Feed
Άρθρα
Σχόλια

Οφθαλμαπάτη ή όχι;

Το μάτι μας έχει μάθει να ξεχωρίζει πιο αντικείμενο είναι πιο κοντά σε εμάς σε σχέση με ένα άλλο, συγκρίνοντας τα μεγέθη τους. Για παράδειγμα στη φωτογραφία βλέπουμε μαθητές να παρελαύνουν. Χωρίς δεύτερη σκέψη μπορούμε να πούμε ότι οι μαθητές που βλέπουμε στο κέντρο και αριστερά στη φωτογραφία, είναι πιο κοντά στο φακό ενώ οι άλλοι που φαίνονται στα δεξιά σε μικρότερο μέγεθος, βρίσκονται μακρύτερα.


Στη δεντροστοιχία που βλέπουμε τα δέντρα που βρίσκονται αριστερά είναι πιο κοντά στο φακό σε σχέση με τα άλλα στα δεξιά, που φαίνονται μικρότερα.


Με τον ιδιο τρόπο αναγνωρίζουμε το μπροστινό ή το πίσω μέρος ενός αντικειμένου. Για παράδειγμα το παραπάνω αυτοκίνητο  έχει το πίσω μέρος του πιο κοντά μας, ενώ το μπροστινό του μακρύτερα από εμάς.

Αρα γε αυτό που φαίνεται είναι πάντα αυτό που είναι; Με αυτο το θέμα ασχολήθηκαν επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων αλλά και ζωγράφοι. Ζωγράφοι όπως ο Vasarely σχεδίασαν αντικείμενα με τέτοιο τρόπο ώστε να μας προβληματίσουν για το “είναι” και το “φαίνεσθαι”. Ευθείες, άξονες, γεωμετρικά σχήματα, πλούσια χρώματα παίζουν για να μας γελάσουν.

Κοιτάξτε στην εικόνα που ακολουθεί,

το μικρό τετράγωνο φαίνεται να είναι πίσω στο βάθος.

Σίγουρα;


Δοκιμάστε το πείραμα και δυναμώστε τη φαντασία σας…


Δείτε περισσότερα έργα του Vasarely στο μουσείο Ηρακλειδών :


Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων