ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΑΧΕΤΙ

Γράφει: Ο εκπαιδευτικός του Ελληνικού Τμήματος, Άξιος Δημοσθένης

Η 9η  Φεβρουαρίου ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονύσιου Σολωμού, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Στόχος, η ανάδειξη του ρόλου που διαδραμάτισε η Ελληνική Γλώσσα ανά τους αιώνες στον παγκόσμιο πολιτισμό. Σήμερα η Ελληνική Γλώσσα θεωρείται μία από τις μακροβιότερες ζωντανές γλώσσες.                                                            

Στο πλαίσιο αυτού του εορτασμού, τα Ελληνικά σχολεία σε όλον τον κόσμο προχωρούν σε διάφορες δράσεις και εκδηλώσεις.

Το Ελληνικό Τμήμα της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ, οργάνωσε και πραγματοποίησε δύο εκδηλώσεις την Παρασκευή 09 Φεβρουαρίου αναδυκνείοντας την ιστορική διαδρομή και την παγκόσμια αξία της Ελληνικής Γλώσσας.

Στην κεντρική εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε στην μεγάλη αίθουσα του σχολείου ‘’Γεώργιος Μπίζος’’ με την συμμετοχή των μαθητών του Δημοτικού και του Γυμνασίου-Λυκείου, παρουσιάσθηκε ένα πανέμορφο και ποικίλο Πρόγραμμα. Οι επιμελητές του ΣΑΧΕΤΙ καλωσόρισαν και παρουσίασαν την εκδήλωση και αμέσως μετά ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Γιοχάννεσμπουργκ κ. Ι. Χατζαντωνάκης ανέγνωσε τo μήνυμα  του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας,  αρμόδιου για την Ομογένεια,  κ. Τ. Κουίκ.  Αμέσως μετά ο Υποδιευθυντής του Ελληνικού Τμήματος, εκπαιδευτικός Κ. Μητιλούδης διάβασε τo μήνυμα  του Συντονιστή Εκπαίδευσης,  κ. Γ. Βλάχου,  ο οποίος την ίδια στιγμή έπαιρνε μέρος σε ραδιοφωνική εκπομπή του Ελληνικού Ραδιοφώνου του Γιοχάννεσμπουργκ με θέμα την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.

Στη συνέχεια μαθητές του Λυκείου απήγγειλαν αποσπάσματα από το ‘’Άξιον Εστί΄΄  και εκείνη την στιγμή συνδέθηκε μέσω του διαδικτύου με την αίθουσα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος. Ο κ. Παυλόπουλος ακουγόμενος σε όλη την αίθουσα συνομίλησε με τον Διευθυντή του ΣΑΧΕΤΙ κ. W. Taylor, με την Διευθύντρια του Ελληνικού Τμήματος κ. Α. Παπάζογλου και με έναν μαθητή του Λυκείου Ελληνοκυπριακής καταγωγής. Οι στιγμές ήταν έντονα συγκινητικές αφού ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την Ελληνική ψυχή του ΣΑΧΕΤΙ και για το έργο που επιτελεί το σχολείο. Επίσης δήλωσε την έντονη επιθυμία του σύντομα να βρεθεί στην περιοχή προκειμένου να βρεθεί κοντά στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου. Να θυμήσουμε ότι τον περασμένο Απρίλιο, αντιπροσωπεία μαθητών και εκπαιδευτικών του ΣΑΧΕΤΙ έγιναν δεκτοί από τον κ. Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο στην Αθήνα στα πλαίσια εκπαιδευτικής επίσκεψης.

Ακολούθησαν βίντεο και διαφάνειες όπου καταδείχθηκε η ιστορική πορεία της Ελληνικής Γλώσσας, ο απίστευτος αριθμός Ελληνικών λέξεων που βρίσκεται σε άλλες γλώσσες και κυρίως στην Αγγλική καθώς και η κυριαρχία στις Παγκόσμιες Επιστημονικές Ορολογίες.

Ένα θεατρικό γλωσσικό παιχνίδι το οποίο παρουσίασαν μαθητές της Πέμπτης τάξης του Δημοτικού, ξεσήκωσε τους παρευρισκόμενους, όπως και το τραγούδι που ερμήνευσαν μαθητές της Δευτέρας και της Τετάρτης τάξης του Δημοτικού με το οποίο έκλεισε και η εκδήλωση.

Να σημειώσουμε ότι στη εκδήλωση παραυρέθηκαν πέραν των προαναφερομένων, ο κ. Γ. Μπίζος, ο Πρόεδρος του Δ.Σ του ΣΑΧΕΤΙ κ. Α. Στεφάνου, εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων, η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων κ. Σουρή, η Πρόεδρος της Παναθηναϊκής κ. Συνοδινού.