Παίζουμε όπως τα παιδιά της αρχαίας Αθήνας
Την Πέμπτη, 19/2/2025 με αφορμή το κεφάλαιο 22 (Η καθημερινή ζωή και η εκπαίδευση των Αθηναίων) της Ιστορίας ο κος Νίκος και η κα Ελένη μας επεφύλασσαν μια έκπληξη!
Μας οδήγησαν στην ευρύχωρη αίθουσα των Φυσικών Επιστημών. Στο πάτωμα ήταν, ήδη, σχηματισμένα με μπλε ταινία ένα τρίγωνο και μια γραμμή. Καθίσαμε και ο κος Νίκος μας έδειξε μια σακούλα. Άρχισε να την κουνά και να ακούγεται θόρυβος…. Η περιέργειά μας είχε φουντώσει! Μας ζήτησε να μαντέψουμε τι έχει μέσα. Προσπαθήσαμε αλλά δεν το καταφέραμε…. Μα τι είχε, τελοσπάντων, μέσα στην τσάντα; Ο κος Νίκος άρχισε σιγά σιγά να τραβά μια από μέσα μια άλλη διάφανη τσάντα γεμάτη …… καρύδια!!!
Μήπως, αντί για μάθημα, θα μας κερνούσε;
Όχι! Θα γινόταν κάτι πολύ καλύτερο! Μας θύμισε ότι στο μάθημα της Ιστορίας δεν είχαμε ασχοληθεί καθόλου με τα παιδιά της Αρχαίας Ελλάδας. Ποια άραγε λέξη ήταν “συνώνυμη” με τη λέξη παιδί, μας ρώτησε.
Τα χέρια όλων μας σηκώθηκαν αυθόρμητα και οι απαντήσεις μας στόχευσαν σε δυο λέξεις: Παίζω, παιχνίδι….
Αυτό ακριβώς θα κάνουμε κι εμείς μας δήλωσε ο κος Νίκος. Θα παίξουμε! Θα παίξουμε όπως έπαιζαν τα παιδιά στην αρχαία Αθήνα!!! Με τρόπο απλό αλλά απόλυτα διασκεδαστικό! Με καρύδια!!!
Η κα Ελένη μας χώρισε σε δυο ομάδες (την ομάδα Περικλής και την ομάδα Θεμιστοκλής) και μας μοίρασε από ένα καρύδι. Στόχος του 1ου παιχνιδιού ήταν να καταφέρουμε να βάλουμε το καρύδι στο μπλε τρίγωνο. Στόχος του 2ου παιχνιδιού ήταν να διαλύσουμε την πυραμίδα από καρύδια που τοποθετήθηκε μέσα στο μπλε τρίγωνο.
Τα παιχνίδια αποδείχτηκαν δύσκολα και χρειάστηκαν μεγάλη επιδεξιότητα…. Παίξαμε συνολικά τρεις γύρους παιχνιδιών.
Τελικά νικήτρια ήταν η ομάδα “Περικλής” με σκορ 2-1.
Πιο μεγάλος όμως νικητής ήταν η χαρά και ο ενθουσιασμός που νιώσαμε, σίγουρα, όπως και τα παιδιά της Αρχαίας Αθήνας και φαίνεται στις φωτογραφίες που ακολουθούν παρακάτω: