Ο καφές μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Αρκεί να μην συνδυάζεται με τσιγάρο

 Νέα Υόρκη

Με μειωμένο κίνδυνο θανάτου συνδέεται η αυξημένη κατανάλωση καφέ, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη μελέτη που έχει γίνει μέχρι σήμερα για τον καφέ, το δημοφιλέστερο ρόφημα, που στο παρελθόν έχει συσχετιστεί με διάφορα προβλήματα υγείας.

Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου για την Έρευνα του Καρκίνου  των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Δρ Νιλ Φρίντμαν, υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση τεσσάρων ή πέντε φλιτζανιών καφέ ημερησίως σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου, χωρίς ωστόσο να μπορούν να αιτιολογήσουν πλήρως τον συσχετισμό. Διευκρινίζουν δε ότι το όφελος προκύπτει εφόσον ο καφές δεν συνοδεύεται από κάπνισμα.

Οι επιστήμονες μελέτησαν την κατανάλωση καφέ σε σχέση με την υγεία περίπου 400.000 ατόμων, 50-71 ετών για μια περίοδο 14 ετών. Όσο περισσότερο καφέ έπιναν οι συμμετέχοντες, άνδρες και γυναίκες, τόσο μικρότερος ο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της μελέτης. Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος μειωνόταν κατά 12% για τους άνδρες και κατά 16% για τις γυναίκες.

Οι θετικές επιπτώσεις του καφέ παρατηρήθηκαν ως προς τους θανάτους λόγω καρδιακής νόσου, αναπνευστικής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου, τραυματισμών, διαβήτη και λοιμώξεων, αλλά όχι λόγω καρκίνου.

Για περισσότερα http://health.in.gr/news/various/article/?aid=1231196320

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων