Νέα Πάφος

 

Δημισίευση: 18-3-2021

 

Το Μεσαιωνικό Κάστρο της Πάφου

Πηγή φωτογραφίας: ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

 

Η πόλη της Νέας Πάφου ιδρύθηκε τον 4ο αιώνα π.Χ., όταν ο βασιλιάς Νικοκλής μετέφερε εκεί την πρωτεύουσα του βασιλείου του από την Παλαίπαφο και βρίσκεται σε ένα μικρό ακρωτήρι, στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού.

Η πόλη της Νέας Πάφου, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής περιόδου, διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο ως πολιτικό, οικονομικό, αλλά και ιατρικό κέντρο της περιοχής, αποτελώντας την πρωτεύουσα του νησιού,  γι΄αυτό και προστατευόταν από τείχη, ενώ είχε και το προνόμιο της κοπής νομισμάτων.

Το 45 μ. Χ. έφτασαν στην Πάφο οι απόστολοι Βαρνάβας, Παύλος και Μάρκος και ανέπτυξαν ιεραποστολική δράση.

Τον 7ο αιώνα μ.Χ. η πόλη παρακμάζει, αλλά  αναπτύσσεται ξανά μέχρι το τέλος της  φραγκοκρατίας, όταν παρακμάζει και πάλι.

Αξιοσημείωτα αρχαιολογικά μνημεία αποτελούν ιδιωτικές οικίες της Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής περιόδου, οι οποίες κοσμούνταν με ψηφιδωτά δάπεδα με μυθολογικές παραστάσεις, όπως το εξαιρετικά σωσμένο ψηφιδωτό από την «Οικία του Αιώνα», που περιλαμβάνει πέντε πίνακες στη σειρά, απεικονίζοντας τη γέννηση και το θρίαμβο του θεού Διονύσου, μεταξύ των υπολοίπων θεμάτων του.

Ανάμεσα στα σημαντικότερα επίσης μνημεία της περιοχής,  πρέπει να αναφερθούν η Ρωμαϊκή Αγορά, το Θέατρο και το βυζαντινό φρούριο των Σαράντα Κολόνων, δείγματα της σημαντικής θέσης της Νέας Πάφου στο νησί της Κύπρου.

Από το 1980, η Νέα Πάφος μαζί με την Παλαίπαφο, εντάσσεται στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.

 

Πηγές: Κυπριακή Δημοκρατία, Τμήμα Αρχαιοτήτων,

http://www.mcw.gov.cy/mcw/da/da.nsf/All/F8F714D1992B92F4C2257199001EB9E7?OpenDocument

 

Δαμιανού Χριστίνα, Λουκαδάκου Ιωάννα, Β2, Σχ. Έτος 2020-2021
Επίβλεψη: Ποντίκη Γεωργία, φιλόλογος