνεργασία με τη Στ τάξη του 12ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου παρουσίασε το θεατρικό έργο  ” Το ποτάμι που θύμωσε” του Θοδωρή Παπαϊωάννου.

  

  

 

 

 

Συγχαρητήρια στους μαθητές/ήτριες που συμμετείχαν και στις εκπαιδευτικούς, την κα Αγγίδου Χρύσα που ενέπνευσε και καθοδήγησε τους μαθητές και την κα Ζαντήρη Όλγα που βοήθησε στις πρόβες.

Επιπλέον, οι μαθητές συμμετείχαν σε εργαστήρια της εκδήλωσης. Ενημερώθηκαν για τον κατάλληλο εξοπλισμό του ποδηλάτη και την ασφαλή μετακίνηση με το ποδήλατο, καθώς, επίσης, για την ιστορία του Σέιχ Σου, του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης.

   

     

Σε μια βιώσιμη πόλη οι κάτοικοί της πρέπει να είναι χαρούμενοι. Γι’ αυτό οι μαθήτριες της ΣΤ΄ φόρεσαν τα καπελάκια του κλόουν, έβαψαν τις μυτούλες τους και χάρισαν στιγμές γέλιου και χαράς στους διερχόμενους κατοίκους της Θεσσαλονίκης.

  

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου, οι μαθητές της Ε΄τάξης διάβασαν τα διηγήματα του Όσκαρ Ουάιλντ “Ο αφοσιωμένος φίλος” και “Ο ψαράς και η ψυχή του”. Οι μαθήτριες της Ε΄φιλοτέχνησαν τις παρακάτω αφίσες:

    

 

 

Επίσκεψη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ευόσμου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου η τάξη ΣΤ1 επισκέφτηκε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ευόσμου και ξεναγήθηκε στους χώρους της. Επίσης, συμμετείχε σε πρόγραμμα για την ιστορία της γραφής και την εξέλιξή της  έτσι ώστε να κατανοήσουν οι μαθητές  την αξία της γραφής στην εξέλιξη της ανθρωπότητας (τις ανάγκες που εξυπηρετούσε, τις συνθήκες που ευνόησαν τη δημιουργία της ή την αντικατάστασή της).

Υπεύθυνος εκπαιδευτικός: Γεώργιος Μαλιούφας

2 Aπριλίου-Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Στις 2 Απριλίου, ημέρα γέννησης του Δανού Παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805) καθιερώθηκε ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου. Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε το 1966 από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα η οποία ιδρύθηκε στη Ζυρίχη της Ελβετίας το 1953. Σήμερα εντάσσονται σ’ αυτήν 70 εθνικά τμήματα από όλο τον κόσμο. Κάθε χρόνο ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης έχει την ευκαιρία να είναι ο διοργανωτής αυτής της ημέρας. Επιλέγει ένα θέμα και καλεί έναν διακεκριμένο λογοτέχνη της χώρας του να γράψει ένα μήνυμα στα παιδιά του κόσμου και έναν εικονογράφο να δημιουργήσει μια αφίσα. Το υλικό αυτό χρησιμοποιείται με διάφορους τρόπους για την προώθηση των βιβλίων και της ανάγνωσης σε όλο τον κόσμο.

Διοργανωτής για το 2018 είναι η Λετονία. Το μήνυμα έγραψε η Inese Zandere και την εικονογράφηση έκανε ο Reinis Petersons.

Ακολουθεί το μήνυμα στην ελληνική γλώσσα όπως αποδόθηκε από την Ελληνίδα συγγραφέα Λότη  Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου.

Το μικρό είναι μεγάλο μέσα σ’ ένα βιβλίο…

Οι άνθρωποι τείνουν προς τον ρυθμό και την τάξη με τον τρόπο που η μαγνητική ενέργεια οργανώνει τα μεταλλικά ρινίσματα σ’ ένα πείραμα φυσικής ή όπως μια νιφάδα χιονιού δημιουργεί κρυστάλλους από το νερό. Σ’ ένα παραμύθι ή σ’ ένα ποίημα, τα παιδιά χαίρονται τις επαναλήψεις, τα ρεφρέν, και τα πασίγνωστα μοτίβα, επειδή κάθε φορά τ’ αναγνωρίζουν –βάζουν τάξη σ’ ένα κείμενο. Ο κόσμος αποκτά μια υπέροχη ομαλότητα. Θυμάμαι ακόμα πόσο πάλευα με τον εαυτό μου, όταν ήμουν παιδί, για δικαιοσύνη, συμμετρία και ίσα δικαιώματα για το αριστερό και το δεξί: αν χτυπούσα με τα δάχτυλα έναν ρυθμό στο τραπέζι, μετρούσα πόσες φορές έπαιζε το κάθε δάχτυλο, για να μην αδικηθεί κανένα! Όταν χειροκροτούσα, χτυπούσα τη δεξιά παλάμη πάνω στην αριστερή, μα ύστερα σκέφτηκα πως αυτό ήταν άδικο κι έμαθα να κάνω και το αντίθετο –να χτυπώ την αριστερή παλάμη πάνω στη δεξιά. Αυτή η ενστικτώδης επιθυμία για ισορροπία είναι αστεία βέβαια, δείχνει όμως την ανάγκη να εμποδίσει κανείς τη μονομέρεια στον κόσμο. Κι εγώ είχα την αίσθηση ότι ήμουν προσωπικά υπεύθυνη γι’ αυτή την ισορροπία.

Η τάση των παιδιών για ποιήματα και ιστορίες πηγάζει επίσης από την ανάγκη τους να φέρουν τάξη στο χάος τους κόσμου. Από την αβεβαιότητα, όλα τείνουν προς μία τάξη. Ποιηματάκια, παραδοσιακά τραγούδια, παιχνίδια, παραμύθια, ποίηση –όλες αυτές οι ρυθμικά οργανωμένες μορφές ύπαρξης βοηθούν τα παιδιά να διαμορφώσουν την παρουσία τους στο γενικότερο χάος. Δημιουργούν μία ενστικτώδη επίγνωση ότι η τάξη είναι εφικτή στον κόσμο και ότι κάθε άνθρωπος έχει θέση σ’ αυτόν. Όλα συντείνουν προς αυτό τον σκοπό: η ρυθμική οργάνωση του κειμένου, οι σειρές των γραμμάτων και ο σχεδιασμός της σελίδας, η εντύπωση ότι το βιβλίο είναι ένα καλά οργανωμένο σύνολο. Το μεγάλο αποκαλύπτεται στο μικρό και αυτό το μορφοποιούμε στα παιδικά βιβλία, ακόμα κι αν δεν έχουμε κατά νου τα περί Θεού ή τα περί μορφοκλασμάτων –γνωστών ως φράκταλ. Το παιδικό βιβλίο είναι μια θαυμαστή δύναμη που ενισχύει τη μεγάλη επιθυμία και την ικανότητα του νεαρού ατόμου να υπάρξει. Ενισχύει το θάρρος του να ζήσει.

Στο βιβλίο, το μικρό είναι πάντα μεγάλο, κι όχι μόνο όταν έρχεται η ενηλικίωση. Το βιβλίο είναι ένα μυστήριο, όπου μπορεί να βρεθεί κάτι απρόβλεπτο ή κάτι άπιαστο. Εκείνο που οι αναγνώστες μικρής ηλικίας δεν μπορούν να συλλάβουν στο μυαλό τους παραμένει αποτύπωμα στη συνείδησή τους και συνεχίζει να ενεργεί έστω κι αν δεν ήταν απόλυτα κατανοητό. Ένα εικονοβιβλίο μπορεί να λειτουργήσει ως μικρό θησαυροφυλάκιο σοφίας και πολιτισμού ακόμα και για ενηλίκους, όπως τα παιδιά μπορούν να διαβάσουν ένα βιβλίο για ενηλίκους και να βρουν τη δική τους ιστορία, έναν υπαινιγμό για τη ζωή τους που αρχίζει ν’ ανθίζει. Ο πολιτιστικός περίγυρος διαμορφώνει τους ανθρώπους, τους προετοιμάζει για τις εντυπώσεις που θα έρθουν στο μέλλον, καθώς και για τις δοκιμασίες που θα χρειαστεί ν’ αντιμετωπίσουν παραμένοντας ακέραιοι.

Το παιδικό βιβλίο σηματοδοτεί τον σεβασμό στο μεγαλείο του μικρού. Σηματοδοτεί τον κόσμο που αναδημιουργείται κάθε φορά, μια παιγνιώδη και όμορφη σοβαρότητα, χωρίς την οποία όλα, ακόμα και η παιδική λογοτεχνία, είναι άσκοπη απασχόληση.

Συνοψίζοντας: Το βιβλίο κάνει το παιδί να διαισθανθεί ότι η τάξη είναι εφικτή στον κόσμο και ότι κάθε άνθρωπος έχει μία μοναδική θέση σ’ αυτόν. Όλα συντείνουν προς αυτό τον σκοπό: η ρυθμική οργάνωση του κειμένου, οι σειρές των γραμμάτων, ο σχεδιασμός της σελίδας, η εντύπωση ότι το βιβλίο είναι ένα καλά οργανωμένο σύνολο. Το μεγάλο αποκαλύπτεται στο μικρό και αυτό το μορφοποιούμε στα παιδικά βιβλία. Το βιβλίο είναι ένα μυστήριο, όπου μπορεί να βρεθεί κάτι απρόβλεπτο ή κάτι άπιαστο. Το παιδικό βιβλίο σηματοδοτεί τον σεβασμό στο μεγαλείο του μικρού.