Γαλάτα

 

Δημοσίευση 17-4-2021

 

Η Γαλάτα βρίσκεται 60 χλμ. δυτικά της Λευκωσίας, σε υψόμετρο 620 μ. Είναι  αδερφή κωμόπολη της Κακοπετριάς και είναι  γνωστή για τις βυζαντινές εκκλησίες, αλλά και για την εντυπωσιακή εικόνα της, στην  οποία συνδυάζονται άριστα τα στοιχεία της παλιάς λαϊκής αρχιτεκτονικής  με τη σύγχρονη δόμηση.

Παναγία Ποδίθου, κτίστηκε το 1502 και περιλαμβάνεται στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

 

Το χωριό της Γαλάτας είναι κτισμένο στις δύο όχθες του Κλάριου ποταμού και περιβάλλεται από  πυκνή βλάστηση. Είναι ιδιαίτερα γραφικό θέρετρο  και  κάθε χρόνο  δέχεται πολλούς επισκέπτες. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο περιηγητής  Βασίλειος Μπάρσκυ, όταν επισκέφθηκε τη Γαλάτα το 1735, έγραψε ότι είναι το ομορφότερο απ΄ όλα τα χωριά, με πολλά οπωροφόρα δένδρα και τρεχούμενο νερό. Στη Γαλάτα  συναντιέται  η άγρια βλάστηση, αποτελούμενη από πλατάνια, πεύκα, κυπαρίσσια και  ιτιές, με εκτάσεις καλλιεργημένες με οπωροφόρα δένδρα, όπως μηλιές, κερασιές, ροδακινιές, κ.ά.

Στην αρχιτεκτονική των σπιτιών της Γαλάτας υπάρχουν  ιδιαίτερα στοιχεία, όπως   είναι οι κτισμένοι με τοπικό πέτρωμα τοίχοι, οι κεραμιδένιες και επικλινείς στέγες, τα ξεχωριστά ξύλινα μπαλκόνια και οι ξύλινες σκάλες. Αυτά τα στοιχεία, συνδυασμένα και με κάποιες άλλες αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες, αποκαλύπτουν μια πολύ ξεχωριστή λαϊκή αρχιτεκτονική.

Ως προς την ονομασία «Γαλάτα» υπάρχουν δύο εκδοχές. Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, δυτικά του σημερινού χωριού υπήρχε η τοποθεσία Έσω-Γαλάτα, στην οποία ζούσαν βοσκοί με τα κοπάδια τους. Επειδή εκεί ανέβαιναν οι κάτοικοι των άλλων χωριών για να αγοράσουν γάλα, το χωριό ονομάστηκε Γαλάτα. Σύμφωνα με τη δεύτερη εκδοχή, οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού κατάγονταν από τη Γαλατία της Μικράς Ασίας.

Σε χάρτες των Μεσαιωνικών χρόνων αναφέρεται με το όνομα Golata και Galata.

 

Βυζαντινές Εκκλησίες

Έξι εκκλησίες στη Γαλάτα με κύρια χαρακτηριστικά τις πυραμοειδείς στέγες και τα ορθογώνια κεραμίδια, αποτελούν σημαντικά Βυζαντινά μνημεία:

1) Η εκκλησία της Πανάγιας Ποδίθου, η οποία είναι κτίσμα του 1502 και ανήκει στα μνημεία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.

2) Η εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ ή της Παναγίας Θεοτόκου, με τοιχογραφίες  που ανήκουν στην εικονογραφική τεχνοτροπία του 16ου αι.

3) Η εκκλησία του Αγίου Σωζόμενου, που χτίστηκε στις αρχές του 16ου αι. και στην οποία σώζονται  τοιχογραφίες μεταβυζαντινής περιόδου.

4) Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής με τοιχογραφίες που χρονολογούνται στο 1514.

5) Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που χρονολογείται στο πρώτο τέταρτο του 16ου αιώνα.

6) Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου με τοιχογραφίες που χρονολογούνται στο πρώτο μισό του 16ου αι.

 

ΠΗΓΕΣ

https://www.bigcyprus.com.cy/el/destinations/galata/galata
http://www.galata.org.cy/history.shtm https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B1%CE%BB%CE%AC%CF%84%CE%B1

Πηγή φωτογραφίας:
Από Ansgar Bovet – CC BY-SA 3.0,
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18848644

 

 

Σταματίνα Μπαμπούσκου, Α2, Σχολ. Έτος 2020-2021
Επίβλεψη: Ελένη Παπαδοπούλου, θεολόγος