Οι τάξεις μας σε περιβάλλον… ψηφιακό!

Δεκ 202010

Οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού οδήγησαν στην απόφαση για αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των δομών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα από τις 16 Νοεμβρίου 2020, ενεργοποιώντας παράλληλα τη λειτουργία της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως τίποτε δε μπορεί να υποκαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία, όμως, επιδιώκοντας να κρατήσουμε την εκπαιδευτική διαδικασία ζωντανή, προχωρήσαμε στην προσεκτική οργάνωση των ψηφιακών μας τάξεων.

Ξεκινήσαμε εξηγώντας στα μικρά μας ότι όπως συμβαίνει με τη σχολική μας τάξη, έτσι και στην ψηφιακή υπάρχουν κανόνες που χρειάζεται όλοι να τους σεβόμαστε και να τους τηρούμε για να περνάμε όμορφα (π.χ. να υπάρχει συνέπεια στην ώρα, να είναι πάντα κλειστό το μικρόφωνο και να ανοίγει μόνο όταν το ζητούμε, να σηκώνουν το ηλεκτρονικό χεράκι όταν θέλουν να μιλήσουν, να μη διακόπτουν τον άλλο όταν έχει το λόγο καταφέρνοντας να ακούμε όλοι, αλλά και να μας ακούν).

Διατηρήσαμε στοιχεία που είναι οικεία στα παιδιά -όπως οι καθημερινές μας συνήθειες, οι «ρουτίνες» μας- ώστε να προσομοιάζει όσο γίνεται η τηλεκπαίδευση με την δια ζώσης εκπαίδευση και να συνεχιστεί όσο πιο απρόσκοπτα γίνεται η μαθησιακή διαδικασία. Έτσι, η “μέρα” ξεκινά με το ίδιο τραγούδι που ακούμε και στο φυσικό περιβάλλον της τάξης όταν συγκεντρωνόμαστε στην «παρεούλα», ενώ το τραγούδι που σηματοδοτεί το τέλος του ελεύθερου χρόνου το χρησιμοποιούμε στο τηλεμάθημά μας ως κάλεσμα για επιστροφή μετά από κάθε διάλειμμα.

Το παρουσιολόγιο, είναι το πρώτο που ενημερώνουμε κάθε μέρα! Φροντίζουμε να το ανανεώνουμε ανά διαστήματα, αλλά και να αλλάζουμε τη θέση των ονομάτων των παιδιών όταν ξαναχρησιμοποιούμε την ίδια εικόνα, για να έχει ενδιαφέρον.

Οι φιγούρες με τις μέρες της εβδομάδας που υπάρχουν στην τάξη μεταφέρθηκαν στο νέο περιβάλλον, το ψηφιακό…

…όπως και ο πίνακας καιρού.

Όταν εξοικειώθηκαν τα παιδιά με αυτές τις λειτουργίες προχωρήσαμε σε άλλου τύπου ημερολόγιο, με περισσότερα στοιχεία…

…το οποίο, μπαίνοντας ο Δεκέμβρης, έγινε γιορταστικό και περισσότερο ελκυστικό.

Τα θέματα που προσεγγίζουμε στην τηλεκπαίδευση είναι εκείνα με τα οποία θα ασχολούμασταν και στη δια ζώσης εκπαίδευση. Ο σχεδιασμός των ψηφιακών δραστηριοτήτων γίνεται με γνώμονα το γνωστικό επίπεδο των παιδιών και τις ικανότητές τους, ενώ προσπαθούμε να κρατούν ζωντανό το ενδιαφέρον τους, να τα προκαλούν να συμμετέχουν ενεργά, να δίνουν ευκαιρίες να διατυπώνουν τις απόψεις, τις απορίες τους, να επικοινωνούν, να εκφράζονται ποικιλοτρόπως.

Στόχος μας είναι η τηλεκπαίδευση -παρά τις όποιες αντιξοότητες- να αποτελεί ωφέλιμο χρόνο που περνά δημιουργικά και χαρούμενα!

από κάτω από: Αειφόρο Ελληνικό Σχολείο| | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Οι τάξεις μας σε περιβάλλον… ψηφιακό!    

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Ιστορικό



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων