Ενεργοποίηση VDSL υπηρεσίας 50Mbps στις σχολικές μονάδες

Το ΠΣΔ σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Υπουργείο Ψηφιακής διακυβέρνησης και τον ΟΤΕ, έχει προβεί σε ένα μαζικό αίτημα για όλες τις γραμμές του ΠΣΔ για την ενεργοποίηση της υπηρεσίας VDSL 50Mbps.

Ήδη το ΠΣΔ σε συνεργασία με τον ΟΤΕ έχει κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για τη άμεση δρομολόγηση αυτού του αιτήματος.

Φυσικά η υπηρεσία θα ενεργοποιηθεί όπου αυτό είναι εφικτό και σύμφωνα με τις δυνατότητες του δικτύου του ΟΤΕ. (υπολογίζεται περίπου στο 50% των γραμμών ΠΣΔ, αν και η κατάσταση αυτή είναι δυναμική).

ΚΑΦΑΟ VDSL ΟΤΕ

Εάν η σχολική σας μονάδα απέχει λιγότερο από 1 χιλιόμετρο από το κέντρο του ΟΤΕ ή από ΚΑΦΑΟ VDSL (οι κατανεμητές αυτοί διαθέτουν κλιματιστικές μονάδες και κάνουν αρκετό θόρυβο όταν περνάτε κοντά τους, βλ. φωτογραφία) τότε λογικά μπορεί να αναβαθμιστεί στην τεχνολογία VDSL.

Συνεπώς από εδώ και στο εξής θα παγώσουν όλα τα μεμονωμένα αιτήματα ενεργοποίησης της υπηρεσίας VDSL καθώς αυτή θα ενεργοποιηθεί όπου είναι δυνατόν. Η αναβάθμιση θα γίνει κάθετα και θα αφορά όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης καθώς και τις Διοικητικές μονάδες.

Τα βήματα της αναβάθμισης είναι:

 1. Παραλαμβάνετε μέσω ΕΛΤΑ Courier (αποστολέας ΟΤΕ, παραλήπτης ΥΠΕΘ ΔΗΜΟΣΙΟ και δ/νση σχολικής μονάδας) ένα καινούριο CPE.
 2. Μετά την παραλαβή του CPE, κάποια στιγμή διακόπτεται η σύνδεση ADSL με το ΠΣΔ.
 3. Εντός βδομάδας από τη διακοπή θα έρθει τεχνικός του ΟΤΕ που θα ενεργοποιήσει τη γραμμή VDSL και θα συνδέσει σε αυτήν το CPE.
 4. O τεχνικός θα ρυθμίσει το CPE, θα σας επιδείξει ότι έχετε πλέον σύνδεση στο διαδίκτυο μέσω Cosmote και θα αποχωρήσει.
 5. Θα πρέπει να ρυθμιστεί το CPE ώστε να πραγματοποιεί σύνδεση στο ΠΣΔ (ώστε να υπάρχει και η υπηρεσία φιλτραρίσματος περιεχομένου). Αυτό μπορεί να γίνει
  • από τον υπεύθυνο πληροφορικής ακολουθώντας τα βήματα περιγράφονται εδώ.
  • ή σε συνεννόηση με το ΠΣΔ 801-11-801-81
  • ή σε συνεννόηση με το γραφείο ΠΛΗΝΕΤ

Συνήθως από την παραπάνω διαδικασία οι δρομολογητές Cisco 800 Series (πχ 831, 870 κτλ) τίθενται εκτός λειτουργίας από τον τεχνικό του ΟΤΕ. Επειδή είναι ηλικίας 10+ ετών και αφενός δεν υποστηρίζουν τεχνολογία VDSL και αφετέρου είναι αρκετά παλιοί για να υποστηρίξουν δρομολόγηση σε 50Mbps, προτείνουμε την άμεση αντικατάστασή τους με δρομολογητές mikrotik με κόστος ~100€. Το πλεονέκτημα είναι ότι η σχολική μονάδα θα εξακολουθήσει να έχει πλήρη σύνδεση με το ΠΣΔ (με εσωτερικές – ιδιωτικές δ/νσεις ΠΣΔ) και επιπλέον δεν θα χρειάζεται να ρυθμίσει εκ νέου το CPE κάθε φορά που αυτό γίνεται reset ή αναβαθμίζεται το firmware από την Cosmote (γίνεται συχνά) ή το κάνει reset κάποιος μαθητής / εκπαιδευτικός για να συνδεθεί στο wifi του.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας ορίσουμε το κατάλληλο μοντέλο δρομολογητή.

Υποβολή σχολίου Δημοσιευμένο στην κατηγορία  Χωρίς κατηγορία 18 Οκτωβρίου 2019 Γιάννης Σιάχος

Αναβάθμιση Ubuntu LTSP 18.04 σε σχολικές μονάδες

Οι ακόλουθες σχολικές μονάδες αναβαθμίστηκαν σε Ubuntu LTSP 18.04 σύμφωνα με την προτροπή μας στο διάστημα αρχές Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου:

 • Δημοτικό Γαλατά
 • Γυμνάσιο Ευηνοχωρίου
 • ΓΕΛ Αιτωλικού

Υποβολή σχολίου Δημοσιευμένο στην κατηγορία  Χωρίς κατηγορία 14 Οκτωβρίου 2019 Γιάννης Σιάχος

Διάθεση 3 Η/Υ στο Ε.Κ. Αγρινίου

Το γραφείο ΠΛΗΝΕΤ διέθεσε τρεις (3) Η/Υ Pentium χρονολογίας 2006 (1x Pentium IV 3.2GHz, 1GB RAM, 1x Pentiuim IV 3GHz 1.5GB RAM, 1x Pentium IV 3.4GHz 2GB RAM) στο E.K. Αγρινίου για το Σ.Ε.Π.Ε.Η.Υ. που χρησιμοποιεί και το 4ο ΓΕΛ Αγρινίου και που λειτουργεί με Ubuntu LTSP. Οι Η/Υ εκκινούν από το δίκτυο και αντικατέστησαν παλιότερους Η/Υ (Pentium III 800MHz, Pentium IV 1.7GHz)

Ο εξοπλισμός παραχωρήθηκε από την ΚΟΙΝ.Σ.Επ. «Ανακυκλώνω στην Πηγή» (εξοπλισμός που είχε δοθεί για ανακύκλωση). Το κόστος της επισκευής και εργασίας αφορούσε σε αντικατάσταση ηλεκτρονικών όπως πυκνωτές  και καλύφθηκε από το τμήμα πληροφορικής ΔΔΕ Αιτ/νίας και από το Repair Cafe Patras που είναι το 1ο ελληνικό repair cafe και λειτουργεί υπό την αιγίδα της ΚΟΙΝ.Σ.Επ. «Ανακυκλώνω στην Πηγή». Το σχολείο προμηθεύτηκε μόνο 1x DIMM DDR2 2GB και 2 μπαταρίες CR2025.

Υποβολή σχολίου Δημοσιευμένο στην κατηγορία  Χωρίς κατηγορία 14 Οκτωβρίου 2019 Γιάννης Σιάχος

Διάθεση ενός Η/Υ και μίας οθόνης TFT στο Δημοτικό Σχολείο Πενταλόφου Ξηρομέρου

Το γραφείο ΠΛΗΝΕΤ διέθεσε έναν Η/Υ Pentium Core 2 Duo E4500, 2GB RAM (εξοπλισμός του 2009) και μία οθόνη TFT 15″ 1024×768 στο Δημοτικό Σχολείο Πενταλόφου Ξηρομέρου για το γραφείο των εκπαιδευτικών.

Ο εξοπλισμός παραχωρήθηκε από την ΚΟΙΝ.Σ.Επ. «Ανακυκλώνω στην Πηγή» (εξοπλισμός που είχε δοθεί για ανακύκλωση). Το κόστος της επισκευής και εργασίας αφορούσε σε αντικατάσταση ηλεκτρονικών όπως πυκνωτές  και καλύφθηκε από το τμήμα πληροφορικής ΔΔΕ Αιτ/νίας και από το Repair Cafe Patras που είναι το 1ο ελληνικό repair cafe και λειτουργεί υπό την αιγίδα της ΚΟΙΝ.Σ.Επ. «Ανακυκλώνω στην Πηγή». Το σχολείο προμηθεύτηκε μόνο έναν δίσκο SSD στον οποίο εγκαταστάθηκε Ubuntu Mate 18.04.

Υποβολή σχολίου Δημοσιευμένο στην κατηγορία  Χωρίς κατηγορία 7 Οκτωβρίου 2019 Γιάννης Σιάχος

Αναβάθμιση ΣΕΠΕΗΥ σε Ubuntu LTSP 18.04

Όσες σχολικές μονάδες έχουν ήδη εγκατεστημένη στα εργαστήρια πληροφορικής τη λύση του Ubuntu LTSP εκδόσεις 12.04 και 16.04 θα πρέπει να επικοινωνήσουν μαζί μας για την αναβάθμιση σε 18.04 καθώς οι δύο προηγούμενες εκδόσεις έχουν πάψει να υποστηρίζονται.

Αν ο εξυπηρετητής διαθέτει επεξεργαστή με passmark > 5.000 και μνήμη >=8GB (ανάλογα και τον αριθμό και το είδος των σταθμών εργασίας, δηλ LTSP thin ή fat clients) μπορεί εύκολα να αναβαθμιστεί.

Σε περιπτώσεις με μεγάλο αριθμό clients ίσως απαιτηθεί ένας SSD δίσκος με κόστος 20-24€

Αντίστοιχο κόστος απαιτείται για αναβάθμιση της μνήμης RAM (από 4 σε 8 GB).

Οι σταθμοί εργασίας θέλουν τουλάχιστον 256MB RAM για να λειτουργήσουν ως thin clients και 1.5GB για να λειτουργήσουν ως fat clients. Εάν έχετε thin clients με 128MB RAM, μπορούμε να σας διαθέσουμε άλλα 128MB για την αναβάθμιση.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να δούμε τις ακριβείς απαιτήσεις και να προγραμματίσουμε την αναβάθμιση.

Υποβολή σχολίου Δημοσιευμένο στην κατηγορία  Χωρίς κατηγορία 1 Οκτωβρίου 2019 Γιάννης Σιάχος

Διάθεση 1 Η/Υ και 1 οθόνης TFT στο 2ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου

Το γραφείο ΠΛΗΝΕΤ διέθεσε 1 Η/Υ Pentium IV 3GHz και 1 οθόνη TFT 15″ 1024×768 στο 2ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου. Ο εξοπλισμός αντικατέστησε Η/Υ που λειτουργούσε ως LTSP thin client και καταστράφηκε.

Ο εξοπλισμός παραχωρήθηκε από την ΚΟΙΝ.Σ.Επ. «Ανακυκλώνω στην Πηγή» (εξοπλισμός που είχε δοθεί για ανακύκλωση). Το κόστος της επισκευής και εργασίας αφορούσε σε αντικατάσταση ηλεκτρονικών όπως πυκνωτές και καλύφθηκε από το τμήμα πληροφορικής ΔΔΕ Αιτ/νίας και από το Repair Cafe Patras που είναι το 1ο ελληνικό repair cafe και λειτουργεί υπό την αιγίδα της ΚΟΙΝ.Σ.Επ. «Ανακυκλώνω στην Πηγή».

Υποβολή σχολίου Δημοσιευμένο στην κατηγορία  Χωρίς κατηγορία 23 Σεπτεμβρίου 2019 Γιάννης Σιάχος

Εξέλιξη προμήθειας εξοπλισμού ΤΠΕ για τις σχολικές μονάδες

Οι τεχνικές προσφορές των υποψήφιων αναδόχων ανοίχτηκαν από την επιτροπή και δεν βρέθηκαν προβλήματα. Ολοκληρώθηκε η τεχνική αξιολόγησή τους, οπότε μένει ο έλεγχος των δικαιολογητικών και κατόπιν η επιτροπή θα προχωρήσει σε άνοιγμα των οικονομικών προσφορών. Αναμένεται η οικονομική αξιολόγηση να έχει ολοκληρωθεί έως το Δεκέμβριο του 2019, οπότε να γίνει η κατάρτιση της σύμβασης εντός του Ιανουαρίου 2020 και η προμήθεια του εξοπλισμού να ολοκληρωθεί Σεπτέμβριο – Οκτώβριο 2020.

Ο αναλυτικός εξοπλισμός και οι ποσότητες για κάθε σχολείο υπάρχει στο προηγούμενο άρθρο.

Υποβολή σχολίου Δημοσιευμένο στην κατηγορία  Χωρίς κατηγορία 23 Σεπτεμβρίου 2019 Γιάννης Σιάχος

Διάθεση 3 οθονών TFT στη ΔΠΕ Αιτ/νίας

Το γραφείο ΠΛΗΝΕΤ διέθεσε 3 οθόνες TFT 15″ 1024×768 στη ΔΠΕ Αιτ/νίας.

Οι οθόνες παραχωρήθηκαν από την ΚΟΙΝ.Σ.Επ. «Ανακυκλώνω στην Πηγή» (εξοπλισμός που είχε δοθεί για ανακύκλωση). Το κόστος της επισκευής και εργασίας αφορούσε σε αντικατάσταση ηλεκτρονικών όπως πυκνωτές και αλλαγή λαμπών φθορισμού, και καλύφθηκε από την ΔΠΕ, το τμήμα πληροφορικής ΔΔΕ Αιτ/νίας και από το Repair Cafe Patras που είναι το 1ο ελληνικό repair cafe και λειτουργεί υπό την αιγίδα της ΚΟΙΝ.Σ.Επ. «Ανακυκλώνω στην Πηγή».

Στη μία οθόνη που είχε σπασμένη βάση (η οποία αφαιρέθηκε), χρειάστηκε να βιδωθεί μία ξύλινη επιφάνεια πάνω στην οποία βιδώθηκε βάση από άλλη (κατεστραμμένη) οθόνη καθώς οι βίδες δεν ταίριαζαν.

Υποβολή σχολίου Δημοσιευμένο στην κατηγορία  Χωρίς κατηγορία 19 Σεπτεμβρίου 2019 Γιάννης Σιάχος

Διάθεση μιας οθόνης TFT 24″ στη ΔΔΕ Αιτ/νίας

Το γραφείο ΠΛΗΝΕΤ διέθεσε 1 οθόνη TFT 24″ 1920×1080 στη ΔΔΕ Αιτ/νίας.

Η οθόνη παραχωρήθηκε από την ΚΟΙΝ.Σ.Επ. «Ανακυκλώνω στην Πηγή» (εξοπλισμός που είχε δοθεί για ανακύκλωση). Το κόστος της επισκευής και εργασίας αφορούσε σε αντικατάσταση ηλεκτρονικών όπως πυκνωτές και αλλαγή λαμπών φθορισμού, και καλύφθηκε από την ΔΔΕ, το τμήμα πληροφορικής ΔΔΕ Αιτ/νίας και από το Repair Cafe Patras που είναι το 1ο ελληνικό repair cafe και λειτουργεί υπό την αιγίδα της ΚΟΙΝ.Σ.Επ. «Ανακυκλώνω στην Πηγή».

Υποβολή σχολίου Δημοσιευμένο στην κατηγορία  Χωρίς κατηγορία 19 Σεπτεμβρίου 2019 Γιάννης Σιάχος

Διάθεση 10x Η/Υ και 10x TFT 17″ οθονών στο 2ο ΓΕΛ Αγρινίου

Το γραφείο ΠΛΗΝΕΤ διέθεσε 10 Η/Υ και 10 οθονών TFT στο 2o ΓΕΛ Αγρινίου που παραχωρήθηκαν από τη ΔΔΕ Αιτ/νίας.

Πρόκειται για 10x Pentium IV 2.4GHz, 512MB RAM, keyboard, mouse, 17″ TFT 1280×1024 στους οποίους το γραφείο ΠΛΗΝΕΤ προχώρησε στις απαραίτητες αλλαγές πυκνωτών κτλ.

Οι σταθμοί θα λειτουργήσουν ως LTSP thin clients στο εργαστήριο της σχολικής μονάδας.

Υποβολή σχολίου Δημοσιευμένο στην κατηγορία  Χωρίς κατηγορία 16 Σεπτεμβρίου 2019 Γιάννης Σιάχος

Προηγούμενα άρθρα


Πρόσφατα άρθρα

Πρόσφατα σχόλια

Αρχείο

Kατηγορίες

Μεταστοιχεία