Όμοδος

 

Δημοσίευση 18-4-2021

 

Το χωριό Όμοδος

Πηγή φωτογραφίας: Βικιπαίδεια

 

Το χωριό Όμοδος βρίσκεται ανάμεσα σε αμπελώνες και τις πλαγιές του Τροόδους και είναι ιδιαίτερα γραφικό χωριό. Ξεχωρίζει για τους  πλακόστρωτους δρόμους και το μοναστήρι του Σταυρού.

Βρίσκεται στην περιοχή των Κρασοχωρίων της Επαρχίας Λεμεσού , σε υψόμετρο 575 μέτρα και απέχει 42 χλμ από την πόλη της  Λεμεσού.

Το χωριό δημιουργήθηκε στο τέλος των βυζαντινών χρόνων ή στην αρχή της Φραγκοκρατίας, όταν διαλύθηκαν οι οικισμοί Πάνω και Κάτω Κούπετρα και προέκυψε καινούριος με το όνομα Όμοδος, ο οποίος αναπτύχθηκε κοντά στο μοναστήρι του Σταυρού. Αρχαιολογικά ευρήματα αποκαλύπτουν ότι η περιοχή κατοικούνταν από την αρχαιότητα.

 

Το Μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού

(Από το φωτογραφικό αρχείο της Ομάδας)

Για την ονομασία «Όμοδος» υπάρχουν τρεις εκδοχές:

Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, το όνομα προέρχεται από τη λέξη «μόδος», που σημαίνει «με την ησυχία σου», «προσεκτικά». Σχετίζεται με μια παράδοση, σύμφωνα με την οποία, οι κάτοικοι των Κουπέτρων έβλεπαν τα βράδια ένα φως στο βουνό που ήταν απέναντί τους. Για να φτάσουν εκεί έπρεπε να κόψουν έναν δύσκολο βάτο και έλεγαν ο ένας στον άλλο «με τον τρόπο σου». Τα φως τους οδήγησε σε μια σπηλιά με ένα αναμμένο καντήλι και έναν σταυρό και εκεί έκτισαν το μοναστήρι.

Σύμφωνα με τη δεύτερη εκδοχή, η λέξη Όμοδος προέρχεται από το επίρρημα «ομού» και τη λέξη «οδός», διότι από το χωριό ξεκινούν πολλοί δρόμοι για τα κοντινά χωριά.

Και η Τρίτη εκδοχή συνδέει το όνομα του χωριού με τον φεουδάρχη Homodeus, που κατοικούσε εκεί κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας.

Το χωριό είναι διάσημο για τα εξαιρετικά κρασιά του και τη ζιβανία. Εκτός από αμπελώνες, οι κάτοικοι καλλιεργούν ροδακινιές, μηλιές, αχλαδιές, δαμασκηνιές και χρυσομηλιές.

Άλλα προϊόντα που παράγονται στο χωριό είναι το σουτζιούκι, το παλουζέ, τα κκιουφτέρκα, και τα κκουλούρκα, ιδίως τα αρκατένα   κκουλούρκα, τα οποία αγαπούν όλοι οι Κύπριοι.

 

Πηγές:

  1. Βικιπαίδεια
  2. Όμοδος

 

Εβελίνα Καψιώτη, Β1, Σχολ. Έτος 2020-2021
Επίβλεψη: Ελένη Παπαδοπούλου