Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού που κάθε χρόνο γιορτάζεται κάθε στις 20 Νοεμβρίου -την ημέρα που το 1989 υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού-, παρακολουθήσαμε μια βραβευμένη ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Το κουτί».
Σε αυτήν εξιστορείται η ζωή ενός παιδιού που, ενώ αρχικά το βλέπουμε να ζει ευτυχισμένο, η κατάσταση αυτή ανατρέπεται όταν ξαφνικά ξεκινά πόλεμος, ο οποίος άλλαξε όχι μόνο τη ζωή του, αλλά και το ρόλο του κουτιού του. Έτσι από σπιτάκι-παιχνίδι έγινε μέρος-καταφύγιο σε ένα στρατόπεδο προσφύγων γεμάτο κινδύνους και τελικά καράβι που ξεκινά για ένα ταξίδι προς την ελπίδα.
Προβληματισμένα από την ταινία, τα παιδιά εξέφρασαν τα συναισθήματα που τους προκάλεσε και έδωσαν απαντήσεις στα ερωτήματα που αφορούσαν στις ανάγκες που έχει ο κεντρικός της χαρακτήρας, σε όσα χρειάζεται για να μεγαλώνει αρμονικά και να νιώθει ευτυχισμένος. Τα λεγόμενά τους καταγράφονταν και στη συνέχεια αντιστοιχήθηκαν με εικονογραφημένες κάρτες που εκτυπώσαμε από το διαδίκτυο. Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο της unicef «Μια ζωή σαν τη δική μου», τα μικρά μας κατάλαβαν πως οι ανάγκες που ανέφεραν είναι ίδιες για όλα τα παιδιά του κόσμου όπου κι αν ζουν, όπως κι αν ζουν, πρόκειται για δικαιώματά τους που έχουν κατοχυρωθεί νομοθετικά από διεθνή σύμβαση που δεσμεύει όλες τις χώρες να τα τηρούν. Ενημερώθηκαν, ακόμη, για τη δράση της unicef, της οργάνωσης του ΟΗΕ για τα παιδιά που υπερασπίζεται τα δικαιώματά τους, προσπαθώντας να βελτιώσει τη ζωή τους.
Μιλώντας για την καταπάτηση των δικαιωμάτων του παιδιού, για την εκμετάλλευσή τους, παίξαμε ένα παιχνίδι όπου χρησιμοποιήσαμε κάρτες της unicef. Κρατώντας δύο φατσούλες, γελαστή και λυπημένη, τα παιδιά σήκωναν κάθε φορά εκείνη που ταίριαζε με την εικόνα που δείχναμε: παιδιά να απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους ή να καταπατώνται.
Η ενασχόληση με το θέμα επισφραγίστηκε με ένα ομαδικό έργο το οποίο αποτυπώνει την καθολικότητα των δικαιωμάτων των παιδιών όλου του κόσμου, ανεξάρτητα από τις συνθήκες ζωής τους και τις όποιες άλλες διαφορές τους (χρώμα, χώρα, φύλο, γλώσσα, ικανότητες…).