Ασύγχρονες δράσεις μετά μουσικής! Στον καιρό της καραντίνας…

Source : <a href=”https://clipartlook.com/look/2621-music-clipart-free.html” title=”Music Clipart Free”>Music Clipart Free</a>

Ώρα για μουσική!

Στο παρακάτω padlet συγκεντρώσαμε τα περισσότερα από τα τραγούδια που έχουμε μάθει με τα παιδιά, αφού τα αναλύσαμε στην τάξη. Μη ξεχνάτε ότι κάθε τραγούδι είναι μια ιστορία. Σας καλούμε, λοιπόν, να θυμηθείτε τα αγαπημένα μας τραγούδια και με βάση αυτά να κάνετε τις παρακάτω δράσεις που σας προτείνουμε στο σπίτι!

Μετάβαση στο padlet.com

  • Τραγουδήστε τα τραγούδια που μάθαμε, παρέα με τους γονείς σας. Είναι καλύτερο απλά να ακούτε το τραγούδι, δεν χρειάζεται να βλέπετε το βίντεο.

 

  • Θυμηθείτε την «ιστορία» του κάθε τραγουδιού και πείτε την στους γονείς ή στα αδέρφια σας. Διαλέξτε ίσως δυο που είναι τα αγαπημένα σας.

 

  • Ζωγραφίστε ότι σας αρέσει περισσότερο από τις ιστορίες των δυο τραγουδιών που επιλέξατε στα παρακάτω φύλλα εργασίας.

.

https://blogs.sch.gr/nipkera/files/2020/04/Ζωγραφιά-του-αγαπημένου-μου-τραγουδιού.docx

  • Παίξτε το παιχνίδι της αλληλουχίας των στίχων.

Δηλαδή ακούστε το τραγούδι, η μάμα ή ο μπαμπάς σταματούν το τραγούδι σε ένα σημείο και εσείς συνεχίζετε τραγουδώντας το από το σημείο που σταμάτησε.

Σημ: Θυμηθείτε το παιχνίδι όπως το παίζαμε όλοι μαζί στην τάξη μας… 

 

  • Μουρμουρο-μαντέματα… ώρα να βάλετε «δύσκολα» στους γονείς σας.

Αφού θυμηθείτε τα τραγούδια, και τα ακούσουν και οι γονείς, μουρμουρίστε ένα τραγούδι μόνο με το ρυθμό του (χωρίς τα λόγια). Οι γονείς σας πρέπει να μαντέψουν ποιο τραγούδι μουρμουρίζετε!

Σημ: Θυμηθείτε το παιχνίδι όπως το παίζαμε όλοι μαζί στην τάξη μας… 

 

  • Ελάτε να μπλέξουμε τα τραγούδια και να φτιάξουμε μια ιστορία ο καθένας…

Σκεφτείτε μια ιστορία με ήρωες και εικόνες από τα τραγούδια μας. Οι ήρωες θα είναι η  «αρκούδα η καφέ», η «κινέζα», ο «δράκος», το «μπιζέλι», «το λούνα παρκ» και τα «εφτά ποτάμια».

 

Μην ξεχνάτε ότι η ιστορία πρέπει να έχει αρχή, μέση και τέλος, να μοιάζει δηλαδή με παραμύθι. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε στην ιστορία και τα 5 στοιχεία από τα τραγούδια μας. Μπορεί να γίνει όσο μεγάλη θέλετε. Σας θυμίζουμε ότι στις ιστορίες βάζουμε πολλές λεξούλες για να μπορεί αυτός που την ακούει να καταλάβει τη σκέψη μας και να φτιάξει τις εικόνες της ιστορίας στο μυαλό του. Εσείς θα την σκεφτείτε και οι γονείς σας θα την γράψουν. Στη συνέχεια μπορείτε να την ζωγραφίσετε και να γίνει σαν ένα βιβλίο. Σας έχουμε ετοιμάσει μια σελίδα, την οποία μπορείτε να την τυπώσετε (ή να ζωγραφίσετε κατευθείαν στον υπολογιστή) όσες φορές χρειάζεστε ανάλογα πόσο μεγάλη είναι η ιστορία που φτιάξατε. Όπως τα παραμύθια που φτιάχνουμε παρέα σε κάθε σελίδα ζωγραφίζουμε αυτό που λένε τα λόγια της ιστορίας.

Φυσικά το παραμύθι σας όπως όλα τα παραμύθια πρέπει να έχει ένα τίτλο που θα σκεφτείτε εσείς και θα το γράψουν οι γονείς σας ή εσείς όπως μπορείτε.

 

  • Και τώρα ας παίξουμε με τα τραγούδια και τους αριθμούς!

Συμβουλή για τους γονείς: ενθαρρύνετε τα παιδιά να μετρήσουν μόνα τους, να σκεφτούν μόνα τους τις λύσεις στα μικρά μας προβλήματα. Δεν πειράζει να γίνουν λάθη, μέσα από αυτά κατανοούν τι πρέπει να κάνουν και οδηγούνται στη λύση! Πριν μπορείτε να παίξετε ανάλογα παιχνίδια με αντικείμενα του σπιτιού, παιχνίδια του παιδιού ή ακόμα και χωρίς καθόλου αντικείμενα, ώστε να σκεφτούν νοερά τις λύσεις.

https://blogs.sch.gr/nipkera/files/2020/04/Μαθηματικά-και-τραγούδια.docx

  • Ώρα για ρυθμικό μοτίβο και κίνηση. Τα παρακάτω βίντεο δίνουν ωραίες ιδέες για το πώς μπορούμε να κάνουμε ρυθμικά μοτίβο μαζί με τα παιδιά, τα οποία καλλιεργούν την προσοχή, την αντίληψη, την κατανόηση αλληλουχίας και τον συντονισμό των μελών. Και είναι μια ωραία ευκαιρία για παιχνίδι και διασκέδαση!

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10219302318761247&id=1008453545

View this post on Instagram

Genial este vídeo de @smileymommies_ideas Ahora a ponerlo en práctica para trabajar: Más sencillo no puede ser y podemos trabajar. ???? ATENCIÓN ???? COORINACION ???? REFLEJOS ????SABER ESPERAR ????VELOCIDAD DE REACCIÓN . Esperamos vuestros ❤️❤️❤️ así seguiremos buscando vídeos y los traeremos a nuestra bio . #MOTRICIDAD #montessori #actividadesinfantiles #niños #aprenderjugando #niñosfelices #peques #actividadesparaniños #maestrainfantil #educacioninfantil #educacionprimaria #maestra #colegio #claustrodeig #preescolar #primaria #aprendizaje #instamami #kidsactivities #kids #preschoolactivities #learningthroughplay #invitationtoplay #toddler #toddleractivities #playandlearn #kindergarten #earlychildhool #montessori #instamom

A post shared by ORIENTACIONANDUJAR (@orientacionandujar) on

  • Ας πειραματιστούμε! Και τώρα με τη βοήθεια των γονιών, αφού δείτε το βίντεο, δημιουργήστε με μαγικό τρόπο «Τα εφτά ποτάμια» του ουράνιου τόξου!

Είχαμε πολλά ακόμα τραγούδια να μάθουμε… ας ελπίσουμε ότι θα βρεθούμε σύντομα στο σχολείο μας όλοι μαζί! Μέχρι τότε ας τραγουδήσουμε, ας παίξουμε, ας χαρούμε!

Οι νηπιαγωγοί

Γιαννάκη Κατερίνα & Τζούρου Βάσω.

*Μπορείτε να μας στείλετε τα έργα των παιδιών (στο email του νηπιαγωγείου) και με την άδεια σας με χαρά να τα ανεβάσουμε στο ιστολόγιο μας.

 

 

 

 

Ομαλή μετάβαση από το σπίτι στο Νηπιαγωγείο και από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό Σχολείο

Μετάβαση από το σπίτι στο Νηπιαγωγείο

Η είσοδος του παιδιού στο σχολικό περιβάλλον για πρώτη φορά αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό βήμα στη ζωή του. Οι γονείς και κυρίως το παιδί καλούνται να διαχειριστούν το άγνωστο, το καινούργιο, τον αποχωρισμό. Πολύ συχνά αυτή η μετάβαση προκαλεί άγχος ίσως και φόβο στους γονείς, κάτι που τα παιδιά με το ένστικτο μπορούν να νιώσουν, ακόμα και αν οι γονείς το κρύβουν. Είναι, λοιπόν σημαντικό να νιώθουν και οι γονείς άνετα, να είναι ήρεμοι για να μπορούν και τα παιδιά να λειτουργήσουν αντίστοιχα.
Η προσχολική αγωγή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διάπλαση του παιδιού καθώς είναι η πρώτη κοινωνική ομάδα -εκτός οικογένειας- που καλείται να λειτουργήσει ένα παιδί. Η διετής φοίτηση στο νηπιαγωγείο είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς σε ένα περιβάλλον κατάλληλα διαμορφωμένο, με πλούσια ερεθίσματα το παιδί αποκτά εμπειρίες, διαμορφώνει την προσωπικότητά του, καλλιεργεί δεξιότητες, ενθαρρύνεται να γίνει αυτόνομο και ενισχύεται να ανακαλύψει τη γνώση μέσα από το παιχνίδι και ποικίλες δραστηριότητες. Έτσι το παιδί αναπτύσσεται ολόπλευρα και ισόρροπα σε συναισθηματικό, ψυχικό, κοινωνικό, νοητικό και σωματικό επίπεδο.
Ο καλύτερος τρόπος για να προετοιμαστεί ένα παιδί για την είσοδο του στο νηπιαγωγείο είναι να μπει σταδιακά το γεγονός στις συζητήσεις της οικογένειας με τρόπο ήρεμο, γλυκό, ειλικρινή και να τονιστούν τα θετικά του σχολείου χωρίς υπερβολές. Η φαντασία των παιδιών πολλές φορές καλπάζει και μπορεί να δημιουργήσει στο παιδί λάθος προσδοκίες ή εντυπώσεις. Έτσι είναι απαραίτητο οι γονείς να περάσουν το μήνυμα ότι το σχολείο είναι ένας χώρος ευχάριστος, στον οποίο το παιδί θα μπορεί να παίξει, να γνωρίσει φίλους, να μάθει πράγματα και οπωσδήποτε δεν είναι ένα χώρος για τιμωρία ή απειλή. Για παράδειγμα συχνά οι γονείς λένε «δε θα
πας σχολείο; Εκεί θα δεις τι έχεις να πάθεις» κλπ. Αυτή είναι μια απειλή που δημιουργεί φόβο, αρνητικές σκέψεις και άγχος στο παιδί και βεβαίως περνάει λάθος μηνύματα.
Πάρα πολύ σημαντικό είναι το παιδί να νιώθει ασφάλεια και σιγουριά, για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο οι γονείς να το διαβεβαιώνουν συχνά και όποτε χρειάζεται ότι θα έρθουν να το πάρουν από το σχολείο. Ο φόβος εγκατάλειψης είναι ένας από τους πιο συχνούς φόβους των παιδιών.
Πριν πάει το παιδί για πρώτη φορά στο νηπιαγωγείο καλό θα είναι να το έχει επισκεφθεί ώστε να έχει μία εικόνα στο μυαλό του. Επίσης χρήσιμο θα είναι να προηγηθεί μια συζήτηση σε σχέση με το τι θα φορέσει ή τι θα πάρει μαζί του για φαγητό, ώστε να εμπλέκεται και το παιδί στη διαδικασία αυτή. Όταν έρθει η πρώτη μέρα δώστε ένα φιλί και χαιρετήστε διαβεβαιώνοντάς το ότι θα έρθετε να το πάρετε. Δείξτε εμπιστοσύνη στις νηπιαγωγούς και μη κάνετε ¨πισωγυρίσματα¨ την ώρα του αποχωρισμού ακόμα και αν το παιδί κλαίει ή σας φωνάζει. Τις περισσότερες φορές με τη βοήθεια της νηπιαγωγού το παιδί ηρεμεί λίγο μετά την αποχώρηση του γονιού. Είναι απόλυτα φυσιολογικό το παιδί να κλάψει το πρώτο διάστημα καθώς αυτό δείχνει το υγιές δέσιμο που έχει με τους γονείς του. Το κάθε παιδί έχει το δικό του χρόνο προσαρμογής, για το λόγο αυτό χρειάζεται υπομονή και κυρίως σταθερότητα.
Τον πρώτο καιρό, αλλά και κατά τη διάρκεια μπορεί να εκφράσει αρνητικά συναισθήματα. Συζητήστε με το παιδί και με τις νηπιαγωγούς το θέμα, αλλά είναι σημαντικό να το ενθαρρύνετε να αρχίσει να προσπαθεί σταδιακά να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του, να λύνει τις διαφορές του, να διεκδικεί το δίκιο του, να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες χωρίς να απογοητεύεται. Μη ξεχνάτε ότι το νηπιαγωγείο είναι μια μικρή κοινωνία στην οποία τα παιδιά καλούνται για πρώτη φορά να μάθουν να λειτουργούν. Με τη βοήθεια, καθοδήγηση και ενθάρρυνση και των εκπαιδευτικών τα παιδιά σταδιακά αυτονομούνται, αποκτούν αυτοπεποίθηση και γίνονται πιο
ανεξάρτητα. Εσείς και οι νηπιαγωγοί έχετε ένα κοινό στόχο : ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ. Η δημιουργία μιας αμοιβαίας σχέσης εμπιστοσύνης και αλληλοκατανόησης συμβάλει όχι μόνο στην ομαλή προσαρμογή του παιδιού, αλλά και στην ομαλή διεξαγωγή της εκπαιδευτικής δραστηριότητας.

Μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό Σχολείο

Η μετάβαση των νηπίων από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό σχολείο αποτελεί μια πολύ κρίσιμη αλλαγή στη ζωή των παιδιών και για το λόγο αυτό πρέπει να γίνεται όσο το δυνατόν πιο ομαλά. Αυτό το μεγάλο βήμα φέρνει το παιδί αντιμέτωπο με μια πληθώρα αλλαγών στη ζωή του στις οποίες θα προσπαθήσει να ανταπεξέλθει όσο το δυνατόν καλύτερα. Το παιδί που πάει για πρώτη φορά στο δημοτικό συναντάει μια τάξη διαφορετική από αυτές που ξέρει. Εδώ υπάρχουν μεγάλα τραπέζια που κάθονται δυο δύο παιδιά, δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου παιχνίδια, υπάρχει ένα πίνακας και βιβλία που δεν ξέρει τι να τα κάνει, όλες οι οδηγίες φαίνονται διαφορετικές και πιο δύσκολες, ο χρόνος είναι πιο πιεστικός και όταν γυρίζει σπίτι έχει να κάνει “δουλειά”, εργασίες ενώ πριν έπαιζε…

Δυστυχώς δεν υπάρχει η απαιτούμενη συνέχεια μεταξύ του αναλυτικού προγράμματος του νηπιαγωγείου και του δημοτικού. Αντιθέτως οι υψηλές απαιτήσεις των σχολικών βιβλίων και σε σύντομα διάστημα, δεν αφήνουν στα παιδιά, στους γονείς, αλλά ούτε και στους δασκάλους τον απαραίτητο χρόνο προσαρμογής. Με αποτέλεσμα, φυσικά, τόσο τα παιδιά όσο και οι γονείς να νιώθουν άγχος, σε σχέση με το πώς θα ανταπεξέλθει το παιδί και να δημιουργούνται έτσι αισθήματα ανεπάρκειας τόσο σε συναισθηματικό, γνωστικό και κοινωνικό επίπεδο.

Για να γίνει όσο το δυνατόν ομαλότερη η μετάβαση των παιδιών στο δημοτικό σχολείο, είναι απαραίτητο όλοι οι εμπλεκόμενοι (παιδιά – γονείς – εκπαιδευτικοί) να συνεργαστούν για την επίτευξη του κοινού στόχου.

Στο περιβάλλον του νηπιαγωγείου ο τρόπος μάθησης είναι το παιχνίδι, το βίωμα, η ανακάλυψη. Οι νηπιαγωγοί μέσα από κατάλληλες εκπαιδευτικές δράσεις βοηθούν τα παιδιά να πάρουν όλα εκείνα τα εφόδια που χρειάζονται, να κατακτήσουν δεξιότητες, να νιώσουν αυτοπεποίθηση και να αναπτυχθούν ολόπλευρα. Το νηπιαγωγείο δεν είναι βαθμίδα προετοιμασίας για το δημοτικό , είναι όμως η βάση της εκπαίδευσης και μέσα από τις σωστές εκπαιδευτικές διαδικασίες τα παιδιά που έχουν φοιτήσει συστηματικά και για δυο χρόνια είναι κατά κανόνα έτοιμα να προχωρήσουν, να εξελιχθούν και να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις.

Επιπρόσθετα εφαρμόζουμε προγράμματα που βοηθούν τα νήπια στην ομαλή μετάβαση στο δημοτικό μέσα από ποικίλες δράσεις. Οργανώνουμε επισκέψεις στο χώρο του δημοτικού, υλοποιούμε εκπαιδευτικές δράσεις από κοινού με τις δασκάλες τις Α’ τάξης, ώστε τα παιδιά να γνωρίσουν τους χώρους, να κάνουν συγκρίσεις, να λύσουν απορίες, να δημιουργήσουν γενικά μια εικόνα του τι σημαίνει δημοτικό. Με τη διαδικασία αυτή τα παιδιά έχουν λιγότερο άγχος για το άγνωστο, αφού πλέον έχουν στο μυαλό τους κάτι σαφές και συγκεκριμένο. Στη συνέχεια των δράσεων αυτών, ακολουθούν συζητήσεις, ώστε να μοιραστούμε εντυπώσεις, να λύσουμε απορίες, να εντοπίσουμε ομοιότητες και διαφορές και να διατυπώσουν τα παιδιά τις προσδοκίες τους σε σχέση με το νέο σχολείο.

Ένας ακόμα τρόπος που το νηπιαγωγείο μπορεί να βοηθήσει στην ομαλή μετάβαση των παιδιών στο δημοτικό είναι η πρώιμη ανίχνευση δυσκολιών οι οποίες όσο νωρίτερα εντοπιστούν και αντιμετωπιστούν τόσο καλύτερη θα είναι η πορεία και η εξέλιξη του κάθε παιδιού. Ο ρόλος της οικογένειας και πάλι είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Σε συνεργασία με το νηπιαγωγείο είναι απαραίτητο οι γονείς να βοηθήσουν το παιδί σε τυχόν δυσκολίες, με τρόπο κατάλληλο και με τη βοήθεια ειδικών όπου αυτό χρειαστεί. Στη συνέχεια πρέπει και οι γονείς με τα σειρά τους με ηρεμία να προετοιμάσουν και αυτοί τα παιδιά, απαντώντας με ειλικρίνεια, δείχνοντας εμπιστοσύνη στο παιδί ότι μπορεί να τα καταφέρει αλλά και τονίζοντας με κάθε τρόπο ότι θα είναι κοντά του να το βοηθήσουν στις όποιες δυσκολίες.

Αυτονόητο είναι ότι ούτε σε αυτή την περίπτωση έχουν θέση απειλές και φοβέρες του τύπου «του χρόνου θα δεις που θα στρωθείς», «ξέχνα το παιχνίδι» κλπ. Τέτοιες προτροπές μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να έχουν…

Ας δείξουμε στα παιδιά το δρόμο χωρίς άγχος, με αποδοχή, αναγνώριση των αλλαγών και των νέων αναγκών που θα προκύψουν.

Επιμέλεια: Κατερίνα Γιαννάκη

Εκπαιδευτικές δραστηριότητες για δημιουργική απασχόληση των παιδιών στις διακοπές του Πάσχα.

Τέτοιες μέρες υπό κανονικές συνθήκες, θα ήμασταν όλοι στα σχολεία…

Τέτοιες μέρες υπό κανονικές συνθήκες, θα είχαμε μάθει τόσα καινούργια πράγματα, θα είχαμε παίξει, θα είχαμε κάνει πασχαλινές χειροτεχνίες, κάρτες, καλαθάκια, θα είχαμε διαβάσει ιστορίες…

Τέτοιες μέρες υπό κανονικές συνθήκες, θα ετοιμαζόμασταν να αποχαιρετιστούμε για τις Πασχαλινές διακοπές που θα κάναμε όλοι με τις οικογένειές μας, θα κάναμε ίσως κάποιο ταξίδι… θα ήταν όλα διαφορετικά.

Όμως δυστυχώς οι συνθήκες δεν είναι κανονικές… είναι ιδιαίτερες, ας πούμε ότι είναι διαφορετικές. Αυτό μας κάνει και εμάς να δώσουμε όσα πιο πολλά μπορούμε στα παιδιά του νηπιαγωγείου μας και στις οικογένειες τους, με τρόπο διαφορετικό. Μπορεί να μην είμαστε κοντά, αλλά μπορούμε να είμαστε μαζί!

Για το λόγο αυτό συγκεντρώσαμε δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε παρέα στο σπίτι και να θυμηθείτε παράλληλα τα ωραία πράγματα που κάναμε παρέα στο σχολείο μας!

  • Παραμύθι «τα κατσικάκια κάνουν απεργία». Από το βιβλίο “Οι πιο ωραίες ιστορίες για το Πάσχα”, εκδ. Μίνωας



Λήψη αρχείου

Διαβάστε το παραμύθι με τα παιδιά, κάντε ενδιάμεσα ερωτήσεις, στη συνέχεια αφήστε τα παιδιά να διηγηθούν εκείνα την ιστορία που άκουσαν. Επίσης έχουμε ετοιμάσει κάποια φύλλα εργασίας* για το Πάσχα και μέσα σε αυτά είναι και το φύλλο στο οποίο τα παιδιά θα ζωγραφίσουν ότι τους άρεσε από την ιστορία. Προτείνετε στα παιδιά να γράψουν κάτι σχετικό στη ζωγραφιά τους όπως μπορούν.

https://blogs.sch.gr/nipkera/files/2020/04/ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ-ΦΥΛΛΑ-ΕΡΓΑΣΙΑΣ-1.docx

*Τα φύλλα εργασίας μπορούν να εκτυπωθούν ή αν δεν έχετε εκτυπωτή να γίνουν στον υπολογιστή με τη βοήθειά σας πάντα.

 

  • Σαν επέκταση της ιστορίας, προτείνουμε με αφορμή τα παραμύθι, να σκεφτούν τα παιδιά σύνθετες λέξεις  με τη λέξη κατσίκι, όπως οι λέξεις κατσικόδρομος, κατσικοατσίδα, κατσικοκραυγή που αναφέρονται στο παραμύθι! Έχουμε πει στο σχολείο για τις σύνθετες λέξεις, αν όμως δε θυμούνται υπενθυμίστε στα παιδιά ότι όταν ενώνουμε δυο λέξεις μαζί η μεγάλη λέξη που προκύπτει λέγεται σύνθετη. Οι λέξεις που θα φτιάξουν τα παιδιά δεν είναι απαραίτητο να είναι υπαρκτές, αντιθέτως καλύτερα να μην υπάρχουν, να είναι αστείες και έτσι να ενθαρρυνθούν τα παιδιά να σκεφτούν δημιουργικά.

 

  • Μπορείτε να βρείτε και άλλα παραμύθια εδώ:

Η ιστορία του Πάσχα για παιδιά:

https://olagiatonhpiagwgeio.blogspot.com/2020/04/blog-post.html?fbclid=IwAR2Jnhe5yDA8S1MOc0uxFE_dqEzOJqQCrQ4bvBxzVpJBaXGtImHa04JQ6yo

“Οι πιο ωραίες ιστορίες για το Πάσχα”, εκδ. Μίνωας:

https://sciencekidsinkindergarden.blogspot.com/search/label/ΠΑΣΧΑ

  • «Ο μαύρος κότσυφας και ο άσπρος γλάρος», παραμύθι που έχουμε και στη δανειστική βιβλιοθήκη:

  • Ιδέα για εύκολη πασχαλινή κάρτα:

https://gr.pinterest.com/pin/330733166384712896/

https://images.app.goo.gl/NRngZwMYFbZNhX667

  • Στολίδια με ζύμη:

https://www.soulouposeto.gr/2020/03/pos-tha-ftiaxete-pasxalina-diakosmhtika-stolidia-me-zymh-sodas-h-etoimo-phlo.html

 

  • Παιχνίδι μνήμης για εκτύπωση:

Easter Memory

Τύπωσε και παίξε επιτραπέζια παιχνίδια:

https://suxumuxu-info.blogspot.com/2016/12/typwse-paixnidia-paidia.html?m=1&fbclid=IwAR0y2eOVbYfKIOgDSvefs_bDcbvmXtcM6uCzpzq66zO03NOT96OLQj93mCQ

 

Παιχνίδι συντονισμού ματιού χεριού, ελέγχου των μελών και λεπτής κινητικότητας:

https://blog.bloghoptoys.fr/blog/MEMORY-HT.pdf

  • Από τον Εθνικό Συσσωρευτή Εκπαιδευτικού Περιεχομένου, ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ, συγκεντρώσαμε και σας προτείνουμε κάποια on line παιχνίδια. Για περισσότερα υπάρχει σύνδεσμος στο Blog μας:

Παιχνίδι λαβύρινθος που αναπτύσσει δεξιότητες προγραμματισμού:

http://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/11288

Ηχητική περιγραφή και νοερή εικόνα:

http://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/10759

Αναπαραγωγή προτύπου:

http://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/10764

Παιχνίδι μνήμης με ζώα:

http://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/10773

Ευχόμαστε σε όλους καλό Πάσχα, υγεία, δύναμη και χαμόγελα!

Οι νηπιαγωγοί

Κατερίνα Γιαννάκη & Τζούρου Βάσω

 

 

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού βιβλίου – 2 Απριλίου

Η αφίσα και το μήνυμα της IBBY για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2020

«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»

Ζωρζ Σαρή

Το Παιδικό βιβλίο, το παραμύθι, οι ιστορίες, αποτελούν ίσως το πιο χρήσιμο εργαλείο μάθησης, ανάπτυξης της φαντασίας, της γλώσσας και της έκφρασης. Επιπλέον  καλλιεργεί  δεξιότητες και αξίες όπως η δημιουργικότητα, η κριτική ικανότητα, η ενσυναίσθηση, η μνήμη και γενικότερα επιδρά σημαντικά στην ολόπλευρη ανάπτυξη και ωρίμανση των παιδιών.

Φέτος λόγω της ιδιαίτερης συνθήκης την οποία βιώνουμε, με τον εγκλεισμό όλων μας στα σπίτια, νιώθουμε την ανάγκη να έρθουμε σε επαφή με τα παιδιά μας, έστω από μακριά και από απόσταση και να γιορτάσουμε όπως κάθε χρόνο την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Σκεφτήκαμε όμως, να δημιουργήσουμε σε αυτή τη διαφορετική συνθήκη κάτι διαφορετικό. Το κλείσιμο των σχολείων, λόγω κορωνοϊού, μας ¨βρήκε¨ την περίοδο που σχεδόν ολοκληρώναμε τη μεγάλη και τόσο σημαντική θεματική ενότητα «Το Σώμα – Ο Εαυτός μου». Συνδυάζοντας, λοιπόν, τα παραπάνω θα θέλαμε να προτρέψουμε τους μικρούς μας μαθητές σε κάποιες δράσεις με τις οποίες θα μπορούσαμε ίσως να αλληλεπιδρούμε με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Δράση 1:

Ας φτιάξουμε ο καθένας το βιβλίο του εαυτού του….

Το βιβλίο αυτό μπορείτε να το εκτυπώσετε ή να το κατεβάσετε στον υπολογιστή σας, για να το φτιάξουν τα παιδιά στο σπίτι και στη συνέχεια να μας το στείλετε στο blog ή στο mail του νηπιαγωγείου μας ή να μας το δώσετε όταν με το καλό βρεθούμε ξανά όλοι μαζί!

Μπορείτε να κατεβάσετε το αρχείο εδω:

https://blogs.sch.gr/nipkera/files/2020/04/ΤΟ-ΒΙΒΛΙΟ-ΜΟΥ.docx

Με μεγάλη χαρά παρουσιάζουμε το πρώτο βιβλίο που μας έστειλε μαθητής μας! Ευχαριστούμε την οικογένεια του Σπύρου για την ανταπόκριση και τα συγκινητικά λόγια!



Λήψη αρχείου

 

Δράση 2:

Προσκαλούμε τους μικρούς μας μαθητές με τη βοήθεια των γονιών μέσα από το εργαλείο Padlet να ζωγραφίσουν  και να γράψουν on line,  τι νιώθουν και σκέφτονται όταν διαβάζουν ένα βιβλίο, τι προσφέρει ένα βιβλίο. Επίσης μπορείτε να ανεβάσετε ζωγραφιές σχετικές ή ακόμα και να μιλήσετε με ηχητικό μήνυμα … Η δράση αυτή δίνει την ευκαιρία στους γονείς να συζητήσουν με τα παιδιά την αξία των παιδικών βιβλίων και να αλληλεπιδράσουμε όλοι μαζί.

Μετάβαση στο padlet.com

Δράση 3:

Ας φτιάξουμε τις δικές μας ιστορίες… Μπορείτε να διαλέξετε έναν ήρωα από κάποιο γνωστό παραμύθι ή ακόμα και έναν καινούργιο που σκέφτηκαν τα παιδιά. Να διαλέξετε ακόμα ένα αντικείμενο, ένα μέρος ή κάποια άλλη εικόνα που εσείς επιθυμείτε. Στη συνέχεια να προσπαθήσετε όλοι μαζί να φτιάξετε μια ιστορία με αρχή, μέση και τέλος. Την ιστορία αυτή μπορείτε να την καταγράψετε εσείς χειρόγραφα ή ηλεκτρονικά, παροτρύνοντας το παιδί να γράψει και αυτό κάποιες λέξεις (να γράψει με τις φωνές, τον ήχο δηλαδή του κάθε γράμματος και όχι με αντιγραφή), από την ιστορία που θα δημιουργήσετε. Τέλος το παιδί μπορεί να την εικονογραφήσει και να δημιουργηθεί το δικό σας βιβλίο. Οι ιστορίες αυτές είναι ανεξάντλητες… αλλάζοντας τα πρόσωπα (γνωστά ή άγνωστα), τα μέρη και τα αντικείμενα.

Εναλλακτικά υπάρχει και έτοιμο υλικό:

ΦΤΙΑΧΝΩ ΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΜΕ ΦΙΓΟΥΡΕΣ

https://enakeimenomiaeikona.blogspot.com/2018/02/blog-post.html?m=1&fbclid=IwAR0VbIpI8yxh7FmdSnlANV4MwhzBbrvNu6vGH8xEP2cbK2kRFnpe9vH4W

Δράση 4:

Παρακάτω παραθέτουμε κάποια on line παραμύθια συγκεντρωμένα, τα οποία μπορείτε να διαβάσετε,να ακούσετε και να παρακολουθήσετε. Έχουμε εντάξει και  τα δικά μας παραμύθια! Μη ξεχνάτε ότι είναι σημαντικό μετά να συζητήσετε με τα παιδιά την ιστορία, να τους κάνετε ερωτήσεις, να τα παροτρύνετε να τα αναδιηγηθούν, καθώς να ζωγραφίσουν ελεύθερα ότι τους έκανε εντύπωση.

Μετάβαση στο padlet.com

*Ευχαριστούμε για την ιδέα χρήσης του εργαλείου PADLET ως ψηφιακή βιβλιοθήκη τις συναδέρφους των Νηπιαγωγείων Σάμης, Φαρακλάτων και Αγία Θέκλης!

Δράση 5:

Χειροτεχνία σελιδοδείκτη:

Δραστηριότητες σχετικές με το παραμύθι:

Οι καλοί και οι κακοί πειρατές

 

«Αν θέλουμε να φτιάξουμε έναν κόσμο καλύτερο από τον σημερινό, πρέπει να αρχίσουμε από το παιδικό βιβλίο» Jella Lepman (γερμανίδα δημοσιογράφος, πρωτοπόρος ιδρύτρια της Διεθνούς Βιβλιοθήκης του Μονάχου, το έργο της οποίας άλλαξε τα δεδομένα στην παγκόσμια σκηνή του παιδικού βιβλίου).

Ευχόμαστε σε όλους υγεία και δύναμη! Ένα βιβλίο από μόνο του δεν μπορεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο… ένα παιδί που διαβάζει μπορεί!

Οι νηπιαγωγοί

Γιαννάκη Κατερίνα

Βάσω Τζούρου.