Κυκλοφόρησε το Google Chrome

Τελικά η Google έθεσε πριν από λίγα λεπτά σε κυκλοφορία την beta έκδοση του Chrome, της δικής της πρότασης στο χώρο των φυλλομετρητών. Πρώτες εντυπώσεις:

  • Παρότι η σχεδίαση του browser θυμίζει αρκετά το περιβάλλον του iGoogle, φαίνεται φτωχό, ξενίζει αρκετά και απαιτεί χρόνο εξοικείωσης.
  • Είναι εμφανές ότι η πρόθεση της ομάδας ανάπτυξης ήταν η δημιουργία ενός λιτού browser που δίνει έμφαση στην εμπειρία της περιήγησης στον παγκόσμιο ιστό και όχι στον εντυπωσιασμό του χρήστη με εξωτικές αλλά κατά βάση άχρηστες δυνατότητες.
  • Υπάρχουν πολλές δυνατότητες ασφαλούς και ανώνυμης περιήγησης
  • Πολλές διαδικτυακές εφαρμογές θα αρνηθούν να συνεργαστούν με το Chrome καθώς δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμα η απαραίτητη συμβατότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υποστηρίζονται ακόμη και εφαρμογές της Google, όπως το Google Lively.
  • Ο νέος browser ενσωματώνει δυνατότητες “δανεισμένες” από τον Mozilla Firefox, τον Internet Explorer και την Opera. Πχ, η περιήγηση με τη χρήση tabs θυμίζει Firefox, η αποκατάσταση της λειτουργίας μόνο του tab που παρουσίασε πρόβλημα θυμίζει ΙΕ8, οι μικρογραφίες των δικτυακών τόπων που επισκεπτόμαστε συχνά την “ταχεία κλήση” του Opera κοκ

Αν και είναι πολύ νωρίς για να εκφέρει κανείς άποψη αφού απαιτείται πολύ μεγαλύτερη ενασχόληση με τον φυλλομετρητή, έχω την αίσθηση ότι αυτή τουλάχιστον η έκδοση του Google Chrome, παρά τα θετικά της στοιχεία, δεν κομίζει κάτι που δεν το έχουμε ξαναδεί και απέχει πολύ από την καινοτόμο και ανατρεπτική πρόταση που πολλοί ανέμεναν από την Google. Ρισκάροντας πάντως μια πρόβλεψη με βάση τα πρώτα σχόλια χρηστών από όλον τον κόσμο που δοκιμάζουν το Chrome αυτή την ώρα, νομίζω ότι πολλοί χρήστες θα το επιλέξουν καθώς συνδυάζει πολλά από τα θετικά στοιχεία που έχουμε δει σε σύγχρονους φυλλομετρητές. Η δοκιμή αξίζει τον κόπο…

Σχετικά:

2 σχόλια στο “Κυκλοφόρησε το Google Chrome”

  1. Αυτή ακριβώς η λιτότητα που αναφέρεις μου άρεσε στον Google Chrome. Τον κατέβασα και τον δοκιμάζω. Αντίθετα δεν μου άρεσε ο Internet Explorer 8. Δεν εμφάνισε σωστά τις περισσότερες ιστοσελίδες που επισκέφτηκα (ούτε τη δική σου). Δεν ξέρω αν οφείλεται σε λάθος ρυθμίσεις ή σε κάτι άλλο…

    Να δούμε αν ο Google Chrome με κάνει ν’ αλλάξω το Firefox 3 που χρησιμοποιώ.

    Σ’ ευχαριστούμε για την ενημέρωση 🙂

  2. Μετά από δυο μέρες συμβίωσης με το Google Chrome άρχισε να μ’ αρέσει η λιτή του σχεδίαση. Πάνω απ’ όλα, όμως, μ’ αρέσει η ταχύτητα και η σταθερότητά του. Βράχος… Δεν κράσαρε παρ’ όλες τις προσπάθειες.
    Από την άλλη όμως, θα πάρει καιρό να γίνει ο πρώτος και μόνος browser. Εκατοντάδες δικτυακές εφαρμογές θα χρειαστεί να παραμετροποιηθούν για να λειτουργήσουν στον Chrome. Για παράδειγμα, δοκίμασα να τον χρησιμοποιήσω σε εφαρμογή e-banking. Ούτε login δεν μ’ άφησε να κάνω.
    Εκεί όμως που χρησιμοποιείται Ajax ή Javascript δεν παίζεται. Ταχύτατος και εκπληκτικά σταθερός.
    Όσο για τα προβλήματα στην εμφάνιση των δικών μας σελίδων δε νομίζω ότι οφείλονται όλα στις ιδιαιτερότητες των browsers. Πρέπει να οφείλονται και στη διαχείριση του δικτύου. Πχ. παρατηρώ τις τελευταίες μέρες προβλήματα σ’ όλα τα blogs που χρησιμοποιούν το template Mandigo. To menu προβαλλόταν και στο background. Σήμερα το πρόβλημα δεν υπάρχει αλλά παρατήρησα ότι πρόβλημα εμφανίζεται στις κεφαλίδες. Μάλλον κάποιος πειράζει το CSS του συγκεκριμένου προτύπου…

Αφήστε μια απάντηση