Λεμεσός

 

Η Λεμεσός, η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Κύπρου (237.000 κατοίκους). είναι συγχρόνως και το μεγαλύτερο λιμάνι του νησιού, ενώ συγκαταλέγεται και ανάμεσα στα σημαντικότερα λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Κύπρου , ανάμεσα σε δύο αρχαίες πόλεις, την Αμαθούντα στα ανατολικά και το Κούριο στα δυτικά.

 

Το Μεσαιωνικό Κάστρο στο ιστορικό κέντρο

 

Πηγή φωτογραφίας:
Από Tech bro – CC BY-SA 3.0,
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=21007187

 

Ιστορία

Αναφορά της πόλης της Λεμεσού στην ιστορία γίνεται στην πρώιμη βυζαντινή περίοδο με το όνομα «Νεάπολις». Στα βυζαντινά χρόνια υπήρξε η έδρα του επισκόπου και η ονομασία με την οποία αναφέρεται είναι «Νέα Πόλις» ή «Θεοδοσιάς». Όταν το 1191 τα στρατεύματα του βασιλιά της Αγγλίας Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου κατέκτησαν την Κύπρο, αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Λεμεσού.  Στη Λεμεσό τελέσθηκε ο γάμος του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου και της Βερεγγάριας, η οποία αργότερα ανέβηκε στο θρόνο της Αγγλίας και η στέψη της ως βασίλισσα έγινε στο παλάτι της σε αυτή την πόλη. Όταν ήρθαν οι Σταυροφόροι, δυτικά της πόλης της Λεμεσού ίδρυσαν το αρχηγείο τους, που είναι το σημερινό Μεσαιωνικό κάστρο στο Κολόσσι. Το 1291 ο Φράγκος  βασιλιάς της Κύπρου Ερρίκος ο Β΄ έδωσε την πόλη στους Ναΐτες και τους Ιωαννίτες ιππότες. Το 1426 την κατέλαβαν και τη λεηλάτησαν οι Σαρακηνοί, ενώ στο πέρασμα των αιώνων κατακτήθηκε πολλές φορές από διάφορους εχθρούς.

 

Το Μεσαιωνικό Κάστρο στο Κολόσσι

Μνημεία

Στην πόλη της Λεμεσού υπάρχουν πολλά μνημεία αρχαία, βυζαντινής και φραγκικής περιόδου. Μεταξύ αυτών είναι  το Κάστρο της Λεμεσού στο ιστορικό κέντρο, στο οποίο σήμερα στεγάζεται το Μεσαιωνικό Μουσείο και φιλοξενεί εκθέματα απ΄ όλο το νησί. Σημαντικά είναι επίσης το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Θεατρικό και το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης. Η πόλη διαθέτει  Δημοτικό Κήπο, εντός του οποίου υπάρχει ζωολογικός κήπος και μεγάλο αμφιθέατρο.

Στην ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Λεμεσού βρίσκονται και άλλοι αρχαιολογικοί χώροι όπως είναι το Κούριο, το Ιερό του Απόλλωνα Υλάτη , η αρχαία πόλη στην Αμαθούντα, το Μεσαιωνικό Κάστρο στο Κολόσσι και η Μονή του Αγίου Γεωργίου Αλαμάνου. 

 Η ζωή στη Λεμεσό σήμερα

Ως προς την πολιτιστική ζωή στη Λεμεσό σήμερα, θα αναφέρουμε ότι υπάρχουν δύο θέατρα, το Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο και  το Θέατρο Ριάλτο. Θεατρικές και μουσικές παραστάσεις φιλοξενούνται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στο αρχαίο θέατρο του Κουρίου. Επίσης, η πόλη φιλοξενεί δύο από τα πιο σημαντικά φεστιβάλ της Κύπρου, το Καρναβάλι και τη Γιορτή του Κρασιού.

Ως προς την ανάπτυξη της οικονομίας, θα πούμε ότι μπορεί να χαρακτηρισθεί ως το βιομηχανικό κέντρο του νησιού, καθώς διαθέτει πολλές βιομηχανικές μονάδες. Διαθέτει δύο λιμάνια, το «Παλιό» και το «Νέο», μέσω των οποίων εξάγει τα γεωργικά και βιομηχανικά προϊόντα της. Είναι έδρα  οινοπαραγωγικών εταιριών και ανάμεσα στα κρασιά που παράγονται το πιο γνωστό είναι η Κουμανδαρία. Εξαιτίας του ευνοϊκού φορολογικού συστήματος της Κύπρου, περισσότερες από εξήντα ναυτιλιακές εταιρίες έχουν τα γραφεία τους στη Λεμεσό. Επιπλέον είναι ένας από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της Κύπρου.

 

ΠΗΓΕΣ:
1. ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ: ΛΕΜΕΣΟΣ
2. ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

 

 Κρητικού Μαργαρίτα, Β1, Σχ. Έτος 2020-2021
Επίβλεψη: Παπαδοπούλου Ελένη, θεολόγος

Κατηγορίες: Πόλεις. Ετικέτες: . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.