Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, η οποία καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ να γιορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου, έδωσε την ευκαιρία -στο πλαίσιο της τηλεκπαίδευσης, μέσα από την ψηφιακή μας τάξη- να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά σε ζητήματα ισότητας και αποδοχής της διαφορετικότητας. Προβάλλοντας μια παρουσίαση που ετοιμάσαμε στο power point και συζητώντας παράλληλα, τα μικρά μας αρχικά κατανόησαν τι σημαίνει «αναπηρία», τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, ενώ εστιάσαμε στα δικαιώματα και στις δυνατότητές τους.
Γνωρίσαμε, επίσης, την Αργυρώ, ένα κοριτσάκι σαν όλα τα άλλα που μπορεί να κάνει ό,τι και τα παιδιά της ηλικίας της ζώντας μια φυσιολογική ζωή, ενώ ήταν έκπληξη η αποκάλυψη πως… δε μπορεί να περπατήσει! Τα παιδιά ανέφεραν, στη συνέχεια, όλα αυτά που κάνει η Αργυρώ, συνειδητοποιώντας πως είναι περισσότερες οι ομοιότητες από τις διαφορές τους!
Η ιστορία της Αργυρώς βοήθησε τα παιδιά να αντιληφθούν πως τα άτομα με αναπηρία μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα σε όλες της εκφάνσεις της ζωής! Είδαμε, ακόμη, πόσες ξεχωριστές ικανότητες έχουν και πόσους σημαντικούς στόχους επιτυγχάνουν σε πολλούς τομείς, αξίζοντας και την αποδοχή και το σεβασμό μας.
Έπειτα, τα παιδιά δοκίμασαν να ζωγραφίσουν κι εκείνα με το στόμα, με το πόδι ή με τα μάτια κλειστά και παρουσίασαν τα έργα τους μπροστά στην κάμερα σχολιάζοντας την εμπειρία τους. Εύκολο… δεν το βρήκαν!
Παίξαμε επίσης αισθητηριακά παιχνίδια, ακούσαμε τραγούδια στη νοηματική, ενώ μας συγκίνησε η ιστορία του Πιπ, του μικροκαμωμένου σκύλου που είχε ένα μεγάλο όνειρο… να γίνει οδηγός τυφλών. Όνειρο που -με τη γενναιότητα που έδειξε- κατάφερε να κάνει πραγματικότητα!
Το ζήτημα της προσβασιμότητας κοινόχρηστων χώρων από άτομα με κινητικά προβλήματα ή με προβλήματα όρασης το προσεγγίσαμε παίζοντας. Παίρνοντας την ιδέα, αλλά και στοιχεία, από το παιχνίδι «Παραμέρισε τα εμπόδια» δημιουργήσαμε ένα νέο παιχνίδι όπου τα παιδιά έπρεπε να βρουν σε ποια από τις δυο εικόνες που είχαν μπροστά τους δεν υπάρχουν εμπόδια στη μετακίνηση ατόμων με αναπηρία.
Έγινε κατανοητό πως η προσβασιμότητα είναι θεμελιώδες δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία και ότι έχουμε υποχρέωση να το παρέχουμε σε όλους ανεξαιρέτως!
Με την ευκαιρία αναφερθήκαμε στην εκστρατεία συλλογής πλαστικών καπακιών με σκοπό την αγορά αναπηρικών αμαξιδίων, στην οποία συμμετέχει το σχολείο μας τα τελευταία χρόνια, η οποία έχει διττό στόχο, περιβαλλοντικό και κοινωνικό.
Αυτό που επιδιώξαμε να εμπεδώσουν τα παιδιά μέσα από την όλη διαδικασία είναι πως, μπορεί να είμαστε διαφορετικοί, -άλλωστε όλοι έχουμε και ικανότητες και δυσκολίες-, δεν παύουμε όμως να είμαστε ίσοι, ο ένας συμπληρώνει τον άλλο! Τα παροτρύναμε να ζωγραφίσουν μια δραστηριότητα που θα έκαναν μαζί με ένα παιδί με αναπηρία σε ένα σχολείο που δεν κάνει διακρίσεις, αλλά σέβεται και αγκαλιάζει όλους τους μαθητές του! Αυτές τους οι ζωγραφιές, αφού παρουσιάστηκαν και σχολιάστηκαν, στόλισαν την αφίσα που δημιουργήσαμε για την Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας με τίτλο «Αυτό το σχολείο μας χωράει όλους!».
Ελπίζουμε και ευχόμαστε, τα σημερινά ενημερωμένα παιδιά, να κάνουν τη διαφορά ως οι αυριανοί ενσυνείδητοι πολίτες που θα αποδέχονται τη διαφορετικότητα και θα τη σέβονται!