Feed
Άρθρα
Σχόλια

Τον Μάρτιο η ομάδα Ρομποτικής επισκέφθηκε το 1ο Γυμνάσιο Μεταμόρφωσης στην ημερίδα :

Κοινότητες μάθησης με τη χρήση Ρομποτικής.

Δόθηκε η ευκαιρία στα παιδιά να γνωρίσουν συμμαθητές τους με ίδια ενδιαφέροντα από την Ελλάδα αλλα και από την Κύπρο . Πήραν ιδέες κατασκευής ρομπότ και χρηστικών εφαρμογών τους.

Τα παιδιά αφηγούνται:
Με ανυπομονησία περιμέναμε αυτή την εκδρομή εδώ και ημέρες ! Έτσι , το πρωινό της Πέμπτης ,όλοι με τα τσαντάκια ήμασταν έτοιμοι για την εκδρομή. Έξω από το σχολείο μας, περίμενε ένα πανέμορφο van για να μας πάει στο πρώτο γυμνάσιο Μεταμόρφωσης . Συνοδοί μας ήταν οι κυρία Αρδαβάνη Πόπη και η κυρία Μήτσιου Αρετή.
Eνας μας από κάθε ομάδα, ανάλαβε να κρατά σημειώσεις.

Όταν φτάσαμε μας υποδέχτηκαν καθηγητές του σχολείου και ο Διευθυντής τους. Το σχολείο εξωτερικά δεν ήταν τόσο εντυπωσιακό. Όταν όμως μπήκαμε στο γυμναστήριο όλοι μείναμε με το στόμα ανοικτό. Δεξιά υπήρχαν περίπου έξι πάγκοι με παιδιά που παρουσίαζαν τις κατασκευές τους. Αριστερά υπήρχαν κερκίδες με καθίσματα και μπορούσαν όλοι να καθίσουν.
Οι μαθητές, μας έκαναν μια μικρή περιήγηση στις κατασκευές -ρομπότ τους. Μας εξήγησαν για την κάθε μια πως λειτουργεί και στη συνέχεια έκαναν επίδειξη της λειτουργίας ους. Το πρώτο ρομπότ λειτουργούσε σαν ραδιόφωνο. Είχε κατασκευαστεί με αναπτυγμένους αισθητήρες φωτός. ¨Αναγνώριζε¨ χρώματα που το καθένα αντιστοιχούσε σε μια νότα και έτσι το ρομπότ έπαιζε ένα μουσικό κομμάτι.

[local /files/2011/03/music1.wmv]

Το επόμενο ρομπότ που είδαμε λειτουργούσε σαν γερανός, μπορούσε να μεταφέρνει και να αφήνει αντικείμενα σε άλλη θέση.

Εντυπωσιακό επίσης ήταν ένα ρομπότ κιθάρα. Υπήρχαν και δύο ρομπότ καταπέλτες . Ένα άλλο ήταν προγραμματισμένο να καθαρίζει τον χώρο που ήταν τοποθετημένο, από τα σκουπίδια και ένα επόμενο μπορούσε να βγει από έναν λαβύρινθο κατασκευασμένο από φελιζόλ. [local /files/2011/03/rb.wmv]


Αργότερα στην συνέχεια της εκδήλωσης καταλάβαμε ότι οι κατασκευές προέρχονταν από δυο σχολεία του γυμνασίου Μεταμόρφωσης και του Αγίου Βασιλείου της Κύπρου σε μια σύμπραξη με τα πανεπιστήμια Αθηνών και Κύπρου που είχαν ξεκινήσει από κοινού το πρόγραμμα ¨Κοινότητες μάθησης με τη χρήση ρομποτικής¨ από πέρσι. Ένα ακόμη σχολείο συμμετείχε με ρομποτάκι που έβγαινε από λαβύρινθο με περιστροφικό κεφάλι. Φέτος λοιπόν παρουσίαζαν τις εργασίες των δυο αυτών χρόνων και εμείς είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά και να παρατηρήσουμε πως λειτουργούν αυτά τα ρομπότ, που επινόησαν συμμαθητές μας. [local /files/2011/03/rob.wmv]
Μαθητές της Μεταμόρφωσης και της Κύπρου μας έδειξαν σε μια βίντεο-παρουσίαση τους χώρους του σχολείου τους και τις αρχικές ιδέες τους. Μας μίλησαν για τα προβλήματα που συνάντησαν στις κατασκευές τους και πως τα ξεπέρασαν. Μάθαμε πως μπορούμε να ελέγχουμε ένα ρομπότ με έναν επεξεργαστή NXT.
Μια ομάδα χόρεψε παραδοσιακούς χορούς από όλη την Ελλάδα και η εκδήλωση έκλεισε με ωραιότατα παραδοσιακά μεζεδάκια.
Στον δρόμο για την επιστροφή μας κατενθουσιασμένοι, σχεδιάζαμε σενάρια για τα δικά μας ρομποτάκια που θα επιχειρήσουμε να φτιάξουμε.
Οι ομάδες :Roboteam, Θρύλοι- Φαραώ και μούμιες.

Περισσότερα για τις κατασκευές των σχολείων Μεταμόρφωσης και Αγίου Βασιλείου Λευκωσίας:

http://www.learningwithrobotics.blogspot.com/



Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων