Η ώρα του φαγητού στο Προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα

Η ώρα του φαγητού στο προαιρετικό ολοήμερο πρόγραμμα του νηπιαγωγείου είναι μια ώρα λειτουργική που όμως έχει παιδαγωγικό χαρακτήρα, αρκεί να οργανωθεί ανάλογα. Είναι μια ώρα που οι μαθητές/τριες αποκτούν και ενισχύουν ικανότητες και στάσεις, όπως: αυτοεξυπηρέτηση, οργάνωση, αυτονομία, ευθύνη. Αναπτύσσουν, ακόμη, ικανότητες αναγνώρισης και ανάγνωσης των ονομάτων των συμμαθητών τους που αναγράφονται στα τάπερ τα οποία σερβίρουν με την καθοδήγηση της νηπιαγωγού. Γίνεται μια ώρα διασκεδαστική και ευχάριστη εάν ακολουθούνται σχετικοί κανόνες.

Πρέπει, ωστόσο:

  1. Τα παιδιά να τρώνε μόνα τους στο σπίτι και όχι να τα ταΐζουν συστηματικά οι κηδεμόνες τους (ώστε να μπορούν να χρησιμοποιήσουν ικανοποιητικά το κουτάλι και το πιρούνι τους).
  2. Να προηγείται μια υγιεινή διατροφική καθοδήγηση από το οικογενειακό περιβάλλον.
  3. Να είναι σωστές οι καθημερινές μερίδες του φαγητού (όχι υπερβολικές ποσότητες που αυξάνουν την αγωνία του παιδιού για το πόσο θα φάει).
  4. Να μην ταυτίζεται η κατανάλωση του φαγητού με απολαβές στο σπίτι ή ανταλλάγματα (π.χ. με παροχή του τάμπλετ και επιπρόσθετο χρόνο στην τηλεόραση, με αγορές παιχνιδιών κτλ.). Όπως, επίσης, να μην χρησιμοποιούνται απειλές ή ποινές προκειμένου τα παιδιά να φάνε.
  5. Η ώρα του φαγητού στο σπίτι δεν είναι καλό να συνδυάζεται με την τηλεόραση ή με παιχνίδια. Τα παιδιά “χαζεύουν”, δεν συγκεντρώνονται στη διαδικασία του φαγητού και συνηθίζουν να χρονοτριβούν χαρακτηριστικά στην ολοκλήρωση του φαγητού. Συνήθως, μάλιστα, δεν το ολοκληρώνουν, γκρινιάζουν και αρνούνται να φάνε.
  6. Να διασαφηνίζεται με επιχειρήματα η ανάγκη σωστής διατροφής. (Τα παιδιά μπορούν να ακούσουν και να κατανοήσουν όσα θα τους πούμε αρκεί να διαθέτουν αλήθειες και ειλικρίνεια).

(Επιμέλεια: Μαρία Βλάχου)

Έναρξη νέας σχολικής χρονιάς

Νηπιαγωγείο Κεραμειών

Σχολ. έτος 2018-2019

Στο Νηπιαγωγείο μας, για το σχολικό έτος 2018-2019, θα λειτουργήσουν δυο τμήματα, ένα πρωινό υποχρεωτικό τμήμα και ένα προαιρετικό ολοήμερο τμήμα. Υπηρετούν δυο νηπιαγωγοί.

Το Νηπιαγωγείο είναι μια ξεχωριστή εμπειρία για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας καθώς σηματοδοτεί μια μοναδική περίοδο δημιουργικού παιχνιδιού, καλλιέργειας πολλαπλών δεξιοτήτων, κοινωνικής και συναισθηματικής ανάπτυξης. Λαμβάνεται μέριμνα σε θέματα αυτοεξυπηρέτησης, συμπεριφοράς και μάθησης.

Η επικοινωνία και συνεργασία του νηπιαγωγείου με εσάς τους γονείς είναι πολύ σημαντική. Μέσα στη σχολική χρονιά θα έχουμε πολλές φορές την ευκαιρία να συζητήσουμε για την ανάπτυξη του παιδιού σας και για ό,τι σας απασχολεί. Τρόποι επικοινωνίας:

  • Σημείωμα στην τσάντα του παιδιού.
  • Ανακοίνωση στον πίνακα ανακοινώσεων του νηπιαγωγείου.
  • Δια τηλεφώνου.
  • Μέσω του ιστολογίου μας https://blogs.sch.gr/nipkera/

 

Τηλέφωνo Νηπιαγωγείου: 2671068245

 ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Το Νηπιαγωγείο μας διαθέτει ιστολόγιο στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο. Μπορείτε να μπαίνετε τακτικά στη διεύθυνση https://blogs.sch.gr/nipkera/ και να το επισκέπτεστε, προκειμένου:

  • Να ενημερώνεστε για νέα/ανακοινώσεις του νηπιαγωγείου μας.
  • Να γνωρίζετε κάποιες από τις εκπαιδευτικές δράσεις μας.
  • Να ευαισθητοποιήστε σε θέματα παιδαγωγικού ενδιαφέροντος.
  • Να διαβάζετε άρθρα για την προσχολική ηλικία.
  • Να εκτυπώνετε χρήσιμα έγγραφα.
  • Να επισκέπτεστε προτεινόμενους ιστότοπους.
  • Να κάνετε δράσεις μαζί με τα παιδιά σας (σύνθεση διαδικτυακών παζλ, ανάγνωση παιδικών παραμυθιών από ψηφιακή βιβλιοθήκη, ακρόαση παιδικών τραγουδιών κτλ.)
  • Να συνεργαζόμαστε και να επικοινωνούμε μέσω της τεχνολογίας.

ΤΟ ΠΡΩΙΝΟ ΞΥΠΝΗΜΑ

Το πρωινό ξύπνημα είναι καλό να γίνεται μέσα σε ευχάριστο κλίμα, χωρίς εντάσεις. Πώς θα το καταφέρουμε αυτό; Ορίζοντας και τηρώντας ένα σταθερό ωράριο ύπνου για το παιδί. Το παιδί της προσχολικής ηλικίας έχει ανάγκη από τουλάχιστον 10 ώρες ύπνου της ημέρα, πράγμα που σημαίνει ότι καλό είναι να κοιμάται νωρίς κάθε βράδυ. Ένα παιδί που έχει ευχαριστηθεί τον ύπνο ξεκινάει την ημέρα του με κέφι, καλή διάθεση και ενέργεια που το συνοδεύουν καθ` όλη τη διάρκεια της σχολικής του μέρας. Είναι επίσης σημαντικό να έχει το παιδί αρκετό χρόνο για να ντυθεί και να φάει το πρωινό του χωρίς βιασύνη και γκρίνιες. Έτσι θα προσέλθει ευδιάθετο και ξεκούραστο στο σχολείο του.

Απαραίτητο είναι να έχει το παιδί καθημερινό πρόγραμμα τόσο στην οικογένειά του όσο και στο σχολικό του περιβάλλον. Αυτό του προσφέρει ασφάλεια, εμπιστοσύνη, πειθαρχία και έλεγχο.

Ο χρόνος προσέλευσης στο σχολείο είναι 8:15 έως 8:30 και πρέπει να τηρείται αυστηρά, όπως επίσης και ο χρόνος αποχώρησης, ο οποίος για το υποχρεωτικό τμήμα είναι 13:00 και για το προαιρετικό ολοήμερο 16:00.

ΡΟΥΧΙΣΜΟΣ – ΑΥΤΟΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ

Διαλέξτε για το παιδί ρούχα απλά και άνετα. Παντελόνια και τζιν με κουμπιά, τιράντες και ζώνες καθώς και φούστες/φουστανάκια με καλσόν δυσκολεύουν τα παιδιά γιατί είναι δύσκαμπτα και δύσχρηστα. Δυσκολίες προκαλούν και τα παπούτσια με κορδόνια. Γι` αυτό προτιμήστε ρούχα απλά, όπως φόρμες και κολάν και παπούτσια με βέλκρο (χρατς).

Καλό θα ήταν να συμμετέχει και το παιδί στην επιλογή του ρούχου που θα φορέσει την επόμενη μέρα στο σχολείο εξηγώντας παράλληλα ποια ρούχα είναι περισσότερο κατάλληλα και βολικά και γιατί.

Απαραίτητο είναι να μπορεί το κάθε παιδί να αυτοεξυπηρετείται σε απλά πρακτικά πράγματα στην καθημερινότητα του σχολείου, όπως: να πηγαίνει μόνο του στην τουαλέτα, να διαχειρίζεται την τσάντα του, το φαγητοδοχείο του και το παγούρι του, να καθαρίζει τη μύτη του από μύξες, να βάζει/βγάζει κανονικά ζακέτα και μπουφάν με χρήση φερμουάρ, τη τσάντα του κτλ. Οι νηπιαγωγοί θα είμαστε δίπλα σε όλα τα παιδιά για να προσφέρουμε βοήθεια, ενίσχυση και καθοδήγηση, ωστόσο η εκπαίδευση πρέπει να έχει ήδη ξεκινήσει από εσάς τους γονείς στο σπίτι. Η ικανότητα αυτοεξυπηρέτησης είναι μια επιτυχία που γεμίζει ικανοποίηση το παιδί και ενισχύει σημαντικά την αυτοεκτίμησή του.

Διαλέξτε με το παιδί μια μικρή και βολική τσάντα στην οποία θα υπάρχουν: Φαγητοδοχείο, πετσέτα κουζίνας για το φαγητό, παγούρι με νερό, χαρτομάντηλα, μωρομάντηλα (εάν τα χρειάζεται για την τουαλέτα). Δεν φέρνουμε παιχνίδια από το σπίτι.

 ΤΟ ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ – ΦΑΓΗΤΟ

Συζητήστε με το παιδί σας τι ακριβώς θα παίρνει μαζί του για δεκατιανό στο σχολείο του. Στο σχολείο τρώμε υγιεινά. Δεν επιλέγουμε τυποποιημένα προϊόντα με συντηρητικά (π.χ. κρουασάν, μπισκότα,  πατατάκια, σοκολάτες κτλ.). Επιλέγουμε υγιεινές τροφές που χαρίζουν ενέργεια και ευεξία, όπως: φρούτα, τοστ, ψωμί και τυρί, κουλούρι, παστέλι, αυγό, αγγούρι και καρότο, αραβική πίτα, γιαούρτι, σπιτικό κέικ, σπιτικές πίτες, αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς κτλ. Προσέχουμε, ακόμη:

  • Ο τυποποιημένος χυμός καμιά θρεπτική αξία δεν έχει. Προτιμήστε ένα φρούτο εποχής.
  • Βάζουμε το φαγητό σε φαγητοδοχείο/τάπερ που μπορεί το ίδιο το παιδί να διαχειριστεί με ευκολία.
  • Βάζουμε μικρές ποσότητες φαγητού και όχι ποικιλίες πολλών πραγμάτων την ίδια μέρα, γιατί αυτό προκαλεί σύγχυση στο παιδί ώστε συχνά αφήνει το δεκατιανό του ανολοκλήρωτο.
  • Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο τρώνε μόνο μία φορά (υποχρεωτικό τμήμα) συνεπώς όταν θα φεύγουν το πρωί από το σπίτι απαραίτητο είναι να έχουν φάει ένα σωστό πρωινό (για να έχουν ευεξία και διαύγεια και για να μη δυσανασχετούν από πείνα κατά τη διδακτική ώρα).
  • Σε εκδηλώσεις/γενέθλια/γιορτές προσφέρονται συνήθως κεράσματα στα παιδιά. Εάν κάποιο παιδί έχει αλλεργία σε κάποια τροφή (π.χ. σοκολάτα, καρύδι, φράουλα κτλ.) παρακαλούμε ενημερώστε τις νηπιαγωγούς.

ΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΨΕΙΡΕΣ

Οι ιώσεις είναι μια αναπόφεκτη, δυστυχώς, κατάσταση, κυρίως, για παιδιά που δεν έχουν ξαναφοιτήσει σε κάποιο προσχολικό περιβάλλον. Εάν παρουσιάσει το παιδί κάποια συμπτωματολογία (πονοκέφαλο, ατονία, δέκατα, πυρετό, έντονο βήχα) και κρίνεται από τον παιδίατρο σκόπιμο να παραμένει στο σπίτι του καλό θα είναι για μια τουλάχιστον εβδομάδα. Έτσι βοηθάτε στην ταχεία ανάρρωση του παιδιού και στην προστασία των υπολοίπων παιδιών στο σχολείο. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ενημερώνετε τις νηπιαγωγούς για το λόγο της απουσίας του παιδιού.

Συχνό φαινόμενο είναι οι ψείρες στα κεφαλάκια των παιδιών σε χώρους που συγχρωτίζονται. Εάν έχει ένα παιδί εύκολα κολλάνε και τα υπόλοιπα. Μην αισθάνεστε άσχημα. Συμβαίνει. Φροντίστε εάν συμβεί να ενημερώσετε τις νηπιαγωγούς ώστε να ενημερώσουν με τη σειρά τους όλους τους γονείς του σχολείου για να μεριμνήσουν άμεσα για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να χρησιμοποιηθούν αντιφθειρικά σαμπουάν και λοσιόν, ακόμη και προληπτικά.

ΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΑΘΗΣΗΣ

Στο νηπιαγωγείο εφαρμόζεται συγκεκριμένο αναλυτικό πρόγραμμα που καλύπτει πέντε γνωστικές περιοχές μάθησης: Γλώσσα, Μαθηματικά, Μελέτη Περιβάλλοντος, Τέχνη – Δημιουργία και Πληροφορική. Οι δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στο νηπιαγωγείο (είναι καθημερινά διαφορετικές) έχουν σαφείς στόχους και μεθοδολογία και συνήθως καλύπτουν ταυτόχρονα πολλές γνωστικές περιοχές διαθεματικά. Γι` αυτό καλό είναι να μην απουσιάζουν τα παιδιά από το καθημερινό πρόγραμμα χωρίς σοβαρό λόγο. Οι απουσίες των μαθητών/τριών καταγράφονται καθημερινά.

Σε κάθε περίπτωση δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην κοινωνικο-συναισθηματική ανάπτυξη κάθε παιδιού.

Στο νηπιαγωγείο χρησιμοποιούμε κάθε τύπου υλικό που φαινομενικά είναι άχρηστο. Εάν έχετε στο σπίτι άχρηστο υλικό (υφάσματα, κουμπιά, φελλούς, κεσεδάκια, κορδέλες, ρολά κλπ.) μπορείτε να το φέρετε στο νηπιαγωγείο και σίγουρα θα βρεθούν τρόποι να αξιοποιηθεί.

(Επιμέλεια: Μαρία Βλάχου & Κατερίνα Γιαννάκη)