Το 18ο Δημοτικό σχολείο Ευόσμου στην Αθήνα

23 Φεβρουαρίου- Παρασκευή απόγευμα

Επίσκεψη στο Μέγαρο Μουσικής και παρακολούθηση της παρουσίασης όλων των έργων του Ολλανδού ζωγράφου Βίνσεντ Βαν Γκογκ μέσα από ένα πολυμεσικό υπερθέαμα που μας συνεπήρε κυριολεκτικά. Οι γιγαντιαίες οθόνες ζωντάνεψαν τα αριστουργήματα του Βαν Γκογκ μέσα από μια συμφωνία χρωμάτων, ήχων και μουσικής και ανέδειξαν τις αποχρώσεις και τις λεπτομέρειες των έργων  μεταφέροντάς μας στο σύμπαν του Ολλανδού ζωγράφου.

Επίσκεψη στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Κάναμε βόλτα στο κανάλι και σκαρφαλώσαμε στον Φάρο απολαμβάνοντας  τη μοναδική θέα. Επισκεφτήκαμε τη βιβλιοθήκη του ιδρύματος.

Επίσης, μας δόθηκε η  ευκαιρία να δούμε από κοντά το Ασημένιο Κύπελλο που εμπνεύστηκε και σχεδίασε ο Michel Breal για τον Πρώτο Μαραθωνιονίκη, τον Έλληνα Σπύρο Λούη, και το οποίο του απονεμήθηκε κατά τους πρώτους Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα, το 1896.

Σάββατο 24 Φεβρουαρίου

Επισκεφτήκαμε τη Βουλή των Ελλήνων και οι μαθητές μας συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ερευνάμε και συζητάμε για τον Ιωάννη Καποδίστρια». Στη συνέχεια, οι μαθητές περιηγήθηκαν στην έκθεση που είναι αφιερωμένη στον ιδρυτή του ελληνικού κράτους. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με σύντομη επίσκεψη των μαθητών στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής.

P1010771

Ξεναγηθήκαμε στο Μουσείο της Ακρόπολης θαυμάζοντας τα υπέροχα εκθέματα αρχαϊκής και κλασικής ελληνικής τέχνης που φιλοξενούνται στις αίθουσές του και τα οποία συνδέονται άμεσα με τον  ιερό βράχο της αθηναϊκής Ακρόπολης.

Στη συνέχεια, ξεναγηθήκαμε στον Ιερό βράχο της Ακρόπολης κάνοντας ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο και στην ιστορία της πόλης. Θαυμάσαμε  τα Προπούλαια, τον Ναό της Αθηνάς, το Ερτέχθειο με τις Καρυάτιδες, το Τείχος της Ακρόπολης, τον Παρθενώνα, το Ωδείο του Ηρώδου του Αττικού, το Ασκληπιείο και το θέατρο του Διονύσου κάτω από τον υπέροχο γαλάζιο ουρανό της Αττικής.

Το απόγευμα επισκεφθήκαμε το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού (ΕΚΕΔΙΣΥ), το οποίο στεγάζεται στην πιο ιστορική περιοχή της Αθήνας, στην Πλάκα, σε ένα πανέμορφο διατηρητέο κτίριο του 19ου αιώνα.

Οι μαθητές μας κάθισαν στα παλιά ξύλινα θρανία και μέσα από αφηγήσεις, προβολές, αποσπάσματα από ταινίες και παιχνίδια γνώρισαν την κτιριακή υποδομή των σχολείων της μεταπολεμικής εποχής, τις δυσκολίες των παιδιών να μορφωθούν, το αυταρχικό παιδαγωγικό σύστημα και την αυθεντία του δασκάλου, τις δυσκολίες του έργου του δασκάλου. Επίσης, περιεργάστηκαν παλιές σάκες και σχολικό υλικό, είδαν φωτογραφικά ντουκουμέντα και πήραν το ρόλο του αυταρχικού δασκάλου επιβάλλοντας τιμωρίες στους μαθητές τους.

 

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου

 

Την Κυριακή το πρωί επισκεφθήκαμε το Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής , την πρώτη μόνιμη στέγη του ελληνικού Κοινοβουλίου. Θεμελιώθηκε το 1858 από τη βασίλισσα Αμαλία και οικοδομήθηκε σε σχέδια του Γάλλου αρχιτέκτονα François Boulanger προκειμένου να στεγάσει τη Βουλή και τη Γερουσία. Το 1935 η Βουλή των Ελλήνων μεταστεγάστηκε στα Παλαιά Ανάκτορα στην Πλατεία Συντάγματος, όπου λειτουργεί έκτοτε.  Σήμερα στο Μέγαλο της Παλαιάς Βουλής στεγάζεται το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Περιηγηθήκαμε στη μόνιμη έκθεση του μουσείου όπου διαγράφεται η ιστορική πορεία του Ελληνισμού από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης (1453) μέχρι τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-1941, μέσα από ζωγραφικά και χαρακτικά έργα, σημαίες και όπλα από τους εθνικούς απελευθερωτικούς αγώνες, προσωπικά αντικείμενα ιστορικών προσωπικοτήτων, έγγραφα και φωτογραφίες, οικιακά σκεύη και εργαλεία καθώς και παραδοσιακές φορεσιές και έργα της νεοελληνικής χειροτεχνίας.

Επίσης, είχαμε την τύχη να θαυμάσουμε και την περιοδική έκθεση που ήταν αφιερωμένη στον Α΄Παγκόσμιο πόλεμο, έναν από τους βιαιότερους που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα. ΄Οπλα, στολές, προσωπικά αντικείμενα και έγγραφα, γελοιογραφίες, αφίσες, φωτογραφίες, ηχητικά, βιωματικά και διαδραστικά εκθέματα, αλλά και σύγχρονα έργα τέχνης αναδεικνύουν την τεράστια σημασία αυτού του πολέμου.

Στη συνέχεια συγκεντρωθήκαμε μπροστά από το κτίριο της Βουλής στην Πλατεία συντάγματος για να παρακολουθήσουμε το τελετουργικό της αλλαγής φρουράς μπροστά από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Επισκεφτήκαμε το Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού όπου και παρακολουθήσαμε στη θόλο Εικονικής Πραγματικότητας την προβολή για την αρχαία αγορά της Αθήνας.

Τελευταίος σταθμός στην εκδρομή μας ήταν το πλωτό ναυτικό μουσείο όπου θαυμάσαμε το θωρηκτό Αβέρωφ το οποίο συνδέθηκε για σχεδόν μισό αιώνα με την ιστορία και τα πεπρωμένα του ελληνικού έθνους. Το Θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ», μοναδική ίσως εξαίρεση, μαζί με την προσωπικότητα και το πατριωτικό ήθος του Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη, συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με τη διαμόρφωση ιστορικών γεγονότων εθνικής εμβέλειας χωρίς ποτέ να γνωρίσει την ήττα και την ατίμωση.

Συνοδοί εκπαιδευτικοί: Σαρρούδη Ιωάννα, Αγγίδου Χρυσή, Μαλιούφας Γεώργιος